Abruzzo

Abruzzo, ofte d'Abruzz'n ip z'n Vlamsch, es e regio in't midd'n van Itoalië mè en ippervlak van 10.831,84 vierkante kilomèiters en e goe 1,3 miljoen inweuners. In tydde wos Abruzzo tôope mè Molise êene regio, tout da de twêe geschêed wierd'n in 1963. D'n ôofdstad es L'Aquila.

Albugnano

Albugnano (Arbunan in't lokoal Piëmontees) es en Italioansche gemêente in de provinsje Asti in de regio Piëmonte. 't Ligt in't midd'n van de regio, ip apeupri 20 kilomèiters o den ôostkant van 't stad Turyn en 25 kilomèiters o de nôordwestkantn van Asti zelve.

Alemanni

D' Alemanni ofte Alemann (ook Alamanni) woarn e verboend van Germoansche stamn an de Boovnreyn (Oberrhein), van de groep van de Sueevn. Under noame verwyst noar e verzoamelienge van volkern: 'al de mann'. In 260 veroverdn ze de Agri Decumates (e gebied van de Romeynsche provinsjes Germania Superior en Raetia) en ze breydegn under loater uut toet den Elzas en Nôord-Zwitserland van nu.

Aosta

Aosta (in't Italioans) ofte Aoste (ip z'n Frans) es 'n stad en gemêente in't nôordwestn van Itoalië temidd'n d'Alpn. 't Es d'ôofdplekke (en eigntlyk ôok êenigste bitje deftig stee) van de regio Valle d'Aosta. Der weun'n e grôote dertigduusd mienschn.

Barranquilla

Barranquilla is e stad en gemêente in 't nôordn van Colombia. 't Is d'n hoofdstad van 't departement Atlántico. De stad ligt an de riviere de Magdalena, ip 12,9 km van de Caraïbische Zêe.

Cali

Cali is d'n hoofdstad van 't departement Valle del Cauca in 't zuudn van Colombia. 't Is 't industrieel en commercieel center van de Cauca-valleye. Cali is de derde grotste stad van 't land, achter Bogotá en Medellín.

Cartagena de Indias

Cartagena is een hoavnstad en gemêente in 't nôordwestn van Colombia. De stad is vernoemd noa de Spoansche stad Cartagena en wordt ook wel Cartagena de Indias genoemd. 't Is d'n hoofdstad van 't departement Bolívar.

Civitella del Tronto

Civitella del Tronto es en Italioansche gemêente in de provinsje Teramo in de regio Abruzzo. 't Ligt in't nôord'n van de regio, teegn de schreeve mè de Marche ip apeupri 16 kilomèiters o de nôordkant van 't stad Teramo en 18 kilomèiters o de zuudkant van Ascoli Piceno.

Grand-Hornu

De Grand-Hornu is een historisch industrieel mynbouwcomplex in de provinsje Henegouwn, ip ênigte kilometers van de steedn Mons en Valenciennes. 't Ligt in de gemêente Boussu by de plekke Hornu. De site is e belangryk vôorbeeld van industrieel erfgoed die getuugt over d' industriële revoluusje.

Iengeland

Iengeland is êen van de 4 ounderdêeln van de stoat Verênigd Keunienkryk. D'ander stikkn zyn Nôord-Ierland, Schotland en Wales. Iengeland is dus gin land in de strikte betêkenisse van 't wôord (onafankelikkn stoat). D'r weunn mêer of 51 miljoen menschen.

Luitgard van Alemannië

Luitgard van Alemannië (ca. 776 - Tours, 4 juni 800) was de vierde en latste vrouwe van Karel de Grôotn.

Medellín

Medellín is e stad in 't nôordwestn van Colombia. 't Is d'n hoofdstad van 't departement Antioquia en de twêede grotste stad van 't land achter Bogotá. Medellín is geleegn in de Valle de Aburrá (Aburra-valleye). De riviere de Medellín lopt langst de stad.

Piëmonte

Piëmonte (ip zyn Italioans Piemonte eschreevn zounder puntjes ip den -e) es e regio in't nôord'n van Itoalië mè en ippervlak van 25.387,07 vierkante kilomèiters en e goe 4,3 miljoen inweuners. D'n ôofdstad es Turyn.

Santa Marta

Santa Marta es 'n stad in't nôord'n van Colombia. 't Es d'n ôofdstad van't departement Magdalena en d'n vierd'n grôotstn stad van de Caraïbische regio, achter Barranquilla, Cartagena en Soledad.

Valle d'Aosta

Valle d'Aosta (voak verkort noar Val d'Aosta) ofte ip z'n Vlams d'Aosta-Valleye, es 'n ottonome regio in't nôordwestn van Itoalië mè en ippervlak van 3260,9 vierkante kilomèiters en apeupri 125.000 inweuners. 't Es domee de klêenste regio van Itoalië, ozowel in ippervlakte ols in inweunertal. De regio es ton ôok vrêe bergachtig en ligt temidd'n d'Alpn. D'n ôofdstad es Aosta.

In een andere taal lezen