Avlidna 2019

Detta är en lista över kända personer som har avlidit under 2019.

Brexit

Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen, även känt som brexit, inleddes formellt genom den brittiska regeringens begäran om utträde den 29 mars 2017 och planerades verkställas två år senare, vilket dock utökats till den 31 oktober 2019 (dagens slut).Det planerade brittiska utträdet ur Europeiska unionen är en konsekvens av att en majoritet röstade nej till fortsatt brittiskt EU-medlemskap i folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU den 23 juni 2016.

Danmark

Danmark, formellt Konungariket Danmark, (danska: Kongeriget Danmark), är en konstitutionell monarki i norra Europa. Det egentliga Danmark gränsar till Tyskland i söder samt maritimt mot Sverige i öster och[källa behövs] Norge i norr. Till Danmark hör, inom begreppet Rigsfællesskabet, även Färöarna och Grönland, båda med ett utvecklat självstyre. Danmark är administrativt uppdelat i 5 regioner och 98 kommuner sedan den 1 januari 2007. Danmark har cirka 5,7 miljoner invånare, varav en fjärdedel i huvudstaden Köpenhamn. 72 öar var bebodda den 1 januari 2008.

Drottning Margareta

Margareta Valdemarsdotter, född 1353, död den 28 oktober 1412 av pesten, var regerande drottning av Danmark och Norge 1387–1412 och av Sverige 1389–1412. Eftersom Finland var en del av Sverige och Island, Färöarna och Grönland var delar av Norge regerade hon över hela Norden. Hon var dotter till Valdemar Atterdag och Helvig av Slesvig och gift med den svensk-norske kungen Håkan Magnusson. Hon var motståndare och motregent till kung Albrekt av Mecklenburg. Hon räknas sedan 1972 som Margrete I av Danmark.

Erik av Pommern

Erik av Pommern (oegentligt Erik XIII), född 1382 i Rügenwalde i nuvarande Polen, död 24 september 1459 i Rügenwalde, var 1396–1439 (med två avbrott) kung av Sverige, som Erik III kung av Norge 1389–1442 samt som Erik VII kung av Danmark 1396–1439. Han var son till hertig Vratislav VII av Pommern och Maria av Mecklenburg, systerdotterson till drottning Margareta som adopterade honom efter att hennes son Olof av Danmark och Norge avlidit 1387.

Folketingsvalet i Danmark 2019

Folketingsvalet i Danmark 2019 hölls den 5 juni 2019. 179 ledamöter var upp till val till Folketinget, varav 175 från Danmark samt 2 från Grönland och 2 från Färöarna. Vid valet gick Dansk Folkeparti och Liberal Alliance starkt tillbaka, medan Venstre, Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti gick framåt. Efter att den regerande borgerliga koalitionen förlorat majoriteten i det kommande folketinget lämnade statsminister Lars Løkke Rasmussen dagen efter in regeringens avskedsansökan.

Kalmar slott

Kalmar slott är beläget på Slottsholmen vid Slottsfjärden, där det medeltida Kalmars hamn låg. Det har spelat en avgörande roll i Sveriges historia alltsedan slottet började uppföras vid 1100-talets slut. Under Knut Erikssons tid, byggdes en kastal, ett runt befästningstorn. Magnus Ladulås lät på 1280-talet bygga en försvarsborg runt kastalen, som då blivit slottets kärntorn. – Kalmar slott ansågs tillsammans med Tre kronor, Viborgs slott och Älvsborgs fästning vara ett av Sveriges fyra viktigaste fästen, som höll upp landet.

Muhammad Mursi

Muhammad Mursi Isa al-Ayyat (arabiska: محمد مرسى عيسى العياط IPA: [mæˈħæmmæd ˈmoɾsi ˈʕiːsæ (ʔe)l.ʕɑjˈjɑːtˤ]), född 20 augusti 1951 i Ash-Sharqiyya, död 17 juni 2019 i Kairo, var en egyptisk politiker och islamist som var Egyptens president 30 juni 2012–3 juli 2013.

Murray Gell-Mann

Murray Gell-Mann, född 15 september 1929 i New York, död 24 maj 2019 i Santa Fe, New Mexico, var en amerikansk teoretisk fysiker vid California Institute of Technology i Pasadena, Kalifornien. Gell-Mann fick Nobelpriset i fysik 1969 för sina bidrag till upptäckter och klassificering av elementarpartikar och deras växelverkan.

Niki Lauda

Andreas Nikolaus "Niki" Lauda, född 22 februari 1949 i Wien i Österrike, död 20 maj 2019 i Zürich i Schweiz, var en österrikisk racerförare, känd som trefaldig världsmästare inom Formel 1. Efter sin aktiva karriär slog han sig på flygbolagsverksamhet med Lauda Air. Han är far till racerföraren Mathias Lauda.

Norge

Norge, formellt Konungariket Norge (norska, bokmål: Kongeriket Norge, nynorska: Kongeriket Noreg), är en konstitutionell monarki i norra Europa, väster om Sverige på Skandinaviska halvön. Förutom mot Sverige har Norge landgräns mot Ryssland och Finland i de nordligaste delarna. De närbelägna öarna Svalbard, Björnön och Jan Mayen står under norskt självstyre och betraktas som en del av kungadömet, medan Bouvetön i södra Atlanten och Peter I:s ö i södra Stilla havet är underordnade Norge men räknas inte som en del av riket. Norge har även gjort anspråk på Dronning Maud Land på Antarktis.

Nyköpings recess

Nyköpings recess var en storpolitisk överenskommelse som undertecknades på slottet Nyköpingshus den 20 september 1396. Den blev en förutsättning för bildandet av Kalmarunionen året efter. I recessen fastslogs att alla de tre nordiska rikena skulle "en herra oc konung hafu[a]". Den innebar också att jord som hamnat i det nya frälsets händer under årtiondena närmast före skulle återgå till kronan eller skatteläggas.

Personalunion

En personalunion är en union mellan två eller flera stater med gemensam statschef. Historiskt har flertalet personalunioner haft gemensam monark (kung, kejsare). I de fall detta har sin grund i arv kan de då även kallas dynastiska unioner. Graden av "jämlikhet" mellan de i personalunionen ingående länderna beror mycket på kungens maktbefogenheter. Personalunioner med gemensam president har knappt förekommit då stater med republikanskt statsskick vanligtvis har valda statschefer; i det moderna exemplet Andorra är Frankrikes president ex officio furste av Andorra och därmed landets monark.

Roky Erickson

Roger Kynard "Roky" Erickson, född 15 juli 1947 i Austin, Texas, död 31 maj 2019 i samma stad, var en amerikansk rockmusiker och sångare.

Sven-David Sandström

Sven David Ingemar Sandström, född 30 oktober 1942 i Motala, död 10 juni 2019, var en svensk tonsättare och professor.

Sverige under Kalmarunionens tid

Sverige under Kalmarunionens tid behandlar Sveriges historia mellan åren 1389 och 1520, då Sverige tillsammans med Danmark och Norge ingick i Kalmarunionen.

Uefa Champions League 2018/2019

Uefa Champions League 2018/2019 var den 64:e säsongen av Uefa Champions League, Europas största fotbollsturnering, och den 27:e säsongen sedan den bytte namn från Europacupen.

Världsmästerskapet i fotboll för damer 2019

Världsmästerskapet i fotboll för damer 2019 är det åttonde världsmästerskapet i fotboll för damer och pågår mellan 7 juni och 7 juli. Turneringen är förlagd till Frankrike, vilket meddelades av Sepp Blatter den 19 mars 2015. Det är det första världsmästerskapet för damer där Videodomarsystem används.När USA under gruppspelet besegrade Thailand med 13-0 blev det den största segermarginalen hittills i VM för damer.

Läs på ett annat språk