400 meter hekk

400 meter hekk er en hekkeløpsøvelse i friidrett.

Bislett Games

Bislett Games er et årlig friidrettsstevne som blir arrangert på Bislett stadion i Oslo i løpet av sommeren, og inngår i IAAFs Diamond League. Arrangør er Bislett Alliansen.

Bislett stadion

Bislett stadion er en idrettsplass på Bislett i bydel St. Hanshaugen sentralt i Oslo. Stadionet er, sammen med Holmenkollbakken, Norges internasjonalt mest kjente idrettsanlegg, og åsted for 14 verdensrekorder på skøyter og mer enn 50 i friidrett. Stadionet er i nyere tid mest kjent for friidrettsarrangementet Bislett Games. Bislett har en høy stjerne internasjonalt, og har blant annet blitt kåret til det tyvende århundrets femte beste stadion av det amerikanske sportsbladet Sports Illustrated.Fotballaget Skeid har siden 2007 hatt Bislett stadion som hjemmebane.

Delmenhorst

Delmenhorst er en by i Tyskland i delstaten Niedersachsen med rundt 75 000 innbyggere. Byen ligger mellom Bremen og Oldenburg.

Europarekorder i friidrett

Dette er listen over europarekorder i friidrett ifølge det europeiske friidrettsforbundet (EAA).

Europas grønne belte

Europas grønne belte er et initiativ med formål å verne naturen og å skape et økologisk nettverk i det brede beltet av ingenmannsland som ble opprettet som følge av jernteppet under Den kalde krigen. Dette beltet har en total lengde på over 12 500 km, fra Barentshavet i Nord-Norge til Svartehavet ved grensen mellom Bulgaria og Tyrkia, og går gjennom 24 europeiske land, hvorav 16 er medlemmer i EU. Initiativet blir gjennomført under beskyttelse av Verdens naturvernunion og Mikhail Gorbatsjov.

Henri d'Orléans (1908–1999)

Henri Robert Ferdinand Marie d'Orléans (født 5. juli 1908 i Le Nouvion-en-Thiérache, død 19. juni 1999 i Cherisy) var direkte etterkommer av Frankrikes siste konge Ludvig Filip av Orléans og var mellom 1940 og 1999 overhodet for huset Orléans, huset Bourbons yngre linje. Han var som sådan orléanistenes pretendent til den franske tronen, under kongenavnet «Henri VI».I perioden 1924–1950 forbød den franske eksilloven han å oppholde seg på fransk jord og å engasjere seg militært. Til tross for dette var han flere ganger ulovlig i Frankrike og innrullert i Fremmedlegionen da krigen brøt ut. Både Pierre Laval og Charles de Gaulle skal da ha tilbudt han en stilling, men han valgte å bli på familiens plantasjer i Marokko. Flere av hans tilhengere var aktive i motstandsbevegelsen, og i 1942 var han innblandet i et kuppforsøk i Algerie.

Jack Nicklaus

Jack William Nicklaus (født 21. januar 1940 i Ohio) er en amerikansk golfspiller som var en drivkraft innen profesjonell golf fra 1960-årene til slutten av 1990-årene. Han regnes av mange som den største golfspilleren noensinne. Sammen med Arnold Palmer gis han æren for å ha gjort golf til den store publikumssporten den er i dag.

Karsten Warholm

Karsten Warholm (født 28. februar 1996 i Ulsteinvik) er en norsk friidrettsutøver. Han representerer Dimna Idrettslag og har Leif Olav Alnes som hovedtrener.

Kjeld Nuis

Kjeld Nuis (født 10. november 1989 i Zoeterwoude, Zuid-Holland) er en skøyteløper fra Nederland.

Niels Högel

Niels Högel (født 30. desember 1976 i Wilhelmshaven) er en tysk tidligere sykepleier og seriemorder. Han ble i 2015 funnet skyldig i drap på to pasienter, og i 2019 på ytterligere 85 pasienter. Han ble ved begge anledninger dømt til livsvarig fengsel. Högel var fra 1999 til midten av 2005 ansatt som sykepleier i Oldenburg og Delmenhorst, og tok livet av sine pasienter ved bruk av medisiner. Saken var det mest omfattende tilfelle av seriemord i Tyskland etter andre verdenskrig.

Oldenburg (Oldenburg)

Oldenburg er en by i regionen Oldenburg som ligger ved elva Hunte og Küstenkanal (Ems) 50 km nordvest for Bremen i Niedersachsen i Tyskland. Gamlebyen har renessanseslott fra 1600-tallet og gamle kirker. Byen har ellers tekstil-, kjøtt- og motorindustri og universitet fra 1974. Byen hadde 159 610 innbyggere i 2013.

Oscar Mathisen

Oscar Wilhelm Mathisen (født 4. oktober 1888, død 10. april 1954) var en norsk skøyteløper som representerte Kristiania Skøiteklubb.

Oscarstatuetten

Oscarstatuetten er en hederspris som deles ut innen hurtigløp på skøyter. Prisen er til minne om skøyteløperen Oscar Mathisen og har siden 1959 vært tildelt av Oslo Skøiteklub som en markering av sesongens største skøytebragd. Statuetten er en miniatyr av billedhuggeren Arne Durbans statue av Oscar Mathisen, som står utenfor Frogner stadion. Utdelingen har tradisjonelt skjedd i forbindelse med Oscarløpet like før jul, men de senere år er den flyttet til større skøyteløp i Vikingskipet på Hamar.

Slovakia

Slovakia (slovakisk: Slovensko), offisielt Den slovakiske republikk (slovakisk: Slovenská republika), er en innlandsstat i Sentral-Europa. Landet har omtrent 5,4 millioner innbyggere og dekker et areal på 49 035 km². Hovedstaden er Bratislava.

Slovakias presidenter

Slovakias presidenter er en liste som omfatter presidenter i Slovakia fra 1993 til nå. Fra 1939 til 1945 var Jozef Tiso president i landet, og i perioden fra 1945 til 1992 var landet en del av Tsjekkoslovakia.

US Open Championship 2019

US Open Championship 2019 var den 119. utgaven av golfturneringen US Open og ble arrangert på Pebble Beach Golf Links i California i USA fra 13. til 16. juni 2019.Gary Woodland vant sin første major-turnering, tre slag foran regjerende mester to år på rad; Brooks Koepka.Den norske amatatørspilleren Viktor Hovland endte turneringen som beste amatør på en delt tolvteplass, og satte ny rekord for færrest slag av en amatør med 280 slag, to slag bedre enn Jack Nicklaus' rekord fra 1960.

Viktor Hovland

Viktor Hovland (født 18. september 1997) er en norsk, profesjonell golfspiller. Før han ble profesjonell i juni 2019 representerte han Miklagard Golf og Oklahoma State University. Han ble i april 2019 rangert som verdens beste amatørgolfspiller.

Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová (født 21. juni 1973 i Bratislava) er en slovakisk advokat, aktivist og politiker. Hun er fra 15. juni 2019 Slovakias president. Hun stilte til valg for det liberale partiet Progresívne Slovensko.

Les på et annet språk