24 uur van Le Mans

De 24 uur van Le Mans is een autorace die sinds 1923 op het 13,626 km lange ‘Circuit de la Sarthe’ in Le Mans (Frankrijk) wordt gehouden. Het circuit is vernoemd naar de rivier de Sarthe, waaraan Le Mans is gelegen. Tijdens de race is het de bedoeling om in 24 uur tijd zo veel mogelijk ronden te rijden. De race vindt elk jaar in juni plaats.

Denzel Slager

Denzel Slager (Amsterdam, 2 februari 1993) is een Nederlands voetballer die als vleugelaanvaller speelt.

Dominique Janssen

Dominique Bloodworth-Janssen (Horst, 17 januari 1995) is een Nederlands voetbalster. Ze verruilde in 2019 Arsenal voor VfL Wolfsburg. In 2014 maakte ze haar debuut in het Nederlands voetbalelftal.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessievlinder of eikenprocessierupsvlinder (Thaumetopoea processionea), een nachtvlinder uit de familie tandvlinders (Notodontidae), onderfamilie processievlinders (Thaumetopoeinae). De soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, is algemeen in België en sinds 1990 wordt hij ook in Nederland steeds algemener.

Frygische muts

De Frygische muts is een zacht kegelvormig hoofddeksel waarvan de top naar voren wijst en weer wat naar beneden valt. De muts was het kenmerk van de inwoners van Frygië (Klein-Azië) en werd volgens de legende voor het eerst gedragen door hun koning Midas om de ezelsoren die hij als straf voor zijn domheid van de goden had gekregen te verbergen.

Jackie Groenen

Jackie Noelle Groenen (Tilburg, 17 december 1994) is een Nederlands-Belgisch voetbalster die sinds 2015 speelt voor 1. FFC Frankfurt. Tevens was Groenen enige jaren actief als judoka.

Kameroen

Kameroen, officieel de Republiek Kameroen (Frans: République du Cameroun, Engels: Republic of Cameroon) is een land in Centraal-Afrika, ontstaan op 1 januari 1961 door samenvoeging van Frans-Kameroen en een deel van Brits Kameroen. Voor de Eerste Wereldoorlog was Kameroen een Duitse kolonie. Kameroen heeft 24.994.885 (2017) inwoners.

Kernramp van Tsjernobyl

De kernramp van Tsjernobyl was een ernstig ongeluk met een van de kernreactoren van de Kerncentrale Tsjernobyl dat plaatsvond in 1986 nabij de gelijknamige Oekraïense plaats (toen nog Sovjet-Unie) Tsjernobyl, vlak bij de grens met Wit-Rusland. De reactor ontplofte midden in de nacht, toen de meeste inwoners van Tsjernobyl sliepen.

Lieke Martens

Lieke Elisabeth Petronella Martens (Bergen (Limburg), 16 december 1992) is een Nederlands voetbalster die sinds 2017 speelt voor de Spaanse club FC Barcelona. Ze werd op 6 augustus 2017 met het Nederlands elftal Europees kampioen. Tevens kreeg ze de prijs voor beste speelster van het toernooi. Op 24 augustus 2017 werd Martens door de UEFA verkozen tot Europees voetbalster van het jaar. Op 23 oktober 2017 werd Martens door de FIFA verkozen tot beste voetbalster van de wereld.

Lijst van premiers van Nederland

Deze lijst van premiers van Nederland geeft een overzicht van de voorzitters van de ministerraad en minister-presidenten van Nederland sinds 1848. In 1848 werd bij een veelomvattende grondwetsherziening de positie van de ministers en de premier vastgelegd. De premier droeg sindsdien de titel voorzitter van de ministerraad en werd informeel aangeduid als premier. De aanduiding minister-president wordt gebruikt sinds 1945; sinds 1983 is deze functie opgenomen in de Grondwet. Ook de minister-president wordt informeel premier genoemd.

Loes Haverkort

Loes Haverkort (Almelo, 19 januari 1981) is een Nederlandse actrice en zangeres.

Mata Hari

Mata Hari, pseudoniem van Margaretha Geertruida (Griet) Zelle (Leeuwarden, 7 augustus 1876 - Vincennes, 15 oktober 1917), was een Nederlandse exotische danseres. Ze werd door de Fransen schuldig bevonden aan spionage en gefusilleerd.

Nederlands vrouwenvoetbalelftal

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal is een team van vrouwelijke voetballers dat Nederland vertegenwoordigt in internationale wedstrijden. Er wordt ook naar het team verwezen als "Oranjeleeuwinnen", naar de Nederlandse leeuw en de kleur van het shirt, waarmee weer wordt verwezen naar de Nederlandse koninklijke familie Oranje-Nassau. Het elftal werd in 2017 Europees kampioen.

Nintendo

Nintendo (Japans: 任天堂 "Nintendō") is een Japans bedrijf dat is opgericht in Kioto, Japan op 23 september 1889 door Fusajiro Yamauchi.

Shanice van de Sanden

Shanice Janice van de Sanden (Utrecht, 2 oktober 1992) is een Nederlands voetbalster van Surinaamse afkomst. Ze speelt als aanvalster en staat bekend om haar snelheid.

The Revenant (2015)

The Revenant is een Amerikaanse biografische western uit 2015, onder regie van Alejandro González Iñárritu. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2002 van Michael Punke dat weer gebaseerd is op het verhaal van de pelsjager Hugh Glass.

Vivianne Miedema

Anna Margaretha Marina Astrid (Vivianne) Miedema (Hoogeveen, 15 juli 1996) is een Nederlands voetbalster die doorgaans speelt als spits. Ze speelt sinds juni 2017 voor Arsenal in de Super League. Eerder speelde ze voor sc Heerenveen en Bayern München. Miedema debuteerde in 2013 in het Nederlands elftal waarvan ze op 15 juni 2019 topscorer aller tijden werd.

Wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2019

Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2019 is de 8e editie van het wereldkampioenschap voetbal vrouwen, dat wordt gehouden in Frankrijk in de zomer van 2019. Aan het eindtoernooi nemen 24 landen deel. De drie beste Europese landen kunnen zich middels dit toernooi kwalificeren voor het Olympisch voetbaltoernooi.

In een andere taal lezen