5. kesäkuuta

5. kesäkuuta on gregoriaanisen kalenterin mukaan vuoden 156. päivä (157. päivä karkausvuonna). Vuodesta on jäljellä 209 päivää.

7. kesäkuuta

7. kesäkuuta on gregoriaanisen kalenterin mukaan vuoden 158. päivä (159. päivä karkausvuonna). Vuodesta on jäljellä 207 päivää.

Diplomityö

Diplomityö on diplomi-insinöörin, arkkitehdin tai maisema-arkkitehdin tutkinnon päätteeksi tehtävä itsenäinen opinnäytetyö, joka tehdään pää- tai sivuaineeseen liittyvästä aiheesta. Vastaava opinnäytetyö muissa ylemmissä korkeakoulututkinnoissa on nimeltään pro gradu -tutkielma. Englannin kielellä diplomityöstä ja pro gradu -töistä käytetään nimitystä master's thesis. Työn laajuus on 30 opintopistettä, ennen vuoden 2005 tutkintouudistusta 20 opintoviikkoa. Diplomityö toteutetaan usein jollekin yritykselle tai oman yliopiston laitokselle työsuhteessa tai stipendillä. Jonkin verran diplomitöitä tehdään myös "omarahoitteisesti" opintotuella. Näin tehtyjen töiden määrä vaihtelee kulloisenkin alan työtilanteen mukaan, mutta on suhteellisen pieni.Koska tarkastettavaksi jätetty diplomityö on julkinen asiakirja, pyritään yritystenkin toimeksiannosta tehtävät diplomityöt kirjoittamaan siten, ettei niissä ole sellaista materiaalia, jota ei voi julkaista. Osa yliopistoista hyväksyy diplomitöille perustellusta hakemuksesta määräaikaisen luottamuksellisuusaseman. Näissäkin tapauksissa työn nimi ja tiivistelmä ovat aina julkisia.

Eduskunnan puhemies

Eduskunnan puhemies (ruots. riksdagens talman) on Suomen eduskunnan jäsen, joka johtaa puhetta eduskunnan täysistunnoissa. Puhemies istuu istuntosalin edustalla korkeimmalla korokkeella ja poikkeaa muista kansanedustajista siten, ettei itse osallistu keskusteluun tai äänestyksiin eduskunnassa ja yleensä pysyttelee päivänpolitiikan ulkopuolella. Vaikka puhemieskin on valittu kansanedustajaksi jostain puolueesta, hän ei tehtävässään saa syrjiä tai suosia mitään puoluetta. Puhemies johtaa puhetta täysistuntojen lisäksi kansliatoimikunnassa sekä puhemiesneuvostossa, johon kuuluvat puhemies, varapuhemiehet ja valiokuntien puheenjohtajat.

Eduskunta

Eduskunta (ruots. riksdagen eli valtiopäivät) on Suomen parlamentti eli valtion lainsäädäntövaltaa ja budjettivaltaa käyttävä elin. Lisäksi eduskunta valvoo hallituksen toimintaa ja osallistuu Euroopan unionin päätöksentekoon.Kansanedustuslaitosta tarkoittava sana "eduskunta" otettiin käyttöön vuoden 1906 eduskuntauudistuksessa. Eduskuntasanastossa sen määritellään tarkoittavan nimenomaan Suomen parlamenttia, mutta sanalla voidaan viitata myös yleisesti kansanedustuslaitoksiin tai parlamentteihin.

Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikan tasavalta eli Etelä-Afrikka on tasavalta eteläisessä Afrikassa, aivan Afrikan mantereen eteläisimmässä kärjessä. Sen rajanaapureita ovat Namibia, Botswana, Zimbabwe, Mosambik ja Swazimaa. Lesothon valtio sijaitsee enklaavina Etelä-Afrikan sisällä. Maan ilmasto vaihtelee alueittain. Läntisessä Kapmaassa on välimerenilmasto, ja sisämaa on aroa, jossa sataa kesäisin. KwaZulu-Natalissa on subtrooppista vyöhykettä. Etelä-Afrikkaa voidaan pitää Afrikan mantereen suurvaltana, ja sillä on Afrikan toiseksi suurin talous Nigerian jälkeen. Maa on maailman johtavia mineraalien viejiä.Erityisesti mustat afrikkalaisnationalistit kutsuvat Etelä-Afrikkaa Azaniaksi. Muun muassa arkkipiispa Desmond Tutu ja Nelson Mandela ovat kuvanneet vuoden 1994 jälkeistä demokraattista monikulttuurillista Etelä-Afrikkaa Sateenkaarivaltioksi (engl. Rainbow Nation).

Grunau Baby

Grunau Baby oli saksalainen Edmund Schneider, Wolf Hirth ja Hugo Kromerin suunnittelema puurakenteinen purjelentokone. Baby suunniteltiin Schneiderin vuonna 1931 esittelemän suuremman Schneider ESG 31 -purjekoneen pohjalta. Babystä kehitettiin vuonna 1938 paranneltu IIb-versio, jossa oli edeltäjäänsä suuremmat siivekkeet, jarrulaipat ja umpiohjaamo. Tyyppiä rakennettiin kaikkiaan noin 6 000 kappaletta, ja sillä koulutettiin muun muassa Suomessa suuri osa 1930- ja 1940-lukujen aikana koulutuksensa saaneista purjelentäjistä. Konetyyppi suunniteltiin vuoden 1939 BVS-kuormitusmääräysten mukaisesti.

Juho Eerola

Juho Seppo Antero Eerola (s. 24. helmikuuta 1975 Kymi) on suomalainen poliitikko ja perussuomalaisten kansanedustaja. Hänet valittiin eduskuntaan ensimmäistä kertaa vuoden 2011 vaaleissa. Eerola on toiminut eduskunnan I varapuhemiehenä 24.4.2019–7.6.2019 ja eduskunnan II varapuhemiehenä 7.6.2019 alkaen.

Luettelo Stanley Cupin voittaneista joukkueista

Seuraavassa on luetteloitu Stanley Cupin voittaneet joukkueet, niin vanhan ajan challenge cup -järjestelmän ajoilta kuin uudelta ajaltakin. Luetteloituina ei kuitenkaan ole joukkueita, jotka alkuaikoina voittivat Cupin voittamalla oman liigansa mestaruuden.

Matti Vanhanen

Matti Taneli Vanhanen (s. 4. marraskuuta 1955 Jyväskylä) on suomalainen poliitikko. Hän on toiminut Suomen pääministerinä ja Suomen Keskustan puheenjohtajana vuosina 2003–2010 ja kansanedustajana vuosina 1991–2010 ja uudelleen vuodesta 2015. Vanhanen on Suomen kolmanneksi pitkäaikaisin pääministeri ja pisimpään pääministerinä toiminut keskustalainen. Pääministerikautensa jälkeen Vanhanen toimi Perheyritysten liiton toimitusjohtajana vuosina 2010–2014. Vanhanen on toiminut eduskunnan puhemiehenä 7.6.2019 alkaen.Vanhanen on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Ennen tuloaan eduskuntaan vuonna 1991 hän toimi Vantaalla paikallislehti Kehäsanomien toimittajana ja päätoimittajana vuodet 1985–1991.

NHL

National Hockey League eli NHL (ransk. Ligue Nationale de Hockey, LNH, suom. "Kansallinen jääkiekkoliiga") on jääkiekon ammattilaisliiga, jota pelataan Yhdysvalloissa ja Kanadassa. NHL:ää pidetään yleisesti maailman kovatasoisimpana jääkiekkosarjana. Sarjan 31 joukkueesta 24 on Yhdysvalloista ja 7 Kanadasta. Joukkueet on jaettu kahteen konferenssiin, jotka on edelleen jaettu yhteensä neljään divisioonaan. Näin yhdessä divisioonassa pelaa seitsemän ja kolmessa kahdeksan joukkuetta.NHL-joukkueilla on AHL-liigassa farmijoukkueet, jotka toimivat pelaajareserveinä ja nuorten pelaajien harjoitusjoukkueina.

PIK-5

PIK-5 oli suomalainen Kaarlo J. Temmeksen diplomityönä suunnittelema yksipaikkainen puurakenteinen purjelentokone, joka kehitettiin puolalaisen WWS.1 Salamandran pohjalta. Polyteknikkojen ilmailukerhon PIK-sarjaan kuulunut kone suunniteltiin korvaamaan Suomen purjelentokerhojen yleisesti käyttämät vanhemmat harjoituskoneet, kuten Grunau Babyt. Lentokerhoissa rakennettavaksi suunnitellun tyypin kehitys käynnistyi loppukesästä 1945, ja prototyypin ensilento tapahtui seuraavan vuoden syksyllä.

Polyteknikkojen ilmailukerho

Polyteknikkojen ilmailukerho ry, joka tunnetaan paremmin lyhenteellään PIK, on Teknillisen korkeakoulun opiskelijoiden lentokerho. Se perustettiin 26. maaliskuuta 1931. Kerho toimi ensimmäiset kaksi vuotta ensin nimellä ”Ilmailuteikkarit” ja sitten ”Polyteikkareiden Ilmailukerho”.

Purjelentokone

Purjelentokone (myös liitokone tai purjekone) on ilmaa raskaampi ilma-alus, jolla

Sosiaalidemokraatit (Tanska)

Sosiaalidemokraatit (tansk. Socialdemokraterne tai Socialdemokratiet) on vuonna 1871 perustettu tanskalainen sosiaalidemokraattinen puolue. Sosiaalidemokraattien puheenjohtajana on toiminut kesäkuusta 2015 lähtien Mette Frederiksen.

St. Louis Blues

St. Louis Blues on NHL:ssä pelaava yhdysvaltalainen jääkiekkojoukkue, jonka kotipaikka on Missourin osavaltiossa sijaitseva Saint Louisin kaupunki. Joukkue on saanut nimensä W. C. Handyn kuuluisasta laulusta ”St. Louis Blues”.

Tanskan kansankäräjävaalit 2019

Tanskan kansankäräjävaalit 2019 järjestettiin 5. kesäkuuta 2019. Vaaleissa valittiin 179 edustajaa kansankäräjille, joista 175 valittiin Tanskasta, kaksi Grönlannista ja kaksi Färsaarilta.

Tuula Haatainen

Tuula Irmeli Haatainen (s. 11. helmikuuta 1960 Tuusniemi) on sosiaalidemokraatteja edustava helsinkiläinen poliitikko. Haatainen on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri (VTM). Hänellä on myös sairaanhoitajan tutkinto. Hän on ollut kansanedustaja Helsingin vaalipiiristä vuosina 1996–2007 ja uudelleen vuodesta 2015. Hän toimi opetusministerinä Jäätteenmäen ja Vanhasen hallituksessa vuosina 2003–2005 ja sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 2005–2007. Hän toimi eduskunnan II varapuhemiehenä 5.2.2018-16.4.2019. Haatainen on toiminut eduskunnan I varapuhemiehenä 7.6.2019 alkaen.Vuodesta 2012 Haatainen on ollut Kuntaliiton varatoimitusjohtaja. Ennen Kuntaliittoa hän toimi Helsingin sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2007. Haatainen on toiminut vuodesta 2015 alkaen sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana.

Väestö- ja rekisteröintilaki

Väestö- ja rekisteröintilaki (engl. Population Registration Act) oli vuonna 1950 säädetty asetus, jonka mukaan Etelä-Afrikan kaikki kansalaiset oli luokiteltava rodullisten ominaisuuksien mukaan osana apartheid- eli erillisyysjärjestelmää. Kansalaisoikeudet, poliittiset oikeudet, koulutusmahdollisuudet ja taloudellinen asema riippuivat paljolti siitä, mihin väestöryhmään kansalainen kuului. Asetus kumottiin 1991.

WWS.1 Salamandra

WWS.1 Salamandra oli puolalainen yksipaikkainen puurakenteinen harjoituspurjelentokone, jonka suunnitteli WWS:n johtaja Wacław Czerwiński. Malli eteni nopeasti sarjatuotantoon 1930-luvun lopulla. Tyyppiä valmistettiin muutamissa pajoissa ja lisenssituotantona muutamia satoja yksilöitä ennen toisen maailmansodan syttymistä. Hyvien lento-ominaisuuksiensa ansiosta se oli puolalaisten purjelentokoulujen suosiossa, ja levisi myös ulkomaille Jugoslaviaan, Ranskaan, Romaniaan, Suomeen, Unkariin ja Viroon.

Lue toisella kielellä