Billedhugger

En billedhugger eller skulptør er en person som former træ, metal, sten eller andre materialer til skulpturer.

Dadaisme

Dada [Fransk: kæphest, barnepludren, fiks idé] (også kaldet dadaisme) er en strømning inden for billedkunst og litteratur, der startede i Zürich og senere fandt vej til Berlin, Köln, Hannover, Paris og New York. Dada eksisterede officielt 1916-1924, og var en direkte forløber for surrealismen.

Dansk Folkeparti

For alternative betydninger, se Dansk Folkeparti (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Dansk Folkeparti)Dansk Folkeparti (DF) er et dansk politisk parti, der blev stiftet i 1995 af fire udbrydere fra Fremskridtspartiet. Ved Folketingsvalget 2015 blev partiet det næststørste parti i Folketinget med 21 % af stemmerne og 37 mandater. Partiets ideologi betegnes som nationalkonservativt, socialkonservativt og højrepopulistisk. I det danske partipolitiske spektrum placeres det som et centrum-højre-parti. Undersøgelser viser, at mens vælgerne i de første mange år siden stiftelsen betragtede partiet som det mest højreorienterede i Folketinget, er denne holdning siden omkring 2010 blevet mindre udpræget. I 2015 blev det betragtet som mindre højreorienteret end Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. Partiet opfatter sig selv som et dansk midterparti.Partiets leder siden 2012 har været Kristian Thulesen Dahl. Partiet har tilknyttet ungdomsorganisationen Dansk Folkepartis Ungdom og indgår i Europaparlamentet i den euroskeptiske Gruppen af Europæiske Konservative og Reformister.

Det Europæiske Folkeparti

Denne artikel omhandler Det Europæiske Folkeparti. Opslagsordet har også en anden betydning, se Gruppen for Det Europæiske Folkeparti.

Enhedslisten

Enhedslisten – De Rød-Grønne, i daglig tale Enhedslisten, er et dansk socialistisk og grønt politisk parti, der er det mest venstreorienterede parti i Folketinget. Partiets formål er at arbejde for skabelsen af et socialistisk demokrati i Danmark (og internationalt), samt at sikre samarbejde på venstrefløjen. Partiets målsætning er en afskaffelse af den private ejendomsret til produktionsmidlerne og indførelse af et klasseløst samfund baseret på demokratisk socialisme, solidaritet og økologi.

Europa-Parlamentsvalget 2019

Europa-Parlamentsvalget 2019 var et politisk valg til Europa-Parlamentet der blev afholdt i EU mellem torsdag den 23. maj og søndag den 26. maj 2019. Det var det niende direkte valg til parlamentet (det første var i 1979). Den danske etape af valget blev afholdt den 26. maj.Valgdeltagelsen var rekordhøj i mange dele af EU, blandt andet på grund af debatten om Brexit. I unionen som helhed var stemmeprocenten på 50,95%, en fremgang på 8,34 procentpoint i forhold til forrige valg. Den danske stemmeprocent var 66,08%, det højeste ved et EU-valg nogensinde og 6,54 procentpoint højere end den hidtidige rekord i 2009.

Europa-Parlamentsvalget 2019 i Danmark

Europa-Parlamentsvalget 2019 i Danmark var den danske del af Europa-Parlamentsvalget 2019. Valget foregik i Danmark 26. maj 2019, og der skulle vælges 13 eller 14 danske medlemmer til Europa-Parlamentet. 13 medlemmer vil tiltræde med det samme, og mandat nr. 14 vil indtræde i parlamentet når Storbritannien udtræder af EU. Når det sker, vil det samlede antal Europa-Parlamentsmedlemmer blive reduceret fra 751 til 705.

Folketingsvalget 2019

Folketingsvalget 2019 var det 69. valg til Folketinget i Kongeriget Danmark, og fandt sted onsdag d. 5. juni 2019, som også var grundlovsdag. Der skulle vælges 179 medlemmer, hvoraf 175 var fra Danmark, og to hver var fra Færøerne og Grønland. Valget blev udskrevet 7. maj 2019.

Forfatter

En forfatter er ophavsmand m/k til en bog, artikel, novelle, digt (se digter) eller anden litteratur, samt manuskripter til film, tv-serier, radio mm. (se manuskriptforfatter). En kvindelig forfatter benævntes med gammeldags sprogbrug forfatterinde.

Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet

Gruppen for Det Progressive Forbund af Socialdemokrater i Europa-Parlamentet (også blot S&D, fork. for det engelske navn The Progressive Alliance of Socialists and Democrats) er en socialdemokratisk politisk gruppe i Europa-Parlamentet, der omfatter De Europæiske Socialdemokrater og det italienske midterparti Partito Democratico. Gruppen blev dannet i sin nuværende form den 23. juni 2009 og blev med sine 184 medlemmer parlamentets næststørste gruppe ved Europa-Parlamentsvalget samme år. Gruppens formand er Martin Schulz fra Tyskland.

Henri Matisse

Henri Matisse født Henri-Émile-Benoît Matisse (fransk: [ɑ̃ʁi emil bənwɑ matis] (født 31. december 1869, død 3. november 1954) var en fransk maler og grafiker. Han var kendt for både sin brug af farve samt sine omskiftelige og originale tegnekunst. Han var tegner, grafiker og skulptør, men kendes i dag primært som maler.Matisse anses normalt, sammen med Pablo Picasso og Marcel Duchamp, som én af de tre kunstnere, som bidrog til at definere de nye udviklinger inden for de plastiske kunstformer i de første årtier af det 20. århundrede, og dermed som ansvarlig for store udviklinger inden for maleri og skulptur.Selvom han i begyndelsen kaldtes en "Fauve" (et vildt bæst), blev han i 1920’erne i stigende grad hyldet som vogter af den klassiske tradition inden for fransk malerkunst. Hans beherskelse af farvens og tegningens udtryksfulde sprog illustreret gennem et livsværk, der løber over et halvt århundrede, vandt ham anerkendelse som en førende figur i moderne kunst.

Konceptkunst

Konceptkunst er kunst hvor koncept(er) eller idé(er) forbundet med værket er mere væsentlige end traditionelle æstetiske og formelle overvejelser. Mange af værkerne, undertiden kaldet installationer, kan principielt konstrueres af enhver efter kunstnerens skriftlige instruktioner, da den er konstrueret ud fra en idé som er udtænkt på forhånd, snarere end at være resultat af en proces. Metoden var fundamental for kunstneren Sol LeWitts definition af konceptkunst, hvilket var en af de første der kom i trykken:

Kubisme

Kubisme er en kunstnerisk stilperiode udviklet mellem 1908 og 1914 i et samarbejde mellem Pablo Picasso og Georges Braque. Ideen bag kubisme var at man kun kunne beskrive objektet hvis man viste det fra flere sider på én gang, stik imod perspektivlæren. Man ophæver det tredimensionelle rum og interesserer sig mere for beskrivelsen af motivet frem for det naturalistiske udtryk.

Kunstmaler

En kunstmaler er en kunstner, der med kunstsans laver malerier ved at påføre farve (for eksempel oliemaling eller pastelfarve) på en overflade. Typisk påført med en pensel på et lærred udspændt på en ramme af træ placeret på et staffeli.

Marcel Duchamp

Henri-Robert-Marcel Duchamp (28. juli 1887 – 2. oktober 1968) var en fransk-amerikansk kunstmaler, skulptør, skakspiller og forfatter, hvis kunst især er knyttet til kubisme, dadaisme og konceptkunst. Selv var Duchamp tilbageholdende med at bruge begrebet "dadaisme", og han var ikke direkte knyttet til nogen dadaistisk gruppering. Duchamp betragtes sammen med Pablo Picasso og Henri Matisse som de tre kunstnere, der hjalp med til at definere de revolutionære udviklinger inden for plastikken i de første årtier af 1900-tallet, og tilsvarende stod han bag vigtige udviklinger inden for malerkunsten og skulpturering. Duchamp har haft enorm indflydelse på kunsten i 1900- og 2000-tallet, og han havde afgørende indflydelse på udviklingen af konceptkunst. I tiden omkring første verdenskrig havde han afvist mange af sine kunstnerkollegers (herunder Matisses) værker for at være "retinale", det vil sige kun lavet for at tilfredsstille øjet. I modsætning hertil ønskede Duchamp at kunsten skulle tilfredsstille sindet.

Mette Frederiksen

Mette Frederiksen (født 19. november 1977 i Aalborg) er en dansk socialdemokratisk politiker, som siden juni 2015 har været formand for Socialdemokratiet. Hun har været medlem af Folketinget siden den 20. november 2001. Den 20. juni 2015 blev hun konstitueret formand for Socialdemokratiet, indtil hun blev valgt af partiet som formand den 28. juni samme år, efter at Helle Thorning-Schmidt havde meddelt sin afgang på valgnatten efter folketingsvalget den 18. juni 2015. Mette Frederiksen har tidligere beklædt flere ordførerposter; i 2005 blev hun socialordfører og var fra 2005-2011 næstformand i folketingsgruppen. Fra 3. oktober 2011 til 10. oktober 2014 var hun beskæftigelsesminister i regeringen Helle Thorning-Schmidt I. Den 10. oktober 2014 tiltrådte hun posten som Justitsminister, efter at Karen Hækkerup havde meldt sin afgang, fordi hun havde fået jobbet som administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

Pablo Picasso

Pablo Ruiz Picasso, døbt Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso (født 25. oktober 1881 i Málaga, Spanien, død 8. april 1973 i Mougins, Frankrig) var en spansk kunstmaler, billedhugger, skulptør, gravør, bogtrykkunstner, keramiker, grafiker, plakatdesigner og stagedesigner.

Plastik (kunst)

Plastik (gr. af plassein 'forme, danne'), eller formende kunst, betegner i videste forstand den billedformende kunst, der i modsætning til maleri og lignende fremstiller skikkelsen i volumen, som legemlig masse, og omfatter altså billedhugger- og billedskærerkunst med mere.

Skak

Denne artikel omhandler det moderne skakspil efter FIDEs regler. Opslagsordet har også en anden betydning, se Skak (flertydig).Skak (afledt af det persiske ord 'Shah' – konge) er et brætspil for to spillere og et af verdens mest populære spil.

Venstre

For alternative betydninger, se Venstre (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Venstre)Venstre, Danmarks Liberale Parti, oftest blot Venstre, er et dansk politisk parti. Partiet har partibogstavet V på stemmesedlen og er Danmarks ældste stadigt eksisterende parti.

Læs på et andet sprog