Zestiende eêuw

De 16e eêuwe (van d'n christelijke jaertelling) is de 16e periode van 100 jaer, dus bestaonde uut de jaren 1501 tot en met 1600.

De 16e eêuwe behoort tot het 2e millennium.

In deze eêuw binne d'r vee ontwikkeling op gebied van hodsdienst en politiek.

Op 31 oktober 1517 zet de Duutse 'ervormer Maerten Luther de Reformaotie/'Ervorming in beweging en ontstaet 't protestantisme.

Wiki letter w.svg
Dit artikel is nog vees te kort.
Je oor uutgenoôd 't mee joe kennisse uut te breien.
Biervliet

Biervliet is een stadje in de gemeênte Terneuzen. Op 1 jannewari 2012 'ao Biervliet 1.623 inweuners, 852 mannen en 771 vrouwen. Biervliet kreeg aol in 1183 stadsrech'en. Deu de gunstige liggieng an ut waeter van de Braekman (toe nog in ope verbiending mee de zee) was Biervliet in de middeleeuwen een bloeiende ‘andelsstad. Ut rieke verleeje van het stadje is goed bewaerd gebleve. er bin een antal mooie monumentaele ‘uuzen. Het oorspronkelijke stadje verdween in de zestiende eêuw in de golleven bie een overstroôming. Een nieuwe plekke wier nae 1600 gebouwd, vadder landinwaerts. De belangriekste bezienswaerdig'ede bin de Nederlaands 'Ervormde kerk uut 1659 mee prachtige gebrandschilderde raemen, de kòòremeule De ‘Armonie uut 1842, de ouwe pastorie uut de 17e eeuw en ut ouwe raed'uus uut de 19e eeuw mee een ‘aerieng in de windwiezer. Deze windwiezer ‘eit nie voor niks die vorrum. De bekendste inweuner van Biervliet is immers Willem Beukelszoon gewist, de uutvinder van ut ‘aeriengkaeken Op de Mart stit een standbeeld ter ere van 'em. Een oud volksvermaok uut Biervliet is het mastklimmen. 'n Paole rechtop zetten midden op de Mart en 't fêêste kon beginnen. Den êêne straote tegen den anderen of 't êêne café tegen 't andere. Succes verzekerd. Op iedere kèremesse. 't Volk strôômende uut de polders nao 't durp. Van boven 'iengt 'r nogal 's een stik spek of 'n woste. As dan de mast nog wa glad gemaokt was mee zêêpe, dan was 't natuurlijk nog vee schôônder. 't Gelach en geroep was nie van de lucht.

Toen koning Willem III 'n kêê naor Biervliet kwam (die was toen 25 jaor konienk in 1874), liep t'r in de stoet ook een delegaotie mee van de mastklimmers. Goed getrainde joenge gasten, die wel 's even zouen laoten zien 'oe ze in Biervliet in de mast goengen. Mao…da was niet nôôdig, want de konienk 'ao nog al vee 'aost en dat onderdêêl wier van 't programma geschrapt. Toen de maojesteit al lange buuten 't durp was, riep t'r êêne: 'Mao wudder èn die mast toch nii voo niks opgezet?' En 't spil kon beginnen. Dao was gêên spek of woste om in de mast te 'angen. 'Dan maor 'n tonne bier,' riep de kastelein die op de Mart 'n café 'ao.

Brouwes'aeven

Brouwes'aeven of ok we Brouw) (Ollans: Brouwershaven) is een Nederlandse stad opt voormaelige eiland Schouwen en mikt deel uut van de gemeênte Schouwen-Duveland. Het is 'elegen ant Greveliengenmeer. Toet an 1 jannawari 1961 was Brouwes'aeven een zelfstandige gemeênte, weernae 't de oôfdplekke wier van de nieuwe gemeênte Brouwes'aeven. In jannawari 2008 ha Brouw 1426 inweuners.

D'r Boede

D'r Boede is een groôt land'uus vlak bie de Zeêuwse plekke Koukerke. Het wier 'ebouwd in de achttiende eêuwe, nae ontwerp van de Antwerpse bouwmeêster Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge.

De eêrste vermeldieng van een 'uus op die plekke komt uut 1188. In de 14e eêuw schient d'r een flienke ridderofstee te wezen op die plekke. Het geslacht Der Boede is in de zestiende eêuw uutgesturven. Rond 1700 kwam het slot in eigendom van de burgemeêster van Vlissienge, Jacob Nachtegaal. In 1745 wordt het 'uus groôtendeels deu brand verwoest. In 1752 ziet het landuus er dan uut zoas noe. De opzet van het 'uus en de tuun was rechtoekig. In 1805 wordt het 'uus verkocht aan mr. Abraham van Doorn. Begin 20e eeuw worre in de tuun de Zeêuwse zendiengsdaegen georganiseerd. In 1940 wordt het landgoed gevorderd deur de Duutsers. Het 'uus lee weinig schae deur de inundaotie van Walcheren, vanwege de 'oôge liggieng. De tuun stong we onger waeter. In 1949 wordt het een verpleeguus, wa-a in 1953 deur Koningin Juliana wordt geopend. Er bin dan ok tweê vleugels d'r angezet. In 2004 is het 'uus gerestaureerd en verkocht deur de eigenaer (een zurginstellieng) an een projectontwikkelaer. In 2013 stit het land'uus leeg.

D'r Boede is een rieksmonument.

In aore taelen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.