Brezilië

Brezilië is een land in Zuud-Amerika 't a hrens an de lan'n Frans Huyana, Surinaome, Huyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Arhentinië en Uruguay. Ok hrens 't et in 't oôssen an de Atlantischen Oceaon. Den oôdstad is Brasilia. Groôste steden binne Rio de Janeiro en Sao Paulo. Brezilië is 't vuufde groôste land ter weareld en eit meer as 190 miljoen inweuners.

Brezilie is in het jaer 1500 ontdekt deur Europeaonen. De paus ao Zuud-Amerika voo Spanje en Portuhal grofweg deu de helt 'edeeld, 't westelek deel an Spanje, int oôstelek deel an Portuhal. Toet an 1820 was dit Portuhees gebied, aol hao ok de Ollanders stikken in bezit 'ehad. Vandeer dat Portuhees noe nog de taele van 't land is.

't Noordelek deel van 't land wor in'enome deu 't reusachtige Amazonewoud.

Alleverwege de negentiende eêuw emigreerden zo’n vuufonderd inwoners van west Zeêuws-Vlaonderen nae Brezilië. Tot op de dag van vandaege wor d'r in de staet Espírito Santo nog deu een paor femilies Zeêuws-Vlaoms gesproken. Mae dan wel een eel biezondere vurm.

Curitiba - 2
De stad Curitiba
República Federativa do Brasil

Flag of Brazil
Vlagge van Brezilië

Coat of arms of Brazil
Waepen van Brezilië

Localizador Brasil

Baosisgegevens
Officiële landstaele: Portuhees
Oôdstad: Brasilia
Regeriengsvurm: Rippebliek
Staetsoôd: Jair Bolsonaro
Regeriengsleider: Jair Bolsonaro
Religie: Roôms-katteliek 74%
Protestants 15%
Oppervlakte: 8,5 miljoen km² (0,65% waeter)
Inweuners: 198.739.269 (2009)
(23,3 / km²)
Aore gegevens
Volkslied: Hino Nacional Brasileiro
Munte: Real (BRL)
UTC: -2, -3, -4, -5 (Zeumertied: ja)
Nationaole feêstdag: 7 september, Carnaval
Web | Code | Tel. .br | BRA | +55

Zie ok

Lan'n in Zuud-Amerika
Arhentinië | Bolivia | Brezilië | Chili | Colombia | Ecuador | Huyana | Paraguay | Peru | Surinaome | Uruguay | Venezuela
Afankelijke hebied'n: Falklandeilan’n | Frans Huyana | Zuud-Georgia en de Zuujelijke Sandwicheiland'n
1998

1998 was 'n jaer op de Gregoriaanse kalender.

Arhentinië

Arhentinië (Spaons:Argentina) is een land in Zuud-Amerika 't a hrens an de lan'n Chili, Bolivia, Paraguay, Brezilië en Uruguay. Den offisjele taele is Spaons en den oôdstad Buenos Aires. In Arhentinië lig ok een hedeêlte van de bergkeet'n de Andes. Arhentinië is nae Brezilië 't groôste land van Zuud-Amerika. 't Zuujelek deel wor ok we Patagonië 'enoemt. Saeme mee 't zuujelek deel van Chili bin dit de lan'n die 't kortste bie de Zuudpoôl ligge. Arhentinië bezit ok een deel van 't eiland Vuurland. De Nederlandse prinses Maxima Zorreguieta komt uut Arhentinië.

Bolivia

Bolivia is 'n land in Zuud-Amerika, d'n 'oôdstad is Sucre. Het land leit voe een groôt deel in de Andes en is deerdeu nogal bergachtig.

In Bolivia worre 37 verschillende taele gesproken.

In Bolivia weunden in 2013 precies 10.461.053 mensen.

Staats'oôd van Bolivia is Evo Morales.

Christus de Verlosser

Christus de Verlosser (Portugeês: Cristo Redentor) is een hroôt standbeêld van Jezus Christus in de wijk Alto da Boa Vista in de stad Rio de Janeiro in Brezilië. Het beeld is 38 meter hoog en staet op de 710 meter hoge berreg Corcovado, uutkiekend over de stad Rio de Janeiro.

'T beêld behoôrt tot de zeven nieuwe wereldwonders.

Colombia

Colombia (Spaons:Colombia) is een land in Zuud-Amerika 't a hrens an de lan'n Panama, Venezuela, Brezilië, Peru en Ecuador. Ok hrens 't et in 't noôrn an de Caribische Zeê en in 't wessen an de Hroôten Oceaon. Den oôdstad is Bogotá.

Curitiba

Curitiba is 'n stad in Zuud-Brezilië en is de oôdstad van de staet Paraná. Op 2016 ao de gemeênte Curitiba 1.893.997 inweuners.

Ecuador

Ecuador is een land in Zuud-Amerika 't a hrens an de lan'n Colombia in Peru. Den offisjele taele is Spaons en den oôdstad Quito. In Arhentinië lig ok een hedeêlte van de bergkeet'n de Andes. Tehenwoordige president is Rafael Correa.

Frans Huyana

Frans Huyana is 'n Frans overzeês dippartement in Zuud-Amerika 't a hrens an de lan'n Surinaome in 't wessen en voe de rest allaen an Brezilië. 't Is 't hroste hebied van den Europese Unie buten Europa. Tussen de riviern de Marowini en de Litani lig een hebied 't a betwis wor deur Surinaome en Frans Huyana. Den oôdstad van Frans Huyana is Cayenne

Bie Kourou leit de lanceêrbaosis Centre Spatial Guyanais van de ESA, het Europeêse ruumtevaertproject. Op 1 jannewari 2002 is ok in Frans-Huyana d'n euro as munteênheid in'evoerd.

Huyana

Huyana, officieel de Coöperatieve Republiek Huyana, is 'n land in het noôrden van Zuud-Amerika en grenst aan Surinaome, Brezilië en Venezuela. Guyana ei 'n grensprobleêm mie Suriname en Venezuela.

D'n 'oôdstad van Huyana is Georgetown.

In Huyana weunen 740.000 mensen. Het land is in 't verleên nog een Nederlanse kolonie gewist, 'ierbie waere ok Zeêuwen betrokke.

Staet'oôd is Donald Ramotar.

Land

Een land of staet is een vastesteld hebied wirin a een centrâle orhanisatie beschik over de middel'n om over de staet te reheêr'n. De juristen èn een are definitie vanuut ulder oôgpunt: 't geheêl van rehels en instellieng'n die an 't gemeênschapsleven van een hroep mènsen in een vastesteld hebied bepael'n.

Oôdstad

Den oôdstad van 'n land, provincie, staet of wat dan ok is bieni aoltied de belangriekste stad van wiruut a 't betreffende stik land wor bestierd. Op kleindere schaol wor vaok esprook'n over 'n oôdplekke. Den oôdstad is bieni aoltied de hroste stad van 't betreffende hebied en ei 'n centraole functie. Oôdsteed'n èn, zeker in kleindere hebied'n, vaok dezelfde naem as 't bestierlijke hebied wir a 't in val.

In sommihe lan'n is der spraeke van eihlijk meêrdere oôdsteed'n. Zo is in Bolivia den offisjele oôdstad Sucre, mè de reherieng zetel in La Paz, wat a ok de belangriekste stad is. In Zuud-Afrika is de wethevende, uutvoernde en rechterlijke macht verdeêld over de drie steed'n Kaopstad, Pretoria en Bloemfontein.

Paraguay

Paraguay is 'n land in Zuud-Amerika 't a hrens an de lan'n Arhentinië, Bolivia, Brezilië, d'n 'oôdstad is Asunción.

In Paraguay weunen 6.623.252 mensen.

D'n president van Paraguay is Mario Abdo Benítez.

Peru

Peru (Spaons:Perú, Aymara en Quechua:Piruw), is 'n land in Zuud-Amerika 't a hrens an de lan'n Ecuador, Colombia, Brezilië, Bolivia en Chili. In 't wessen hrens 't et an de Hroôten Oceaon. Een bekende toeristische trekpleister in het land is de ouwe Incastad Machu Picchu.

Tehenwoordige president is Martín Vizcarra; Premier is Salvador del Solar.

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro (São Sebastião do Rio de Janeiro) is 'n stad in de Brezilië. Op 2016 ao de gemeênte meer as 6.498.837 inweuners en was deermee nae São Paulo de groôste stad van 't land.

São Paulo

São Paulo is 'n stad in de Brezilië. Op 2017 ao de gemeênte São Paulo meer as 12.106.920 inweuners en was deermee de groôste stad van 't land.

Uruguay

Uruguay is 'n land in Zuud-Amerika 't a hrens an de lan'n Arhentinië en Brezilië, d'n 'oôdstad is Montevideo.

D'n president van Uruguay is Tabaré Vázquez (2015).

In Uruguay worre Spaons gesproken.

In Uruguay weunen 3.324.460 mensen.

D'n munt is d'n Uruguayaanse peso.

Venezuela

De Bolivariaanse Republiek Venezuela is 'n land in het noorden van Zuud-Amerika, dat grenst an d'n Caribische Zee en de Atlantische Oceaan in het noôrden, Huyana in het oosten, Brezilië in het zuden en Colombia in het westen. Vò de Venezolaanse kust liggen Aruba, Bonaire, Curaçao,Isla Margarita en Trinidad en Tobago.

Zeca Pagodinho

Zeca Pagodinho, geboren als Jessé Gomes da Silva Filho, (Rio de Janeiro, 9 feberwari 1959) is een Breziliaense zanger en componist.

Zuud-Amerika

Zuud-Amerika (Nederlands: "Zuid-Amerika") is een continent op't zuudelijk halfrond, tun zuujen van Noord-Amerika en tun noorden van Antarctica. 'T continent oôr in't wessen deur de Groôte Oceaon en in het oôsten deur de Atlantischen Oceaon begrensd. Op 't continent wor voornaomeluk Spaons en Portuhees 'esproken. Dit kom deurdat naegenoeg aolle lan'n tussen 1492 en 1820 kolonies van Spanje of Portuhal wazze. Surinaome is vroeher een Ollandse kolonie gewist. Het waere Zeêuwen die deer de kolonie stichtte onger leiding van Abraham Crijnssen.

't Groôste en belangriekste land van Zuud-Amerika is Brezilië.

In aore taelen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.