Valerie Harper

Valerie Harper, född 22 augusti 1939 i Suffern i Rockland County, New York, död 30 augusti 2019 i Los Angeles, Kalifornien,[4] var en amerikansk skådespelare.

Valerie Harper
Valerie Harper
Född22 augusti 1939[1][2]
Suffern, USA
Död30 augusti 2019[3] (80 år)
Los AngelesUSA
BegravdHollywood Forever Cemetery
NationalitetAmerikan och Fransk
SysselsättningSkådespelare, TV-skådespelare, scenskådespelare, skribent, filmskådespelare
Make/makaRichard Schaal
(g. 1964–1978)
Webbplatsvalerieharper.com

Biografi

Innan hon blev skådespelerska hade hon en framgångsrik karriär som balettdansare vid Radio City Hall. Gradvis blev hon mer och mer intresserad av film och skådespeleri. Det stora genombrottet som skådespelerska fick hon under början av 1970-talet, då hon medverkade i TV-serier som Mary Tyler Moore och Rhoda.

Filmografi i urval

Källor

  1. ^ SNAC, Social Networks and Archival Context ID: w6tc3jzc, omnämnd som: Valerie Harper, läst: 9 oktober 2017
  2. ^ Internet Broadway Database, IBDB person ID: 44186, omnämnd som: Valerie Harper, läst: 9 oktober 2017
  3. ^ Valerie Harper, Emmy award-winning star of TV series Rhoda, dies aged 80 (på engelska)
  4. ^ https://www.hollywoodreporter.com/news/valerie-harper-tvs-rhoda-morgenstern-dies-at-80-427004

Externa länkar

2019

2019 (MMXIX) är det nuvarande året och ett normalår som började en tisdag i den gregorianska kalendern.

Avlidna 2019

Detta är en lista över kända personer som har avlidit under 2019.

Fridays

Fridays var namnet på en direktsänd komedishow från American Broadcasting Company, ABC. Fridays sändes direkt varje fredag under perioden 11 april 1980 till den 23 april 1982. Från början var showen 70 minuter lång men den förlängdes till 90 minuter från säsong två.

Missing Persons

Missing Persons är en amerikansk kriminal-dramaserie som sändes mellan åren 1993 och 1995.

Rhoda

Rhoda är en amerikansk situationskomedi med Valerie Harper i huvudrollen. Serien pågick under fem säsonger mellan 1974 och 1978 och var en spinoff till The Mary Tyler Moore Show.

Serien startar med att Rhoda Morgenstern återvänder till hemstaden New York efter ett par år i Minneapolis.

I Sverige började serien sändas på TV2 hösten 1975.

Simpsons (säsong 24)

Säsong 24 är den säsongen av Simpsons som sändes mellan 30 september 2012 och 19 maj 23 på Fox i USA. Under säsongen anordnades en tävling för tittarna i USA där de själva skulle skapa ett soffskämt som skulle visas i säsongsavslutningen. Samma tävling anordnades även i Kanada.I anslutning till Hardly Kirk-ing sändes i USA kortfilmen The Longest Daycare. Flera avsnitten har också haft koppling till mobilspelet, The Simpsons: Tapped Out. Ett kommentarspår gjordes för Treehouse of Horror XXIII med James L. Brooks, Matt Groening, Al Jean och Jon Lovitz för digital nerladdning. "Treehouse of Horror XXIII" från denna säsong nominerades till en WGA Award men förlorade till "Ned 'n Edna's Blend" från förra säsongen. "Treehouse of Horror XXIII" blev nominerad och vann en Emmy Award för "Outstanding Individual Achievement In Animation". För andra gången i seriens historia sändes ett avsnitt först utanför USA. Stephanie Gillis blev nominerad till en Annie Award för arbetet med A Tree Grows in Springfield. Säsongen var den fjärde dyraste showen att visa reklam i på Fox under TV-säsongen. Det isländska bandet Sigur Rós gjorde bakgrundsmusiken för The Saga of Carl och hade också där en kort gästmedverkan. Under säsongen gjordes en parodi på Harlem Shake. och så gjordes videosekvenser om presidentvalet i USA. Det sista avsnittet skulle varit "The Man Who Came To Be Dinner" men avsnittet ersattes av "Dangers on a Train" några veckor innan sändningen och har i oktober 2013 inte något premiärdatum ännu.

Simpsons (säsong 28)

Säsong 28 var den 28:e säsongen av Simpsons, och hade premiär den 25 september 2016 på Fox i USA. Säsongens sista avsnitt sändes 21 maj 2017. I början av maj 2015 meddelade Fox att både en 27:e och en 28:e säsong av Simpsons skulle produceras.

That '70s Show

That '70s Show är en amerikansk situationskomediserie om en grupp tonåringar i den fiktiva småstaden Point Place, Wisconsin. Handlingen utspelar sig mellan 17 maj 1976 och 31 december 1979. Serien visades i USA åren 1998 till 2006, efter det har den visats flera gånger och visas fortfarande, över hela världen. That '70s Show blev början för filmkarriärer för många av seriens skådespelare som i stort sett var okända innan dess.

The Dean Martin Celebrity Roast

The Dean Martin Celebrity Roast är ett amerikanskt underhållningsprogram med Dean Martin som värd som sändes på NBC 1974-1984. I programmet "roastades" en känd hedersgäst av olika kända vänner och kollegor, utöver skämt och kärleksfulla drifter utdelades också hyllningar. Efter varje roast erbjöds hedersgästen en möjlighet till genmäle. Formatet skapades efter roasterna som hölls på New York Friars' Club. Under många år spelades programmet in i MGM Grand Hotels Ziegfeld Room i Las Vegas.

De enda som roastades vid två tillfällen var Michael Landon, Redd Foxx, Joe Namath och Jack Klugman; Landons andra roast 1984 var den allra sista i serien. När Dean Martin själv roastades var Don Rickles roastmaster. Komikern Nipsey Russell och imitatören Rich Little är de som medverkat i flest roaster, vardera 24 gånger.

Ursäkta, här kommer snuten!

Ursäkta, här kommer snuten! (engelska: Freebie and the Bean) är en amerikansk långfilm från 1974 i regi av Richard Rush, med Alan Arkin, James Caan, Loretta Swit och Jack Kruschen i rollerna.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.