Väster

För andra betydelser, se Väster (olika betydelser).
Kompass se V
Väster markerat med ett V på en kompassros.

Väster eller väst är ett av de fyra huvudsakliga väderstrecken tillsammans med norr, söder och öster. Västlig riktning är parallell med ekvatorn, mot jordens rotationsriktning. Det är i väster som solen går ner. På kartor är norr vanligtvis uppåt, medan väster följaktligen är till vänster på kartan.

Se även

Antioquía (departement)

Antioquía är ett av Colombias departement. Det ligger i nordvästra Colombia i Colombias ander. Antioquía gränsar mot departementen Córdoba, Bolívar, Santander, Boyacá, Caldas Risaralda, och Chocó. Antioquía är det folkrikaste departementet i Colombia (om man inte räknar huvudstadsdistriktet Bogotá). Huvudstaden Medellín är landets näst största stad. Andra större städer i departementet är Apartadó, Bello, Envigado och Itagüí.

Baja California (delstat)

Baja California är en av Mexikos delstater och ligger i den nordvästra delen av landet. Den utgör den norra halvan av halvön Baja California och gränsar till USA i norr, Stilla havet i väster, delstaten Baja California Sur i söder samt Californiaviken och delstaten Sonora i öster. Folkmängden uppgår till cirka 3,4 miljoner invånare. Administrativ huvudort är Mexicali men den största staden är Tijuana. Till delstaten hör även Guadalupeön, som är belägen cirka 280 kilometer väster om fastlandet.

Capitale-Nationale

Capitale-Nationale (franska: "Nationens huvudstad") är en administrativ region i Québec i Kanada. Den har fått sitt namn av att provinsen Québecs huvudstad, Québec, ligger i regionen. I regionen finns sju sekundärkommuner (sex municipalités régionales de comté och en agglomération urbaine) och 67 primärkommuner. Regionen hade 671 468 invånare 2006, och arealen 18 639 km².

Regionen gränsar till Mauricie i väster och Saguenay–Lac-Saint-Jean i norr, samt, på andra sidan Saint Lawrencefloden, Bas-Saint-Laurent i öster och Chaudière-Appalaches i söder.

Dalsland

Dalsland är ett landskap i Götaland i västra Sverige. Det ligger väster om Vänern och gränsar i norr till Värmland, i nordväst till Norge, i väster till Bohuslän och i söder till Västergötland. Dalsland kallas ibland för ”ett Sverige i miniatyr”.

Homs (provins)

Homs (arabiska حمص) är en provins i Syrien, med gräns mot Libanon i väster och Irak och Jordanien i sydost. Den administrativa huvudorten är Homs. Befolkningen uppgick till 1 686 000 invånare i slutet av 2008, på en yta av 40 940 kvadratkilometer. Den är landets till ytan största provins. De största städerna är Homs och al-Qusayr. Den historiska staden Palmyra ligger i provinsens centrala del.

Hormozgan

Hormozgan (persiska هرمزگان) är en provins i södra Iran. Den breder ut sig längs kusten mot Persiska viken i väster, Hormuzsundet i mitten och Omanviken i öster. Provinsen har 1 578 183 invånare (2011) på en yta av 70 697 km². Administrativ huvudort och största stad är Bandar Abbas.

Jujuy

Jujuy (Provincia de Jujuy) är en provins i nordvästligaste hörnet av Argentina. Den gränsar till Chile i väster, Bolivia i norr och den sydligare provinsen Salta i söder och öster. Provinshuvudstad är San Salvador de Jujuy. Provinsen har cirka 500 000 invånare, varav cirka 200 000 i huvudstaden.

Kalabrien

Kalabrien (italienska: Calabria) är en region i södra Italien, och utgör den italienska halvöns "fotblad". Kalabrien har 1,96 miljoner invånare (2017) och en yta på 15 080 km². Huvudort i regionen är Catanzaro. Reggio di Calabria har flest invånare och Cosenza är också en större stad.

Kalabrien gränsar till Basilicata i norr, Sicilien i sydväst, Tyrrenska havet i väster och Joniska havet i öster.

Khuzestan

Khuzestan (persiska خوزستان) är en provins i västra Iran. Den gränsar till Irak i väster och Persiska viken i söder och har 4 531 720 invånare (2011) på en yta av 64 055 km². Administrativ huvudort är Ahvaz. Andra större städer är Abadan, Andimeshk,Shush, Bandar-e Mahshahr, Behbahan, Dezful, Izeh, Khorramshahr och Masjed-e Soleyman.

Provinsen är enkelt sett delad i två halvor; dels höglandets kullar och berg norr om Ahvazåsen och dels låglandets slätter och träsk söderut.

I Khuzestan finns mycket olja, och provinsen var det huvudsakliga territoriella målet för Iraks invasion 1980.

Latakia (provins)

Latakia (arabiska اللاذقية, al-Ladhiqiyya) är en provins i nordvästra Syrien, med gräns mot Turkiet i norr och kust mot Medelhavet i väster. Den administrativa huvudorten är Latakia. Befolkningen uppgick till 959 000 invånare i slutet av 2008, på en yta av 2 297 kvadratkilometer. De största städerna är Latakia och Jablah.

Nariño

Nariño är ett av Colombias departement och är belägen i den sydvästra delen av landet, gränsande till Ecuador i söder och Stilla havet i väster. Administrativ huvudort och största stad är Pasto. Andra stora städer är Ipiales och Tumaco.

Departementet skapades den 6 augusti 1904.

Orne

Orne är ett franskt departement, uppkallat efter floden Orne, beläget i regionen Normandie. I den tidigare regionindelningen som gällde fram till 2015 tillhörde Orne regionen Basse-Normandie. Departementet är bildat av en del av den forna provinsen Normandie, till hälften av hertigdömet Alençon och det till provinsen Maine hörande landskapet Perche. Landet bildar en högslätt, som i hela sin längd från öster till väster genomdrages av en vattendelare med olika namn (högst 417 m.) mellan Engelska kanalens och Loires flodområde. De största vattendragen är Orne, Dives och Risle till kanalen samt Sarthe med Huisne till Loire.

Potosí (departement)

Potosí är ett departement i sydvästra Bolivia med en area på 118 218 km² och 709 013 invånare (2001). Huvudstad i departementet är Potosí. Landskapet är torrt och bergigt med en stor bergsplatå i väster där världens största saltupplag, Salar de Uyuni, ligger.

Potosí var den rikaste provinsen under det spanska imperiet och bidrog med stora mängder silver som skeppades till Europa.

Santa Cruz (provins i Argentina)

Santa Cruz (Provincia de Santa Cruz) är en provins i Argentina, som ligger i den södra delen av landet, i Patagonien. Det gränsar till Chubut i norr, och Chile i väster och söder. Till öster finns Atlanten. Los Glaciares nationalpark ligger i provinsen.

Själland

Själland (danska: Sjælland) är det egentliga Danmarks (bortsett från Grönland, som också tillhör Danmark) största ö, med sina 7 031 kvadratkilometer. Den är belägen i östra Danmark, precis väster om det svenska fastlandet. Själland avgränsas i väster av Stora Bält och i öster av Öresund. Själlands nordligaste punkt, Gilbjerg hoved, utgör den västliga gränsen för Öresund. Ön hade 2 243 297 invånare 2015.Själland tillhör Öresundsregionen.[källa behövs] Danmarks huvudstad Köpenhamn ligger till större delen på Själland, men även på Amager.

Övriga städer på Själland är:

Frederikssund

Frederiksværk

Helsingör

Hillerød

Holbæk

Hundested

Kalundborg

Korsør

Køge

Nykøbing Sjælland

Næstved

Ringsted

Roskilde

Slagelse

Stenløse

Vordingborg

Telangana

Telangana är en delstat i Indien.

Fram till den 2 juni 2014 var området en del av delstaten Andhra Pradesh. Beslutet om delning fattades i Indiens parlament i februari 2014.Telangana omfattar distrikten Khammam, Mehboobnagar, Nalgonda, Ranga Reddy, Warangal, Karim Nagar, Nizamabad, Adilabad, Medak och Hyderabad väster om östra Ghats. Befolkningen är huvudsakligen telugutalande.

Telangana var före Indiens självständighet en del av Furstendömet Hyderabad och blev en del av Andhra Pradesh 1956.

Det politiska partiet Telangana Rashtra Samithi har drivit en separatistisk opinion och har ingått i den styrande koalitionen i Andhra Pradesh efter delstatsvalet 2004.

Telanganas huvudstad är Hyderabad, som också under fem år var huvudstad i den nya, minskade delstaten Andhra Pradesh.

Timbuktu (region)

Timbuktu (franska Tombouctou) är en av Malis administrativa regioner och täcker mer än en tredjedel av landets yta, från de centrala delarna runt Nigerfloden upp till de nordligaste områdena i Mali. Regionen gränsar till Mauretanien i väster och Algeriet i norr, och har även en mycket kort gränssträcka mot Burkina Faso i sydost. Befolkningen uppgick till nästan 700 000 invånare vid folkräkningen 2009, och regionen är bitvis mycket glesbefolkad, speciellt i nordligare delarna. Den administrativa huvudorten och största staden är den mytomspunna Timbuktu.

Valle del Cauca

Valle del Cauca är ett departement i Colombia, och är beläget i den västra delen av landet. Departementet gränsar till Stilla havet i väster. Administrativ huvudort och största stad är Cali. Andra stora städer är Buenaventura, Buga, Cartago, Palmira och Tuluá. Departementet skapades den 16 april 1910.

Västantarktis

Västantarktis är den delen av Antarktis som ligger väster om de Transantarktiska bergen. Här ligger både Antarktis nordligaste plats (Hope Bay) och högsta punkt (Vinsonmassivet).

Wardak (provins)

Wardak (pashto: وردګ ) är en av Afghanistans 34 provinser, (velayat). Den ligger i den centrala delen av landet. Dess huvudort är Maidanshahr. Provinsen har 517 200 invånare (år 2006) och en yta på 8 938 km².

Wardak gränsar till provinserna Ghazni i söder, Bamiyan i väster, Parvan i nordäst, Kabul och Lowgar i öst.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.