Sydostasien

Sydostasien, även Bortre Asien,[källa behövs] är en region i södra Asien som omfattar länderna Burma, Thailand, Kambodja, Laos och Vietnam samt ett huvudområde söder därom omfattande Indonesien, Östtimor, Malaysia, Brunei, Singapore och Filippinerna.[1] De flesta av Sydostasiens länder har omfattande handel med Kina och Indien, vilket också varit fallet långt tillbaka i historien. De södra delarna ligger centralt till för sjötransporter. Flera av länderna i regionen är belägna på öar eller ögrupper mellan Australien och Kina. Sydostasiens historia har präglats av många krig; ett av de senaste var Vietnamkriget som utspelades på 1960- och 70-talet.

Location Southeast Asia
Sydostasien.

Länderna i Sydostasien

Indelning

Sydostasien ligger öster om den indiska subkontinenten (Främre Indien), söder om Kina och övriga Östasien samt väster om den oceaniska övärlden. Den del som tillhör den eurasiska kontinenten kallas Bortre Indien (alternativt Indokina); den inkluderar flera halvöar, inklusive Malackahalvön.[2] Den sydostasiatiska övärlden (Malajiska arkipelagen) är både geografiskt och biologiskt en övergångszon till den oceaniska övärlden i öster. Biologiskt går gränsen någonstans mellan Sulawesi och Bali i väster och Nya Guinea och Australien i öster.

Se även

Referenser

  1. ^ ”Sydöstasien”. FN-sambandet (Norska FN-förbundet). 2009. http://www.globalis.se/Laender/Kontinenter/Asien/Sydoestasien. Läst 28 november 2009.
  2. ^ Olsson, Katarin: Bortre Indien i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 20 september 2015.
Ali Hujwiri

Ali Hujwiri, född ?, död 1077 i Ghazna i Afghanistan, persisk sufisk mystiker. Hujwiri är författare till Kashf al-mahjub, det första sufiska prosaverket på persiska. Hujwiris skrifter bidrog starkt till islams spridning i Sydostasien.

Bandar Seri Begawan

Bandar Seri Begawan [ˌbanda səˌri bəˈɡawan] (jawi: بندر سري بڬاوان, före 1970: Brunei Town) är huvudstad och största stad i sultanatet Brunei. Staden har en uppskattad befolkning på 27 285 invånare 2002.Staden är huvudsäte för landets textil-, möbel-, hantverks- och vedproduktion. Denna stad är dessutom säte för Royal Ceremonial Hall, Royal Regalia Building och Brunei History Center.

Sultan Omar Ali Saifuddin-moskén byggdes 1958 och har en gigantisk gyllene kupol och väggar byggda i marmor importerad från Italien. Det är den största moskén i Sydostasien.

Christa L. Deeleman-Reinhold

Christa L. Deeleman-Reinhold, född 1930, är en nederländsk araknolog som är specialiserad på spindlar från Sydostasien och Sydeuropa , särskilt grottlevande och tropiska spindlar.

Hon donerade den största existerande samlingen av sydostasiatiska spindlar, omkring 25 000 st, till Naturalis, ett naturhistoriskt museum i Leiden, Nederländerna.

Auktorsnamnet Deeleman-Reinhold kan användas för Christa L. Deeleman-Reinhold i samband med ett vetenskapligt namn inom zoologin. (Wikipedia-artiklar som använder auktorsnamnet)

Hortensiaväxter

Hortensiaväxter (Hydrangeaceae) är en familj i ordningen Cornales och delas upp i två underfamiljer med tillsammans 10-17 släkten och omkring 115–190 arter som förekommer i nordliga tempererade och subtropiska områden. De är särskilt vanliga i Sydostasien och Nordamerika. Flera släkten innehåller arter som odlas som prydnadsväxter.

Familjen innehåller små träd, buskar, halvbuskar och ibland lianer. Bladen är enkla utan stipler, motsatta eller, mer sällan, strödda, kala eller med enkla hår. Blommorna sitter i flock- eller kvastlika knippen och är vanligen perfekta och regelbundna. De yttre blommorna kan ibland vara sterila skyltblommor med förstorade, kronbladslika foderblad. De fertila blommorna är 4–5-taliga. Frukten är en kapsel eller ett bär.

Indokina

Bortre Indien, även Indokina, är den större halvö i Sydostasien som ligger mellan Indiska oceanen och Sydkinesiska havet. Det motsvarar länderna Vietnam, Laos, Kambodja, Thailand, Burma och resten av Malackahalvön.Den alternativa benämningen Indokina kan även appliceras på Franska Indokina (franska: Indochine Française), vilket då endast motsvarar Vietnam, Laos och Kambodja.

Käthe Hoffmann

Käthe Hoffmann, född 1883, död 1931, var en tysk botaniker som upptäckte och katalogiserade många växtarter i Nya Guinea och Sydostasien, bland andra Annesijoa novoguineensis. Hon var professor vid Breslaus universitet, Tyska riket (dagens Universitetet i Wrocław, Polen) och gjorde betydande bidrag inom botaniken genom att beskriva många fröväxter.

Auktorsnamnet K.Hoffm. kan användas för Käthe Hoffmann i samband med ett vetenskapligt namn inom botaniken; se Wikipedia-artiklar som länkar till auktorsnamnet.

Lagerväxter

Lagerväxter (Lauraceae), en tropisk och subtropisk växtfamilj som växer framförallt i Sydostasien och Brasilien. Många arter i familjen är städsegröna buskar och träd, med hela, strödda blad och små, tretaliga blommor. Ståndarknapparna öppnas med klaffar. Mogna frön saknar frövita.

Familjen består av 2000-4000 arter i ett drygt 50-tal släkten. Några av de mest kända bruksväxterna är:

Anibasläktet (Aniba)

Avokadosläktet (Persea)

Cravo-lagersläktet (Dicypellium)

Feberbusksläktet (Lindera)

Kalifornialagersläktet (Umbellularia)

Kanelsläktet (Cinnamomum) som innehåller kanel, kassiakanel och kamferträd.

Kubeba-lagersläktet (Litsea)

Lagersläktet (Laurus)

Ravensarasläktet (Ravensara)

Sassafrassläktet (Sassafras)

Lily May Perry

Lily May Perry, född den 5 januari 1895 i Havelock, New Brunswick, död den 11 mars 1992 i Hingham, Massachusetts, var en kanadensisk-amerikansk botaniker som arbetade vid Arnold Arboretum och är mest känd för sin detaljerade samlingsvolym om medicinalväxter i Syd- och Sydostasien samt sin medverkan till Flora of New Guinea.

Auktorsnamnet L.M.Perry kan användas för Lily May Perry i samband med ett vetenskapligt namn inom botaniken; se Wikipedia-artiklar som länkar till auktorsnamnet.

Läderlappar

Läderlappar (Vespertilionidae) är en familj i ordningen fladdermöss med omkring 320 arter, spridda över hela jorden (utom i polarområdena). I Europa finns omkring 25 arter. Samtliga i Sverige funna fladdermöss tillhör denna familj.

Malackahalvön

Malackahalvön (även Malajahalvön; Semenanjung Malaysia på malajiska) är en långsmal halvö som utgör den sydligaste delen av Sydostasien. Den utgår från Indokina via Kranäset och löper ner söderut mot Indonesien mellan Andamanhavet i väster och Thailandviken och Sydkinesiska havet i öster. Halvön utgör geologiskt en fortsättning på bergskedjan Tenasserim. Södra delen av halvön är en del av staten Malaysia, Västmalaysia. Längst i norr finns Thailands och Burmas sydligaste områden, medan den södra delen av halvön förbinds med Singapore via en bro. Västerut, på andra sidan Malackasundet, ligger den indonesiska ön Sumatra. Halvön har också ett par av regionens mest aktiva vulkaner, vilkas utbrott i intervall ständigt omformar landskapet.[källa behövs] Namnet Malacka återfinns även som staden Melaka.

Malackahalvöns ursprungliga natur finns fortfarande bevarad i en rad nationalparker och skyddade områden. Här finns bl. a. uråldriga låglandsregnskogar och bergsregnskogar med ett stort antal speciella djur- och växtarter. Vid öar och korallrev utanför Malackahalvöns kuster finns stor biologisk mångfald med unika näringsvävar och anpassningar mellan olika arter.Den sydligaste udden Kap Piai är det asiatiska fastlandets sydligaste punkt och tillhör världens yttersta platser.

Målarmusslor

Målarmusslor (Unionidae) är den största familjen i ordningen Unionoida, som tillhör djurklassen musslor.Denna familjs utbredningsområde omfattar hela världen. Den förekommer talrikast i Nordamerika med omkring 300 kända taxa, men Kina och Sydostasien håller också en väl diversifierad fauna.

Sötvattensmusslor upptar vitt fördelade habitat, men återfinns oftast i vattendrag, rinnande vatten som floder, åar och bäckar.

Nordvietnam

Nordvietnam var en självständig stat i Sydostasien under åren 1954-1976. Sedan 2 juli 1976 utgör Nordvietnam och Sydvietnam tillsammans staten Vietnam.Den 10 januari 1969 blev Sverige första västliga land att erkänna Nordvietnam.

Patrick Grootaert

Patrick Grootaert, född 1952, är en belgisk entomolog specialiserad på tvåvingar som gjort ett flertal expeditioner i sydostasien.Auktorsnamnet Grootaert kan användas för Patrick Grootaert i samband med ett vetenskapligt namn inom zoologin. (Wikipedia-artiklar som använder auktorsnamnet)

Sandór Mahunka

Sandór Mahunka, född den 17 oktober 1937 i Budapest, död den 24 december 2012 i Budapest, var en ungersk entomolog. 1956 påbörjade han sin grundutbildning vid Eötvös Loránduniversitetet och examinerade därifrån 1961. Mellan 1985 och 2004 var han vicedirektör för Ungerns naturhistoriska museum. Han var även ledamot i Ungerns vetenskapsakademi. Mahunka gjorde ett flertal forskningsresor i Sydamerika, Afrika och Sydostasien. Han har fått nationalparker och naturreservat uppkallade efter sig.

Sexturism

Sexturism avser resande som företas i syfte att köpa sexuella tjänster av prostituerader. Jämför trafficking.

Målen för resorna varierar beroende från vilket land resenären kommer, för europeiska resenärer är Sydostasien och främst Thailand och Sri Lanka vanligt förekommande resmål.Enligt Finlands president Tarja Halonen har sexturismen ökat som följd av människors ökade rörlighet.Sexuellt utnyttjande av barn på kommersiell basis förekommer i flera länder. Pedofiler och sexturister reser ibland till sådana länder, framförallt i Sydostasien, i syfte att sexuellt utnyttja barn, vilket gör utnyttjandet av barn till en del i sexturismen.

Skinkar

Skinkar (Scincidae) är en familj av kräldjur i underordningen ödlor.

Det finns mer än 100 släkten med tillsammans över 1000 arter. Skinkar är alltså den artrikaste familjen av ödlor. Dessa djur förekommer i tropiska regioner över hela världen. De flesta arterna finns i Sydostasien.

De lever på marken där de gräver in sig eller på träd med svansen som klättringshjälp. Hos trädlevande arter finns små krokar på svansen. Några arter kan skära av svansen vid fara. Svansen utför efteråt rörelser som förvirrar fienden så att djuret har tid att fly.

Liksom ormar förflyttar sig skinkar med vågliknande rörelser. Hos några arter som inte klättrar i träd saknas extremiteter. Kroppens färg är ofta mörk men det finns även färgglada arter. Kroppslängden ligger vanligtvis mellan 8 och 35 cm.

Födan består bland annat av insekter och andra ödlor. Större arter äter dessutom vegetabilisk föda. Angående fortplantningen finns både arter som lägger ägg och arter som föder fullt utvecklade ungar.

Sumatra

Sumatra (ibland även Sumatera) är den sjätte största ön i världen, belägen i Indonesien i Sydostasien, med en yta på ungefär 470 000 km². Sumatra är en viktig producent av olja. I den norra delen av ön ligger den autonoma provinsen Aceh.

Trångmynta grodor

Trångmynta grodor (Microhylidae) är en familj av groddjur som ingår i ordningen stjärtlösa groddjur (Anura). Enligt Catalogue of Life omfattar familjen Microhylidae 436 arter.

Familjens medlemmar förekommer i Nord-, Central- och Sydamerika, i Afrika söder om Sahara, i Asien från Indien till Koreahalvön och söderut över Sydostasien till norra Australien.

Vattenrovsländor

Vattenrovsländor (Osmylidae) är en familj i insektsordningen nätvingar som innehåller omkring 160 arter.

Vattenrovsländor är små till medelstora nätvingar med en vingbredd på upp till 30 millimeter, med genomskinliga eller fläckiga vingar. Flest arter finns i Sydostasien, men vattenrovsländor förekommer över större delen av världen, utom i Nordamerika. I Sverige finns bara en art ur denna familj, vattenmyrlejonslända, och namnet vattenmyrlejonsländor används också ofta om familjen.

De fullbildade insekterna, imago, är vanligen predatorer som tar små ryggradslösa djur, men livnär sig också pollen. Larverna lever vanligen delvis i vattnet och delvis på land, i fuktiga miljöer längs strandkanten till vattendrag. Även larverna är predatorer som tar andra, mindre ryggradslösa djur, som fluglarver och mygglarver.

Världens regioner

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.