Shilo

Shilo (hebreiska: שילה) var en stad söder om Tirsa i nuvarande Västbanken. Den nämns flera gånger i Bibeln, särskilt i Gamla Testamentet, bland annat som det ställe där uppenbarelsetältet restes (Josua 18:1) för att hålla förbundsarken. Staden fungerade som Kungariket Israels (religiösa) huvudstad fram till att arken flyttades till Salomos tempel i Jerusalem.

Arkeologiska utgrävningar har visat att Shilo var bebodd redan på 1800-talet f.Kr.. Efter att muslimerna tog makten över Palestina år 638 tappade staden sin betydelse, och sedan 700-talet har den mestadels fungerat som ett vallfärdsmål.

Angelina Jolie

Angelina Jolie, DCMG, född Angelina Jolie Voight den 4 juni 1975 i Los Angeles, Kalifornien, är en amerikansk skådespelare. Jolie belönades 2000 med en Oscar i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats i Stulna år och har även vunnit tre Golden Globe Awards, samt två Screen Actors Guild Awards. Forbes utnämnde Jolie till den högst betalda kvinnliga skådespelaren 2009 och 2011. Hon har kallats den "sexigaste" och "vackraste" kvinnan av flera tidningar och tidskrifter inklusive Esquire, amerikanska FHM, brittiska Harper's Bazaar, People, Hello!, Empire och Vanity Fair och hon har fått påtaglig mediauppmärksamhet för detta. Jolie är engagerad i humanitära insatser för barns rättigheter och i arbete mot krig och svält, inte minst som goodwill-ambassadör för FN:s flyktingkommissariat UNHCR.

Jolie filmdebuterade som sjuåring 1982 i komedin Lookin' to Get Out med hennes far Jon Voight i huvudrollen. Karriären började på allvar 1993 med filmen Cyborg 2. Hennes första huvudroll var i Hackers (1995), som följdes av kritikerrosade framträdanden i tv-filmerna George Wallace (1997) och Gia (1998). Hon erhöll stjärnstatus med rollen som Lara Croft i filmerna Lara Croft: Tomb Raider (2001) och Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003). Jolies position som actionstjärna förstärktes med huvudrollerna i Mr. & Mrs. Smith (2005) och Wanted (2008), som blev hennes dittills främsta icke-animerade kommersiella framgång. Hon Oscarsnominerades 2008 i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i Changeling.

Angelina Jolie har varit gift med skådespelarna Jonny Lee Miller, Billy Bob Thornton och Brad Pitt. Brad Pitt och Angelina Jolie blev ett par 2004. De gifte sig tio år senare och adopterade barnen Maddox, Pax och Zahara innan de fick sina biologiska barn, Shiloh samt tvillingarna Vivienne och Knox. Jolie ansökte om skilsmässa från Pitt i september 2016.

Blue Mountain State

Blue Mountain State var en amerikansk komediserie (situationskomedi) som sändes på TV-kanalen Spike TV. Serien skapades år 2010 av Chris Romano') och Eric Falconer och är producerad av Lionsgate Television.

Serien kretsar kring några amerikanska tonåringar som spelar för det fiktiva fotbollslaget "Mountain Goats" i Blue Mountain State University (förkortat till BMS). Serien omfattar bland annat mycket fotboll, samlag, vilda dryckesfester samt drog- och alkoholbruk.

CFB Shilo

CFB Shilo (engelska: Canadian Forces Base Shilo) är en flygbas i Kanada. Den ligger i provinsen Manitoba, i den sydöstra delen av landet, 1 900 km väster om huvudstaden Ottawa. CFB Shilo ligger 379 meter över havet.Terrängen runt CFB Shilo är mycket platt. Den högsta punkten i närheten är 489 meter över havet, 18,1 km sydväst om CFB Shilo. Trakten runt CFB Shilo är nära nog obefolkad, med mindre än två invånare per kvadratkilometer..

Omgivningarna runt CFB Shilo är en mosaik av jordbruksmark och naturlig växtlighet. Trakten ingår i den hemiboreala klimatzonen. Årsmedeltemperaturen i trakten är 3 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 22 °C, och den kallaste är januari, med -16 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 614 millimeter. Den regnigaste månaden är juni, med i genomsnitt 129 mm nederbörd, och den torraste är februari, med 13 mm nederbörd.

Cecilia Stegö Chilò

Marie Cecilia Stegö Chilò (IPA: /kɪˈloː/), född 25 mars 1959 i Linköping, är en svensk journalist och styrelseproffs. Hon var kulturminister i regeringen Reinfeldt från 6 oktober till 16 oktober 2006 och hade då även ansvar för idrottsfrågor. I media har Stegö Chilò ofta beskrivits som nyliberal, men det är en etikett som hon själv ogillar.

David Spade

David Wayne Spade, född 22 juli 1964 i Birmingham, Michigan, är en Emmy- och Golden Globe-nominerad amerikansk skådespelare, komiker och tv-personlighet som blev känd i början av 1990-talet som medlem i sketch-gruppen och tv-programmet Saturday Night Live. Han spelar för tillfället en av huvudrollerna i CBS-produktionen Rules of Engagement och är värd för den tredje säsongen av hans underhållningsprogram: The Showbiz Show with David Spade på kanalen Comedy Central.

Eli (biblisk person)

Eli var enligt Första Samuelsboken överstepräst vid templet i Shilo där förbundsarken förvarades. Han uppges ha varit domare i Israel i fyrtio år.

FK Dnyapro Mahiljoŭ

FK Dnyapro Mahiljoŭ (vitryska: Футбольны клуб Дняпро Магілёў, Futbolnij Klub Dnyapro Mahiljoŭ) är en vitrysk fotbollsklubb i Mahiljoŭ.

Förbundsarken

Förbundsarken, vittnesbördets ark (heb. 'Aron ha-berith) är i de bibliska berättelserna (2 Mos. 25:21, 40:20) en guldbeslagen träkista där de båda lagtavlorna som Mose fått av Gud på berget Sinai förvarades.

Kistans lock ansågs samtidigt vara Guds tron och var smyckad med två gyllene keruber. Arken var det synbara vittnesbördet om Guds närvaro. Sedan den en tid förvarats i Shilo, fördes den av David till Jerusalem. I Salomos tempel fick den sin plats i det allra heligaste, där den stod till Jerusalems förstörelse år 586 f.Kr.

Under medeltiden florerade legender om att förbundsarken innan förstörelsen av Salomos tempel fördes från Jerusalem. Vissa anger det kristna Etiopien som den plats dit den fördes. Den aksumitiske härskaren Menelik I, enligt legenden son till Salomo och drottningen av Saba, är den som skall ha tagit arken till sitt land. Enligt Uppenbarelseboken 11:19 i Bibeln finns den i himlen, där den förvaras i Guds tempel.

Headhunterz

Headhunterz, artistnamn för Willem Rebergen, född 12 september 1985 i Veenendaal, är en nederländsk DJ och musikproducent inom hardstyle, progressiv house och electrohouse. Han har även producerat dubstepinfluerad house under namnet Shilo.Vid nio års ålder sjöng Rebergen i en barnkör som har spelat in flera cd-skivor. Ett år senare började han röstskådespela, vilket han fortfarande gör; Rebergen har bland annat spelat tvillingarna Fred och George Weasley i den nederländska dubbningen av Harry Potter-filmerna.

Rebergen startade gruppen Nasty D-Tuners tillsammans med Bobby van Putten. van Putten upphörde tillfälligt med musiken för att avsluta sina studier, men har sedan inte kommit tillbaka till gruppen. Rebergen bytte namn på gruppen till Headhunterz, vilket i praktiken blev hans eget artistnamn. Han fick sin första stora erfarenhet som DJ på hardstyleevenemanget Defqon.1 2006, där han upptäcktes av The Prophet. De spelade tillsammans på Qlimax senare samma år. The Prophet gav Rebergen skivkontrakt och skapade skivmärket Scantraxx Reloaded på sitt skivbolag Scantraxx speciellt för Headhunterz.

En av Headhunterz första och största hitlåtar är The Sacrifice (2006), med ett berömt citat från filmen The Boondock Saints, som 2009 remixades av Brennan Heart. Han har gjort ledmotivet för Defqon.1 två gånger: Scrap Attack 2009 i Nederländerna och Save Your Scrap for Victory 2010 i Australien. Utöver The Prophet och Brennan Heart har Headhunterz samarbetat med bland andra Noisecontrollers och Technoboy, samt flera gånger med Wildstylez, bland annat under namnet Project One.

Den 14 februari 2014 meddelade Headhunterz att singeln Colors (med sång av den amerikanska sångaren Tatu) har sålt guld, och att han ämnar förnya sin musikstil.

Lista över omkomna civila palestinier under den andra intifadan

Följande är en ofullständig lista över omkomna civila palestinier under den andra intifadan.

Av de 4281 palestinier som dödades av den Israeliska ockupationsmakten och civila israeler sedan den andra intifadans startade var 2038 civila enligt människorättsorganisationen B'Tselem - det Israeliska informationscentret för mänskliga rättigheter på ockuperad mark..

Sam Jones III

Sam Jones III är en amerikansk skådespelare, född den 29 april 1983, som i TV-serien Smallville spelar Clark Kents bäste vän Pete Ross. Han spelar även med i TV-serien Blue Mountain State (BMS) som sänds i MTV där han spelar Craig Shilo.

Samuel (biblisk person)

Samuel (Schemuel på hebreiska) är ett mansnamn som betyder "Gud hör bön".

Den bibliska personen Samuel fick enligt första Samuelsboken sitt namn eftersom hans mor, Hannah, fick honom efter att ha bett till Gud om en son. Samuel växte upp i templet i Shilo, som då var Israels huvudstad, och blev senare domare över Israel under den tid då israeliterna bekämpade filistéerna.

Samuel blev enligt Bibeln vald av Gud som språkrör mellan honom och människorna. Han hade också stor politisk makt och var också den som smorde Saul till Israels första konung. Samuel begravdes enligt första Samuelsboken i Rama (Israel). Traditionellt har hans gravplats hedrats på platsen Nebi Samwil.

Shilo Range and Training Area

Shilo Range and Training Area är en militärbas i Kanada. Den ligger i provinsen Manitoba, i den sydöstra delen av landet, 1 800 km väster om huvudstaden Ottawa. Shilo Range and Training Area ligger 371 meter över havet.Terrängen runt Shilo Range and Training Area är mycket platt. Den högsta punkten i närheten är 383 meter över havet, 1,1 km nordväst om Shilo Range and Training Area. Trakten runt Shilo Range and Training Area är nära nog obefolkad, med mindre än två invånare per kvadratkilometer.. Närmaste större samhälle är Carberry, 17,3 km nordost om Shilo Range and Training Area.

Trakten runt Shilo Range and Training Area består i huvudsak av gräsmarker. Trakten ingår i den hemiboreala klimatzonen. Årsmedeltemperaturen i trakten är 2 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 22 °C, och den kallaste är december, med -16 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 591 millimeter. Den regnigaste månaden är juni, med i genomsnitt 119 mm nederbörd, och den torraste är februari, med 11 mm nederbörd.

Shiloh

Shiloh kan syfta på:

det engelska namnet på den bibliska platsen Shilo

ett flertal platser i USA däribland (ofta flera platser i samma delstat) uppkallade efter den bibliska orten

Shiloh, Alabama

Shiloh, Arkansas

Shiloh, Georgia

Shiloh, North Carolina

Shiloh, Ohio

Shiloh, South Carolina

Shiloh, Tennessee

Shiloh, Texas

Shiloh, Virginia

Shiloh, West Virginia

Shiloh, kanadensisk sångerska

Shilō

Shilō är en kulle i Afghanistan. Den ligger i provinsen Helmand, i den sydvästra delen av landet, 700 kilometer sydväst om huvudstaden Kabul. Toppen på Shilō är 886 meter över havet, eller 59 meter över den omgivande terrängen. Bredden vid basen är 0,24 km.Terrängen runt Shilō är platt åt sydost, men åt nordväst är den kuperad. Den högsta punkten i närheten är Khān Nishīn Ghar, 1 327 meter över havet, 6,5 kilometer nordväst om Shilō. Runt Shilō är det mycket glesbefolkat, med 6 invånare per kvadratkilometer.. Det finns inga samhällen i närheten.

Trakten runt Shilō är ofruktbar med lite eller ingen växtlighet. I trakten råder ett hett ökenklimat. Årsmedeltemperaturen i trakten är 25 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 35 °C, och den kallaste är december, med 12 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 153 millimeter. Den regnigaste månaden är februari, med i genomsnitt 47 mm nederbörd, och den torraste är juli, med 1 mm nederbörd.

Taras Bulba (2009)

Taras Bulba (ryska: Тарас Бульба) är en rysk historisk krigs/action/dramafilm från 2009 som bygger på Nikolaj Gogols roman med samma namn. Handlingen utspelar sig under ett kosackuppror (1637-1638) då de kämpade för att befria sitt moderland Ukraina från det polska förtrycket. Under kriget mot polackerna förlorar Taras sina båda söner och för en kompromisslös kamp mot polackerna.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.