Savoy Brown

Savoy Brown är ett brittiskt bluesrockband som bildades 1965 i Battersea, London, och under alla år haft gitarristen Kim Simmonds som ledare. Gruppen var mer framgångsrik i USA än i hemlandet och var som populärast under tidigt 1970-tal.

Savoy-Brown
Savoy Brown.

Externa länkar

Bluesrock

Bluesrock är en fusiongenre som kombinerar blues och rockmusik. Bluesrocken utvecklades under 1960-talet, ett exempel är det tidiga Rolling Stones, som inspirerade av bland andra Howlin' Wolf, Bo Diddley och Muddy Waters kombinerade blues med rock'n'roll.

Chicken Shack

Chicken Shack var ett brittiskt starkt bluesinspirerat rockband bildat 1966 i Birmingham, England.

Dave Peverett

Dave Peverett, född 16 april 1943 i London, död 7 februari 2000, var en brittisk sångare, gitarrist och låtskrivare. Han blev känd som Lonesome Dave. Peverett började sin musikerbana på 1960-talet i Savoy Brown Blues Band som kompgitarrist. Han slutade i gruppen 1971 och bildade istället rockgruppen Foghat. Peverett var med i gruppen fram till 1984 då den kort upplöstes. Han skrev också flera av gruppens kändaste låtar som "Slow Ride" och "Fool for the City". Han blev 1993 åter sångare i Foghat som varit återbildat med andra medlemmar sedan 1986 och turnerade med gruppen fram till 2000 då han avled efter att ha drabbats av njurcancer.

John Mayall

John Mayall, född 29 november 1933 i Macclesfield, Cheshire, är en brittisk bluesmusiker, multiinstrumentalist, och sångare som var en förgrundsgestalt inom den brittiska bluesen. Som instrumentalist spelar han främst piano och munspel.

Mayalls far var mycket jazzintresserad, och den unge John tilltalades starkt av bluesens legendarer såsom Leadbelly. Han lärde sig själv att spela gitarr, piano och munspel. 1956 började han spela blues med halvprofessionella band såsom The Powerhouse Four och The Blues Syndicate. I början av 1960-talet flyttade han till London och bildade där den grupp han blev känd med, John Mayall's Bluesbreakers, år 1963. Många olika musiker flöt genom gruppen. 1965 kom gitarristen Eric Clapton med i gruppen, och denna konstellation gav gruppen dess största succé med plattan Bluesbreakers från 1966. Sedan Clapton lämnat Bluesbreakers för att bilda Cream kom Mayalls grupp att bli en "skola" för många blivande stora musiker inom blues och bluesorienterad rock såsom Peter Green, John McVie, och Mick Taylor.

Under tidigt 1970-tal flyttade Mayall till Los Angeles i USA. Under 70-talet gjorde han uppmärksammade inspelningar med musik av blandad jazz, rock och blues tillsammans med välkända musiker som Blue Mitchell, Red Holloway, Larry Taylor och Harvey Mandel. Han spelade också i bandet när blues-storheterna John Lee Hooker, T-Bone Walker och Sonny Boy Williamson åkte på turné till Storbritannien.

1982 startade Mayall om sitt band Bluesbreakers på nytt, tillsammans med Mick Taylor och John McVie. Bandet finns fortfarande, men nu med andra musiker.

2005 tilldelades Mayall Brittiska Imperieorden.

John Sinclair (musiker)

John Sinclair (född 12 april 1952) är en keyboardist som har spelat för band som The Babys, Heavy Metal Kids, Savoy Brown, The Cult, men är kanske mest känd för sin tid i Uriah Heep och spela för Ozzy Osbourne 's band. Han har också krediteras med styling tangentbord delar för This Is Spinal Tap. Sinclair är nu en kvalificerad hypnosterapeuten

Robert Lange

Robert John "Mutt" Lange, född 11 november 1948 i Mufulira i Nordrhodesia (nuvarande Zambia), är en sydafrikansk-brittisk musikproducent och låtskrivare.

Han började med artistsamarbeten som City Boy, Boomtown Rats, The Motors och Graham Parker, alla tämligen framgångsrika artister på 1970-talet. Han gick vidare med bland andra grupperna/artisterna AC/DC, Def Leppard, Outlaws, Foreigner, The Cars, Bryan Adams, Billy Ocean, Savoy Brown, The Corrs, Nickelback och Shania Twain. Twain var hans hustru från 1993 till 2010 och liksom han vegetarian i enlighet med den andliga väg han sedan länge följer, inspirerad av indisk andlig filosofi.Robert Lange har fått fyra Grammy Awards under sin karriär.

Sweden Rock Festival

Sweden Rock Festival är en internationellt känd hårdrocksfestival och Sveriges största musikfestival 2008 och 2013. Sweden Rock äger rum i början av juni i samhället Norje utanför Sölvesborg i Blekinge. Festivalen varar i tre till fyra dagar och området rymmer över 30 000 besökare. De som besöker festivalen är allt ifrån barn och ungdomar till vuxna och pensionärer.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.