Salzkammergut

Salzkammergut är ett kulturlandskap öster om staden Salzburg i Österrike. Området sträcker sig från Oberösterreich genom delstaten Salzburg, och Steiermark. Salzkammergut var ursprungligen känt för sina saltgruvor.

Namnet betyder "innehav av saltkammaren" - och tillhörde ursprungligen kejsardömets saltkammare, myndigheten som drev saltgruvorna i Habsburgska väldet.

Salzkammergut är också bekant genom ett antal sjöar: Attersee, Mondsee, Traunsee, Hallstätter See och Wolfgangsee samt berg såsom det 3000 meter höga glaciärtäckta Dachstein (en del av sommarresidenset Dachstein), Hallstatt, Sankt Wolfgang, Gmunden, Bad Aussee och Altaussee.

1997 sattes kulturlandskapet Salzkammergut upp på Unescos världsarvslista.

Schafberg
Berget Schafberg och sjön Wolfgangsee

Externa länkar

Altaussee

Altaussee är en kommun i distriktet Liezen i förbundslandet Steiermark i Österrike. Kommunen hade cirka 1 900 invånare (2018). Orten är en känd kurort, belägen i Salzkammergut direkt vid Altausseer See, och är en av distriktet Liezens populäraste turistorter sett till antalet övernattningar. Gruvan är idag Österrikes största saltgruva.

Attersee

Attersee eller Kammersee är en sjö i norra Salzkammergut, 465 meter över havet, en yta på 46,7 kvadratkilometer, 20 kilometer lång och 171 meter djup.

Attersee avrinner åt norr genom Ager till Traun.

Bad Aussee

Bad Aussee är en stadskommun i det österrikiska förbundslandet Steiermark. Staden ligger i norra Steiermark i distriktet Liezen vid floden Traun och är centrum för den steiriska delen av regionen Salzkammergut.

Bad Aussee hör till de äldsta bosättningarna i Steiermark. Redan under romartiden fanns det ett samhälle vid Kammerhofgarten. Saltet från saltgruvorna i närheten hanterades i saltverket i Bad Aussee som omnämns för första gången 1147 och som skulle bli ett av de största i Österrike. Saltet utgjorde från medeltiden fram till 1900-talet den ekonomiska basen för stadens utveckling. På 1860-talet blev Bad Aussee också kurort och turismen utvecklades till en viktig näringsgren.

Mitt i staden ligger den gotiska gården Kammerhof där den kungliga saltfogden höll hus. Idag inrymmer byggnaden ett hembygdsmuseum.

I Bad Aussee föddes skådespelaren Klaus Maria Brandauer.

Bad Goisern am Hallstättersee

Bad Goisern am Hallstättersee är en köpingskommun i förbundslandet Oberösterreich i Österrike. Kommunen ingår i Salzkammergut-området, som är uppsatt på Unescos världsarvlista. Bad Goisern am Hallstättersee hade cirka 7 400 invånare (2018).

Bad Ischl

Bad Ischl (tyskt uttal: [baːt ˈɪʃl̩], även: Ischl) är en stadskommun i det österrikiska förbundslandet Oberösterreich. Kommunen hade cirka 14 100 invånare (2018).

Staden är belägen vid floden Ischls utflöde i Traun. Vid staden finns rika salt- och svavelkällor vilket har gjort Bad Ischl till en bad- och kurort. Den är huvudort för kulturlandskapet Salzkammergut.Bad Ischl omnämns för första gången år 1263 och var ett centrum för handel med salt under 1300-talet. 1823 blev staden kurort och mellan 1854 och 1914 hade kejsar Frans Josef sitt sommarresidens i staden.

Bad Mitterndorf

Bad Mitterndorf är en stad i Salzkammergut i Steiermark (latin: Styria; slovenska: Štajerska; ungerska: Stájerország) som är en delstat (förbundsland, tyska: Bundesland) i sydöstra Österrike. Bad Mitterndorf ligger mellan städerna Salzburg och Graz och är en populär vintersportsort.

Banor med 760 mm spårvidd

Den här artikeln handlar om järnvägar. 760 mm är även normalt lufttryck mätt i den äldre enheten mmHg.Banor med 760 mm spårvidd finns eller fanns det i:

Bosnien

Bulgarien

Italien Mori–Arco–Riva del Garda

Jugoslavien

Kroatien

Rumänien

Serbien: Šarganska osmica, Šabac–Banja Koviljača

Slovakien: Ružomberok–Korytnica, Považská lesná železnica, Trenčianska Teplá–Trenčianske Teplice,

Slovenien: Triest–Parenzo

Tjeckien: Jindřichohradecké místní dráhy, Třemešná ve Slezsku–Osoblaha

Ukraina: Berehove

Ungern: ved Kecskemét, Szalajka-Järnväg, Széchenyi-Museijärnväg, Felsőtárkány

Österrike: Tschagguns–Partenen, Bregenzerwaldbahn, Waldbahn Deutschlandsberg, Feistritztalbahn, Gurktalbahn, Höllentalbahn (Niederösterreich), Klammbachwaldbahn, Lokalbahn Ober-Grafendorf–Gresten, Mariazellerbahn, Lokalbahn Mixnitz–Sankt Erhard, Murtalbahn, Pinzgauer Lokalbahn, Salzkammergut-Lokalbahn, Stainzerbahn , Steyrtalbahn, Straßenbahn Ybbs, Taurachbahn, Thörlerbahn, Vellachtalbahn, Waldbahn Reichraming, Waldviertler Schmalspurbahnen, Ybbstalbahn, Zillertalbahn

Barbara Frischmuth

Barbara Frischmuth född 5 juli 1941 i Altaussee, Salzkammergut, är en österrikisk författare.

Frischmuth har studerat turkiska och ungerska och blev 1962 medlem i den österrikiska gruppen författare som kallade sig Forum Stadtpark. Sedan 1967 har hon levt på sitt författarskap.

Dachstein-Mammuthöhle

Dachstein-Mammuthöhle är en grotta i Österrike. Den ligger i distriktet Politischer Bezirk Gmunden och förbundslandet Oberösterreich, i den centrala delen av landet. Området kring grottan tillhör sedan 1997 världsarvet Kulturlandschaft Hallstatt–Dachstein/Salzkammergut.

Den högsta punkten i närheten är Krippenstein, 2 108 meter över havet, sydväst om Mammuthöhle. Närmaste större samhälle är Obertraun, norr om Mammuthöhle.Trakten runt Mammuthöhle består i huvudsak av gräsmarker och blandskog. Runt Mammuthöhle är det ganska glesbefolkat, med 25 invånare per kvadratkilometer.

Gmunden (distrikt)

Politischer Bezirk Gmunden är ett distrikt i Österrike. Det ligger i förbundslandet Oberösterreich, i den centrala delen av landet, 200 km väster om huvudstaden Wien. Antalet invånare är 99 320. Arean är 1 433 kvadratkilometer.

Terrängen i Politischer Bezirk Gmunden är bergig söderut, men norrut är den kuperad.Politischer Bezirk Gmunden delas in i:

Altmünster

Bad Goisern

Bad Ischl

Ebensee

Gmunden

Gosau

Grünau im Almtal

Gschwandt

Hallstatt

Kirchham

Laakirchen

Obertraun

Ohlsdorf

Pinsdorf

Roitham

Sankt Konrad

Sankt Wolfgang im Salzkammergut

Scharnstein

Traunkirchen

VorchdorfI övrigt finns följande i Politischer Bezirk Gmunden:

Hoher Dachstein (ett berg)I omgivningarna runt Politischer Bezirk Gmunden växer i huvudsak blandskog. Runt Politischer Bezirk Gmunden är det ganska tätbefolkat, med 58 invånare per kvadratkilometer. Trakten ingår i den hemiboreala klimatzonen. Årsmedeltemperaturen i trakten är 5 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 16 °C, och den kallaste är januari, med -7 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 1 801 millimeter. Den regnigaste månaden är augusti, med i genomsnitt 213 mm nederbörd, och den torraste är mars, med 89 mm nederbörd.

Höllenloch

Höllenloch kan syfta på olika grottor:

Höllenloch (Oberösterreich)

Höllenloch (Salzkammergut)

Sankt Wolfgang im Salzkammergut

Sankt Wolfgang im Salzkammergut (även: Sankt Wolfgang) är en köpingskommun i förbundslandet Oberösterreich i Österrike. Kommunen ligger i Salzkammergut och hade cirka 2 800 invånare (2018).

Orten är berömd för värdshuset Vita Hästen och operetten med samma namn som utspelar sig där. Dess kompositör, Ralph Benatzky, ligger begravd här. I Sankt Wolfgang im Salzkammergut finns också en meterspårig kuggstångsbana upp till Schafberg (1 782 meter över havet). Banan trafikeras med ånglok och motorvagnar.

Sankt Wolfgang im Salzkammergut (kommun)

Sankt Wolfgang im Salzkammergut är en kommun i Österrike. Den ligger i distriktet Politischer Bezirk Gmunden och förbundslandet Oberösterreich, i den centrala delen av landet, 220 km väster om huvudstaden Wien. Antalet invånare är 2 824. Sankt Wolfgang im Salzkammergut ligger vid sjön Wolfgangsee.I omgivningarna runt Sankt Wolfgang im Salzkammergut växer i huvudsak blandskog. Runt Sankt Wolfgang im Salzkammergut är det ganska tätbefolkat, med 108 invånare per kvadratkilometer. Trakten ingår i den hemiboreala klimatzonen. Årsmedeltemperaturen i trakten är 4 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 16 °C, och den kallaste är december, med -8 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 1 894 millimeter. Den regnigaste månaden är augusti, med i genomsnitt 234 mm nederbörd, och den torraste är mars, med 91 mm nederbörd.

Schloss Fuschl

Schloss Fuschl är ett slott beläget vid Fuschlsee i Salzkammergut i Österrike. Schloss Fuschl uppfördes i mitten av 1400-talet och tjänade då som jaktslott. Det kom 1939 i Joachim von Ribbentrops besittning. Slottet är sedan 2010 lyxhotell.

Steiermark

Steiermark (slovenska Štajerska; ungerska Stájerország) är ett förbundsland (tyska Bundesland) i sydöstra Österrike som gränsar till Slovenien och förbundsländerna Kärnten, Salzburg, Oberösterreich, Niederösterreich och Burgenland. Huvudstad är Graz. Steiermark har 1,2 miljoner invånare.

Tauplitzalm

Tauplitzalm är en högplatå i området Salzkammergut i Steiermark i Österrike. Här har bland annat deltävlingar vid världscupen i längdskidåkning avgjorts.

Traunsee

Traunsee, eller Gmundenersee, sjö i Oberösterreich, Österrike, 422 m ö.h., genomflyts från söder till norr av Donaus biflod Traun. Namnet Gmundenersee har den efter den vid flodens utlopp belägna staden Gmunden, huvudorten i Salzkammergut. Yta 25 km², längd 12 km, bredd 3 km och största djup 190 m. Sjön är rik på fisk (regnbågsöring, gädda m.m.), trafikeras av båtar och har utmed sina stränder många villor och sommarställen. Utmed östra sidan reser sig branta klippväggar, utmed den västra går järnväg och österut når den dominerande bergstoppen Traunstein 1 601 m ö.h.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.

Vita Hästen

För ishockeylaget, se HC Vita Hästen.

Vita hästen (tyska: Im weißen Rößl), även kallad Värdshuset Vita Hästen, är en österrikisk operett i tre akter från 1930 med musik av Ralph Benatzky. Librettot skrevs av Benatzky i samarbete med Erik Charell och Hans Müller-Einigen. Sångtexterna skrevs av Robert Gilbert och musikaliska inlagor gjordes av Robert Stolz, Bruno Granichstaedten och Robert Gilbert. Som förlaga användes ett gammal lustspel av Oscar Blumenthal och Gustav Kadelburg, som de skrev 1896 under en vistelse i Bad Ischl.

Operetten hade urpremiär på Großes Schauspielhaus i Berlin den 8 november 1930 med Max Hansen som Leopold och Camilla Spira som Josepha. Handlingen utspelas på "Hotel Weißes Rössl" i Sankt Wolfgang im Salzkammergut i Österrike där kyparen Leopold är hemligt förälskad i värdshusvärdinnan Josepha. Operetten fick snart franska och engelska versioner. En Londonproduktion 1931 gick 651 gånger i följd och en uppsättning på Broadway 1936 gick 233 gånger. Operetten var förbjuden i Tyskland under nazitiden då flera av upphovsmännen var av judisk härkomst. Den har filmatiserats sex gånger.Som med musikalen Sound of Music och de tre filmerna om Sissi har operetten och filmerna bidragit till den sockersöta bilden av Österrike som en alpidyll, som turister har sökt efter i snart ett sekel. Idag är Värdshuset Vita Hästen mest ihågkommen för sina sånger, varav de flesta har blivit populära klassiker.

Vöcklabruck

Vöcklabruck (tyskt uttal: [fœklaˈbʁʊk] lyssna ) är en stadskommun i förbundslandet Oberösterreich i norra Österrike. Staden hade cirka 12 300 invånare (2018).

I området finns många industrier. Bland annat grundades 1893 företaget Eternit-Werke L. Hatschek AG som var det första att patentera eternitplattorna i början av 1900-talet.

Staden ligger cirka 10 kilometer norr om den österrikiska motorvägen A1 (via Salzburg och Wien) som är en fortsättning på tyska A8. Strax söder om Vöcklabruck ligger sjöarna i turistområdet Salzkammergut - Traunsee, Attersee, Mondsee och Wolfgangsee varför staden också har turistisk betydelse.

Världsarv i Österrike

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.