Rutger Hauer

Rutger Oelsen Hauer, född 23 januari 1944 i Breukelen i provinsen Utrecht, död 19 juli 2019 i Beetsterzwaag i Friesland, var en nederländsk skådespelare, författare och miljöaktivist.

Hauers karriär inleddes 1969 med titelrollen i den nederländska TV-serien Floris och fick ett uppsving med huvudrollen i filmen Turkisk konfekt (1973). Efter att ha fått internationellt genomslag med filmen På blodig mark 1977, medverkade han i amerikanska filmer som Nighthawks (1981) och Blade Runner (1982). Rollen som androiden Roy Batty i Blade Runner renderade honom roller i filmer som The Osterman Weekend (1983), Ladyhawke (1985), Liftaren (1986), Flykten från Sobibór (1987), Blint raseri (1989), Dödsmatchen (1989) och Wedlock (1991).

Från 1990-talet och framåt medverkade Hauer i lågbudgetfilmer samt spelade biroller i storfilmer som Buffy vampyrdödaren (1992), Confessions of a Dangerous Mind (2002), Batman Begins (2005) och Ritualen (2011). Han återvände även till nederländsk film och vann en Rembrandt Award för huvudrollen i The Heineken Kidnapping (2011).

Rutger Hauer
Rutger Hauer i TV-serien Floris (1969).
Rutger Hauer i TV-serien Floris (1969).
FöddRutger Oelsen Hauer
23 januari 1944
Nederländerna Breukelen, provinsen Utrecht, Nederländerna
Död19 juli 2019 (75 år)
Beetsterzwaag, Friesland, Nederländerna
Aktiva år1969–2019
MakaHeidi Merz
(skilda)
Ineke ten Kate
(1985-2019; hans död)
Betydande roller
Roy Batty i Blade Runner
John Ryder i Liftaren
Etienne Navarre i Ladyhawke
Alexander 'Sasha' Pechersky i Flykten från Sobibór
Xavier March i Faderland
IMDb SFDb
RutgerHauer OdFest
Rutger Hauer 2010.

Biografi

Rutger Hauer var son till Teunke (Mellema) och Arend Hauer. Han har ett barn med Heidi Merz och ett med Ineke ten Kate. Han är far till Ayesha Hauer som också är skådespelare.[1]

I ungdomen drömde Hauer om att bli poet. Han misskötte skolstudierna och blev relegerad från skolan. Han tillbringade sedan en kort tid i nederländska flottan, innan skådespelardebuten 1969 i TV-serien Floris.

Rutger Hauer fick sitt stora internationella genombrott 1982 med Blade Runner. En av hans mest kända roller är som den galne liftaren i Liftaren från 1986.

Som skådespelare hade Hauer ett brett register. Han spelade såväl romantiska hjältar som obehagliga skurkar.

Rutger Hauer avled i sitt hem i Beetsterzwaag, vid 75 års ålder, i juli 2019.

Filmografi i urval

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
  1. ^ ”Rutger Hauer Biography” (på engelska). Imdb. http://www.idmb.com/name/nm0000442/bio?ref_=nm_ov_bio_sm.

Externa länkar

Blade Runner

Blade Runner är en amerikansk-hongkongsk science fiction-film som hade biopremiär i USA den 25 juni 1982, och skildrar en mörk framtid i Los Angeles år 2019. Filmen är regisserad av Ridley Scott med filmmanus av Hampton Fancher och David Peoples. Manuset är löst baserat på Philip K. Dicks roman Androidens drömmar (originaltitel: Do Androids Dream of Electric Sheep?).

Uppföljaren Blade Runner 2049, som regisserades av Denis Villeneuve, hade Sverigepremiär den 5 oktober 2017. Harrison Ford som hade huvudrollen som Rick Deckard i den första versionen, fick även skildra honom i uppföljaren 35 år senare.

Blint raseri

Blint raseri (Blind Fury) är en amerikansk actionfilm från 1989 med Rutger Hauer i huvudrollen, regisserad av Phillip Noyce.

Buffy vampyrdödaren

Buffy – vampyrdödaren (engelska: Buffy the Vampire Slayer) är en amerikansk långfilm från 1992 i regi av Fran Rubel Kuzui, med Kristy Swanson och Luke Perry i huvudrollerna. Manusförfattaren Joss Whedon skapade senare TV-serien Buffy och vampyrerna på samma tema.

Dödsmatchen

Dödsmatchen (engelska: The Blood of Heroes, även känd som The Salute of the Jugger) är en amerikansk-australiensisk långfilm från 1989 i regi av David Webb Peoples, med Rutger Hauer, Delroy Lindo, Anna Katarina och Vincent D'Onofrio i rollerna.

Filmen har gett upphov till sporten jugger som vuxit fram i Tyskland och Australien.

Flykten från Sobibór

Flykten från Sobibór (Escape From Sobibor) är en brittisk TV-film från 1987, i regi av Jack Gold. Den skildrar hur människorna i det nazistiska förintelselägret Sobibór gjorde allt för att nå friheten. Filmen bygger på böckerna "From the Ashes of Sobibor" av Thomas Blatt, och "Inferno in Sobibor" av Stanislaw Szmajzner. Richard Rashke och Reginald Rose har också medverkat till manus.

Flykten mot Botswana

Flykten mot Botswana (engelska: The Wilby Conspiracy) är en brittisk långfilm från 1975 i regi av Ralph Nelson, med Sidney Poitier, Michael Caine, Nicol Williamson och Prunella Gee i rollerna. Filmen bygger på boken The Wilby Conspiracy av Peter Driscoll.

Fortune Hunters

Fortune Hunters (engelska: Precious Find) är en amerikansk direkt till video-film från 1996 i regi av Philippe Mora, med Rutger Hauer, Joan Chen, Harold Pruett och Brion James i rollerna. Filmen är en science fiction-nyinspelning av Sierra Madres skatt.

Guinness

För rekordboken Guinness World Records, se Guinness Rekordbok.Guinness är ett irländskt öl av typen stout som huvudsakligen bryggs i Dublin, men även i England. Guinnessbryggeriet gör även Kilkenny. Till bryggeriet finns ett stort och väl påkostat museum, Guinness Storehouse, med en egen skybar med utsikt över Dublin, samt en souvenirbutik.

Guinness logotyp föreställer en harpa som i sig är identisk med Irlands statsvapen men vänd åt motsatt håll.

Guinness ägs idag av den brittiska dryckeskoncernen Diageo.

Hauer

Hauer är ett tyskt efternamn, som burits av bland andra:

Franz von Hauer

Jakob Wilhelm Hauer

Karl Heinrich Ernst Hauer

Rutger Hauer

Hobo with a Shotgun

Hobo with a Shotgun (Luffare med ett Pumphagelgevär) är en kanadensisk exploitation-film regisserad av Jason Eisener baserad på sin fake-trailer från Grindhouse. Rutger Hauer spelar en vagabond som samlar på sig pengar för att köpa en motoriserad gräsklippare för att börja ett nytt liv som trädgårdsmästare. Efter att ha bevittnat ett rån så köper han istället ett pumphagelgevär och börjar mörda diverse brottslingar.

Hämndens ögonblick

Hämndens ögonblick (originaltitel: Split Second) är en brittisk science fiction-actionfilm från 1992 i regi av Tony Maylam, med Rutger Hauer i huvudrollen.

Trots budget på ungefär 7 miljoner dollar och den välkände skådespelaren Rutger Hauer, blev filmen ingen succé. Filmen är ett framtidsscenario som föreställer år 2008, då global uppvärmning lett till översvämning.

Ladyhawke

För den nyzeeländska sångerskan med samma namn, se Ladyhawke (artist).Ladyhawke är en amerikansk äventyrsfilm från 1985 i regi av Richard Donner.

Liftaren

Liftaren är en amerikansk skräckfilm från 1986 med Rutger Hauer och C. Thomas Howell i huvudrollerna. Filmen fick viss framgång på biograferna när den kom och har därefter kommit att räknas till en av 1980-talets minnesvärda filmer.[källa behövs]

Marietta von Hausswolff von Baumgarten

Marietta von Hausswolff von Baumgarten, född von Baumgarten 28 december 1962 på Lidingö, är en svensk manusförfattare.

von Hausswolff von Baumgarten skrev manuset till långfilmen Call Girl (2012) regisserad av Mikael Marcimain. Manuset är inspirerat av den så kallade Bordellhärvan som utspelade sig i Sverige 1976 och 1977. År 2013 Guldbaggenominerades von Hausswolff von Baumgarten för sitt manusarbete med filmen.År 2012 var hon en av de nominerade till Stockholms filmfestivals långfilmsstipendium, och kommer därmed att få ett utvecklingsstipendium på 250.000 för sin kommande film Wasted vilket blir von Hausswolff von Baumgartens debut som långfilmsregissör.Hon arbetar som script consultant och tutor för Torino Film Lab, Binger Film Lab, Script and Pitch. Hon är även inkopplad på Talent Campus Sarajevo, Script Station Berlinale, Rutger Hauer Masterclass, Biennale Venezia College Micro Budget productions.[källa behövs]Hon är dotter till journalisten Marianne von Baumgarten, och har tidigare varit sambo med skådespelaren Gerhard Hoberstorfer, med vilken hon har två barn. Sedan 1999 är hon gift med konstnären Carl Michael von Hausswolff.

Robert Harris

Robert Harris, född 7 mars 1957 i Nottingham, Nottinghamshire, är en brittisk författare.

Harris studerade engelsk litteratur vid Selwyn College i Cambridge där han var redaktör för studenttidningen Varsity. Efter studierna fick han anställning vid BBC där han arbetade med nyhetsprogram. 1987 blev han politisk redaktör för The Observer.

Under 1980-talet skrev han en rad fackböcker. Han debuterade med A Higher Form of Killing, om kemisk och biologisk krigföring, 1982, skriven tillsammans med Jeremy Paxman.

Harris slog igenom som romanförfattare med boken Faderland som kom ut 1992. Boken utspelar sig 1964 i ett Europa där Adolf Hitler vann andra världskriget. Boken följdes av Enigma (1995) och Arcangel (1998). Efter dessa böcker skrev han två böcker om det antika Rom Pompeji (2003) och Imperium (2006). Efter den politiska thrillen Spökskrivaren (2007) skrev han 2009 Lustrum, en uppföljare till Imperium.

Faderland filmatiserades som TV-film 1994 med Rutger Hauer. Enigma filmades 2001 av Michael Apted och Arcangel blev 2005 en TV-film i två avsnitt med Daniel Craig. Filmatiseringen av Spökskrivaren, regisserad av Roman Polanski, hade premiär 2010.

Spårhundar på Broadway

Spårhundar på Broadway (engelska: Bloodhounds of Broadway) är en amerikansk långfilm från 1989 i regi av Howard Brookner, med Matt Dillon, Madonna, Rutger Hauer och Jennifer Grey i rollerna. Filmen bygger på fyra historier av Damon Runyon. Spårhundar på Broadway var regissören Brookners enda film, då han dog i AIDS en kort tid efter att filmen haft premiär.

Wanted Dead or Alive (film, 1987)

Wanted Dead Or Alive är en film från 1987 regisserad av Gary Sherman med Rutger Hauer och Gene Simmons i huvudrollerna.

Wedlock

Wedlock är en amerikansk långfilm från 1991 i regi av Lewis Teague, med Rutger Hauer, Mimi Rogers, Joan Chen och James Remar i rollerna.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.