Rhondda

Rhondda är en flod som genomkorsar gruvdistrikten i sydöstra Wales. Floden har två grenar, Rhondda Fawr (Stora Rhondda) och Rhondda Fach (Lilla Rhondda) som trots namnen är relativt jämnstora. I staden Pontypridd rinner Rhondda ut i den större floden Taff.

På grund av åratal av tunga utsläpp från kolgruvorna, annan industri och orenat avlopp från hushåll har floden haft mycket svåra miljöproblem. På senare år har avlopp och utsläpp renats och gruvindustrin gått tillbaka kraftigt vilket förbättrat vattenkvaliteten.

Floddalen ligger i kommunen Rhondda Cynon Taf i området South Wales Valleys.

Rhondda
(kymriska: Afon Rhondda)
River
Rhondda Fawr vid Gelli.
Rhondda Fawr vid Gelli.
Land Wales Wales
Källa
 - läge Blaenrhondda

Externa länkar

Aberdare

Denna artikel behandlar staden i Wales. För nationalparken i Kenya, se Aberdare nationalpark. För orten i Australien, se Aberdare, New South Wales.

Aberdare (kymriska: Aberdâr) är en stad i Rhondda Cynon Taf i Wales. Den ligger i det tidigare grevskapet Glamorgan, vid övre Cynon, biflod till Taff, där den förra flyter samman med Dar, omkring 6 km från Merthyr Tydfil och 38 km från Cardiff. Enligt folkräkningen 2001 hade staden 31 619 invånare och var den 13:e största i Wales.I början av 1800-talet var Aberdare inte mer än en by och låg i ett lantbruksdistrikt. Befolkningen låg på endast 1 486 invånare år 1801. Sedan man funnit rika förekomster av järn och kol i området tiodubblades invånarantalet under loppet av första hälften av 1800-talet till följd av gruvdriften. Staden växte, och byarna Aberaman, Abernant, Cwmbach, Cwmaman, Cwmdare, Llwydcoed och Trecynon inlemmades i den. Under senare år har befolkningen gått ner igen, på grund av nedläggningar inom den tunga industrin.

Järnverk upprättades i Llwydcoed år 1799, i Abernant år 1800, i Gadlys år 1827 och i Aberaman år 1847. Ingen av dessa har varit i drift sedan omkring 1875. Före 1836 brukades det mesta av kolet som bröts lokalt, mest i järnverken, men det året började man exportera kol till ångmaskiner. En räcka nya gruvor öppnades, och runt 1875 var kolgruvorna den absolut viktigaste näringen. Det förde med sig större intäkter att exportera kol än att driva järnverken, som därmed lades ned. Det fanns också annan industri, som bryggerier och tegelverk.

En teologisk högskola öppnades av Engelska kyrkan år 1892, men flyttades till Llandaff år 1907. Teatern och biografen Coliseum, med 600 säten, byggdes 1938 för medel som samlats in genom donationer från gruvarbetare.

På berget mellan Aberdare och Merthyr ligger flera varder och ruinerna av en forntida lägerplats. På Hirwaunmyra, omkring 6 km nordväst om staden, ska det enligt traditionen ha utkämpats ett slag där Rhys ap Tewdwr av Dyfed besegrades av en allians mellan normandern Robert Fitzhamon och Iestyn ap Gwrgan av Glamorgan.

Den första Eisteddfod hölls i Aberdare 1861, och staden arrangerade återigen festivalen år 1885.

Gilfach Goch (ort)

Gilfach Goch är en ort i Storbritannien. Den ligger i kommunen Rhondda Cynon Taf och riksdelen Wales, i den södra delen av landet, 230 km väster om huvudstaden London. Gilfach Goch ligger 208 meter över havet och antalet invånare är 2 532.Terrängen runt Gilfach Goch är lite kuperad. Den högsta punkten i närheten är 362 meter över havet, 1,0 km nordost om Gilfach Goch. Runt Gilfach Goch är det tätbefolkat, med 947 invånare per kvadratkilometer. Närmaste större samhälle är Rhondda, 7,6 km norr om Gilfach Goch. Trakten runt Gilfach Goch består i huvudsak av gräsmarker.Kustklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är 8 °C. Den varmaste månaden är juni, då medeltemperaturen är 15 °C, och den kallaste är januari, med 0 °C.

Glamorgan

Glamorgan eller Glamorganshire (kymriska: Morgannwg) är ett före detta grevskap i Wales. Det delades upp i West Glamorgan, South Glamorgan och Mid Glamorgan 1974. Området täcks sedan 1996 av kommunerna Bridgend, Cardiff, Merthyr Tydfil, Neath Port Talbot, Rhondda Cynon Taf, Swansea och Vale of Glamorgan, samt en del av Caerphilly.

Hen Wlad Fy Nhadau

Hen Wlad Fy Nhadau (kymriska: Mina fäders gamla land) är Wales nationalsång. Texten skrevs av Evan James och musiken av hans son, James James, i januari 1856. Dess melodi är även nationalsång i Cornwall och Bretagne, som Bro Goth Agan Tasow respektive Bro gozh ma zadoù.

Little Rhondda Lake

Little Rhondda Lake är en sjö i Kanada. Den ligger i provinsen Saskatchewan, i den centrala delen av landet, 2 500 km nordväst om huvudstaden Ottawa. Little Rhondda Lake ligger 420 meter över havet. Den ligger vid sjöarna Rhondda Lake och Rhondda Lake. Den högsta punkten i närheten är 451 meter över havet, 2,0 km norr om Little Rhondda Lake.Omgivningarna runt Little Rhondda Lake är i huvudsak ett öppet busklandskap. Trakten runt Little Rhondda Lake är nära nog obefolkad, med mindre än två invånare per kvadratkilometer. Trakten ingår i den boreala klimatzonen. Årsmedeltemperaturen i trakten är -6 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 14 °C, och den kallaste är januari, med -25 °C.

Mount Rhondda (berg i Kanada, British Columbia)

Mount Rhondda är ett berg i Kanada. Det ligger i provinsen British Columbia, i den centrala delen av landet, 3 000 km väster om huvudstaden Ottawa. Toppen på Mount Rhondda är 3 062 meter över havet, eller 219 meter över den omgivande terrängen. Bredden vid basen är 3,2 km.Terrängen runt Mount Rhondda är bergig åt nordväst, men åt sydost är den kuperad. Den högsta punkten i närheten är Mount Baker, 3 180 meter över havet, 2,6 km nordväst om Mount Rhondda. Trakten runt Mount Rhondda är nära nog obefolkad, med mindre än två invånare per kvadratkilometer.. Det finns inga samhällen i närheten.

Trakten runt Mount Rhondda är permanent täckt av is och snö. Trakten ingår i den hemiboreala klimatzonen. Årsmedeltemperaturen i trakten är -7 °C. Den varmaste månaden är augusti, då medeltemperaturen är 8 °C, och den kallaste är februari, med -18 °C.

Neath Port Talbot

Neath Port Talbot (kymriska: Castell-nedd Port Talbot) är en kommun (principal area) med county borough-status i Glamorgan i södra Wales. Den gränsar mot Bridgend, Rhondda Cynon Taff, Powys, Carmarthenshire och Swansea. Namnet kommer från de två viktigaste städerna, Neath och Port Talbot. Den sistnämnda, Port Talbot, är dessutom huvudort.

Kommunen upprättades 1 april 1996 genom sammanslagning av distrikten Neath och Port Talbot. Delar av Lliw Valley blev också inlemmat i Neath Port Talbot. Kommunen fick först namnet Neath and Port Talbot men namnet ändrades dagen efter bildandet till det nuvarande.

Port Talbot, som är en gammal hamnstad sammanslogs redan i början av 1900-talet med Aberavon och Margam.

Pontypridd

Pontypridd, ofta förkortat Ponty, är en kommundel (community) och en stad (principal town) i kommunen Rhondda Cynon Taf i södra Wales. Orten ligger i grevskapet Mid Glamorgan. Befolkningen uppgick till 29 781 (kommunen) och 2 919 (staden) enligt folkräkningen 2001.

Pontypridd ligger i floden Taffs (kymriska Taf) smala dalgång 19 km norr om Cardiff där floden Rhondda utmynnar i Taff. Namnet kommer av kymriska 'Pont-y-tŷ-pridd' som betyder 'bron vid jordhuset'. En stenbro över floden Taff byggdes 1756 av William Edwards. Den var då den längsta valvbron i Storbritannien med ett bågvalv om 43 m och höjden 11 m över vattenytan (först 1831 tillkom en längre valvbro med London Bridge över Themsen). Bron var emellertid brant och svår att ta sig över med häst och vagn. Efter denna bro kallades orten Newbridge, ett namn som användes fram till 1860-talet. Bron kom senare att kallas Old Bridge eftersom en ny stod klar 1857.

Rhondda (ort i Storbritannien)

Rhondda (walesiska: Y Rhondda) är en ort i Storbritannien. Den ligger i kommunen Rhondda Cynon Taf och riksdelen Wales, i den södra delen av landet, 230 km väster om huvudstaden London. Rhondda ligger 256 meter över havet och antalet invånare är 59 450.Terrängen runt Rhondda är lite kuperad. Den högsta punkten i närheten är 414 meter över havet, 1,0 km väster om Rhondda. Runt Rhondda är det tätbefolkat, med 947 invånare per kvadratkilometer. Rhondda är det största samhället i trakten. I omgivningarna runt Rhondda växer i huvudsak blandskog.Kustklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är 8 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 14 °C, och den kallaste är januari, med 0 °C.

Rhondda Cynon Taf

Rhondda Cynon Taf är en kommun (principal area) med county borough-status i södra Wales, i området South Wales Valleys. Kommunen gränsar till Merthyr Tydfil, Caerphilly, Vale of Glamorgan, Bridgend och Powys. Huvudort är Tonypandy.

Kommunen upprättades den 1 april 1996 genom sammanslagning av distrikten Cynon Valley, Rhondda och delar av Taff-Ely. De har också givit namn åt kommunen.

Rhondda Lake (sjö i Kanada, Northwest Territories)

Rhondda Lake är en sjö i Kanada. Den ligger i provinsen Northwest Territories, i den centrala delen av landet, 2 500 km nordväst om huvudstaden Ottawa. Rhondda Lake ligger 406 meter över havet. Arean är 12,5 kvadratkilometer. Den sträcker sig 13,1 kilometer i nord-sydlig riktning, och 8,3 kilometer i öst-västlig riktning.

I övrigt finns följande vid Rhondda Lake:

Little Rhondda Lake (en sjö)Omgivningarna runt Rhondda Lake är i huvudsak ett öppet busklandskap. Trakten runt Rhondda Lake är nära nog obefolkad, med mindre än två invånare per kvadratkilometer. Trakten ingår i den boreala klimatzonen. Årsmedeltemperaturen i trakten är -6 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 14 °C, och den kallaste är januari, med -25 °C.

Rhondda Lake (sjö i Kanada, Saskatchewan)

Rhondda Lake är en sjö i Kanada. Den ligger i provinsen Saskatchewan, i den centrala delen av landet, 2 500 km nordväst om huvudstaden Ottawa. Rhondda Lake ligger 402 meter över havet. Arean är 12,5 kvadratkilometer. Den sträcker sig 13,1 kilometer i nord-sydlig riktning, och 8,3 kilometer i öst-västlig riktning.

I övrigt finns följande vid Rhondda Lake:

Little Rhondda Lake (en sjö)I omgivningarna runt Rhondda Lake växer huvudsakligen gles och ofta lågvuxen subarktisk skog. Trakten runt Rhondda Lake är nära nog obefolkad, med mindre än två invånare per kvadratkilometer. Trakten ingår i den boreala klimatzonen. Årsmedeltemperaturen i trakten är -6 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 14 °C, och den kallaste är januari, med -25 °C.

Rhondda Valley

Rhondda Valley är en dal i Storbritannien. Den ligger i riksdelen Wales, i den södra delen av landet, 230 km väster om huvudstaden London.

Kustklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är 8 °C. Den varmaste månaden är juni, då medeltemperaturen är 16 °C, och den kallaste är december, med 1 °C.

Stuart Cable

Stuart Cable, född 19 maj 1970 i Aberdare, Rhondda Cynon Taff, död 7 juni 2010 i Llwydcoed, Rhondda Cynon Taff, var en brittisk (walesisk) rocktrummis och originalmedlem i Stereophonics.

Cable startade bandet Stereophonics år 1992 tillsammans med Kelly Jones och Richard Jones. Han fick sparken från bandet år 2003.Cable hittades död hemma i Llwydcoed nära Aberdare den 7 juni 2010. Tusentals fans kantade gatorna för att se Cables begravningskortege i Aberdare den 21 juni. Själva ceremonin var privat.

Tonypandy (ort)

Tonypandy är en ort i Storbritannien. Den ligger i kommunen Rhondda Cynon Taf och riksdelen Wales, i den södra delen av landet, 230 km väster om huvudstaden London. Tonypandy ligger 154 meter över havet och antalet invånare är 3 495.Terrängen runt Tonypandy är lite kuperad. Den högsta punkten i närheten är 332 meter över havet, 1,0 km sydväst om Tonypandy. Runt Tonypandy är det tätbefolkat, med 947 invånare per kvadratkilometer. Närmaste större samhälle är Rhondda, 4,1 km norr om Tonypandy. Trakten runt Tonypandy består i huvudsak av gräsmarker.Kustklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är 8 °C. Den varmaste månaden är juni, då medeltemperaturen är 15 °C, och den kallaste är januari, med 0 °C.

Vale of Glamorgan

Vale of Glamorgan (kymriska: Bro Morgannwg) är en kommun (principal area) med county borough-status i Wales. Den täcker den södra delen av det traditionella grevskapet Glamorgan. Det bördiga och flacka jordbrukslandskapet i inlandet är otypiskt för Wales. Huvudort är Barry.

Området blev kommun 1996, och var tidigare ett distrikt i South Glamorgan. Det gränsar till Cardiff, Rhondda Cynon Taf och Bridgend samt till Bristolkanalen.

Wales kommuner

Wales är indelat i 22 kommuner (principal areas). Dessa är klassificerade som counties eller county boroughs, vilket dock inte har någon praktisk betydelse. Tre av kommunerna, Cardiff, Swansea och Newport, är samtidigt även städer (cities). Inom kommunerna sker viss administration på den lägre nivån communities, varav vissa har status som towns. Kommunerna inrättades den 1 april 1996, och ersatte då ett system med grevskap indelade i distrikt. De åtta grevskapen som fanns mellan 1974 och 1996 kallas idag för bevarade grevskap, och har vissa ceremoniella funktioner.

Det kymriska namnet står inom parentes om det skiljer sig från det engelska. County boroughs markeras med asterisk.

Merthyr Tydfil (Merthyr Tudful) *

Caerphilly (Caerffili) *

Blaenau Gwent *

Torfaen *

Monmouthshire (Sir Fynwy)

Newport (Casnewydd) *

Cardiff (Caerdydd)

Vale of Glamorgan (Bro Morgannwg) *

Bridgend (Pen-y-bont ar Ogwr)*

Rhondda Cynon Taf *

Neath Port Talbot (Castell-nedd Port Talbot) *

Swansea (Abertawe)

Carmarthenshire (Sir Gaerfyrddin)

Ceredigion

Powys

Wrexham (Wrecsam) *

Flintshire (Sir y Fflint)

Denbighshire (Sir Ddinbych)

Conwy *

Gwynedd

Isle of Anglesey (Ynys Môn)

Pembrokeshire (Sir Benfro)

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.