Paul Cain

Paul Cain, född 16 juni 1929 i Garland, Texas, död 12 februari 2019,[1] var en amerikansk kristen predikant, som påbörjade sin verksamhet under 1950-talet. Han bodde under senare år i Kalifornien, USA.

Paul Cain
Född16 juni 1929
Garland, Texas, USA
Död12 februari 2019 (89 år)
VistelseortSanta Maria, Kalifornien, USA
NationalitetAmerikan
Yrke/uppdragPredikant
År som aktiv1947 - 195?
1987 - 2005
Stilprofetera
ReligionKristendom

Historia

Cain föddes i Garland, Texas 1929. Hans mor Anna var svårt sjuk i cancer, tuberkulos och andra sjukdomar och läkarna trodde inte att hon skulle överleva förlossningen. Till läkarnas förvåning överlevde både mor och son förlossningen och modern blev samtidigt fullständigt helad. Cains förklaring till detta är familjens böner samt en vision som hans mamma hade fått lite tidigare. Den visionen var ett besök av en ängel som förklarade att sonen skulle få namnet Paul och bli predikant.[2]

Cain började predika som 18-åring, vilket gjorde honom till den yngste i den religiösa rörelse som nu kommit att kallas Voice of Healing-väckelsen och som hade sin höjdpunkt under 1940- och 1950-talet, främst ledda av pingstpredikanter. Mötena var i stora tält, så som var brukligt med andra predikanter på den tiden, till exempel Billy Graham, Oral Roberts and Jack Coe. Hans kännetecken var att han kallade upp ett antal personer från publiken och profeterade detaljerat in i deras liv. Chuck Smith som grundade Calvary Chapel var Cains kampanjchef under slutet av 1950-talet. Cain turnerade runt världen och han blev rik och berömd. Cain lämnade rörelsen efter att ha blivit "prövad av Herren" angående vissa predikanters beteende. Han menade att rörelsen börjat som något fint, men nu slutat i girighet.

Comeback

Cain kom sedan tillbaka som en av Kansasprofeterna 1987 och blev sedan involverad i John Wimbers Vineyard-rörelse.

När Cain kom tillbaka hade många av de tidigare helande-predikanterna dragit sig tillbaka, William M Branham och Asa A Allen hade avlidit och Oral Roberts hade trappat ner på verksamheten i pensionsåldern. Han reste runt världen och predikade evangeliet och betonade nödvändigheten för kyrkan att vända tillbaka till renhet och helighet.

Avskedstagande

2005 publicerade Paul Cain ett meddelande på sin hemsida, att han nu skulle träda tillbaka från sin tjänst som predikant. Anledningen till detta var att han länge haft problem med alkoholism och homosexualitet.[3]

Referenser

  1. ^ ”Paul Cain Ran the Race and Finished Well” (på engelska). paulcain.com. http://paulcain.com/. Läst 15 februari 2019.
  2. ^ http://www.letusreason.org/latrain5.htm
  3. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 5 mars 2005. https://web.archive.org/web/20050305180223/http://paulcain.org/news.html. Läst 15 oktober 2011.

Externa länkar

2019

2019 (MMXIX) är det nuvarande året och ett normalår som började en tisdag i den gregorianska kalendern.

Avlidna 2019

Detta är en lista över kända personer som har avlidit under 2019.

Chuck Smith

Charles Ward "Chuck" Smith, född 25 juni 1927 i Ventura, Kalifornien, död 3 oktober 2013 i Newport Beach, Kalifornien, var en amerikansk pastor i den kristna församlingen Calvary Chapel Costa Mesa. Han ses som grundare av Calvary Chapel-rörelsen, som började med församlingen i Costa Mesa, Kalifornien 1965, men nu har flera tusen församlingar över hela världen, varav några är USA:s största.

Hans Sundberg (pastor)

Hans Åke Sundberg, född 4 januari 1953 i Avesta i dåvarande Kopparbergs län, är en svensk pastor och teolog.

Sundberg är teologie doktor i systematisk teologi, tros- och livsåskådningsvetenskap. Han disputerade 1986 på en avhandling om teologin i Sven Lidmans författarskap. Sundberg är mest känd för att ha tagit Vineyard-rörelsen till Sverige och Norden, då han tillsammans med sin hustru Lotta grundade församlingen Stockholm Vineyard 1992.

År 1993 avskildes Sundberg till huvudpastor i Stockholm Vineyard. Ledarskapet bestod då även av pastorerna Lisbeth och Hans Johansson samt Siw och Ted Jeans. Sundberg hade tidigare varit lärare på Betelseminariet i Stockholm samt pastor i Baptistförsamlingen i Trollhättan och Kyrkan vid Brommaplan i Bromma, Stockholm.

Sundberg var pastor i Stockholm Vineyard fram till 2003, då han flyttade till Uppsala för att grunda Uppsala Vineyard. Sundberg var ordförande för Vineyard Norden från starten fram till 2009. Relationen blev därefter kylig mellan Sundbergs församling och Vineyard Norden.Sedan 2011 är Hans Sundberg ordförande för Folk & Språk.

Jack Deere

Jack Deere är en amerikansk karismatisk pastor, teolog och författare. Deere är mest känd för att gå från inbiten cessasionist till att bli karismatiker och en av ledarfigurerna inom Vineyard.

Kansasprofeterna

Kansasprofeterna (engelska: Kansas City Prophets) är ett samlande namn för en grupp predikanter som verkade i Metro Christian Fellowship (MCF) i Kansas City, Kansas under åren omkring 1990, och fick påverkan på den karismatiska kristenheten internationellt.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.