Owen K. Garriott

Owen Kay Garriott, född 22 november 1930 i Enid, Oklahoma, död 15 april 2019 i Huntsville, Alabama,[1] var en amerikansk astronaut uttagen i astronautgrupp 4 den 28 juni 1965. Han befann sig på den amerikanska rymdstationen Skylab under 60 dagar 1973 och 1983 gjorde han en tio dagars resa med rymdfärjan Columbia, flygningen kallades STS-9.

Owen K. Garriott
Garriott
NASA-astronaut
TillståndEj aktiv
Född22 november 1930
Enid, Oklahoma, USA
Död15 april 2019 (88 år)
Huntsville, Alabama, USA
Tid i rymden69 dagar, 18 timmar, 56 minuter
UrvalsgruppAstronautgrupp 4 den 28 juni 1965
Antal rymd­promenader3
Rymdpromenad­tid13 timmar, 43 minuter
UppdragSkylab 3, STS-9
Uppdrags­emblemSkylab2-Patch.png Sts-9-patch.png

Familjeliv

Owen K. Garriot är far till rymdturisten och dataspelsutvecklaren Richard Garriott.

Rymdfärder

Noter

  1. ^ https://www.nasa.gov/feature/skylab-and-space-shuttle-astronaut-owen-garriott-dies-at-88
1930

1930 (MCMXXX) var ett normalår som började en onsdag i den gregorianska kalendern.

Alan L. Bean

Alan LaVern Bean, född 15 mars 1932 i Wheeler, Texas, död 26 maj 2018 i Houston i Texas, var en amerikansk astronaut. Han blev uttagen i astronautgrupp 3 den 17 oktober 1963 för Apolloprogrammet.

Astronautgrupp 4

Astronautgrupp 4 var en astronautgrupp som togs ut till utbildning den 28 juni 1965. Det här var en grupp med vetenskapsmän som skulle ge NASA en annan framtoning än att bara bestå av testpiloter. För den slutliga uttagningen till denna grupp ansvarade The National Academy of Science. NASA hade velat ha upp till 20 astronauter i gruppen. Den dåliga kvalitén hos de sökande gjorde att gruppen till slut bara kom att bestå av 6 personer. Av de uttagna var Schmitt den ende som landade på månen och Garriott den ende som flög med en rymdfärja.

Don L. Lind

Don L. Lind, född 18 maj 1930 i Midvale, Utah, är en amerikansk astronaut uttagen i astronautgrupp 5 den 4 april 1966.

Lista över rymdfarare

Detta är en lista över rymdfarare sorterad på efternamn. Namn i kursivstil är personer som har lämnat omloppsbanan runt jorden och färdats mot en annan himlakropp. Namn i fetstil är personer som har gått på månen.

Richard Garriott

Richard Garriott, född 4 juli 1961 i Cambridge, England, är en brittisk spelprogrammerare och spelutvecklare.

När Richard var 19 år gammal skapade han spelet Akalabeth som han sedan tjänade tillräckligt mycket pengar på för att sedan jobba med Ultima: The first Age of Darkness Genom Ultima blev Garriott världskänd inom spelvärlden och han skapade senare tillsammans med sin bror Robert Garriott och sin far Owen K. Garriott det legendariska spelföretaget Origin Systems.

Han var med och programmerade upp till mer än tio olika Ultimaspel. Det senaste var Ultima Online, som var lite annorlunda de tidigare Ultimaspelen eftersom man spelade mot människor i hela världen. P.g.a. interna strider lämnade Garriott Origin Systems och grundade ett annat företag som heter NCSoft.

Han kallas också Lord British, som är en av huvudkaraktärerna i Ultimaspelen.

STS-9

STS-9 var den nionde flygningen i det amerikanska rymdfärjeprogrammet och den sjätte i ordningen för rymdfärjan Columbia.

Skylab

Skylab var en amerikansk rymdstation och laboratorium. Den skickades upp 14 maj 1973 och var bemannad i totalt 171 dagar och 13 timmar av tre olika tremannalag. Sedan manskapet lämnat rymdstationen brann större delen av den upp vid återinträdet i jordatmosfären över Indiska oceanen 11 juli 1979, och några delar föll ner i det glest befolkade västra Australien.

Skylab 3

Skylab 3 var den andra flygningen till den amerikanska rymdstationen Skylab. Vid uppskjutningen användes en Saturn IB-raket.

Under flygningen började två av de fyra styrraketer på servicemodul att läcka bränsle och fick stängas av. Detta lämnade farkosten med endast två fungerande styrraketer, vilket var minimum för att flygningen skulle kunna fortsätta. På Kennedy Space Center började man förbereda Skylab Rescue ifall situationen skulle förvärras ytterligare. Vid ett tillfälle rullade man även ut raketen till LC 39-B. Men någon räddningsflygning behövdes aldrig.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.