Norr

För andra betydelser, se Norr (olika betydelser).
Kompass se N
Norr markerat på en kompassros

Norr och nord är ett väderstreck som anger riktningen mot den geografiska nordpolen.

Norr är den viktigaste av kompassens kardinalriktningar utifrån vilken de andra tre (söder, väster och öster) brukar definieras (direkt eller indirekt). En magnetisk kompass visar istället mot den magnetiska nordpolen eller – mer precist – i en riktning parallell med jordens magnetfält (som inte är regelbundet).

Vid användning av en magnetisk kompass i farkoster monteras den alltid för visning av 0° vid rakt nordlig kurs. Den kompenseras regelbundet för deviationen (järnkulor vid kompassen uppväger effekten av t.ex. ett järnskrov eller järnlast). Återstående deviation och missvisningen, som beror på skillnad mellan magnetisk och geografisk nord, måste beaktas vid varje avläsning.

Gyrokompasser och kompasser som bygger på skillnaden i position mellan två GPS-mottagare måste också monteras rätt enligt långskeppslinjen, men missvisning och deviation behöver inte beaktas. Om kompassriktningen visas enligt skillnaden mellan tidigare positioner, vilket är vanligt med enklare GPS-apparater, är monteringen i förhållande till långskeppslinjen oväsentlig, men då visas endast tidigare förverkligad kurs, inte den kurs man styr.

Se även

Algoma District

Algoma är ett distrikt i provinsen Ontario i Kanada. Det ligger norr om Övre sjön och Huronsjön. Antalet invånare var 114 094 år 2016.

Antioquía (departement)

Antioquía är ett av Colombias departement. Det ligger i nordvästra Colombia i Colombias ander. Antioquía gränsar mot departementen Córdoba, Bolívar, Santander, Boyacá, Caldas Risaralda, och Chocó. Antioquía är det folkrikaste departementet i Colombia (om man inte räknar huvudstadsdistriktet Bogotá). Huvudstaden Medellín är landets näst största stad. Andra större städer i departementet är Apartadó, Bello, Envigado och Itagüí.

Arabiska halvön

Arabiska halvön i äldre ltteratur Arabien är en halvö i sydvästra Asien med en yta på omkring 3 miljoner km². Den begränsas av Röda havet i väster, Adenviken och Arabiska havet i söder och sydöst, Omanviken och Persiska viken i öster samt Syriska öknen i norr.

Politiskt är Arabiska halvön uppdelad på staterna Saudiarabien, Jemen, Oman, Förenade Arabemiraten, Qatar, och Kuwait samt öriket Bahrain och gränsar i norr till Jordanien och Irak. Geografiskt sett brukar halvön i norr även innefatta den Syriska öknen som inkluderar nordöstra Jordanien, sydöstra Syrien och västra Irak.

Deklination (astronomi)

Deklination (latin declinatio, av declinare, "böja"), betecknas: δ är en av två vinkelkoordinater för lägesbestämning av ett himmelsobjekt (stjärna, planet, satellit osv.) på himmelssfären i det ekvatoriella koordinatsystemet. Den andra koordinaten är rektascension.

Deklinationen mäts i rät vinkel mot himmelsekvatorn och anges med 0° till 90° norr om och 0° till -90° söder om himmelsekvatorn.

Deklination används för lägesbestämning på himmelssfären analogt med hur latitud används för jordytan. Deklination anges vanligtvis i grader (°), bågminuter (') och bågsekunder (").

Epirus

Epirus (grekiska: Ήπειρος, albanska: Epiri, på svenska även Epiros) är ett landskap i nordvästra Grekland och i södra Albanien mellan Vlorabukten i norr och Artabukten i syd. Invånarna kallas epiroter.

Flora of North America

Flora of North America är ett flervolymsverk som beskriver Nordamerikas inhemska växter, verket finns även delvis tillgängligt online. Det förväntas bestå av 30 volymer och bli det första verket som behandlar all känd flora norr om Mexiko.

Hubei

Hubei , tidigare känt som Hupeh, är en provins i centrala Kina. Den har en yta på 185 900 km² och totalt 59 880 000 invånare (2002). Provinshuvudstad är Wuhan.

Provinsens namn betyder "norr om sjön", vilket beror på att den ligger norr om Dongtingsjön.

Jylland

Jylland (tyska: Jütland) är en dansk-tysk halvö, förankrad i den europeiska kontinenten och som sträcker sig från floden Elbes mynning i söder till Limfjorden i norr. Vanligen räknas dock även ett antal öar till Jylland. Till exempel den norr om Limfjorden belägna Nørrejyske ø, omfattande områdena Vendsyssel, Thy och Han Herred samt Mors, mitt i Limfjorden, Als i sydöst, Fanø och Rømø på västkusten samt de tyska öarna Sylt (Sild på danska), Föhr och Fehmarn samt några mindre öar. Dessa öar har mycket korta avstånd till fastlandet, (vanligen mindre än 1 km eller förankras de med fastlandet vid lågvatten, det senare har dock endast betydelse på södra västkusten)

Den södra geografiska gränsen av Jylländska halvön brukar (från väster mot öster) förklaras som gående rakt genom Holstein från Elbemynningen uppströms till Brokdorf och därifrån vidare rakt österut till floden Traves mynning strax norr om Lübeck (Travemünde). Andra förklaringar förekommer, men är ofta förväxlingar med historiska gränser mellan Danmark och tysktalande områden - eller mellan Schleswig och Holstein. (Slesvig resp. Holsten på danska)

På Jylland finns bland annat de danska städerna Esbjerg, Fredericia, Herning, Holstebro, Horsens, Kolding, Randers, Silkeborg, Sønderborg, Vejle, Viborg, Åbenrå, Ålborg och Århus; samt de tyska städerna Flensburg, Husum, Kiel, Neumünster, Hamburg, Lübeck, Rendsburg och Schleswig. Den tyska delen har runt 1 miljon invånare och den danska runt 3 miljoner.

Kampanien

Kampanien (italienska Campania) är en region i södra Italien. Huvudstad och största stad är Neapel. Regionen omfattar 13 590 km² och har omkring 5,83 miljoner invånare (2017). Kampanien gränsar till Lazio i norr, Molise och Apulien i öster samt Basilicata i söder. Regionen består av fem provinser: Avellino, Benevento, Caserta, Napoli, Salerno som i sin tur är indelade i sammanlagt 551 kommuner.

I Kampanien finns turistmål som Neapel, Capri, Amalfikusten, Paestum, Herculaneum och Pompeji.

Khuzestan

Khuzestan (persiska خوزستان) är en provins i västra Iran. Den gränsar till Irak i väster och Persiska viken i söder och har 4 531 720 invånare (2011) på en yta av 64 055 km². Administrativ huvudort är Ahvaz. Andra större städer är Abadan, Andimeshk,Shush, Bandar-e Mahshahr, Behbahan, Dezful, Izeh, Khorramshahr och Masjed-e Soleyman.

Provinsen är enkelt sett delad i två halvor; dels höglandets kullar och berg norr om Ahvazåsen och dels låglandets slätter och träsk söderut.

I Khuzestan finns mycket olja, och provinsen var det huvudsakliga territoriella målet för Iraks invasion 1980.

Lanaudière

Lanaudière är en administrativ region i Québec i Kanada. Regionen, som ligger strax norr om Montréal, hade 429 053 invånare vid folkräkningen 2006 och omfattar 12 413,73 km². Den har fått sitt namn från godset Lanaudière, som upprättades i en del av området av franska kolonisatörer.

Nord-du-Québec

Nord-du-Québec (franska: "Norra Québec") är den största av de 17 regionerna i den kanadensiska provinsen Québec. Regionen täcker en yta på 840 000 km² – 55 % av provinsens yta – men dess befolkning motsvarar bara 0,5 % av provinsens. Nord-du-Québec sträcker sig från Ungavahalvön längst i norr och upptar hela provinsen norr om 55° N plus ett omkring 500-600 km brett område ned till 49° N i söder (motsvarande sträckan från Umeå ned till norra Frankrike). Regionen grundades 1966 under namnet Nouveau-Québec och bytte 1987 namn till det nuvarande.

Nord-du-Québec är uppdelat i två områden. Regionen norr om 55° N, Kativik (namnet på det administrativa territoriet), utgör den större delen av Nunavik (inuiternas traditionella område i Québec) och består i huvudsak av tundra. Nästan alla invånare är inuiter.

Den södra delen, Jamésie, mellan Jamesbukten och Otishbergen, administreras av Jamesbuktens regionala utvecklingsråd (Conseil régional de développement de la Baie-James). Större delen av invånarna är First Nations (indianer), cree och naskapi, tillsammans med Jamésiens, invånare med europeisk bakgrund. Området består huvudsakligen av tajga.

I Nord-du-Québec finns fjorton inuitbyar, nio creebyar och en naskapiby vid sidan av fem Jamésienkommuner. En av de senare är kommunen Baie-James som täcker 350 000 km² (jämför med Sveriges 450 000 km²) och rymmer åtta bosättningar.

Paktika (provins)

Paktika (pashto: پکتیکا) är en av Afghanistans 34 provinser, (velayat). Den ligger i den östra delen av landet. Dess huvudort är Sharan. Provinsen har 377 100 invånare (år 2006) och en yta på 19 482 km². Majoriteten av befolkningen är pashtuner.

Paktika gränsar till provinserna Paktia och Khost i norr, Ghazni och Zabol i öster och med Pakistan (North Waziristan Agency och Sourth Waziristan Agency) i öster och söder.

Pite älv

Pite älv eller Piteälven är en av Sveriges nationalälvar, en av de fyra stora oreglerade (förutom vid Sikfors, cirka 30 km norr om Piteå) norrlandsälvarna, cirka 410 km lång. Avrinningsområde 11 285 km². Pite älv rinner upp nära norska gränsen i Sulitelmamassivet, flyter åt sydost och mynnar i Bottenviken vid Pitsund 1 mil söder om Piteå. Största fors och vattenfall samt Norrbottens största turistmål, med c:a 180.000 besökare per år, är Storforsen c:a 4 mil nordväst om Älvsbyn. Under 1990-talet bedrevs forsränning i flera av forsarna, senast i Ljusselforsen där Europaväg 45 korsar älven och den gamla Burmabron finns bevarad.

Región de Atacama

Región de Atacama är den 4:e regionen i Chile från norr till söder. Regionen ligger c:a 800 km norr om Santiago. Den är landets 4:e största med staden Copiapó som huvudstad.

Región de Coquimbo

Región de Coquimbo är en av Chiles 15 regioner. La Serena är huvudstad och även största stad, som ligger enbart några kilometer från den näst största staden i regionen, Coquimbo. Regionen ligger ungefär 400 kilometer norr om huvudstaden Santiago.

Rivière Nottaway

Rivière Nottaway är ett vattendrag i Kanada. Det ligger i provinsen Québec, i den östra delen av landet, 700 km norr om huvudstaden Ottawa.

Runt Rivière Nottaway är det mycket glesbefolkat, med 3 invånare per kvadratkilometer. Inlandsklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är -1 °C. Den varmaste månaden är augusti, då medeltemperaturen är 16 °C, och den kallaste är februari, med -19 °C.

Santa Cruz (provins i Argentina)

Santa Cruz (Provincia de Santa Cruz) är en provins i Argentina, som ligger i den södra delen av landet, i Patagonien. Det gränsar till Chubut i norr, och Chile i väster och söder. Till öster finns Atlanten. Los Glaciares nationalpark ligger i provinsen.

Sydshetlandsöarna

Sydshetlandsöarna (engelska: South Shetland Islands) är en ögrupp strax norr om Antarktiska halvön och ett område inom Brittiska Antarktis.Storbritannien, Argentina och Chile gör anspråk på ögruppen, men enligt Antarktisfördraget tillhör öarna ingen stat.

Thunder Bay District

Thunder Bay District är ett distrikt i provinsen Ontario i Kanada. Det ligger norr om Övre sjön i provinsens nordvästra del. Antalet invånare var 146 048 vid folkräkningen 2016.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.