Mona Grain

Mona Igraine Grain, född 27 oktober 1941 i Västerås, död 6 april 2019[1] i Huddinge kommun, var en svensk sångerska och revyartist.

Mona Grain började sjunga som 14-åring och ställde upp i olika amatörtävlingar hemma i Västerås. 1958 fick hon medverka i den populära TV-underhållningen från Kungsträdgården i Stockholm och började etablera sig i nöjesbranschen. Sven Paddock engagerade henne till Vårat gäng efter att ha hört henne i radioprogrammet Timmen Tumba. 1959 fick hon åka på turné med Casinorevyn och året därpå startade folkparksshowen Flugan där hon ingick i ensemblen.

Grain tävlade i Melodifestivalen 1960 med bidragen Alexander och Nancy, Nancy som hamnade på tredje respektive fjärde plats. Hon medverkade även i 1962 års upplaga av Melodifestivalen. Detta år hette bidraget Trollen ska trivas. Detta år var det från början tänkt att Grain skulle framföra Kärlek och pepparrot, skriven av Olle Adolphson och Björn Linderoth, men sången plockades bort från tävlingen eftersom den hade framförts officiellt vid ett tidigare tillfälle. I Melodifestivalen 1963 medverkade hon med Jag är så trött på allt det här och Sen igår är vi kära. Båda låtarna blev oplacerade.

1963 gjorde Mona Grain stor succé i Hagge Geigerts revy i Uddevalla och tidningarna skrev om henne som "nästa stora revyprimadonna". 1966 spelade hon i Tjaddenrevyn, samarbetet med Tjadden Hällström fortsatte under flera år. Sedan slutet av 1960-talet tillhörde hon under flera omgångar Riksteaterns ensemble.

Referenser

  1. ^ https://www.expressen.se/noje/mona-grain-ar-dod-efter-kort-tids-sjukdom-/
2019

2019 (MMXIX) är det nuvarande året och ett normalår som började en tisdag i den gregorianska kalendern.

Alla andra får varann

Alla andra får varann är en sång som Östen Warnerbring och Inger Berggren vann den svenska Melodifestivalen 1960 med. Låten skrevs av Ulf Källqvist och Åke Gerhard.

I Eurovision Song Contest 1960 i Storbritannien framfördes bidraget av Siw Malmkvist. Anledningen var att man på Sveriges Radio-TV i den svenska finalen poängterat att det var låten som skulle deltaga och inte artisten. Trots att Siw Malmkvist inte hade deltagit i den nationella finalen, fick hon sjunga i London, eftersom hon hade blivit nekad detta året innan. Hon sjöng "Alla andra får varann", med Thore Ehrling som dirigent. Låten fick totalt fyra poäng och hamnade på delad tionde plats av tretton länder. Siw Malmkvist spelade aldrig in låten på skiva.

Östen Warnerbring och Inger Berggren spelade in låten som B-sida till Östen Warnerbrings singel "Vårens första flicka", utgiven 1960 på skivmärket Decca samt Inger Berggrens "Underbar, så underbar" utgiven på skivmärket Knäppupp samma år , medan Mona Grain släppte låten som singel, också det 1960, på skivmärket Cupol . Östen Warnerbrings version sålde bäst, den tillbringade nästan två månader på branschtidningen Show Business' försäljningslista och nådde som bäst 14:e plats i april 1960.

Låten spelades 2008 in av Erika Hansson som B-sida till singeln "Med snabba vingslag" .

Avlidna 2019

Detta är en lista över kända personer som har avlidit under 2019.

Lipstick on Your Collar

"Lipstick on Your Collar" är en sång skriven av Edna Lewis (text) och George Goehring (musik), vilken 1959 blev en hitsingel för Connie Francis.

Francis spelade in låten den 15 april 1959 för Metropolitan Studio (NYC), och producerades och dirigerades av Ray Ellis.[1] Veteragitarristen George Barnes bidrog med ett solo.

För att få en kontrast som B-sida valdes balladen "Frankie" från samma inspelningssession. Denna låt, skriven av Howard Greenfield och Neil Sedaka, var inspirerad av Frankie Avalon.

"Lipstick on Your Collar" blev Connie Francis upptemposingel att nå amerikanska top 10 med topplaceringen #5 på Billboard Hot 100 i juli 1959. Samtidigt nådde den också topplaceringen #3 i Storbritannien och blev Francis första topp 10-hit i Australien med #4.

"Frankie" blev också en top 10-hi i USA med en #9-topplacering som gjorde singeln "Lipstick on Your Collar"/ "Frankie" den mest framgångsrika dubbla A-sidan i karriären.

I en intervju 1959 sa Francis att: "Rock är en manlig typ av musik" och påminde om att "'Come on out baby we're going to rock'..[bäst] passade en manlig sångare...Misstaget att många kvinnliga sångare gjort är att försöka tävla med männen [medan] jag har försökt med den söta vinklen i texterna, som 'Lipstick on Your Collar' och 'Stupid Cupid'.""Lipstick on Your Collar" spelades in på tyska av Conny som "Lippenstift am Jacket" som nådde topplaceringen #131 i dåvarande Västtyskland i april 1960. Samma år spelades den även in på italienska som "Rossetto sul colletto" av Mina för albumet Il cielo in una stanza.

Det var framgången med "Lipstick on Your Collar" på tyska som satte igång Francis framgångar med att sjunga sina låtar på andra språk: hennes första inspelning på annat språk var "Everybody's Somebody's Fool" på tyska i april 1960.

"Lipstick on Your Collar" var en av flera hitlåtar av Helen Shapiro på albumet Tops With Me, släppt 10 mars 1962.

I september 1977 släppte australiska punkrockbandet The Saints sin version av "Lipstick on Your Collar" på singel.

1981 spelade Elisabeth Andreassen in en cover på låten på albumet Angel of the Morning .

Dana släppte 1987 sin version av låten på single, men missade listorna.

"Lipstick on Your Collar" sjöngs också ofta av en ung Donna Summer.Låten användes också i musikalen "The Marvelous Wonderettes" med låtar från 1950- och 60-talen.

1982 använde Wisk laundry en version av låten som jingle i ett radioprogram med text av George Goehring, som ursprungligen skrev låtens melodi (men inte text).Connie Francis' "Lipstick on Your Collar" användes även som signaturmelodi 1993 för TV-serien Lipstick on Your Collar som utspelar sig under Suezkrisen 1956, tre år före låten kom ut.

1Singeln var en dubbel A-sida med Rex Gildo-dueten "Yes, My Darling".

Melodifestivalen 1960

Melodifestivalen 1960, eller Eurovisionsschlagern - Svensk final/Schlagerfinalen, var den tredje upplagan av musiktävlingen Melodifestivalen och samtidigt Sveriges uttagning till Eurovision Song Contest 1960.

Finalen hölls den 2 februari 1960, där melodin "Alla andra får varann", framförd av Östen Warnerbring och Inger Berggren (varsin gång) vann genom att ha fått högst antal poäng av jurygrupperna. Formatet med åtta semifinaler à två bidrag per semifinal samt en slutgiltig final behölls, med förändringen att man inför finalen höll en extra final som utsåg fyra finalister.

Alla andra får varann fick sedan representera Sverige i ESC 1960 som hölls i London i Storbritannien den 29 mars 1960, men av okänd anledning framfördes låten där inte alls av någon av artisterna som vann uttagningen i Sverige, utan istället av Siw Malmkvist.

Melodifestivalen 1962

Melodifestivalen 1962, eller Eurovisionsschlagern - svensk final, var den femte upplagan av musiktävlingen Melodifestivalen och samtidigt Sveriges uttagning till Eurovision Song Contest 1962.

Finalen hölls på Cirkus i Stockholm den 13 februari 1962, där melodin "Sol och vår", framförd av Inger Berggren och Lily Berglund (varsin gång), vann, genom att ha fått flest totalpoströster av tittarna. Formatet med endast en finalkväll behölls från föregående år, liksom den struktur att bidragen skulle framföras två gånger av varsin artist respektive orkester. Flera förändringar gjordes dock, då man valde att bjuda in kompositörer istället för att anordna en särskild nationell inskickning av bidrag, samtidigt som bakgrundskör användes för första gången. Inger Berggren blev också den första vinnarartisten att också få tävla med sitt vinnarbidrag i Eurovisionsfinalen.

Sol och vår fick sedan representera Sverige i ESC 1962 som hölls i Luxemburg den 12 mars 1962.

Melodifestivalen 1963

Melodifestivalen 1963, eller Eurovisionsschlagern - svensk final, var den sjätte upplagan av musiktävlingen Melodifestivalen och samtidigt Sveriges uttagning till Eurovision Song Contest 1963.

Finalen hölls på Cirkus i Stockholm den 16 februari 1963, där melodin "En gång i Stockholm", framförd av Monica Zetterlund och Carli Tornehave (varsin gång), vann, genom att blivit finaljurygruppens favorit. Formatet med endast en finalkväll behölls, liksom att alla bidragen framfördes av två olika artister och orkstrar. Det här året var dock det sista året man använde sig av den metoden. Skillnaden mot föregående år var att man den här gången hade betydligt fler bidrag i finalen, då halva startfältet bestämdes genom inbjuda kompositörer och den andra halvan av nationell bidragsinskickning.

En gång i Stockholm fick sedan representera Sverige i ESC 1963 som hölls i London i Storbritannien den 23 mars 1963.

Melodifestivalen 50 år - Favoriter

Melodifestivalen 50 år - Favoriter är en VHS/DVD från 2005 med 52 bidrag fram till 2004 som inte vann den svenska Melodifestivalen. Urvalet är producerad av Anna Bromée och manuset är skriven av Edward af Sillén och Daniel Rehn. Programledaren är Christer Björkman.

Mona

Mona är ett kvinnonamn med många historier bland annat från persiskan, spanskan och grekiskan. Namnets ursprung är omtvistat och det finns i många former över hela världen. Den arabiska betydelsen är "önskan" eller "önskad", den grekiska betydelsen är ''enslig'' eller ''enda''. Det kan vara en kortform av Monika, som använts i Sverige sedan 1870-talet. Muna är en vanlig stavning i Indien. Det är dels en kortform av det spanska namnet Ramona, På spanska kan det även vara femininum av mono som betyder "söt". Mona förekommer även i persiskan.

På 40- och 50-talet var Mona ett modenamn i Sverige.

31 december 2005 fanns det totalt 22 875 personer i Sverige med namnet, varav 16 333 med det som tilltalsnamn.

År 2003 fick 71 flickor namnet, varav 21 fick det som tilltalsnamn.

Namnsdag: 4 maj

Sune Borg

Sune Olof "Sumpen" Borg, född 3 september 1931 i Katarina församling i Stockholm, död 20 januari 2002 i Botkyrka församling, var en svensk musiker och låtskrivare. Han skrev musiken till Nancy, Nancy i Melodifestivalen 1960 som framfördes av Britt Damberg och Mona Grain och kom på en fjärde plats.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.