Meter över havet

Meter över havet (m ö.h.) är ett mått som anger höjden i förhållande till havsytan. Det används ofta för att ange höjden på berg och liknande. Anledningen är att världshaven har approximativt samma nivå över hela jordytan och därmed utgör en naturlig referenspunkt.

Måttet meter under havet (m u.h.) kan, på ett analogt sätt, användas för havsdjup, djupa dalsänkor och liknande.

Språkrådet rekommenderar att förkortningarna skrivs utan punkt efter det inledande m:et.[1] Detta beror på att meter är en SI-enhet, vars beteckningar aldrig skrivs med punkt.

Se även

Källor

  1. ^ Språkrådets rekommendation Arkiverad 3 november 2011 hämtat från the Wayback Machine.
Annapurna

Annapurna är ett bergsmassiv beläget i den nepalesiska delen av Himalaya. Till bergsmassivet hör bland annat Annapurna I, en bergstopp på 8 091 meter över havet, vilket är världens tionde högsta topp, och även 13 andra bergstoppar på över 7 000 meter. Massivet är beläget mellan de två dalgångarna, Kali Gandaki och Marsyangdi, och strax väster om massivet ligger Dhaulagiri, ett annat bergsmassiv, där toppen Dhaulagiri I ligger 8 167 meter över havet.

Atitlán (sjö)

Atitlán är en avloppslös sjö av vulkaniskt ursprung i Guatemala, belägen 1.500 meter över havet, 20 kilometer lång och 8 kilometer bred.

Söder om sjön ligger den aktiva vulkanen Atitlán 3.525 meter över havet och den utslocknade San Pedro, 3.024 meter över havet.

Bjelašnica

Bjelašnica (uttal [bjělaːʃnit͡sa]) är ett berg i centrala Bosnien och Hercegovina. Det ingår i Dinariska alperna, och är beläget på en höjd av 2 067 meter över havet.Här avgjordes tävlingar i alpin skidåkning vid olympiska vinterspelen 1984

Björkliden

För andra betydelser, se Björkliden (olika betydelser).

Björkliden är en vintersportort vid Malmbanan (trafikplatssignatur Bln) väster om Abisko i västra delen av Kiruna kommun. Avståndet Björkliden – Kiruna är 100 km och Björkliden – Narvik 75 km.

Björkliden har omkring 20 permanentboende invånare, men antalet turister som besöker orten kan räknas till flera tusen per år. Järnvägsstationen i Björkliden är belägen 420 meter över havet och Björklidens hotell, hotell Fjället, omkring 500 meter över havet. Björkliden utgör en av Statistiska centralbyråns fritidshusområden.

Från Björkliden utgår rösade vandringsleder till bland annat Låktatjåkkastugan, Sveriges högst belägna fjällstation (1228 meter över havet) och över Kårsavagge till Abiskojaure i Abisko nationalpark. Här passerar även gamla materialvägen, som numera har turistnamnet Rallarvägen, till bland annat Tornehamns kyrkogård, där många av de rallare som dog i samband med bygget av Malmbanan Riksgränsen – Kiruna ligger begravda.

Vid Björkliden har man en hänförande utsikt över sjön Torneträsk och i fjärran avtecknar sig den mäktiga fjällvyn Lapporten med topparna Tjuonatjåkka och Nissuntjårro, 1540 respektive 1721 meter över havet.

I Björkliden finns Sveriges nordligaste golfbana (9 hål).

Bulu Bohonglangi

Bulu Bohonglangi är ett berg i Indonesien. Det ligger i provinsen Sulawesi Selatan, i den centrala delen av landet, 1 500 km öster om huvudstaden Jakarta. Toppen på Bulu Bohonglangi är 1 940 meter över havet, eller 769 meter över den omgivande terrängen. Bredden vid basen är 22,5 km.Terrängen runt Bulu Bohonglangi är huvudsakligen lite bergig. Den högsta punkten i närheten är Bulu Sarobaiya, 2 560 meter över havet, 18,8 km söder om Bulu Bohonglangi. Runt Bulu Bohonglangi är det ganska tätbefolkat, med 65 invånare per kvadratkilometer. I omgivningarna runt Bulu Bohonglangi växer i huvudsak städsegrön lövskog.Årsmedeltemperaturen i trakten är 19 °C. Den varmaste månaden är november, då medeltemperaturen är 20 °C, och den kallaste är juli, med 17 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 2 638 millimeter. Den regnigaste månaden är januari, med i genomsnitt 516 mm nederbörd, och den torraste är september, med 26 mm nederbörd.

Buttu Tammedingin

Buttu Tammedingin är ett berg i Indonesien. Det ligger i provinsen Sulawesi Barat, i den centrala delen av landet, 1 400 km öster om huvudstaden Jakarta. Toppen på Buttu Tammedingin är 1 145 meter över havet, eller 74 meter över den omgivande terrängen. Bredden vid basen är 0,72 km.Terrängen runt Buttu Tammedingin är huvudsakligen lite bergig. Den högsta punkten i närheten är Buttu Tiroh, 1 280 meter över havet, 3,0 km nordväst om Buttu Tammedingin. Runt Buttu Tammedingin är det ganska tätbefolkat, med 214 invånare per kvadratkilometer. I omgivningarna runt Buttu Tammedingin växer i huvudsak städsegrön lövskog.Tropiskt monsunklimat råder i trakten. Årsmedeltemperaturen i trakten är 23 °C. Den varmaste månaden är oktober, då medeltemperaturen är 25 °C, och den kallaste är juni, med 22 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 2 174 millimeter. Den regnigaste månaden är april, med i genomsnitt 339 mm nederbörd, och den torraste är september, med 59 mm nederbörd.

Búrfell

för andra Búrfell, se Búrfell (olika betydelser)

Búrfell är ett berg i Suðurland i Island. Toppen på Búrfell är 676 meter över havet, eller 449 meter över den omgivande terrängen.

Búrfell ligger i Þjórsárdalur.

Elbrus

Elbrus (ryska: Эльбрус, balkariska: Минги-Тау, Mingi-Tau) är ett berg i ryska Kaukasus, delrepubliken Kabardinien-Balkarien. Det är Europas högsta berg. Berget har två toppar, varav den västra är högst med sina 5 642 meter över havet, medan den östra toppen mäter 5 621 meter över havet. Namnet kommer från persiskan och betyder ungefär två toppar. Berget är vulkaniskt men inte aktivt.

Finsteraarhorn

Finsteraarhorn är ett berg i Schweiz. Det ligger i distriktet Interlaken-Oberhasli District och kantonen Bern, i den centrala delen av landet, 70 km sydost om huvudstaden Bern. Toppen på Finsteraarhorn är 4 274 meter över havet.Terrängen runt Finsteraarhorn är huvudsakligen bergig. Finsteraarhorn är den högsta punkten i trakten. Närmaste större samhälle är Grindelwald, 11,8 km nordväst om Finsteraarhorn.

Trakten runt Finsteraarhorn består i huvudsak av gräsmarker. Runt Finsteraarhorn är det ganska glesbefolkat, med 27 invånare per kvadratkilometer.

Großvenediger

Großvenediger är ett berg i Österrike. Det ligger i distriktet Politischer Bezirk Lienz och förbundslandet Tyrolen, i den centrala delen av landet, 300 km väster om huvudstaden Wien. Toppen på Großvenediger är 3 662 meter över havet.Großvenediger är den högsta punkten i trakten. Runt Großvenediger är det ganska glesbefolkat, med 26 invånare per kvadratkilometer.. Närmaste större samhälle är Matrei in Osttirol, 18,7 km sydost om Großvenediger.

Hermon

Hermon (arabiska: جبل الشيخ, حرمون, هرمون) är ett berg i Libanon och Syrien. Den ligger vid den syrisk-libanesiska gränsen i sydväst. Toppen på Hermon är 2 814 meter över havet.Hermon (arabiska جبل الشيخ, Jabal el-Shaiykh, Djabl a-Shekh, "hövdingens berg" och "snötäckta berg") är ett berg i bergskedjan Antilibanon. Högsta punkten är 2 814 meter över havet. Berget ligger på gränsen mellan Syrien och Libanon, och ligger under syrisk kontroll. Den södra delen av Hermon har varit under israelisk ockupation sedan Sexdagarskriget 1967. Denna del av berget, såväl som Golanhöjderna, annekterades av Israel 1980, en annektering som inte erkänts av Syrien och omvärlden.Terrängen runt Hermon är bergig åt nordväst, men åt sydost är den kuperad. Hermon är den högsta punkten i trakten. Närmaste större samhälle är Hâsbaïya, 16,1 km väster om Mount Hermon.

Kaskasatjåkka

Kaskasatjåkka, nordsamiska Gaskkasčohkka, är ett högfjäll norr om Kebnekaisemassivet i norra Lappland. Dess högsta topp ligger 2 076 meter över havet, vilket gör toppen till Sveriges fjärde högsta punkt (efter Kebnekaises Nord- och Sydtoppen samt Sarektjåkkå).

Katina

Katina är en kulle i Kroatien. Den ligger i länet Dubrovnik-Neretvas län, i den sydöstra delen av landet, 400 km söder om huvudstaden Zagreb. Toppen på Katina är 478 meter över havet.Terrängen runt Katina är kuperad. Havet är nära Katina söderut. Den högsta punkten i närheten är Tmor, 899 meter över havet, 2,2 km öster om Katina. Närmaste större samhälle är Ston, 11,2 km väster om Katina.

Klimatet i området är tempererat. Årsmedeltemperaturen i trakten är 16 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 27 °C, och den kallaste är februari, med 6 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 2 071 millimeter. Den regnigaste månaden är februari, med i genomsnitt 319 mm nederbörd, och den torraste är juli, med 63 mm nederbörd.

Mount Friesland

Mount Friesland är ett berg i Antarktis. Det ligger i Sydshetlandsöarna. Argentina, Chile och Storbritannien gör anspråk på området. Toppen på Mount Friesland är 1 790 meter över havet.Terrängen runt Mount Friesland är kuperad norrut, men söderut är den bergig. Mount Friesland är den högsta punkten i trakten. Trakten är glest befolkad. Närmaste befolkade plats är St. Kliment Ohridski Base, 9,3 kilometer nordväst om Mount Friesland.

Rote Wand (berg i Österrike, Vorarlberg)

Rote Wand är ett berg i Österrike. Det ligger i distriktet Politischer Bezirk Bludenz och förbundslandet Vorarlberg, i den västra delen av landet, 500 km väster om huvudstaden Wien. Toppen på Rote Wand är 2 704 meter över havet, eller 876 meter över den omgivande terrängen. Bredden vid basen är 17,0 km.Terrängen runt Rote Wand är bergig västerut, men österut är den kuperad. Den högsta punkten i närheten är Pflunspitze, 2 912 meter över havet, 16,3 km sydost om Rote Wand. Närmaste större samhälle är Bludenz, 12,8 km väster om Rote Wand.

Trakten runt Rote Wand består i huvudsak av gräsmarker. Runt Rote Wand är det ganska glesbefolkat, med 47 invånare per kvadratkilometer.

Sierra Otontepec

Sierra Otontepec är en bergskedja i Mexiko. Den ligger i delstaten Veracruz, i den sydöstra delen av landet, 240 km nordost om huvudstaden Mexico City.

Sierra Otontepec sträcker sig 24,8 kilometer i sydvästlig-nordostlig riktning. Den högsta toppen är Cerro Crustepec, 1 314 meter över havet.

Topografiskt ingår följande toppar i Sierra Otontepec:

Cerro Coquich

Cerro Crustepec

Cerro Crustepec

Cerro Cucoltepec

Cerro El León

Cerro La Mirada

Cerro Liceaga

Cerro Mantepec

Cerro Mixcaltepec

Cerro San Juan Otontepec

Cerro Tantima

Tsikoudiá

Tsikoudiá (engelska: Tsikoudhia) är en bergstopp i Grekland. Den ligger i prefekturen Chios och regionen Nordegeiska öarna, i den östra delen av landet, 210 km öster om huvudstaden Aten. Toppen på Tsikoudiá är 719 meter över havet. Tsikoudiá ligger på ön Chios.Terrängen runt Tsikoudiá är huvudsakligen kuperad. Den högsta punkten i närheten är 909 meter över havet, 1,8 km norr om Tsikoudiá. Närmaste större samhälle är Chios, 6,7 km öster om Tsikoudiá. Runt Tsikoudiá är det i huvudsak tätbebyggt.Klimatet i området är tempererat. Årsmedeltemperaturen i trakten är 18 °C. Den varmaste månaden är augusti, då medeltemperaturen är 28 °C, och den kallaste är februari, med 8 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 827 millimeter. Den regnigaste månaden är december, med i genomsnitt 168 mm nederbörd, och den torraste är augusti, med 1 mm nederbörd.

Vierramvare

Vierramvare, eller Rullevare, nordsamiska Vierranvárri, är ett fjäll vars höjd är 1711 meter över havet, beläget väster om Kebnekaise i norra Lappland i Sverige. Vierramvares sluttningar är relativt branta och består till största del av lösliggande stenblock. I öster störtar berget plötsligt ned i Kitteldalen och i väst-sydväst ned i Singivagge. I norr sluttar det ned i Kaffedalen och i söder ned i den mindre dalen mellan Vierramvare och Tolpagorni.

Fjällvandrare som är på väg mot Kebnekaises sydtopp kan välja att gå den så kallade Västra leden, vilken bland annat passerar över Vierramvares topp. Längs med ledens sträckning, i området kring toppen, har förbipasserande vandrare uppfört stora mängder rösen av närliggande stenar i skiftande storlekar och former.

Wetterhörner

Wetterhörner är en bergskedja i Schweiz. Den ligger i kantonen Bern, i den centrala delen av landet, 60 km sydost om huvudstaden Bern.

Wetterhörner sträcker sig 7,6 km i sydostlig-nordvästlig riktning. Den högsta toppen är Mittelhorn, 3 704 meter över havet.

Topografiskt ingår följande toppar i Wetterhörner:

Bärglistock

Ewigschneehorn

Mittelhorn

Rosenhorn

Ränfenhorn

Scheideggwetterhorn

WetterhornTrakten runt Wetterhörner är permanent täckt av is och snö. Trakten runt Wetterhörner är nära nog obefolkad, med mindre än två invånare per kvadratkilometer.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.