Merneptah

Merneptah, Merenptah, eller Menefta[5] var farao i Egypten 1213-1203 f.Kr.[2], som den fjärde i den nittonde dynastin. Han var Ramses II:s trettonde son och kom till makten, som sextioåring, först efter att de äldre av hans bröder hade avlidit. Fadern var över nittio år då han dog.

Han var troligtvis Ramses II:s andra fru Istnofrets fjärde barn. Han gifte sig med en kvinna vid samma namn, som troligtvis var hans syster. Med henne fick han Seti-Merneptah som kom att bli Seti II. Han var även gift med Takhat, troligtvis mor till efterträdaren Amenmesse.

Merenptah är enligt vissa bibelforskare en av de faraoner som sägs kunna vara den farao som omnämns i Andra Mosebok, eftersom folket Israel nämns i en av hans inskriptioner; Merneptahstelen.[6]

Han dog av hög ålder och begravdes i Konungarnas dal, i KV8[4], men hans mumie återfanns inte i graven, utan upptäcktes 1898 bland arton andra mumier i Amenhotep II:s grav KV35.

Merneptah
Staty av Merneptah utställd på Egyptiska museet i Kairo.
Staty av Merneptah utställd på Egyptiska museet i Kairo.
Regeringstid 1213–1203 f.Kr.[1][2]
Företrädare Ramses II[3]
Efterträdare Amenmesse[3]
Gemål Takhat, Isetnofret II (hans syster)[3]
Barn Seti II[3]
Ätt Egyptens nittonde dynasti
Far Ramses II[3]
Mor Isetnofret[3]
Begravd KV8 i Konungarnas dal[4]

Referenser

Noter

  1. ^ ”Merenptah (about 1213-1203 BC)” (på engelska). Copyright © 2000 University College London. http://www.ucl.ac.uk/museums-static/digitalegypt/chronology/merenptah.html. Läst 19 januari 2016.
  2. ^ [a b] Schulz, Regine (1998). ”Egyptens härskare”. Egypten Faraonerna värld. H.F. Ullman. sid. 528. ISBN 3-8290-3042-8. http://www.bokus.com/bok/9783848007851/egypten-faraonernas-varld/. Läst 18 januari 2015
  3. ^ [a b c d e f] ”new kingdom, dynasty XIX, merenpiah” (på engelska). © 2003 - 2004 r. fingerson. http://www.phouka.com/pharaoh/pharaoh/dynasties/dyn19/04merenptah.html. Läst 19 januari 2016.
  4. ^ [a b] ”KV 8 (Merenptah)” (på engelska). © 1997-2010 Theban Mapping Project. Arkiverad från originalet den 24 januari 2016. https://web.archive.org/web/20160124015332/http://www.thebanmappingproject.com/sites/browse_tomb_822.html. Läst 18 januari 2016.
  5. ^ "http://www.ne.se/merenptah". Ne.se. Läst 2012-08-23.
  6. ^ ”Exodus: Fact or Fiction?” (på engelska). Ancient Near East. https://ancientneareast.org/tag/merneptah/. Läst 29 december 2016.

Tryckta källor

Företrädare:
Ramses II
Farao
Nittonde dynastin
Efterträdare:
Amenmesse
1200-talet f.Kr.

Denna artikel handlar om seklet 1200-talet f.Kr., åren 1299-1200 f.Kr. För decenniet 1200-talet f.Kr., åren 1209-1200 f.Kr., se 1200-talet f.Kr. (decennium).

Amada

Amada är det äldsta Egyptiska templet i Nubien. Det uppfördes ursprungligen av farao Thutmosis III av den 18:e dynastin och var tillägnat Amon och Re-Horakhty. Hand son och efterträdare, Amenhotep II fortsatte utsmyckningsprogrammet för byggnaderna. Amenhotep II:s efterträdare, Thutmosis IV beslutade sig för att placera ett tak över dess förgård och förvandlade det till en hypostyl. Under El-Amarnaperioden, lät Akhenaton namnet Amon raderas överallt i templet, men detta återställdes av Seti I av Egyptens 19:e dynasti. Olika kungar av den 19:e dynastin, särskilt Seti I och Ramesses II "genomförde också mindre restaureringar och bättrade på templets utsmyckningar."Stelar av vicekungarna i Kush Setau, Heqanakht och Messuy samt den av Skattmästare Bay beskriver deras byggnadsaktiviteter under Ramesses II, Merneptah respektive Siptah.

Amenmesse

Amenmesse, eller Amonmose, var en fornegyptisk farao av den nittonde dynastin som regerade i fyra år 1203 f.Kr. till 1200/1199 f.Kr.Det är oklart hur, eller ens om, Amenmesse var släkt med sin företrädare Merneptah. Merneptahs son och legitima efterträdare var Seti-Merneptah som oftast kallas för Seti II. Amenmesse verkar ha tagit makten som usurpator i Övre Egypten efter Setis trontillträde. Vissa forskare, som Rolf Krauss, hävdar att Amenmesse var identisk med vicekungen över Nubien, Messuwy. Andra forskare, som Frank Yurco, har efter studier av vicekung Messuwys nubiska monument dragit slutsatsen att denna inte kan ha varit usurpatorn Amenmesse. Efter Amenmesses död förstördes hans monument och klippgrav i Thebe av Seti II. Graven KV10 i Konungarnas dal byggdes för Amenmesse, men det är oklart om han blev begravd där. Amenmesses mumie har aldrig hittats.

Egyptens härskare

Det forntida Egyptens härskare, ofta kallade för faraoner, regerade från omkring 3000 f.Kr. fram till Grekisk-romersk tid. Den flera tusen år långa perioden uppdelas av moderna forskare i "riken" och "mellantider" samt i dynastier efter den antika historikern Manethos förebild.

I denna artikel beskrivs det forntida Egyptens härskare. För det moderna Egyptens statschefer, se lista över Egyptens statsöverhuvuden.

Egyptens nittonde dynasti

Egyptens nittonde dynasti varade omkring 1290–1190 f.Kr. (enligt den låga kronologin). Dynastin räknas till det Nya riket i det forntida Egypten. Den mest välkända av den nittonde dynastins faraoner var Ramses II. Faraonerna lät uppföra sina klippgravar och gravtempel i Thebe, men styrde huvudsakligen från huvudstäderna Memfis och Pi-Ramses i Nedre Egypten. Dynastin tog slut när Seti II:s änkedrottning Twosret blev avsatt av Setnakhte.

Den nittonde dynastin var en familj från östra Nildeltat som övertog makten när den föregående dynastin dog ut. Faraonerna Seti I och Ramses II fortsatte Egyptens expansiva utrikespolitik vilket ledde till konflikter med framförallt hettiterna tills ett fredsfördrag slöts. Några av de största tempelbyggena i Egyptens historia genomfördes under deras regeringstid; i Abu Simbel, Abydos, Avaris (den nya huvudstaden Pi-Ramses), Memfis och ett flertal projekt i Thebe; begravningstemplen Ramesseum och Qurna, nya delar av Karnak- och Luxortemplet, samt ståtliga klippgravar i Konungarnas dal. Guden Seth, vars kultcentrum låg i östra Nildeltat gavs ökade betydelse och från denna tid finns en av de äldsta myterna om kampen mellan Horus och Seth bevarade i Chester Beatty-papyrusen.

Israeliter

Israeliter, Israels folk och Israels barn är i Bibeln benämningar på det folk som har patriarken Jakob (Israel) som stamfar. Folket delades efter Jakobs söner upp i olika stammar – tolv eller tretton stycken beroende på definition. Tio av stammarna skingrades i samband med Assyriens erövring av landet. Därefter kom den kvarvarande Juda stam att ge upphov till begreppet judar.

KV35

KV35 i Konungarnas dal utanför Luxor i Egypten var begravningsplats för farao Amenhotep II under Egyptens artonde dynasti. Amenhotep II är tillsammans med Tutankhamon de enda faraonerna vars mumie har hittats i dess ursprungliga grav. Graven är uthuggen i en berget i en västlig gren från huvudwadin i dalen förbi KV57. Graven hittades 1898 av Victor Loret.Utöver att vara grav för Amenhotep II (mumie CG 61096 som hittades i sarkofagen) användes KV35 under Egyptens tjugoförsta dynasti som gömställe för mumierna av:

Thutmose IV (mumie CG 61073) hittades i kammare Jb.

Amenhotep III (mumie CG 61074) hittades i kammare Jb.

Merneptah (mumie CG 61079) hittades i kammare Jb.

Seti II (mumie CG 61081) hittades i kammare Jb.

Siptah (mumie CG 61080) hittades i kammare Jb.

Ramses IV (mumie CG 61084) hittades i kammare Jb.

Ramses V (mumie CG 61085) hittades i kammare Jb.

Ramses VI (mumie CG 61086) hittades i kammare Jb.

Tiye "The Elder Lady" (mumie CG 61070) hittades i kammare Jc.

oidentifierad prins (eventuellt Webensenu, Amenhotep II:s son) (mumie CG 61071) hittades i kammare Jc.

"The Younger Lady" (mumie CG 61072) hittades i kammare Jc.

oidentifierad "kvinna D" eventuellt Tausret (mumie CG 61082) hittades i kammare Jb.

Eventuellt Setnakhte hittades i en båt i förkammaren.

oidentifierad mumie/kranium hittad i brunnkammaren. Eventuellt tillhörande Merytre-Hatshepsut (Amenhotep II:s mor).

KV8

KV8 i Konungarnas dal utanför Luxor i Egypten var begravningsplats för farao Merneptah under Egyptens nittonde dynasti.

Gravkammaren är uthuggen i bergssidan nordväst om huvudwadin i dalen. Med sina 773 m² golvyta är KV8 en av de större gravarna i Konungens dal. graven har varit öppen under flera perioder. Det finns graffiti i graven från både den grekiska och romerska storhetstiderna. Den plundrade mumien blev återbegravd i KV35.

Lista över gravar i Konungarnas dal

Lista över gravar i Konungarnas dal avser de gravar som finns i Östra- och Västra dalen i Konungarnas dal väster om Luxor i Egypten och i direkt närliggande område.

Memfis

Memfis har flera innebörder, se Memphis

Det historiska området Memfis eller Memphis (arabiska Men-nefer) är en arkeologisk plats i Egypten längs med Nilens västra strand, ungefär 19 km söder om centrala Kairo i guvernementet (provins) Al-Jizah nära orten Saqqara.

Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1979 tillsammans med området Gizaplatån.

Merneptahstelen

Merneptahstelen är stele som restes cirka 1208 f.Kr. av Merenptah (även Merneptah), farao i Egypten från 1213 till 1203 f.Kr.

Denna sten i svart granit restes till minne av en militär seger över Libyen, men dess två sista rader innehåller noteringar om en tidigare militär operation i Kanaan. I inskriptionen omnämns Israels folk för första gången i egyptiska källor. Att folk här anges i pluralform anses tyda på att Israel vid denna tidpunkt ännu inte var ett kungarike utan en mer löst sammanhållen statsbildning. Inskriptionen antyder även att det rådde svår hungersnöd i Israel vid denna tidsperiod. En sådan hungersnöd nämns också i Ruts bok. Stenen är 318 cm hög och 163 cm bred.

Merneptahstelen upptäcktes 1896 av William Flinders Petrie.

Mose

Mose, även Moses, (egyptiska, latin: Moyses; hebreiska: מֹשֶׁה, Moshe, tiberiansk hebreiska Mōšeh; grekiska: Mωϋσῆς i både Septuaginta och Nya testamentet; arabiska: موسىٰ, Mūsa; ge'ez: Musse) är enligt traditionen inom judendomen och kristendomen israeliternas räddare ur träldomen i Egypten och grundläggaren av den israelitiska religionen. Han förekommer som profet inom islam. Huruvida Mose var en historisk person är en omstridd fråga bland forskarna.Mose var en hebreisk religiös ledare, lagstiftare och profet, omnämnd i Gamla testamentet som befriare av Israels folk ur det egyptiska slaveriet och ledare under uttåget ur Egypten. Han beräknas ha levt på 1300- eller 1200-talet f.Kr. och ska enligt traditionen ha nedtecknat Torah, Moseböckerna. På hebreiska kallas han ofta Moshe Rabbeinu (מֹשֶׁה רַבֵּנוּ, bokstavligen "Mose, vår Lärare"). Han är den viktigaste profeten inom judendomen och räknas även som profet inom bland annat kristendomen, islam, bahá'í och rastafari.Enligt Andra Moseboken föddes Mose under israeliternas tid som slavfolk i Egypten under en tid då farao hade beordrat att alla nyfödda hebreiska pojkar skulle dödas, för att folket inte skulle föröka sig mer. För att undvika detta lade Mose mor sitt barn i en korg och satte den i vassen vid Nilens strandkant och lät Moses storasyster sitta kvar för att se efter vad som hände. Faraos dotter gick till floden och upptäckte pojken. Storasystern tog då tillfället i akt och erbjöd faraos dotter att skaffa en amma. På så sätt kom Mose mor att avlönas för att amma sin egen son (2 Mos. kap. 1, 2). Mose adopterades sedan av faraos dotter och växte upp vid det egyptiska hovet. Då han vid ett tillfälle fick se en egyptier slå ihjäl en av hans landsmän dödade Mose egyptiern i vredesmod och blev sedan tvungen att fly till midjaniternas land. Där livnärde han sig som herde och blev bekant med prästen Jetro. Han gifte sig med dennes dotter, Sippora.Efter att de tio plågorna drabbade Egypten ledde Mose de hebreiska slavarna ut ur Egypten, tvärsöver Röda havet. Efter några månader i öknen ingick israeliterna ett förbund med Herren. På toppen av Sinaiberget mottog Mose de tio budorden av Gud. Trots att han sägs ha blivit 120 år gammal fick Mose aldrig komma in i det heliga landet. Han dog strax innan och fick överlåta ledarskapet till Josua.

Ramses II

Ramses II, även Ramesses II, Rameses eller Ramses den store, född cirka 1303 f.Kr., död cirka 1213 f.Kr. var farao från cirka 1279 f.Kr. till sin död cirka 1213 f.Kr. Hans regeringstid på 66/67 år är den näst längsta av alla antika egyptiska faraoners.Ramses var den tredje regenten i den nittonde dynastin och son till Seti I och drottning Tuya.

Den mest ihågkomna av Ramses drottningar är Nefertari. Det sägs att han fick omkring 100 söner och något färre döttrar med bortåt 200 fruar och konkubiner. Många av hans giftermål var "samarbeten" mellan hans kungarike och andra länder.

Ramses utförde militära expeditioner norrut, mot områden öster om Medelhavet, där nu Israel, Palestina, Libanon och Syrien ligger. I slaget vid Kadesh cirka 1286 f.Kr. stred han mot hettiternas kung Muwatallis. Under de följande tjugo åren lyckades inget av rikena besegra det andra så 1269 f.Kr. skrevs en överenskommelse under, vilket är det första bevarade fredsavtalet i historien.

Ramses II lät uppföra fler statyer och monument över sig än någon annan farao. Till exempel de två templen i Abu Simbel. Ett där han låtit bygga i sin egen avbild och ett där hans hustru Nefertari är avbildad.

Ramses II begravdes ursprungligen i KV7 i Konungarnas dal, men hans mumie upptäcktes 1881 i TT320 i Deir el-Bahri och finns bevarad på Egyptiska museet i Kairo.

Undersökningar som forskare har gjort visar på att Ramses var cirka 170 cm lång och att han hade åderförkalkning. På 1970-talet fick Ramses mumie ett pass då den hade fått svamp och därför fick flyga till Frankrike för att bli kvitt åkomman. När Ramses II:s mumie hittades upptäckte man att näsan hade behållit sin form, något som oftast inte sker hos mumier eftersom näsan inte har några ben och därför plattas till. Anledningen till detta var att balsamerarna hade fyllt hans näsa med pepparkorn. Personen som upptäckte det framlade det som "An idea not to be sneezed at!"

Han har ofta betraktats som den farao som förekommer i Torah/Gamla testamentet och även Koranen, som den som höll Moses och hans folk i fångenskap och sedan motvilligt släppte dem ur slaveriet. I Andra Moseboken 1:11 namnges två städer som Farao lät bygga; "Därför satte man fogdar över dem för att kuva dem med hårt arbete. Och de byggde städerna Pitom och Ramses, där farao hade sina förråd.", vilket kan styrka att Ramses den andre är den som höll Moses och hans folk i fångenskap. Det är dock oklart vilken farao det skulle ha varit då faraons namn inte framgår i skrifterna. Gör man en strikt tolkning av Bibelns datering hamnar man dock på 1440 f.Kr.

Seti II

Seti II var en fornegyptisk farao som regerade i sex år 1199 f.Kr. till 1194/1193 f.Kr. under den nittonde dynastin.

Seti II var son till farao Merenptah och bar namnet Seti Merenptah. När Seti skulle efterträda sin far på tronen grep en usurpator vid namn Amenmesse makten i Övre Egypten. Det finns få källor till vad som egentligen hände under denna maktkamp, men Seti verkar ha återtagit kontrollen över hela Egypten efter fyra år. Under sin korta regeringstid upphöjde Seti sin syriska kansler Bay till rikets högsta ämbetsman. Seti var gift med drottning Twosret, men hans son Siptah med en syrisk kvinna, Sutailja, blev hans efterträdare. Graven KV15 i Konungarnas dal byggdes för Seti II, men det är oklart om han begravdes där, eller möjligen i KV14. Hans mumie flyttades senare till KV35 där den hittades 1898.

Sjöfolken

Sjöfolken var de folkslag som under slutet av bronsåldern sägs ha orsakat förödelse och omvälvning i det östra Medelhavsområdet. Den främsta beskrivningen av sjöfolken finns i fornegyptiska texter och avbildningar. Det finns en rad olika teorier om sjöfolkens ursprung och senare bosättning.

Tausret

Tausret, alternativ stavning Tawosret, Twosret, var en egyptisk drottning, regent och farao, regerande cirka från 1194/1193 f.Kr till 1186/1185 f.Kr Hon var dotter till farao Merneptah och drottning Takhat, gift med sin bror farao Seti II, och styvmor till farao Siptah. Tausret blev Egyptens regent som förmyndare för sin minderåriga styvson Siptah, och blev efter hans död själv farao. Hon var den sista härskaren under Egyptens nittonde dynasti. Hennes officiella namn som farao, Sitre Meryamun, betyder "Dotter av Ra, älskad av Amon".

Egyptens nittonde dynasti

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.