Mars (månad)

Mars är årets tredje månad i den gregorianska kalendern och har 31 dagar. Den innehåller årets 60:e till 90:e dag (61:a till 91:a vid skottår). Namnet kommer av lat. Martius, helgad åt stridsguden Mars, som var Roms specielle beskyddare, i romersk mytologi.[1]

Före år 153 f.Kr. var den årets första månad i den romerska kalendern då den som många andra forntida kalendrar räknade vårdagjämningen den 21/22 mars som nyåret.

Mars kallades förr i Sverige för vårmånad (se gammelnordiska kalendern), i Danmark tordmåned (av guden Tors namn) och i de flesta slaviska språken för "björkmånad". Men ofta kan vinter fortsätta en bra bit in i mars men oftast talas det om att månaden mars i Sverige är "vårvinter". Det är vinter men som har flera vårtecken såsom vårsol och att se en första fluga eller citronfjäril samt tidiga vårblommor som snödroppar.

Feb · Mars · Apr
Årets 3:e månad

31 dagar
Årets 60:e till 90:e dag
(61:a till 91:a under skottår)

Ti On To Fr
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2019
Alla datum
Månader
Januari  Februari  Mars
April  Maj  Juni  Juli
Augusti  September  Oktober
November  December

Det händer i mars

Högtider

Sport

Arrangemang

Samband

Referenser

Noter

  1. ^ Dagens namn i Göteborgs-Posten nr. 57 söndag den 1 mars 2009 sid. 43

Externa länkar

0 mars

0 mars är ett datum före första dagen i mars – den sista dagen i februari. Formuleringen används i mjukvaruprogram som Microsoft Excel som ett sätt att möjliggöra månadernas och skottårs rörliga längd."0 mars" används ibland av astronomer som synonym för sista dagen i februari.

Armory Show (konstmässa)

Armory Show är en årlig konstmässa för samtida konst i New York i USA.

Konstmässan Armory Show startade 1994 som Gramercy International Art Fair, som hölls i Gramercy Hotel i New York av fyra gallerister. Konstmässan växte ur dessa lokaler och omdöptes till Armory Show 1999, då den för första gången hölls i 69th Regiment Armory vid hörnet Lexington Avenue och 26th Street, som också var lokalen för den kända Armory Show 1913.Konstmässan hålls under fyra dagar i mars månad, sedan 2001 på hamnpirer vid Hudsonfloden på Manhattans västsida (2015 på pirarna nummer 92 och 94). Den hade 65 000 besökare 2014. I Armory Show 2010 deltog 210 gallerier och i 2015 års Armory Show 199 gallerier.

Dirty

Dirty är ett musikalbum av Sonic Youth som släpptes första gången den 21 juli 1992 på skivbolaget Geffen Records.

I mars månad 2003 släpptes en ny utgåva av skivan, ett dubbelalbum med nya versioner av låtar samt tidigare outgivet material.

Omslaget till skivan är gjort av den amerikanske konstnären Mike Kelley.

Erik Lihm

Erik Edvin Lihm, född 18 maj 1949 i Malungs församling, är en svensk keyboardist.

Lihm spelade i dansbandet Vikingarna 1984–2004. Han bildade dansbandet Erik Lihms 2002. År 2008 tilldelades han Guldklaven som "Årets keyboardist". År 2005 var han nominerad i samma kategori, men vann inte.

Tillsammans med Rita Saxmark skrev han låten "Vår tid är nu", som framfördes av Lotta & Anders Engbergs orkester på albumet En gång till 1990. Lihm har skrivit drygt 70 låtar som bland annat spelats in av Vikingarna, Curt Haagers, Matz Bladhs, Kellys, Sten & Stanley, Erland Hagegård, Thory Bernhards med flera.

Han var under februari-mars månad 2011 deltagare i Halv åtta hos mig på TV4.

Sedan hösten 2012 turnerar han med Ann-Cathrine Wiklander. Tidigare har han haft ett samarbete med Kerstin Forslund.

Holi

Holi (även Phalgunotsava eller "färgernas fest") är en hinduisk vårfest, och infinner sig i allmänhet under två dagar, vid den fullmåne som inträffar mellan mitten av februari och mitten av mars månad. Den första dagen i Holi firas med en vårbrasa, som symboliserar brännandet av Holika. Den andra dagen i holi benämns Rangapanchami, och högtidlighålls genom att människor går omkring och skvätter färg på alla de möter. En särskild dryck, kallad bhang, spetsad med marijuana dricks, och gäster bjuds hem för privata fester och privat firande av Holi.

Internationella Downs syndrom-dagen

Internationella Downs syndrom-dagen, även populärt Rocka sockan dagen, är en av FN utlyst dag som inträffar den 21 mars varje år.

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Den internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

Vid Förenta nationernas första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder.

På flera håll har den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.

Jillian Grace

Jillian Grace, född 20 december 1985 i Arkansas, är en amerikansk fotomodell.

Grace utsågs till Playboys Playmate of the Month för mars månad 2005. 2007 hade hon en mindre roll som pirat i satirfilmen Epic Movie tillsammans med Playmates Sara Jean Underwood (Playmate Of The Year 2007), Qiana Chase och Irina Voronina.

Les Falles

Les Falles (Las Fallas på spanska) är den enskilt största festligheten (festa på valencianska, fiesta på spanska) i Valencia. Den arrangeras årligen under mars månad.

Mars (mytologi)

Mars anses i romersk mytologi vanligen beteckna romarnas krigsgud och likställdes med grekernas Ares. Han var son till Juno och Jupiter och biträddes av Bellona, som ibland anses som hans hustru, och han var Venus älskare.

Ursprungligen var Mars namnet på en naturgudomlighet. Han synes ha varit gud för alla de fornitaliska stammarna men på så sätt att var och en hade sin. Troligen uppfattades han från början som en jordens gudom, så att han alltefter jordens olika betydelse kunde tänkas dels som vårens och fruktbarhetens, dels som dödens gud. Han var även en spådomsingivelsens skyddsgud, med hackspetten till heligt djur. Han troddes beskydda åkerbruket och boskapsaveln, skydda frukten på jorden samt hjordarna, och åt honom är oxen vid plogen helgad.

I historisk tid var Mars krigsguden. Till honom ställde romarna böner och löften i krig och fältslag och åt honom frambars tackoffer och byten. I Rom firades han sedan urminnes tid på det av honom uppkallade Marsfältet norr om staden. För utövande av Mars kult fanns dels en särskild offerpräst, flamen martialis, dels saliernas prästerskap som i mars månad och oktober med lansen och de heliga sköldarna ancilia i krigisk dräkt utförde en vapendans till gudens ära.

Mars hade i Rom flera helgedomar, den äldsta i den gamla kungaborgen Regia, vidare ett altare på Marsfältet och ett tempel utanför Capenska porten. Augustus byggde åt Mars Ultor ("hämnaren", nämligen med avseende på Julius Caesars mord) ett präktigt tempel vid Augustus forum och ett mindre på Kapitolium

Tisdag på latin heter dies Martis. Ordagrant betyder det "Mars dag". Både månaden mars och planeten Mars är uppkallade efter krigsguden.

Martin Fowler

Martin Fowler är en berömd författare och internationell talesman inom området mjukvaruarkitektur, där han har specialiserat sig på objektorienterad analys och design, UML, designmönster och agile software development-metoder såsom extrem programmering.

I början av 80-talet började Fowler arbeta med mjukvaror till datorer och har sedan dess skrivit fem populära böcker inom ämnet mjukvaruutveckling. Under mars månad 2000 blev han anställd som Chief scientist på ThoughtWorks, ett företag som arbetar med konsultverksamhet och systemintegrering.

Som medlem i Agile Alliance skrev han tillsammans med 15 medförfattare manifestet för "Agile Software Development" år 2001.

Martin Fowler är född i Walsall, England, och bodde i London under ett decennium innan han flyttade till USA 1994. Nu bor han i Melrose som är en förort till Boston.

PGA Championship

PGA Championship är en golftävling som är öppen endast för spelare på USA-touren samt speciellt inbjudna spelare. Tävlingen arrangeras av Professional Golfers' Association of America och är den sista majorn som spelas under året.

Tävlingen, som är en major spelades första gången 1916 på Siwanoy Country Club i Bronxville, New York. Vinnarpokalen donerades av Rodman Wanamaker och den fick namnet Wanamaker trophy. Till en början var det en matchspelstävling och blev en slagspelstävling 1958. Det sägs att det berodde på trycket från TV-bolagen som ville ha så många bra spelare som möjligt kvar på finaldagen. Den förste segraren Jim Barnes vann 500 dollar 1916, att jämföra med 2017 års vinnare Justin Thomas som vann 1 890 000 dollar.Tävlingen har inte samma höga status som övriga majors, mest beroende på den begränsade tillgängligheten för spelare på andra tourer. Segraren i PGA Championship får på livstid deltaga i kommande upplagor av PGA-mästerskapet och ges en plats på de kommande fem upplagorna av Masters, US Open och British Open samt rätt till fullt spel (det så kallade "tour-kortet") på PGA-touren de kommande fem säsongerna. Flest segrar i slagspelsversionen av tävlingen har Jack Nicklaus som har vunnit tävlingen fem gånger.

PGA of America och PGA Tour offentliggjorde den 8 augusti 2017 att PGA Mästerskapet kommer inför 2019 års upplaga att flytta till maj månad, samtidigt som Players Championship flyttas till mars månad.

Paris-Nice

Paris-Nice är ett etapplopp i cykel som körs varje år i mars månad mellan de franska städerna Paris och Nice. På senare år har dock starterna skett något utanför själva staden Paris. Paris-Nice brukar kallas "loppet till solen" eftersom det körs från norra Frankrike ner till Rivieran där det ofta är varmt redan i mars.

Den första upplagan av Paris-Nice kördes 1933 med belgaren Alfons Schepers som vinnare. Tävlingen skapades av Albert Lejeune, ägare av tidningen Le Petit Journal. Tävlingen kunde dock inte köras varje år därpå på grund av krig, loppet var inställt varje år mellan 1940 och 1951, förutom 1946 när loppet kunde genomföras. Italienaren Fermo Camellini vann tävlingen det året. Namnet ändrades också flera gånger efter krigen och andra oroligheter, bland annat kallades Paris-Nice för Paris-Côte-d’Azur (1951-1953) och Paris-Nice-Rome (1959).

Den mest framgångsrike cyklisten i Paris-Nice är irländaren Seán Kelly som vann loppet sju gånger i följd från 1982 till 1988.

Jacques Anquetil vann tävlingen fem gånger, medan Eddy Merckx, Joop Zoetemelk och Laurent Jalabert vann den tre gånger under sina karriärer.

Tävlingen organiseras av Amaury Sport Organisation (ASO), som också organiserar Tour de France också Paris-Roubaix, men också tävlingar i andra idrotter som Dakarrallyt and Paris Marathon. Loppet ingår i UCI ProTour sedan säsongen 2005, med uppehåll under 2008 när ASO och Union Cycliste Internationale (UCI) hade en konflikt varför ProTour inte existerade under säsongen.

Kazaken Andrej Kivilev avled den 12 mars 2003 efter en olycka under etapploppet, då han ramlat och slagit i huvudet utan hjälm. Dödsfallet ledde till tvång av hjälmanvändningen för alla tävlingscyklister. Samma år som Kivilev avled vann landsmannen Aleksandr Vinokurov tävlingen, som också vann tävlingen under 2002, till ära av sina avlidna kamrat.

Pesach

Pesach (hebr. פֶּסַח), det osyrade brödets högtid, firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna. Det firas samma tid varje år i den judiska kalendern, nämligen med start den 15:e Nisan (se Andra Mosebok 12:6). Pesach kallas ibland judisk påsk. Eftersom den judiska kalendern är en modifierad månkalender, den beräknas efter fullmånen, infaller Pesach vid olika tider enligt den gregorianska kalendern.

Puerto Rico Open

Puerto Rico Open är en professionell golftävling på den amerikanska PGA Touren. Tävlingen har spelats årligen sedan 2008 och är den enda PGA Tourtävling som någonsin arrangerats i Puerto Rico.Tävlingen spelas på Coco Beach Golf Club (golfbanan gick tidigare under namnet Trump International Golf Club Puerto Rico, men återgick 2015 till sitt ursprungliga namn Coco Beach Golf Club) och är en golfbana som Tom Kite har designat, precis utanför San Juan. Golfbanan spelas under tävlingen som par-72 och är 6850 meter lång. Tävlingen är en alternativ tävling och spelas i mars månad under samma vecka som WGC Dell Match Play.Vinnaren av Puerto Rico Open erhåller 300 FedEx Cup-poäng, jämfört med 550 poäng som vinnaren av en WGC-tävling ges, eller 500 poäng för en vanlig PGA Tourtävling. Vinsten ger dock spelrätter på PGA Touren för de kommande två säsongerna, samt en inbjudan till PGA Championship och The Players Championship.Fyra av de sju första vinnarna av tävlingen var förstagångsvinnare på touren: Greg Kraft, Derek Lamely, Scott Brown och Chesson Hadley. Hadley innehar även den lägsta vinstscoren i tävlingen på 267 slag (-21 under par).

Tävlingen ersattes 2018 med en inofficiell välgörenhetstävling på grund av de skador som uppstod efter orkanen Maria.Tävlingen kommer dock att återigen vara en officiell PGA Tourtävling 2019 och 2020.

Purim

Purim är en judisk högtid som vanligtvis infaller i mars månad. Ordet betyder "lott" och har sin bakgrund i händelser som antas ha utspelat sig under den akemenidiske kungen Ahashveros' (Xerxes den store) styre. Enligt Gamla Testamentet var Ester drottning till den persiske storkungen och avslöjar inför honom att fursten Haman avser att utrota judarna i riket och dra lott om vilken dag utrotningen skulle ske. Haman blir hängd och Xerxes utfärdar då ett nytt påbud som tillåter judarna att lyfta vapen mot sina fiender, vilket de också gör. Enligt Esters bok dödades 75 000 perser.

Dagen före festen fastar man; sedan läser man ur Esters bok (Megillat Ester) i synagogan på kvällen och morgonen. När Hamans namn läses skakar barnen i skallror och för oväsen så man slipper höra hans namn. I synnerhet brukar barn klä ut sig på purim, ofta till någon av gestalterna i Esters bok.

Under purim äter man bland annat hamantasch. Man dricker även stora mängder alkohol eftersom det är påbjudet att man inte ska kunna skilja den onde Haman från den gode Mordekai.

Purim firas 14:e dagen i månaden Adar vilket vanligtvis innebär mars månad.

Supertisdagen 2008

År 2008 inföll den amerikanska supertisdagen den 5 februari; eftersom det då var större än någon tidigare gång så har händelsen även kallats tsunamitisdagen och superdupertisdagen. Andra år har supertisdagen infallit i mars månad, men tillfället har tidigarelagts. Detta år var det hela 24 av USA:s 50 delstater som hade primärval denna dag, inklusive de två största, Kalifornien och New York, samt Amerikanska Samoa. Primärvalet för registrerade demokrater bosatta utomlands inleddes också denna dag och pågick till den 12 februari.Bland republikanerna vann John McCain i nio delstater, Mitt Romney i sju och Mike Huckabee i fem. Den 7 februari meddelade Romney att han hoppar av kampen om att bli presidentkandidat för republikanerna och det ansågs att McCain därmed i praktiken hade säkrat sin kandidatur.På den demokratiska sidan vann Barack Obama flest primärval, men Hillary Clinton segrade bland annat i New York och Kalifornien och erhöll därför något fler delegater till partikonventet i augusti. Rösträkningen i New Mexico drog ut på tiden och först efter nio dagar stod det klart att Clinton vunnit en knapp seger som gav henne 12 av delstatens 26 delegater.

We Are the Heroes

We Are the Heroes är en musiksingel från den vitryska musikgruppen Litesound. Låten representerade Vitryssland vid Eurovision Song Contest 2012 i Baku i Azerbajdzjan. Den är skriven av bröderna Dmitry och Vladimir Karyakin, två av Litesounds medlemmar. Låten framfördes i den andra semifinalen den 24 maj. Bidraget lyckades dock inte kvalificera sig för finalen.Låten slutade på andra plats i EuroFest 2012, landets nationella uttagning, efter "All My Life" av Aljona Lanskaja. Den 24 februari 2012 meddelade BTRC att Litesound skulle ta Lanskajas plats som landets representant i Baku.En ny version av låten från den som framfördes i den nationella finalen spelades in under mars månad. Litesound tog hjälp av den grekiska producenten Dimitris Kontopoulos för att framställa den nya versionen för Eurovision. Den nya versionen släpptes den 18 mars.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.