León

León (latin: Legio, leonesiska: Llión) är en stad i regionen Kastilien och Leon i centrala Spanien med 126 192 invånare (2016).[1] Staden grundades vid Kristi födelse av romerska legioner. León var också huvudstad i kungariket León mellan ungefär 800 och 1150. Kalkstensfjällen med lövskog och gräs i norra provinsen utgör gränsen till oceaniska klimatet.

León
Stad & Kommun
Katedralen i León
Katedralen i León
Bandera de León (ciudad)
Flagga
Coat of Arms of the City of León
Vapen
Land Spanien Spanien
Autonom region Kastilien och León
Provins León
Höjdläge 837 m ö.h.
Koordinater 42°36′20″N 05°34′12″V / 42.60556°N 5.57000°V
Area 39,03 km²
Folkmängd 126 192 (2016)[1]
Befolkningstäthet 3 233 invånare/km²
Grundades 29 f.Kr.
Borgmästare Antonio Silván (PP)
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postnummer 24001-24010
Riktnummer 987
GeoNames 6362996
Stadens läge i Spanien
Red pog.svg
Stadens läge i Spanien
Webbplats: www.aytoleon.es

Historia

León grundades under det första århundradet före Kristus av den romerska legionen Legio VI Victrix. År 68 grundade Legio VII Gemina ett permanent militärläger, som sedan växte fram till en senare stad. Det moderna namnet härstammar från stadens latinska namn, Legio, från den romerska legionen under Galba som rekryterade iberer, som sedan etablerade staden för att skydda territoriet från asturier och kantabrier och för att säkra transporten av guld som utvanns i provinsen, särskilt det från Las Médulas. Staden var sedan huvudbas för legionen och en knutpunkt för guldhandeln. År 540 erövrade visigoterna under kung Liuvigild staden och senare erövrades den av morerna.

Kungariket Leon grundades 910. På 1200-talet skulle det växa fram till ett imperium som sträckte sig till floden Rhône. År 1230 besteg Fernando III både den kastilianska tronen och tronen i Leon och förenade därmed de båda kungadömena. Hans son, Alfonso X delade kungadömena i sitt testamente, vilket dock inte accepterades av regenten i Kastillien, och återförenade tronerna. Mellan åren 1296 och 1301 var León ett självständigt kungadöme igen, och fram till 1833, när Spanien delades in i regioner och provinser, var kungadömet ett eget kronterritorium.

CasaBotines
Casa de los Botines

Klimat

Leons klimat är kontinentalt medelhavsklimat. Sommaren är het, men lindras något på grund av stadens höga höjd, med maximala temperaturer runt 27 °C. Temperaturen är svalare, med ett årligt genomsnitt på 10,9 °C, med kalla vintrar (0 °C - 4 °C). Frost är mycket vanligt (74 dagar med frost per år i genomsnitt). Snö brukar falla 16 dagar i genomsnitt per år, men kraftigt snöande är ovanligt.

Byggnader

León är känt för sin gotiska katedral och många andra monumentala byggnader, till exempel Real Colegiata de San Isidoro (som inrymmer Royal Pantheon, ett mausoleum där det medeltida kungariket Leóns kungliga familj begravdes, och också har en av världens bästa samlingar av romanska målningar), Casa de Botines (ett tidigt arbete av den spanska arkitekten Antoni Gaudí, som numera är en bank), San Marcos (kloster, fängelse, sjukhus, koncentrationsläger, etc., men numera hotell), och MUSAC (museum för modern konst). León är också känd för sina festligheter, som påsken. Leóns processioner har förklarats vara av internationellt intresse och många människor från hela världen besöker León för att se och delta i dess traditioner.

Kända personer

Referenser

  1. ^ [a b] ”Instituto Nacional de Estadística. (Spanish Statistical Institute)” (på es). www.ine.es. http://www.ine.es/nomen2/index.do?accion=busquedaRapida&subaccion=&numPag=0&ordenAnios=ASC&nombrePoblacion=LE%C3%93N&botonBusquedaRapida=Consultar+selecci%25C3%25B3n. Läst 23 september 2017.

Externa länkar

Burgos (provins)

Burgos är en provins i norra Spanien, i den autonoma regionen Kastilien och Leon. Huvudorten i provinsen heter också Burgos.

Provinsen har 352 273 invånare (2002) och en yta på 14 300 km². Ungefär hälften av befolkningen bor i staden Burgos.

De fem största kommunerna är (invånarantal 2006):

Burgos 173 676

Miranda de Ebro 38 276

Aranda de Duero 31 545

Briviesca 7 146

Medina de Pomar 5 610

Galeana (ort i Mexiko, Nuevo León, Galeana)

Galeana är en ort i Mexiko. Den ligger i kommunen Galeana och delstaten Nuevo León, i den centrala delen av landet, 600 km norr om huvudstaden Mexico City. Galeana ligger 1 641 meter över havet och antalet invånare är 6 292.Terrängen runt Galeana är kuperad åt sydväst, men åt nordost är den bergig. Terrängen runt Galeana sluttar österut. Den högsta punkten i närheten är 2 568 meter över havet, 2,7 km nordost om Galeana. Runt Galeana är det mycket glesbefolkat, med 5 invånare per kvadratkilometer. Galeana är det största samhället i trakten. Trakten runt Galeana består i huvudsak av gräsmarker.Klimatet i området är fuktigt och subtropiskt. Årsmedeltemperaturen i trakten är 19 °C. Den varmaste månaden är maj, då medeltemperaturen är 24 °C, och den kallaste är januari, med 11 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 783 millimeter. Den regnigaste månaden är september, med i genomsnitt 218 mm nederbörd, och den torraste är februari, med 27 mm nederbörd.

Guanajuato (delstat)

Guanajuato är en av Mexikos delstater och är belägen i den centrala delen av landet. Den har cirka 5,5 miljoner invånare. Administrativ huvudort är staden Guanajuato, men den är långt ifrån den största staden i delstaten. Den positionen har i stället León de los Aldama. Andra stora städer är Celaya, Irapuato och Salamanca. Delstaten är indelad i 46 kommuner.

Kastilien

Kastilien är den historiska region i Spanien där bland annat Madrid idag ligger. Namnet kommer av de många slotten (spanska: Castillos) som ligger där.

Kastilien är känt som ett särskilt grevskap sedan 923, då det tillhörde kungariket León. Under Sancho III av Pamplona gjordes det till ett eget kungarike, vilket han gav i arv åt sin son Ferdinand, som återförenade det med León. Föreningen blev ej bestående. Under det följande århundradet bestämdes Kastiliens historia av växlande inre och yttre stridigheter. Söderut vidgades Kastilien under senare delen av 1000-talet till att även omfatta Nya Kastilien, sedan Toledo och Talavera erövrats från kalifatet Córdoba. Med övriga kristna stater på Pyreneiska halvön befann sig Kastilien omväxlande i krig, förbund och tillfälliga unioner. År 1217 förenades Kastilien definitivt med León under Ferdinand den helige. Från slutet av 1300-talet drogs Kastilien in i det fransk-engelska hundraårskrigets diplomatiska sfär. Med tronpretendenten Henrik av Trastámaras seger över Pedro den grymme 1369 och följande besittningstagande av landet segrade den på Frankrike stödda falangen i landet. Henriks ättlingar regerade Kastilien i 100 år, tills med arvprinsessan Isabellas giftermål 1469 med Ferdinand II av Aragonien, det nuvarande spanska riket grundlades.Det medeltida Kastilien var en splittrad feodalstat med svag kungamakt. Det enande elementet utgjordes av städerna, som genom konfederationer understödde kungarna i inre tvister. Adeln spelade dock en dominerande roll på ständerförsamlingarna och vid de ofta förekommande tronstridigheterna.

Kastilien och León

Kastilien och León, på spanska Castilla y León, är en autonom region i Spanien. Det är Spaniens geografiskt största region med en area på 94 223 km², 2,48 miljoner invånare. Huvudstad är Valladolid.

León, Nicaragua

León är en stad och kommun i västra Nicaragua. Med drygt 160 000 invånare i staden och 201 100 invånare i kommunen (2012), är det både Nicaraguas näst störta stad och näst största kommun. Det spanskspråkiga namnet som staden fick under den spanska koloniseringen av Amerika, Santiago de los Caballeros de León, används sällan. León är huvudstad i departementet León. Trots att staden är mindre än Managua så är den det intellektuella centret i landet, med landets äldsta universitetet som grundades 1813. León är även ett viktigt industriellt och kommersiellt center i Nicaragua.

León (departement)

León är ett departement i västra Nicaragua. Det täcker 5 107 m² av landet och har 404 471 invånare (2012). Departementets huvudstad och största stad är León.

León (provins)

León är en provins i nordvästra Spanien och ligger i den nordvästra delen av den autonoma regionen Kastilien och Leon.

Provinsens huvudstad är León.

León har en yta av 15 581 km² och den totala folkmängden uppgår till 500 200 (2008).

León de los Aldama

León de los Aldama (oftast bara kallad León) är en ort och kommun i centrala Mexiko och är den största staden i delstaten Guanajuato. Folkmängden uppgår till cirka 1,3 miljoner invånare, med cirka 1,7 miljoner invånare i hela storstadsområdet (inklusive Silao). Staden grundades 20 januari 1576.

Lionbukten

Lionbukten, Lejonbukten (franska: Golfe du Lion, spanska: Golfo de León) är en bukt i Medelhavet på franska sydkusten. Den sträcker sig från Katalonien i väster till Toulon i öster.

Mall:Geografistub-Languedoc

Lugo (provins)

Lugo är en provins i centrala Spanien och ligger i den västra delen av den autonoma regionen Galicien.

Provinsen gränsar till provinserna Ourense, Pontevedra och A Coruña och Asturias, León samt i norr Biscayabukten. Provinsens huvudstad är Lugo.

Lugo har en yta av 9 856 km² och den totala folkmängden uppgår till 356 595 (2006) varav 25% bor i huvudstaden. Provinsen är indelad i 67 kommuner, municipios.

Världsarv i provinsen är de Romerska murarna i Lugo.

Nuevo León

Nuevo León är en av Mexikos delstater och är belägen i den nordöstra delen av landet. Den har 4 337 085 invånare (2007) på en yta av 64 924 km². Administrativ huvudort och största stad är Monterrey. Andra stora städer är Ciudad Apodaca, Ciudad Benito Juárez, Ciudad General Escobedo, Ciudad Santa Catarina, Guadalupe, San Nicolás de los Garza och San Pedro Garza García. 88 procent av delstatens befolkning är bosatt i Monterreys storstadsområde, som upptar mindre än en tiondel av Nuevo Leóns yta.

Nuevo León är uppkallad efter León, ett gammalt spanskt kungadöme.

Ourense (provins)

Ourense (galiciska; spanska: Orense) är en provins i nordvästra Spanien. Den ligger i den sydöstra delen av den autonoma regionen Galicien.

Provinsen gränsar till provinserna Pontevedra i väster och Lugo i norr, León och Zamora i öst samt i söder till Portugal. Provinsens huvudstad är Ourense.

Ourense har en yta av 7 280 km², och den totala folkmängden uppgick år 2013 till 326 700. Provinsen är indelad i 92 kommuner, municipios.

Palencia (provins)

Palencia är en provins (173 454 invånare, 2008) i norra Spanien, i den autonoma regionen Kastilien och Leon. Huvudorten i provinsen heter också Palencia.

Seat León

SEAT León är en personbil tillverkad av SEAT som introducerades år 1999. León, som är en halvkombibil, delar bottenplatta med bland annat Volkswagen Golf. Modellen placerar sig storleksmässigt mellan den lilla Ibiza och den större Toledo.

Spaniens autonoma regioner

Spaniens administrativa indelning är baserad på 17 autonoma regioner (comunidades autónomas). De olika regionerna innehåller i sin tur en till nio provinser (provincias); totalt har Spanien 50 provinser.

Valladolid (provins)

Valladolid är en provins i den autonoma regionen Kastilien och León i västra Spanien.

Provinsen är en av 49 provinser som Spanien år 1833 indelades i. Valladolid gränsar till provinserna Zamora, León, Palencia, Burgos, Segovia, Ávila, och Salamanca.

Av provinsens 720 157 (2005) invånare bor två tredjedelar i huvudstaden Valladolid, vilken också är huvudstad i den autonoma regionen. Det finns 225 kommuner i provinsen av vilka fler än en tredjedel har ett invånarantal på mindre än 1 000 personer. Valladolid är Castilla y Leons ekonomiska center.

Zamora (provins)

Zamora är en provins i den autonoma regionen Castilla y León i västra Spanien. Zamora gränsar till Portugal och till den spanska provinserna Ourense, León, Valladolid och Salamanca. Det finns 197 221 invånare i provinsen (2008), varav en tredjedel bor i huvudstaden Zamora. Bland andra kommuner finns Castrogonzalo.

Provinsen är en av 49 provinser som Spanien år 1833 indelades i.

Ávila (provins)

Ávila är en provins i Spanien, tillhörande den autonoma regionen Kastilien och León. Den ligger centralt med provinsen Valladolid i norr och Toledo och Cáceres i söder, Madrid till öst och Salamanca mot väst.

Huvudort är staden Ávila med samma namn som provinsen.

Antal invånare: 171 815 (2008)

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.