Kväll

Kväll eller afton är ett begrepp som saknar fast definierad tid men i svenskt språkbruk oftast avser perioden mellan solnedgång och midnatt.

Kväll är motsatsen till morgon. Beroende på latitud och årstid förhåller sig solljus och nattmörker olika. Därvid blir uttrycket kväll ett flytande begrepp för perioden då samhällets dagsverksamheter stänger för dagen och arbetare rör sig hemåt.

Hemmakväll är ett uttryck som innebär att en eller flera personer tillbringar sin kväll i hemmet med aktiviteter som har ett egenvärde.

Terre Des Patriotes St-Eustache Quebec
Kväll i Québec.

Se även

Externa länkar

Arbetstid

Arbetstid är den tid som människor ägnar åt förvärvsarbete. Flera länder reglerar arbetstiden i lag gällande exempelvis dagliga raster, röda dagar och maximalt antal arbetstimmar per vecka.

Ordinarie arbetstid är den lagligt reglerade gräns för hur lång arbetstiden får vara (i Sverige 40 timmar per vecka). Om en anställd arbetar mer än detta kallas det övertid. Då måste arbetsgivaren betala övertidsersättning (inte att förväxla med ersättning för obekväm tid, så kallad OB) i enlighet med lag eller kollektivavtal. Generellt ligger ordinarie arbetstid på mellan 40 och 44 timmar per vecka (men den varierar mellan 35 timmar i Frankrike till 112 timmar per vecka i Nordkoreas arbetsläger) och övertidsersättningen ligger mellan 25 och 50 procent över normallönen.

Svenskt Näringsliv, Ekonomifakta och OECD anger hur många timmar man arbetar per år i Sverige och internationellt .

Det finns inget finare än kärleken

"Det finns inget finare än kärleken" är en sång av Tomas Ledin från 1983. Den släpptes som singel mellan albumen Captured (1983) och En galen kväll (1985), dock innan den andra singeln från Captured, Don't Touch That Dial. Den inkluderades senare som bonuslåt på CD-utgåvan av albumet Gränslös (1992)."Det finns inget finare än kärleken" spelades in i Polar Studios, precis som b-sidan "Vi är på gång", med Ledin som producent. Singeln gavs ut i formatet 7"-vinyl. B-sidan var tidigare outgiven.Låten finns även med på livealbumet En galen kväll (1985), Ett samlingsalbum (1990), nämnda nyutgåva av Gränslös (1992), Sånger att älska till: 1972–1997 (1997) och samlingsalbumet Festen har börjat (2001). Den har också spelats in på skiva av dansbandet Contrazt på albumet Vol 2 (1991).2010 gjordes en radiodokumentär med titeln Det finns inget finare än kärleken som handlade om Ledins liv. Dokumentären producerades av Karin Forsmark och Rickard Nerbe och sändes i Sveriges Radio samma år.

En eld i kväll

En eld ikväll är ett album av Ulf Lundell, utgivet 26 november 2003. Albumet var Lundells första helt akustiska sedan Xavante 1994.

En galen kväll

En galen kväll är den svenske rockartisten Tomas Ledins andra livealbum, utgivet på skivbolaget Polar Music 1985.Skivan spelades in under en folkparksturné i Sverige 1984 av Hans Lundholm. Den producerades av Ledin och gavs ut som en dubbel-LP. 1992 utgavs den på CD. Den nådde en sextondeplats på den svenska albumlistan.

En himla helkul kväll

En himla helkul kväll är en krogshow som Galenskaparna och After Shave spelade upp på Moriskan i Malmö i slutet av 1999, början av 2000.

Den är en omarbetad version av "Uslings på kajskjul 8" från 1996, efter Peter Rangmars bortgång i maj 1997.

Everybody Wants to Hear It

"Everybody Wants to Hear It" är en sång av Tomas Ledin från 1984. Den gavs ut som singel 1984, mellan skivorna Captured (1983) och En galen kväll (1985). När Captured gavs ut på CD 1992 medföljde låten som bonusspår.Skivan kom i flera olika versioner med olika låtlistor. Titelspåret finns även med på livealbumet En galen kväll (1985) och Ett samlingsalbum (1990) och nämnda nyutgåva av albumet Captured (1992). På den sistnämnda finns även b-sidan "Move a Little Closer" medtagen. Singeln nådde inga listframgångar.

Go'kväll

Go'kväll är ett TV-program som sänds tisdagar–fredagar i SVT1. Programledare är Pia Herrera, Inger Ljung Olsson, Beppe Starbrink och Linda Olofsson.

Go'kväll innehåller bland annat reportage, intervjuer, artistframträdanden och matlagning. Ett populärt inslag i programmet är "Gör om mig", där en person får professionell hjälp till att hitta en ny stil. Träningstips ges av Sofia Åhman. Go'kvälls kockar heter Maud Onnermark, Johanna Westman, Susanne Jonsson, Gustaf Mabrouk och Maximillian Lundin. Kockar och konditorer som tidigare har medverkat regelbundet är bland andra Roy Fares, Anna Björlin, Fredric Andersson och Tareq Taylor.

Det första programmet sändes den 30 september 1997. Programmet har sänts omväxlande från Norrköping, Sundsvall och Umeå fram till hösten 2007, sedan dess görs alla program från SVT Umeå. Tidigare sändes Go'kväll i SVT2 klockan 18.15–19.00 från tisdag till fredag. Från och med september 2008 flyttades programmet över till SVT1. Där sändes det till en början under samma sändningstid tisdag–lördag, men bytte sedan plats med Kulturnyheterna och de regionala nyheterna och fick sändningstiden 18.45–19.30 från tisdag till fredag och klockan 18.15–19.00 på lördagar. Sedan 2018 har lördagsprogrammet utgått och ersatts av Vem vet mest. Go'kväll ersatte det populära Café Norrköping.

Under 2006 hade multimusikanten Tina Ahlin en uppskattad musikhörna i programmet tillsammans med folkkära gäster som till exempel Lill-Babs, Maria Lundqvist, Hans Alfredson och Loa Falkman. "Hundskolan" har varit ett annat återkommande inslag där tittarna får hjälp och råd till att dressera och kommunicera med sina hundar.

Programledare genom åren har bland andra varit Ragnar Dahlberg, Suzanne Axell, Katia Elliot Bendz, Anja Kontor, Joachim Vogel, Emma Hamberg, Pekka Heino och Ebba Kleberg von Sydow.

Signeturmelodi har under senare år varit "After Party" med Ozomatli. Dessförinnan användes "Cosmic Echoes" med Marc de Clive-Lowe.

Jul i Argentina

Jul i Argentina inleds med förberedelserna i samband med advent. Hemmen dekoreras, och julgranarna brukar kläs runt 8 december, i samband med Mariafesten Obefläckade avlelsen. Julkrubbor är också vanliga.Huvudmåltiden äts oftast på julaftons kväll, oftast utomhus i trädgården.Under julnatten avlossas fyrverkerier, och många går till kyrkan. Andra stannar hemma och öppnar julklapparna.En annan julaftonstradition är "globos", de pappersdekorationer med ljus som skickas iväg mot himlen. Många stannar uppe hela natten, och sover mest under juldagen.

Jul i Frankrike

Jul i Frankrike präglas av att julkrubban är ett viktigt inslag i dekorationerna i hemmet. Förutom de traditionella figurerna finns på vissa håll även krubbfigurer som en slaktare, en bagare, en polisman eller en präst.Julbrasor är vanliga, och enligt sägen är det Père Noël som delar ut julklapparna. I östra Frankrike har han följeslag av Le Pere Fouettard, en fransk version av Zwarte Piet.Huvudmåltiden äts antingen på julaftons kväll, eller tidigt på juldagens morgon.Trettondedag jul firas den 6 januari.

Jul i Guatemala

Jul i Guatemala präglas av olika traditioner hos olika folkgrupper. Julkrubban är en viktig del av traditionen, och ställs ofta nära julgranen.Huvudmåltiden äts oftast på julaftons kväll, oftast då familjerna samlas.Under julnatten avlossas fyrverkerier till minne av Jesu födelse, och familjerna samlas runt julgranen för att be en julbön innan julklapparna öppnas.

Kanske Rödluvan

Kanske Rödluvan är en föreställning som spelades på Göteborgs konserthus vid fem tillfällen i maj 1996. Föreställningen var ett samarbete mellan Göteborgs konserthus och Kulturtuben. På affischen kunde man läsa: En sagolik men något krystad kväll med After Shave, Karin Glenmark, Siv Wennerberg, Björn Skifs och Göteborgs symfoniker och kör, förstärkt med Den Ofattbara Orkestern alltsammans under ledning av Anders Eljas. Manus och regi gjordes av Peter Rangmar och Rolf Allan.

Läderlappar

Läderlappar (Vespertilionidae) är en familj i ordningen fladdermöss med omkring 320 arter, spridda över hela jorden (utom i polarområdena). I Europa finns omkring 25 arter. Samtliga i Sverige funna fladdermöss tillhör denna familj.

Middag (måltid)

Middag är den måltid som brukar intas efter arbetsdagens slut, vanligen på sen eftermiddag eller tidig kväll. Middag kan även avse en festmåltid (middagsbjudning) senare på kvällen.

P5 STHLM

P5 STHLM var Sveriges Radios lokala musikkanal i Stockholm, som spelade musik från 1990-talet och framåt.

Kanalen, som startade i maj 2015 och lades ned november 2018, hördes på 93,8 MHz samt på Internet. Den hördes också på frekvensen 97,6 MHz i Södertälje. P5 STHLM lyfte aktuella ämnen med utgångspunkt i Stockholm och hade målgruppen "storstadsbor mitt i livet".

P5 STHLM direktsände från morgon till kväll och även helger samt hade reportrar i olika delar av länet. Kanalen sände sina program från Radiohuset på Gärdet och från en studio på Drottninggatan. Det var en social kanal som lyfte in röster från stockholmare både i program och digitalt. Då kanalen primärt var en musikkanal gästades programmen ofta av artister som spelade live.

Den 4 maj 2015 bytte P5 STHLM namn från SR Metropol, som sände under åren 2007–2015.

POP3

POP3 är version 3 av Post Office Protocol. POP3 är det vanligaste kommunikationsprotokollet för att hämta e-postmeddelanden från en server till ett e-postprogram, även om det mer och mer håller på att konkurreras ut av IMAP som är ett mer kapabelt protokoll. Kommunikationen sker via TCP på port 110.

POP3 kräver inloggning av användaren, något som ibland sker genom att användarnamn och lösenord skickas i klartext (protokollet stödjer dock krypterad påloggning), och tillåter därefter att meddelanden laddas ner för permanent lagring på den anslutande datorn, klienten. Nedladdade meddelanden brukar normalt tas bort av e-postprogrammet, men det går även att lämna kvar meddelanden så att de kan laddas ner fler gånger av andra program på andra datorer. Eftersom varje meddelande ges ett unikt nummer så kan ett e-postprogram hålla reda på vilka meddelanden som redan laddats hem. Det är inte möjligt att ladda upp meddelanden via POP3, och man kan inte ha flera brevlådor kopplade till samma konto.

Liksom de flesta andra liknande protokoll är POP3 text- och radbaserat. Nedanstående fiktiva POP3-konversation visar hur klienten loggar in, kontrollerar vilka meddelanden som finns, laddar hem meddelande nummer fem samt tar slutligen bort det nedladdade meddelandet och avslutar sessionen. Text i fetstil skickas av klienten.

+OK Hello there.

USER kalle

+OK Password required.

PASS hemligt

+OK logged in.

STAT

+OK 5 30303

UIDL

+OK

1 UID13882-1064155887

2 UID13883-1064155887

3 UID13884-1064155887

4 UID13885-1064155887

5 UID13886-1064155887

RETR 5

+OK 158 octets follow.

Return-Path:

From: Petros

To: Kalle

Subject: I kväll

Hej!

När skulle vi träffas i kväll?

/Petros

.

DELE 5

+OK Deleted.

QUIT

+OK Bye-bye.

Sen kväll med Luuk

Sen kväll med Luuk (hade en kort period titeln ”En kväll med Luuk”) var en svensk talkshow av och med Kristian Luuk som sändes på TV4 åren 1996–2004. Kristian Luuk har sagt i svenska medier att han hämtade inspiration från den amerikanske komikern Conan O'Brien och pratshowen Late Night with Conan O'Brien med skämt, gäster, musik och TV-sänd interaktion med studiomedarbetare.

Kristian Luuk körde alltid som avslut med varje gäst ”arga leken”. Bruce Springsteen var den enda som vägrade leken med orden: ”You got this nice suit and your own talk show, what's the deal with the angry game?”. Men även Gösta Ekman hade svårt för den. ”Du kan göra den”, sa han, ”så pratar jag vidare om lite allt möjligt.”

I början av ett program, efter att Kristian Luuk har berättat vilka gäster som senare ska vara hos honom, så brukade han ha något som hette ”Veckans brev”, där en person kommer med ett brev till Luuk. Det kunde vara frågor och ibland lustiga föremål i breven.

Programmet visades nästan varje år 1996–2004, undantaget under år 2002 då programmet gjorde uppehåll för programledarens pappaledighet. I oktober 2004 meddelades det att programmet läggs ner på obestämd tid efter sexton säsonger. Programredaktör Josef Sterzenbach sade att programmet skulle ta en paus i minst ett år.

Vinjettmusiken är låten Yester-Me, Yester-You, Yesterday med Stevie Wonder. Programmets vinjetter har varit såna där det står ”Sen”, ”kväll”, ”med” och ”Luuk” på olika saker eller på olika platser.

Skådespelaren Felix Herngren har medverkat i programmet i roller som Papi Raul, Dan Bäckman och Tim Hibbins (tillsammans med Sasha Mesić).

Svenska flickor

"Svenska flickor" är en sång av Tomas Ledin från 1985. Den gavs ut som singel samma år och finns också med på liveskivan En galen kväll (1985).Titelspåret liksom b-sidan "Agent of Love" producerades av Ledin och spelades in i mars 1985 i Polar Music Studio, Stockholm. Titelspåret har senare inkluderats på Ett samlingsalbum (1990) och Festen har börjat (2001). Singeln nådde en artondeplats på den svenska singellistan.

Valhall

Valhall (fornnordiska: Valhöll, 'de stupade krigarnas hall') var i nordisk mytologi guden Odens och de fallna krigarnas, enhärjarnas, boning. Det berättades att män som dött i strid kunde få komma till Valhall och vara med och kriga mot jättarna. De dog och uppstod varje dag, och varje kväll hade de fest och åt av grisen Särimner och annan mat.

Valhall sägs enligt legenden ha 540 dörrar och ett tak bestående av gyllene sköldar. Genom dörrarna kunde 800 (fallna) hjältar samtidigt gå in i bredd.Citat från Poetiska Eddan:

Alla som komma till Odins boningkänna igen den genast:sköldtäckt, med spjut och sparrar, är huset,bänkar strödda med brynjor.Alla som komma till Odins boningkänna igen den genast:det hänger en varg öster om porten,en örn sitter lutad däröver.

Grimnesmal, vers 9-10

Vesper

Vesper (latin för "afton", "kväll") är en tidebön som hålls ungefär vid solnedgången eller 18.00. Den hör både i öst- och västkyrkan till de viktigaste tidebönerna och är ofta sjungen och ibland konstnärligt tonsatt. Den traditionella svenska benämningen är aftonsång.[källa behövs]Höjdpunkten utgörs i västkyrkan av Magnificat, Marias lovsång. I Svenska kyrkan har vesper ofta blivit namnet på en högtidlig kvällsgudstjänst av varierande textligt och musikaliskt innehåll.

Tider på dygnet
Cielo en la poblacion de taritari.JPG

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.