Kung David

David är en av de viktigaste gestalterna i Israels historia[11] enligt Bibeln. Han var Israels andre kung. Av många betraktas David som en föregångare till Messias.[12] I Nya Testamentet i Bibeln anges Jesus tillhöra Davids ätt och beskrivs på många sätt som hans arvtagare, lejonet av Juda stam och Davids rotskott. Hans liv dateras till 1040 - 970 f.Kr. och hans regeringstid över Juda var 1010-970 f.Kr.

Det finns inga skriftliga källor oberoende av Bibeln som med säkerhet nämner David. År 1993 hittades Tel Dan-fragmentet, som är en steninskription med bland annat den arameiska bokstavssekvensen "bytdwd." Detta kan tolkas på flera sätt men bland annat som "Davids hus". Även meshastelen som hittades i slutet på 1800-talet i Jordanien anses av vissa forskare omtala David. David är ofta avbildad som en tapper krigare, en poet och musiker som skrivit en stor del av de psalmer som ingår i Psaltaren. Inom islam anses David (som i Koranen kallas Daud) vara en profet.

Michelangelo Caravaggio 071
David och Goliat, målning av Caravaggio (1606-07).
Kung David
David SM Maggiore
Född
BetlehemPalestina
Död
JerusalemIsrael
BegravdDavids stad
NationalitetKungariket Israel
SysselsättningHerde, skribent, ledare, poet, regent, instrumentalist
BefattningKing of Israel (1003 f.Kr.–0970 f.Kr.)
ReligionYahwism
Make/makaBatseba
Ahinoam
Haggith
Mikal
Abigail
Eglah
Avital
Partner 
BarnShobab[1]
Ibhar[2]
Eljada
Jerimoth
Ithream[3][4]
Shephatiah[5]
Hazana
Tamar
Nathan (f. 1000 f.Kr.)[6]
Absalom (f. 1000 f.Kr.)[7]
Adonia (f. 1000 f.Kr.)[5]
Chileab (f. 1010 f.Kr.)[7]
Salomo (f. 1011 f.Kr.)[6]
Amnon (f. 1100 f.Kr.)[8]
FöräldrarJishaj[9]
Nitzevet[10]

David i Bibeln

Gardner-The Shepherd David
Herden David av Elizabeth Jane Gardner.

Under kung Sauls beskydd växte den brådmogne hjälten till dennes efterträdare, därtill vald av Gud och smord av profeten Samuel enligt Bibeln. David var den yngste, och av sina bröder föraktade, sonen i en familj med fåraherdar vid Betlehem. Hans far var Jishaj. David anlände till kung Sauls hov som harpspelare, för att lindra dennes anfäktelser av en ond ande. Fortfarande som ung pojke antog David utmaningen från filistéernas kämpe Goljat och dräpte honom med en slunga. David blev god vän med Sauls son Jonathan och skrev en numera berömd klagosång till dennes minne, en av många psalmer i Psaltaren som tillskrivs honom.

I alla ammonitiska städer sägs David ha tvingat "ut invånarna att arbeta med sågar, järnhackor och järnyxor, och somliga satte han att slå tegel", enligt Andra Samuelsboken 12:31 (Bibel 2000). Versen är svåröversatt, och under lång tid tolkades den som att David dödade invånarna. I 1917 års kyrkobibel står att han överlämnade dem åt eldguden Molok, och i 1883 års normalupplaga att han bland annat "brände dem upp uti tegelugnar".

David porträtteras i Bibeln på ett mångtydigt sätt. Dels finns bilden som en hänsynslös stridsman i de internationella relationerna, en äktenskapsbrytare som låter sin rival Uria dö på slagfältet, som blir osams med sin son, och förfaller till självförebråelse. Dels finns också bilden av en hängiven ledare som var mild mot meningsmotståndare, ärligt ångerfull vid sina brott och synder, återhållsam i konflikten med sonen Absalom, angelägen om sina medborgares bästa och älskade Gud. Han beskrivs som en man efter Guds eget hjärta i 1 Samuelsboken 13:14 och Apostlagärningarna 13:22.

David var både sångare och musiker och har tillskrivits ett stort antal klassiska dikter, essäer och psalmer. Han regerade som Israels kung i Hebron i sju år, därefter intog han Jerusalem och gjorde staden till huvudstad. Befästningen på berget Sion blev känd som Davids stad. Han utnämnde i slutet av sin fyrtio år långa regeringstid sin son Salomo till sin efterträdare. David dateras till första hälften av 900-talet f.Kr.

Se även

Referenser

 1. ^ Källangivelsen på Wikidata använder egenskaper (properties) som inte känns igen av Modul:Cite
 2. ^ ”15”, ספר שמואל, kapitel: 5
 3. ^ Nikifor Bazjanov, Иефераам, Illustrirovannaya polnaya populyarnaya biblyeiskaya entsiklopediya. Vipusk Выпуск II, 1892
 4. ^ ”5”, ספר שמואל, kapitel: 3
 5. ^ [a b] ”4”, ספר שמואל, kapitel: 3
 6. ^ [a b] ”14”, ספר שמואל, kapitel: 5
 7. ^ [a b] ”3”, ספר שמואל, kapitel: 3
 8. ^ ”2”, ספר שמואל, kapitel: 3
 9. ^ ”22”, Ruts bok, kapitel: 4
 10. ^ Bava Batra, s. 91a
 11. ^ Ancient Israel: from Abraham to the Roman destruction of the Temple. Edited by Hershel Shanks. Washington, D.C.: Biblical Archaeology Society 1999. ISBN 0-13-085363-1
 12. ^ ”Bibelsajten ger dig fakta om David”. Bibelsajten. Arkiverad från originalet den 8 januari 2014. https://archive.is/20140108235531/http://web.archive.org/web/20040404142032/www.bibelsajten.nu/visaAtillo.asp?id=7&artID=61.

Vidare läsning

 • R.A. (Agge) Carlson, David the chosen King. A Traditio-historical Approach to the second Book of Samuel. Uppsala 1964

Externa länkar

Företrädare:
Saul
Kung i Israels rike
1010 f.Kr.–970 f.Kr.
Efterträdare:
Salomo
Absalon

Absalon kan avse:

Absalom – son till kung David enligt Gamla testamentet

Absalon, fili mi – musikaliskt verk av Josquin des Prez (1440–1521)

HDMS Absalon (L16) – danskt örlogsfartyg av Absalon-klass

Absalon (företag) – ett tidigare danskt försäkringsbolag

Andra Samuelsboken

Andra Samuelsboken är en bok i judendomens Neviim ("profeterna") och kristendomens Gamla Testamente. Den berättar ingående om Kung David och händelser runt honom efter Sauls död omkring 1050-970 f.Kr. Den fortsätter alltså skildringen från Första Samuelsboken.

Den tid som i huvudsak behandlas i Andra Samuelsboken är ungefär åren 1000-960 f.Kr. Författare och tillkomsttid för boken är obekanta. Sitt namn har boken efter profeten och domaren Samuel, som är huvudperson i verkets inledning.

Batseba

Batseba var enligt Gamla Testamentet hustru till kung David och moder till kung Salomo.

Batsebas första make, Uria, dog på slagfältet. Hans död arrangerades av David, vilken redan hade ett förhållande med Batseba. Gud förebrådde David för detta genom profeten Natan, som genom att berätta en liknelse fick kungen att uttala sträng dom över sig själv.

Som straff för David och Batseba dog den son han hade gjort henne havande med redan medan Uria levde, och som blev orsaken till att David lät undanröja honom.

Batseba och David är huvudpersoner i Joseph Hellers roman Gud vet från 1983 och i Torgny Lindgrens roman Bat Seba från 1984.Operan Batseba är tonsatt av Sven-David Sandström och Leif Janzon har skrivit librettot, som är baserat på Lindgrens roman. Den uruppfördes 2008 på Kungliga Operan.

Davids stad

Davids stad hänvisar till det ursprungliga Jerusalem, belägen på Sion, grundad av jebuséerna och erövrad av kung David (1000 f.Kr.). Hans son Salomo lät här bygga det heliga templet, tillägnat JHVH.

Det område som idag kallas Gamla staden ligger väster om Tempelberget.

Eurovision Song Contest 1999

Eurovision Song Contest 1999 sändes från Binyanei Ha'ouma ICC i Jerusalem, Israel (vilket var samma lokal som tävlingen arrangerades i 1979) den 29 maj 1999 i och med att Israel året innan hade vunnit med Dana Internationals Diva. Som kuriosa kan nämnas att detta är det senaste datum som tävlingen arrangerats. För första var det tre programledare; Yigal Ravid, Dafna Dekel och Sigal Shahamon. År 2010 valde man att ta tillbaka det konceptet, också 2011, 2012, 2014, 2015 och 2017 har man haft tre programledare.

Stora förhandsfavoriter var Sverige, Nederländerna, Island, Cypern och Israel. Cypern fick dock enbart 2 poäng, båda från Storbritannien.

Mellan varje bidrag visades videovykort där man iscensatte berättelser ur Gamla Testamentet. Vissa var animerade, samtliga var gjorda med glimten i ögat. I Sveriges fall fanns det en berättelse om kung David och Batseba.

Första Krönikeboken

Första Krönikeboken är en skrift i judendomens Ketuvim och kristendomens Gamla testamente. I Gamla Testamentet finns två krönikeböcker, benämnda Första och Andra Krönikeboken. Texten delades upp i två i och med Septuaginta, den första översättningen till grekiska runt 200 f. Kr. Inom judendomen läses första och andra krönikeboken som en text.

Krönikeböckerna är en sammanhållen skildring av gamla testamentets historia från Adam till återkomsten från den babyloniska fångenskapen. Författaren är anonym och för oss okänd, men enligt en gammal judisk tradition skulle det vara Esra som står bakom texten. Även om den åsikten har sina anhängare än idag är det inget som någon lyckats bevisa det, men oavsett vem författaren är han/hon både en duktig historiker och teolog. Krönikeböckerna är ett historiskt och teologiskt verk, som handlar om det israeliska folkets historia, men även Guds historia och verksamhet bland folket och i historien. Första krönikeboken spänner från Adam till och med kung David, där Andra Krönikeboken tar vid och behandlar tiden fram till återkomsten efter den babyloniska fångenskapen. Vad gäller böckernas teologi är 1 Krön 28:9 ett centralt avsnitt, där kung David uppmanar sina åhörare att söka Gud, att följa Guds bud och att tjäna Gud villigt och helhjärtat. Författaren utgår i sin teologi från tron på den så kallade vedergällningsprincipen, som säger att det kommer att gå väl för den som följer Guds bud.

Hadadeser

Denna artikel behandlar Hadadezer bar Rehob. "Hadadeser" kan också syfta på Bar Hadad II.Hadadeser, Hadadezer bar Rehob, var en arameisk kung och tillsatt i det arameiska riket Aram-Soba. Hadadeser var son och efterträdare till Rehob. Sedan konung Hadadeser kommit till makten ville han utvidga sitt rike österut. Hadadeser kom nu i kamp mot Kung David, står det att läsa i andra kungaboken i Gamla testamentet.

Holyrood Abbey

Holyrood Abbey är en ruin av ett augustinskt kloster i Edinburgh, Skottland. Klostret byggdes 1128 på order av kung David I av Skottland och på platsen uppfördes senare det kungliga Palace of Holyroodhouse.

Hosianna

Hosianna, kommer från hebreiska הוֹשִׁיעָה־נָּא, hoshiah-na och betyder "rädda oss" eller "kom med hjälp!" . Det är en hos judarna förekommande vädjan till konungar (2 Sam 14:4; 2 Kung 6:26) eller bön till Gud (Ps 118:25). Med tiden kom det att uppfattas som ett hyllningsrop. I evangelierna förekommer det i Matt. 21:9,15 och parallella stycken, samt som inledningen till den hälsning varmed Messias skulle mötas.

I sin latinska form Osanna in excelsis förekommer ordet i den katolska mässan, efter både Sanctus och Benedictus.

Vid gudstjänsterna på första advent sjungs ofta adventssången Hosianna, Davids son i kyrkorna i Sverige och Finland.

Hosianna, Davids son, ropade Jesu anhängare när Jesus tågade in i Jerusalem (jämför Palmsöndagen). David refererar till Kung David, kungariket Israels andra kung. Judarna tror att den judiske Messias kommer att vara släkt med Kung David i rakt nedstigande led. De kristna spårar Jesus släktskap med honom genom både Maria och Josef. Det kan tolkas som ett starkt rop på hjälp, men är också ett hyllningsrop till frälsaren/den som kommer med hjälpen.

Den hebreiska frasen הוֹשִׁיעָה־נָּא är en kombination av orden för "rädda, frälsa", הוֹשִׁיע, hoshia och förstärkningspartikeln נָא, na. I kristen tradition har man tolkat ropet i Matt. 21 som att Jesus är frälsaren/räddaren, eftersom Jesus namn på hebreiska, יְשׁוּעַ, Jeshua har samma rot som ordet för att rädda, ישׁע.

Huset Bruce

Huset Bruce var ett skotskt kungligt hus på 1300-talet. Medlemmarna kom ursprungligen från Normandie. På 1000-talet kom en Robert de Brus över till England med Vilhelm Erövraren och fick för besväret land i Yorkshire. Kung David I av Skottland gjorde senare en son till Robert de Brus till lord av Annandale.

Den fjärde lorden av Annandale, Robert, gifte sig 1219 med Isabella som var barnbarns barn till kung David I av Skottland. Det gjorde att huset Bruce fick en viktig länk till det skotska kungahuset. Den femte lorden av Annandale blev faktiskt utsedd till Alexander III:s av Skottland efterträdare, eftersom denne var barnlös vid det tillfället. Men Alexander III blev senare far åt tre barn och de hade företräde till tronföljden.

Det kom att bli Robert I av Skottland som till slut fick tronen. Han var ättling i sjätte led till kung David I av Skottland och regerade 1306–1329.

Huset Bruce fortlever än idag i Storbritannien.

Jishaj

Jishaj (även Isaj, Isai, Jesse) är i Gamla Testamentet far till kung David, son till Obed och sonson till Boas och Rut.

Jishaj bodde i Betlehem och hade åtta söner. En dag kom profeten Samuel och välsignade den yngste sonen David som ett förebud på att han skulle bli Israels konung.

Jonathan

Jonathan som betyder Jehova/Gud har givit, av det hebreiska יְהוֹנָתָן Yehonathan, då nathan är ett verb och betyder "att ge". I Romarriket förekom även stavningen "Ionathanius".

I Bibeln var Jonatan son till kung Saul och vän med David. Efter Jonatans död blev hans son Mefivoshet, som blivit halt på grund av en olyckshändelse i samband med att nyheten om Jonatans död blev känd, omhändertagen av kung David.

Jonatan var ett av 1990-talets stora modenamn. Fortfarande får runt 500 pojkar varje år Jonatan som tilltalsnamn. Stavningen Jonathan dominerar bland de yngre. Den 31 december 2009 fanns det totalt 27 322 personer i Sverige med namnet, varav 20 335 med det som tilltalsnamn. År 2009 fick 448 pojkar namnet, att jämföra med 960 år 1998.

Namnsdag: 22 december (före 2001: 9 maj).

Juda

Juda (hebreiska: יְהוּדָה, Yehuda) var enligt Första Mosebok Jakobs fjärde son och ledaren av Juda stam. Än idag finns det ett landområde intill Jerusalem som bär hans namn.

Juda stam var den ledande stammen i Juda rike, och befolkade den större delen av området förutom en liten region i nordost befolkad av Benjamin, och en enklav i sydväst befolkad av Simeon.

Enligt klassisk rabbinsk litteratur föddes Juda på den femtonde dagen i månaden sivan. Juda fick sönerna Er, Onan och Shela med dottern till den kanaaneiske köpmannen Shua, och tvillingarna Peres och Sera med Ers hustru Tamar. Er och Onan kom att dö barnlösa innan de kom till Egypten.

Kung David och Jesus var avkomlingar till Juda.

Judas

Judas, från Ιουδας (Ioudas), den grekiska formen av det hebreiska namnet יְהוּדָה (Yehudah) är ett namn med betydelsen "prisad" eller "hyllad". Yehudah (Juda) var en av Jakobs tolv söner och ättefader till Juda stam i Gamla Testamentet. Kung David och Jesus var avkomlingar till Juda.

I Nya Testamentet finns flera personer som heter Judas:

Judas, Jesu bror

Judas Iskariot, Jesu förrädare

Judas Taddeus

Judas från Galiléen

Judas från Damaskus

Judas BarabbasDet finns också en judisk upprorsledare under 160-talet f.Kr. med detta namn, Judas Mackabaios.

Lista över mytologiska gestalter i tematisk ordning

Detta är en lista över mytologiska gestalter i tematisk ordning.

Lyra

Lyra, äldre typ av stränginstrument med okformat strängfäste och vanligen rundformad resonanskropp. Släkt med kitharan och till formen med stråkharpan och den walesiska crwth. Lyra är oftast ett knäppinstrument men även lyror spelade med stråkar har förekommit.

Lyran är ett mycket gammalt musikinstrument och har hittats avbildad i konst så lång tillbaka i tiden som hos Sumererna omkring år 3000 f.Kr.; men lyran i sig kan vara mycket äldre än så. Hos babylonierna uppträder lyran omkring 2000 f. Kr., och det blev babyloniernas små horisontellt hållna lyror som spreds över östra medelhavsområdet och gav upphov till ett flertal lokala varianter av lyran, bland annat den Israeliska kinnor som Kung David och den grekiska lyran av sköldpaddsskal. Den grekiska lyran kom snart utvecklas till ett flertal varianter som barbitos, forminx och kithara. Kitharan kom att bli den lyrvariant som dominerar under romartid som sedan under tidig medeltid sprids över hela Europa. Omkring år 1000 börjar dock lyran att konkurreras ut av harpan. De lyror som överlever ombildas vanligen till stråkharpor som den walesiska criwt och stråkharpan. Lyran kom även att namnge lirorna.I Östafrika och Asien levde dock lyror som knäppinstrument kvar in i modern tid.I det antika Grekland framfördes poesi och dikter till spel på lyra, därav benämningen lyrik.

Lyrgitarr eller Lyrguittarr, är egentligen en 6-strängad gitarr som formgetts med de antika lyrorna som förebild. Lyrgitarrerna blev moderna på 1790-talet och förblev populära under 1800-talets början.

Messias

För oratoriet Messias, se Messias (Händel)

Messias (hebreiska: מָׁשִיַח, Mašíaḥ, arameiska: משיחא, arameiska/syriska: ܡܫܺܝܚܳܐ, Məšîḥā, latin: Messias); titel med betydelsen "smord"/"den smorde" eller "den [gudomligt] utvalde". Många av världens religioner (även de icke-abrahamitiska) bär med sig ett hopp om en framtida heroisk figur som kommer att rädda de rättfärdiga, döma de onda och skapa fred i världen (Krishna i hinduismen, Maitreya i buddhismen, Kristi andra ankomst i kristendomen, Mahdi i islam). I judendomen har denna person titeln Messias. Kristna tror att Messias har kommit i form av Jesus från Nasaret. Judarna tror inte att Jesus var Messias, med undantag för en grupp som kallar sig messiastroende judar.

Salomo

Salomo (hebreiska שְׁלֹמֹה) var enligt Gamla Testamentet kung över Israel under 900-talet f.Kr. och regerade i 40 år. Han hade även tillnamnet Jedidjah (som betyder "Herrens älskade") och var son till kung David och Batseba. Han är känd för sin vishet och för att vara den som fick genomföra sin fars planer på att bygga templet i Jerusalem. Salomo var den tredje och siste kungen över det enade israeliska riket.

Vid sidan av tempelbygget under sitt fjärde regeringsår är det framförallt den vise och förnuftige Salomo som han har gjort sig känd som. Därtill kommer berättelserna om hans kärleksintresse för kvinnor. Han var även känd utanför landets gränser, vilket berättelsen om besöket av drottningen av Saba från det avlägsna Sydarabien vittnar om.

Att Salomo var en verklig historisk person har ifrågasatts av forskarna eftersom det inte finns några skrifter eller arkeologiska fynd från den tiden som kan bekräfta hans existens.

Tamar

För drottningen av Georgien, se Tamar av Georgien.

Tamar var enligt Gamla Testamentet änka efter Er. Hon hade avbrutet samlag med Onan. Hon förklädde sig till prostituerad och blev med barn genom sin svärfar, stamfadern Juda, Ers och Onans far, när han inte gav henne sin kvarvarande son, Shela, till make. Hon kom att föda Juda tvillingpojkar, Peres och Sera, av vilka Peres kom att bli stamfader till kung David.

Personer i Gamla testamentet
Bibelns genealogi från Adam till David

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.