Klampning

Klampning (av engelska clamping, 'klämning') innebär kvarhållande av ett fordon med en så kallad hjulboja. Det kan bero på fordonet är felparkerat eller för att förhindra en rattfyllerist från att köra bilen. Det kan även vara för att hindra överskridande av körtider eller vilotider och i vissa fall räcker misstanke om brott.[1]

Vid klampning låses fordonets hjul fast med en hjulboja som omöjliggör körning utan att skada fordonet. Klampningen utförs av parkeringsvakter, polis, tulltjänsteman eller andra med befogenhet att utföra klampningen.

Wheel clamp
Hjulboja från Storbritannien.
Denver boot
Hjulboja som används i USA.

Referenser

  1. ^ Berggren, Thomas. ”Grönt ljus för klampning – polisen får låsa fast din bil”. Auto Motor & Sport. http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20141127/gront-ljus-for-klampning-polisen-far-lasa-fast-din-bil. Läst 25 december 2014.

Externa länkar

  • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör Klampning.
The City of New York vs. Homer Simpson

"The City of New York vs. Homer Simpson" är det första avsnittet från den nionde säsongen av Simpsons och sändes den 21 september 1997 på Fox. I avsnittet besöker familjen Simpsons New York och Manhattan för att hämta Homers bil som Barney Gumble parkerat på torget utanför World Trade Center. I avsnittet gästskådespelar Joan Kenley. Under besöket utforskar familjen staden, medan Homer stannar vid sin bil i väntan på att parkeringsbolaget kommer och tar bort hänglåset på hans bil. Under tiden han väntar på parkeringsvakten blir Homer kissnödig och besöker toaletten i World Trade Center med resultatet att han missar parkeringsvakten då den kommer för att möta upp Homer. Homer bestämmer sig då, i ren frustration, att köra hem bilen med hänglåset fast på bilen och hämtar sin familj i Central Park.

Författaren Ian Maxtone-Graham ville göra ett avsnitt där familjen Simpson åker till New York för att hämta sina bil som hamnat där och seriens show runners, Bill Oakley och Josh Weinstein, föreslog att bilen skulle befinna sig vid World Trade Center Plaza, en plats som de ansåg vara allmänt känd. När man tecknade avsnittet använde man fotografier över New York som mall för att göra staden realistisk. Låten "I'm Checkin' In" som medverkar i avsnittet har vunnit två priser en Emmy och Annie Award. Eftersom avsnittet centrerar en hel del kring World Trade Center repriserades inte avsnittet under några år i USA.

Virke

Här avses bearbetad timmerråvara, för obearbetat trä se Timmer. Se även Virke (olika betydelser).

Virke är timmerråvara som är bearbetad i exempelvis ett sågverk och består enbart av materialet trä (trävaror). Det sågade virket kan till exempel vara byggnadsvirke eller snickerivirke som förädlas vidare till produkter i industrin eller exporteras. Sortering och klassificering av sågat virke görs vid sågverken. Furu och gran sorteras vanligen enligt regler kallade Nordiskt Trä, som är ett gemensamt regelverk för Sverige, Norge och Finland. Konstruktionsvirke sorteras enligt särskilda regler.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.