Katherine Helmond

Katherine Marie Helmond, född 5 juli 1929 i Galveston i Texas, död 23 februari 2019 i Los Angeles i Kalifornien,[6] var en amerikansk skådespelerska. En av hennes mer kända roller, inte minst för svensk publik, är den som Jessica Tate i TV-serien Lödder (1977–1981). Hon gjorde också en roll i Terry Gilliams film Brazil (1985).

Katherine Helmond
Katherine Helmond
Född5 juli 1929[1][2][3]
GalvestonUSA
Död23 februari 2019[4] (89 år)
Los AngelesUSA
NationalitetAmerikan
SysselsättningSkådespelare, filmskådespelare, TV-skådespelare, scenskådespelare, röstskådespelare
Politiskt partiRepublikanska partiet
UtmärkelserGolden Globe Award for Best Supporting Actress – Series, Miniseries or Television Film (1989)[5]
Golden Globe Award for Best Actress – Television Series Musical or Comedy (1991)[5]

Filmografi i urval

Referenser

  1. ^ Internet Movie Database, IMDb ID: nm0001340co0047972, läst: 16 oktober 2015
  2. ^ Internet Broadway Database, IBDB person ID: 72782, omnämnd som: Katherine Helmond, läst: 9 oktober 2017
  3. ^ Discogs, Discogs artist-ID: 3542265, omnämnd som: Katherine Helmond, läst: 9 oktober 2017
  4. ^ Katherine Helmond, the Man-Crazy Mother on 'Who’s the Boss?' Dies at 89 (på engelska)
  5. ^ [a b] läs online,
  6. ^ https://www.hollywoodreporter.com/news/katherine-helmond-dead-whos-the-boss-star-89-877766

Externa länkar

2019

2019 (MMXIX) är det nuvarande året och ett normalår som började en tisdag i den gregorianska kalendern.

Avlidna 2019

Detta är en lista över kända personer som har avlidit under 2019.

Beethovens femma

För symfonin, se Ödessymfonin.Beethovens femma, (engelska Beethoven's 5th), är en amerikansk komedi från 2003 i regi av Mark Griffiths med Dave Thomas i huvudrollen som Freddy Kablinski. Filmen, som släpptes direkt på VHS, hade Sverigepremiär den 26 maj 2004.

Benson (TV-serie)

Benson är en amerikansk situationskomedi som sändes 13 september 1979–19 april 1986 på tv-kanalen ABC. Serien var en spinoffvariant på såpoperaparodin Lödder (titelfiguren, spelad av Robert Guillaume, som varit med i tidigare serier som betjänt hos familjen Tate); dock var Benson mer situationskomedi än såpopera.

Bilar (film)

Bilar (engelska: Cars) är en amerikansk animerad film från 2006.

Bilar 2

Bilar 2 (engelska: Cars 2) är en amerikansk 3D-datoranimerad actionfilm-komedifilm som hade biopremiär i USA den 24 juni 2011, producerad av Pixar, och är uppföljaren till Bilar.

Bob Jones University

Bob Jones University (BJU) är ett privatägt kristet universitet grundat 1927 i College Point, Florida av Bob Jones, sr., en evangelist och väckelsepredikant. 1933 flyttade man till Cleveland, Tennessee, och till nuvarande campus i Greenville, South Carolina 1947. Universitetets nuvarande rektor ("president") är Steve Pettit, som tillträdde 2014, den förste på den posten som inte tillhör familjen Jones.

Antalet studenter är omkring 4 200 och antalet lärare 1 800. Total ges kurser i 126 examensämnen och 14 rena yrkesutbildningar. Svarta (afroamerikaner) kunde antas på universitetet från 1971, förutsatt att de var ogifta. Från och med 1975 kunde - sedan rassegregation förbjudits på privata skolor - även gifta svarta bli studenter på BJU. Kärleksförhållanden över rasgränserna var förbjudna för studenter till 2000. Orsaken till det sistnämnda var grundarens övertygelse att sexuellt umgänge över rasgränser strider mot kristen tro.

Brazil (film)

Brazil är en brittisk dystopisk science fiction-film från 1985 i regi av Terry Gilliam, skriven av Terry Gilliam, Tom Stoppard och Charles McKeown. År 1999 placerade British Film Institute filmen på 54:e plats på sin lista över de 100 bästa brittiska filmerna genom tiderna.

Fear and Loathing in Las Vegas (film)

Fear and Loathing in Las Vegas är en amerikansk svart humoristisk dramafilm från 1998, baserad på Hunter S. Thompsons roman med samma namn från 1971 (på svenska 1980: Las Vegas: en grym resa till hjärtat av den amerikanska drömmen).

Filmen regisserades av Terry Gilliam, med Johnny Depp och Benicio del Toro i huvudrollerna som Raoul Duke och Dr. Gonzo. I övriga biroller märks bland andra Hollywood-celebriteter som Toby Maguire, Christina Ricci, Ellen Barkin, Cameron Diaz och Harry Dean Stanton, liksom musiker som Flea och Lyle Lovett.

Efter premiären på filmfestivalen i Cannes 1998 fick filmen blandad kritik och drog måttligt med publik , men har i efterhand blivit något av en kultfilm, framför allt sedan den 2003 släppts i en specialutgåva på DVD – vilket också resulterat i att boken tryckts i nya upplagor.

Getting Married

Getting Married är en amerikansk TV-film från 1978 i regi av Steven Hilliard Stern. I huvudrollerna ses Richard Thomas, Bess Armstrong och Mark Harmon.

Lödder

Lödder (originaltitel: Soap) är en amerikansk situationskomediserie, som sändes på TV-kanalen ABC mellan 1977 och 1981.

Titeln Lödder kommer sig av att serien liknade – och parodierade – samtida såpoperor. Serien skapades, skrevs, regisserades och producerades av Susan Harris, som även står bakom komediserien Pantertanter. Serien var kontroversiell på sin tid, bland annat då den innehöll den första homosexuella karaktären, Jodie Dallas (Billy Crystal), i ett amerikanskt familjeprogram. Många TV-bolag vägrade sända serien på grund av detta. I Sverige hade serien premiär på SVT i oktober 1978.

Varje avsnitt är en halvtimme långt och sändes på bästa sändningstid. När serien sändes i svensk TV var det Anders Gernandt som i slutet av varje avsnitt uppmanade tittarna att se nästa avsnitt. Serien blev också populär i Sverige med mycket uppmärksamhet i media, trots att den typ av såpopera sänd på dagtid som parodierades var i stort sett okänd i Sverige.

Karaktären Benson (spelad av Robert Guillaume) fick en egen spinoffserie år 1979, med titeln Benson.

The Dean Martin Celebrity Roast

The Dean Martin Celebrity Roast är ett amerikanskt underhållningsprogram med Dean Martin som värd som sändes på NBC 1974-1984. I programmet "roastades" en känd hedersgäst av olika kända vänner och kollegor, utöver skämt och kärleksfulla drifter utdelades också hyllningar. Efter varje roast erbjöds hedersgästen en möjlighet till genmäle. Formatet skapades efter roasterna som hölls på New York Friars' Club. Under många år spelades programmet in i MGM Grand Hotels Ziegfeld Room i Las Vegas.

De enda som roastades vid två tillfällen var Michael Landon, Redd Foxx, Joe Namath och Jack Klugman; Landons andra roast 1984 var den allra sista i serien. När Dean Martin själv roastades var Don Rickles roastmaster. Komikern Nipsey Russell och imitatören Rich Little är de som medverkat i flest roaster, vardera 24 gånger.

Time Bandits

Time Bandits är en brittisk film från 1981, i regi av Terry Gilliam. Den är en fantasy-film producerad och regisserad av Terry Gilliam – mannen bakom animeringarna i Monty Pythons flygande cirkus. Producent var Hand Made Films, vars George Harrison även bidrog med musik till filmen.

Gilliam skrev filmmanus tillsammans med Michael Palin (också medlem av Monty Python), som även spelar mot Shelley Duvall i de mindre återkommande rollerna "Vincent" och "Pansy". Filmen hade premiär i Storbritannien 16 juli 1981 och premiärvisades i Sverige 12 februari 1982, då med (under)titeln Det våras för banditerna.

Tjejen som föll överbord

Tjejen som föll överbord (Overboard) är en amerikansk komedi från år 1987, regisserad av Garry Marshall.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.