Kary Mullis

Kary Banks Mullis, född 28 december 1944 i Lenoir i North Carolina, död 7 augusti 2019 i Newport Beach, Kalifornien,[9], var en amerikansk kemist. Mullis tilldelades, tillsammans med Michael Smith, Nobelpriset i kemi 1993 "för insatser för metodutvecklingen inom DNA-baserad kemi" och mer specifikt "för hans uppfinning av PCR-metoden (Polymerase Chain Reaction)".

PCR-metoden gör det möjligt att kopiera små mängder av DNA så att man får miljontals kopior av ett DNA-segment på några få timmar. Detta har revolutionerat biokemisk och genetisk forskning och möjliggjort nya diagnostiska metoder inom medicin och kriminalteknik.

1998 gav Mullis ut boken Dancing naked in the mind field (Kemist utan skyddsdräkt) som innehåller ett antal essäer om hans liv, arbete och åsikter. Där beskriver han bland annat om hans användande av hallucinogena droger och starka tvivel om kopplingen mellan HIV och AIDS, ämnen som han blivit starkt kritiserad för.

Kary Mullis Nobelpristagare i kemi 1993
Kary Mullis
Född28 december 1944[1][2]
Lenoir, North Carolina, USA
Död7 augusti 2019[3][2] (74 år)
Newport Beach, Kalifornien, USA
NationalitetAmerikan
SysselsättningBiokemist, molekylärbiolog, kemist
UtmärkelserNobelpriset i kemi (1993)[4][5][2]
Gairdner Foundation International Award (1991)
National Inventors Hall of Fame
William Allan-priset (1990)
Robert Koch-priset (1992)[6][7]
Japanpriset
Honorary doctorate of the Masaryk University (2010)[8]
Webbplatskarymullis.com/

Källor

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 26 april 2014, licens: CC0
  2. ^ [a b c] läs online,
  3. ^ Dreher High School grad who revolutionized DNA has died (på engelska)
  4. ^ läs online,
  5. ^ läs online,
  6. ^ Robert Koch Award (på engelska), läst: 21 augusti 2018
  7. ^ läs online,
  8. ^ läs online,
  9. ^ https://www.postandcourier.com/news/nobel-prize-winning-chemist-who-grew-up-in-columbia-sc/article_f69354e6-baa3-11e9-b4d2-e7b21bfe5bfd.html

Externa länkar

2019

2019 (MMXIX) är det nuvarande året och ett normalår som började en tisdag i den gregorianska kalendern.

28 december

28 december är den 362:a dagen på året i den gregorianska kalendern (363:e under skottår). Det återstår 3 dagar av året.

7 augusti

7 augusti är den 219:e dagen på året i den gregorianska kalendern (220:e under skottår). Det återstår 146 dagar av året.

Avlidna 2019

Detta är en lista över kända personer som har avlidit under 2019.

Kemins historia

Kemins historia kan sägas börja med Robert Boyles åtskillnad av kemin från alkemin i verket The Sceptical Chymist (1661). Både kemin och alkemin handlar om materiens natur och dess transformationer, men till skillnad från alkemisterna tillämpar kemisterna den vetenskapliga metoden. Kemins historia är nära förenad med termodynamikens historia, speciellt genom Willard Gibbs arbete.

Lenoir, North Carolina

Lenoir är administrativ huvudort i Caldwell County i North Carolina. Orten har fått sitt namn efter politikern och militären William Lenoir som deltog i amerikanska frihetskriget. Lenoir hade 18 228 invånare enligt 2010 års folkräkning.

Michael Smith

Astronauten med detta namn hittas på Michael J. Smith.

Se även Mike SmithMichael Smith, född 26 april 1932 i Blackpool, Lancashire, död 4 oktober 2000 i Vancouver, British Columbia, var en brittisk-kanadensisk kemist. Han tilldelades, tillsammans med Kary Mullis Nobelpriset i kemi 1993 "för insatser för metodutvecklingen inom DNA-baserad kemi" och mer specifikt "för hans grundläggande insatser vid tillkomsten av den oligonukleotidbaserade riktade mutagenesen och dess utveckling för proteinsstudier"

Smiths metodik har gjort det möjligt att via förändringar av bassekvensen i en DNA-molekyl byta ut enstaka aminosyror i en proteinmolekyl och därvid studera förändringen i struktur och funktion hos proteinet.

Molekylärbiologi

Molekylärbiologi är en disciplin inom biologin som söker svar på frågorna om hur biologin fungerar på molekylär nivå. Fältet överlappar andra områden inom biologi och kemi, särskilt genetik och biokemi. Molekylärbiologin sysslar huvudsakligen med hur olika molekyler och system inuti cellen interagerar, och särskilt med flödet av genetisk information från DNA

via RNA till proteinsyntes, samt hur dessa processer regleras. Molekylärbiologin intresserar sig mycket för de biologiska molekylernas form, men sysslar också med hur de blir till och med deras funktion.

Molekylärbiologin blev en etablerad vetenskapsgren under 1930-talet. Termen molekylärbiologi myntades dock först 1938 av Warren Weaver, som var chef för stiftelsen Rockefeller Foundation i New York. Han antog att biologin stod inför en period av stora förändringar, till följd av tekniska framsteg såsom röntgenkristallografi och de möjligheter som detta medförde. Därför såg han till att avsevärda penningsummor tillfördes det biologiska fältet.

Polymeraskedjereaktion

Uppslagsordet PCR leder hit. Se även Program Clock Reference.

Polymeraskedjereaktion, engelska Polymerase Chain Reaction (PCR), är en molekylärbiologisk och biokemisk metod som används för att amplifiera ett exemplar eller ett fåtal kopior av en viss DNA-sekvens över flera storleksordningar, vilket genererar tusentals, och upp till miljontals exemplar av en enskild DNA-sekvens.

Metoden, som uppfanns av Kary Mullis år 1983, är numera en vanlig och ofta oumbärlig teknik som används i medicinska och biologiska forskningslaboratorier för en mängd olika tillämpningar. Dessa inkluderar kloning av DNA för sekvensering, DNA-baserad fylogeni och funktionell analys av gener för diagnostisering av ärftliga sjukdomar, identifiering av genetiska fingeravtryck (som används för kriminaltekniska vetenskaper och faderskapstester), samt upptäckt och diagnostisering av infektionssjukdomar. År 1993 tilldelades Mullis Nobelpriset i kemi som han delade med Michael Smith för deras arbete med PCR-metoden.

I metoden utnyttjas termiska cykler, det vill säga cykler av upprepad uppvärmning och nedkylning för att denaturera DNA:t och sedan replikera det enzymatiskt. Primers (korta RNA-fragment) innehållande sekvenser som är komplementära till målregionen samt ett DNA-polymeras, som metoden är uppkallad efter, är nyckelkomponenter för att möjliggöra en selektiv och upprepad amplifiering. Allteftersom reaktionen fortskrider kommer det DNA som genereras att användas som en mall (templat) för replikation, vilket startar en kedjereaktion där målsekvensen amplifieras exponentiellt. En PCR kan modifieras i stor utsträckning för att kunna utföra ett brett spektrum av genetiska manipulationer.

Nästan alla tillämpningar av PCR använder ett värmestabilt DNA-polymeras, till exempel Taq-polymeras (ett enzym som ursprungligen isolerats från bakterien Thermus aquaticus). Detta DNA-polymeras tillverkar en ny DNA-sträng enzymatiskt från de byggstenar som DNA normalt består av (nukleotider) genom att använda enkelsträngat DNA som mall och särskilda DNA-oligonukleotider (även kallade primers) som krävs för att initiera syntes av DNA. Den största majoriteten av PCR-metoder utnyttjar termiska cykler, det vill säga omväxlade upphettning och nedkylning av PCR-provet i en definierad serie av temperatursteg.

I det första steget separeras de två strängarna i DNA-spiralen från varandra vid en hög temperatur i en process som kallas denaturation. I det andra steget sänks temperaturen, och de två DNA-strängarna används som mallar (templat) av DNA-polymeras för att selektivt amplifiera målsekvensen. Selektiviteten hos PCR-metoden resulterar från användandet av primrar som är komplementära till den DNA-region som avses att amplifieras under specifika termiska betingelser.

Nobelpristagare i kemi
Nobel prize medal

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.