Josua (bok)

Josua är en bok i judendomens Neviim ("profeterna") och kristendomens Gamla Testamente. Den handlar om tiden efter den fyrtioåriga långa ökenvandringen då Israels folk kommer fram till det utlovade landet Kanaan. De korsar floden Jordan och tar sig in i staden Jeriko vars invånare de besegrar och i det närmaste utrotar. Josua, som utsetts till ledare över folket efter Moses död, visar sig vara en mycket skicklig och strategisk militär ledare. I resten av Josuas bok finns det ett flertal beskrivningar av hur israeliterna fortsätter sitt erövringståg och intar fler landområden. Utifrån bokens historieskildring är det dock svårt att rekonstruera vad som verkligen hände under denna tid.

Josua
Gamla testamentet
Israeliterna tågar runt Jeriko.
Judisk indelningProfeterna
Kanonisk inomjudendomen och kristendomen
Författare och datering
OriginalspråkHebreiska
Innehåll
Huvudsaklig genreHistoria/myt
Antal kapitel24
Beskriven tidsperiodca 1200 f.Kr.
Framträdande personerJosua

Ursprung

Boken säger inget om vem som skrivit den men av tradition har Josua ansetts vara författare till boken, utom den del av boken som handlar om tiden efter hans död. Berättelsen om Josua och israeliternas intåg i Kanaan går tillbaka till omkring 1200 f.Kr. men enligt modern bibelvetenskap är boken skriven eller omarbetad senare. Detta syns bland annat på formuleringar som ännu i dag som förekommer 13 gånger[1], exempelvis i Josua 4:9 där det står om tolv stenar att de finns där ännu i dag.

Den tidiga deuteronomistiska skolan lär ut att Josua bok har skrivits av samma författare som Domarboken, Samuelsböckerna och Kungaböckerna och kan vara skriven så sent som på 500-talet[2][3]. En mer sentida och bredare bibelvetenskap anser dock att likheten mellan dessa böcker inte är lika stor som mellan Moseböckerna, och verken tillskrivs istället olika författare som på samma språkliga och teologiska grund byggt vidare på varandras verk[3]. Böckerna antas ha skrivits eller blivit omarbetade någon gång mellan 1000-talet f.Kr. och 500-talet f.Kr. av okända författare.[4]

Inom populärkultur

  • It's Mad - En sång av den svenska hårdrocksgruppen Jerusalem.
  • Joshua & the Battle for Jericho - Ett NES-spel av Wisdom Tree till NES släppt 1992.

Referenser

  1. ^ Bibeln 1917/Josua - Wikisource
  2. ^ Anton Cuffari (2006). ”Josua/Josuabuch”. WiBiLex. Deutsche Bibelgesellschaft. Arkiverad från originalet den 30 januari 2009. https://web.archive.org/web/20090130052626/http://www.bibelwissenschaft.de/wibilex/das-bibellexikon/details/quelle/WIBI/zeichen/j/referenz/11717///cache/c8c3ea8f75/.
  3. ^ [a b] Simone Paganini (1 augusti 2005). ”Deuteronomistisches Geschichtswerk (DtrG)”. WiBiLex. Deutsche Bibelgesellschaft. Arkiverad från originalet den 23 december 2007. https://web.archive.org/web/20071223184946/http://www.bibelwissenschaft.de/wibilex/das-bibellexikon/details/quelle/WIBI/zeichen/d/referenz/10678/cache/95edfbd0dc/.
  4. ^ Ronald F. Youngblood, F. F. Bruce, R. K. Harrison and Thomas Nelson Publishers, “Joshua, Book of,” in, Nelson's New Illustrated Bible Dictionary, Rev. Ed. of: Nelson's Illustrated Bible Dictionary.; Includes Index. (Nashville: Thomas Nelson, 1995)
  • Wikisource-logo.svg Wikisource har originalverk relaterade till Josua (bok).
1917 års kyrkobibel

1917 års kyrkobibel, eller Gustaf V:s bibel, kallas den översättning av Bibeln till svenska som utgavs 1917, och stadfästes av kungen den 2 oktober samma år.

Arbetet med denna översättning tog – med långa avbrott – 144 år från det att Gustav III 1773 tillsatte en bibelkommission med uppgift att göra en tidsenlig nyöversättning. Flera provöversättningar utgavs, som till exempel 1883 års normalupplaga. Översättningen av Gamla testamentet bygger på den masoretiska bibeltexten, medan Nya testamentets text bygger på den då modernaste tillgängliga textkritiska utgåvan av Nya testamentets grekiska text. Esaias Tegnér d.y. var en av de ledande männen i arbetet med den slutliga översättningen, särskilt GT, och han brukar anses ha påverkat dess arkaiserande stil. Paradoxalt nog har översättningen även en talspråklig karaktär.

Språket i denna bibel blev snart omodernt, och 1963 tillsatte Kungl. Maj:t en ny bibelkommitté som utgav Nya Testamentet 1981. En fullständigt ny bibelöversättning utgavs 2000 av den bibelkommission som tillsattes 1972.

Även Stiftelsen Biblicums översättning Svenska Folkbibeln som utkom 1998 är i dag spridd, speciellt bland så kallade bibeltrogna lutheraner, frikyrkor och väckelserörelser. Dess gammaltestamentliga text är delvis en revidering av 1917 års kyrkobibel och delvis en nyöversättning, medan Nya testamentet är en självständig nyöversättning.

August Knobel

August Wilhelm Knobel, född den 7 februari 1807 i Tzschecheln, död den 25 maj 1863 i Giessen, var en tysk protestantisk teolog.

Knobel blev 1835 extra ordinarie professor i Breslau och 1838 ordinarie professor i Giessen. Knobel var en av de lärdaste exegeterna på sin tid inom Gamla testamentets område. Av hans arbeten kan nämnas kommentarerna till Predikaren (1836), Jesaja (1843; 3:e upplagan 1861), Första Mosebok (1853; 3:e upplagan 1875), Andra och Tredje Mosebok (1858; 2:a upplagan 1880), Fjärde och Femte Mosebok samt Josua bok (1861) liksom Die Völkertafel der Genesis (1850).

Gudsdom

Gudsdom (även gudomlig prövning och ordal från medeltidslatin ordalium), innebar, enligt uppfattningen som rådde under den tid som de användes, gudomens anvisning om vad som var rätt eller orätt i en rättssak, lämnad genom ett på förhand fastställt tecken. Vanligen tvingade man den anklagade att utföra något riskfyllt företag, under förvissning om att gudomen skulle lämna den oskyldige sitt omedelbara bistånd. Ibland var båda parterna förpliktade att aktivt deltaga i provet, något som främst användes i brottmål. Gudsdomar var oftast knutna till de fyra elementen.

Henrik Gerhard Lindgren

Henrik Gerhard Lindgren, född 15 december 1801 i Stockholm, död 16 januari 1879 i Tierp, var en svensk orientalist, bibelöversättare, präst och politiker. Han var systerson till matematikern Jöns Svanberg.

Josua

Josua var enligt Gamla Testamentet/Tanakh Moses följeslagare och arvtagare som israeliternas ledare.

Josua tog över ledarrollen efter Moses efter flykten från Egypten, strax innan intåget i det utlovade landet. Där belägrade han staden Jeriko och hans två utsända spioner fick hjälp av Rahab att förbereda anfallet. Han lär ha lyckats få stadens murar att rasa genom att Gud lät murarna rasa, samtidigt som israeliterna blåste i sina horn. genom att med Guds hjälp förlänga dagsljuset genom att stoppa solen.

Händelserna under Josuas ledarskap finns upptecknade i Josuas bok, som ingår i såväl den kristna som den hebreiska bibeln.

Böcker i Gamla testamentet
Böcker i Tanakh

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.