Isle of Wight

Isle of Wight är en brittisk ö i Engelska kanalen, strax utanför SouthamptonEnglands sydkust. Den är med sina 384 km² riksdelen Englands största ö. Ön skiljs från Storbritannien av sundet Solent, och mellan ön och fastlandet går färjor. Det finns linjer mellan Southampton och Cowes, Portsmouth och Ryde, Portsmouth och Fishbourne samt från Lymington till Yarmouth. Huvudort är Newport. Ön är tack vare sitt milda klimat ett populärt turistmål, något den har varit sedan viktoriansk tid, och har kilometerlånga sandstränder.

Ön har en händelserik historia och har till och med (nominellt) varit självständigt kungarike under 1400-talet. Poeten Alfred Lord Tennyson har bott på ön och drottning Victoria av Storbritannien byggde sitt sommarresidens Osborne House, där hon avled 1901, vid East Cowes. Öns maritima och industriella historia inkluderar båtbyggande, segelmakeri, flygbåtstillverkning samt testning och utveckling av Storbritanniens rymdraketer. Under 1970-talet hölls musikfestivalen Isle of Wight Festival på ön, vilken för tiden var ett av världens största rockevenemang. Denna festival har nyligen återupptagits.[1] Ön har ett ovanligt djurliv och även en av de största dinosauriefossilsfyndigheterna i Europa.

Ön var tidigare en del av Hampshire; den blev ett självständigt grevskap 1890, men delade lordlöjtnant med Hampshire. 1974 fick ön en egen lordlöjtnant och blev därmed ett ceremoniellt grevskap. Med en enda parlamentsmedlem och 132.731 invånare enligt 2001 års folkräkning är ön också den största valkretsen i Storbritannien.

Isle of Wight
Ceremoniellt och administrativt grevskap
Isle of Wight från den Internationella rymdstationen.
Isle of Wight från den Internationella rymdstationen.
Flag of the Isle of Wight
Flagga
Motto: All this beauty is of God (All denna skönhet är Gud)
Land Storbritannien Storbritannien
Riksdel England England
Region Sydöstra England
Koordinater 50°40′N 1°16′V / 50.667°N 1.267°V
Administrativ
huvudort
Newport
Yta 384 km²
Folkmängd 138 400 (2014)
Befolkningstäthet 360 invånare/km²
Grundad 1890
Tidszon GMT (UTC+0)
 - sommartid BST (UTC+1)
ISO 3166-2-kod GB-IOW
ONS-kod 00MW
GeoNames 2646007
2633939
Isle of Wight UK locator map 2010
Webbplats: https://www.iwight.com/

Historia

Förhistoria

Isle of Wight nämns för första gången i text i Geografike hyfegesis av Klaudios Ptolemaios.

Mot slutet av romerska rikets tid blev ön Vectis ett jutiskt kungarike och regerades av kung Stuf och hans efterträdare fram till år 661, då ön invaderades av Wulfhere av Mercia och tvångskonverterades till kristendom. Efter att Wulfhere lämnat ön återgick invånarna till hedendom.

År 685 invaderades ön av Cædwalla av Wessex och kan anses ha blivit en del av Wessex. Då Wessex anslöt sig till England blev den också en del av England. Ön lades då till grevskapet Hampshire och delades in i härader enligt normen. År 686 blev ön den sista delen av landet att slutgiltigt konvertera till kristendomen.[2]

Ön led extremt kraftigt av vikingaräder. Alfred den stores flotta besegrade till slut danerna 871.

Medeltiden

Charles I memorial
Minnesstaty av Karl I på Carisbrooke slott.

Den normandiska invasionen skapade titeln lord av Isle of Wight och Carisbrooke slott byggdes. Ön kom inte under fullständig engelsk kontroll förrän den såldes av den sista normandiske lorden, lady Isabella de Fortibus, på sin dödsbädd, till Edvard I 1293.

Titeln lord kom därefter att tillhöra kungen, med ett kort undantag då Henry de Beauchamp 1444 kröntes till kung av Isle of Wight,[3] av Henrik VI personligen. Utan manlig ättling förföll dock den kungliga titeln vid Henry de Beauchamps död.

Henrik VIII, som utvecklade Storbritanniens flotta och dess permanenta bas i Portsmouth, befäste ön vid Yarmouth, östra och västra Cowes samt Sandown. Efter händelsen med den spanska armadan 1588, befästes även Carisbrooke slott 1597 och 1602.

Inbördeskriget

Under det engelska inbördeskriget flydde kung Karl I till Isle of Wight, där han trodde att han skulle få stöd av guvernören, Robert Hammond. Hammond blev dock förskräckt, och fängslade kungen i Carisbrooke slott.

Osborne-house1
Osborne House och dess marker är idag öppna för allmänheten.

Drottning Victoria

Drottning Victoria gjorde Osborne House på ön till sitt sommarhem under många år, och ön blev därför ett populärt resemål för fashionabla viktorianer, bland andra Alfred Lord Tennyson, Julia Margaret Cameron, Charles Dickens (som skrev stora delar av David Copperfield där) och olika europeiska kungligheter.

Under hennes regeringstid installerades 1897 världens första radiostation[4] av Guglielmo Marconi, vid öns västligaste punkt.

Modern historia

Under andra världskriget drabbades ön av intensiv bombning. Med tanke på öns närhet till Frankrike var ett antal observationsstationer och sändare placerade på ön. Ön var också utgångspunkt för en av Operation Pluto-rörledningarna, som skulle föra bränsle till Normandielandstigningen.

Militärinstallationen The Needles-batteriet användes för att testa och utveckla rymdraketerna Black Arrow och Black Knight, som senare sköts upp från Woomera Test Facility i Australien.

Isle of Wight Festival hölls mellan 1968 och 1970. Festivalen 1970 har gjort sig känd för sitt stora antal besökare, enligt många uppskattningar uppemot 600.000.[5] Den var även plats för en av Jimi Hendrix sista konserter. Festivalen återupplivades 2002 och har hållits årligen sedan dess.

Fysisk geografi och djurliv

Isle of Wight Map
Karta över Isle of Wight

Isle of Wight är diamantformad och täcker en yta på 384  km². Lite mer än halva ön, huvudsakligen västra delen, definieras som en Area of Outstanding Natural Beauty. Ön utgörs av 258  km² åkermark, 52  km² bebyggt område och 92 km kustlinje. Öns landskap är ovanligt mångskiftande, vilket lett till smeknamnet "England i miniatyr". Västra delen är huvudsakligen lantlig, med dramatiska kustlinjer som domineras av kuperade kritplatåer, som löper längs hela ön och slutar vid The Needles. Den högsta punkten på ön är St Boniface Down på 241 meter över havet.

Isle of Wight coastline
Utsikten vid The Needles och Alum Bay.

Resterande delar av ön uppvisar också en stor mångfald, kanske främst påtagliga vid de rundade klippor längs havet som är viktiga för öns djurliv. Dessa är också internationellt skyddade. Medinafloden flyter norrut ut i Solent, medan den andra huvudfloden, Eastern Yar, flyter åt nordöst och ut i havet vid Bembridge i öst. Det finns även en flod på öns västra del, vid namn Western Yar, som sträcker sig mellan Freshwater Bay till en relativt stor flodmynning vid Yarmouth.

Öns sydkust vetter åt Engelska kanalen och utan människans inverkan kunde havet mycket väl ha delat ön i tre delar, då havsvatten flyter in vid två olika platser:

  • vid västra delen av ön där en strandbank med småsten skiljer Freshwater Bay från Western Yars sumpiga bakvatten och
  • vid östra delen av ön där en tunn bit land delar Sandown Bay från Eastern Yars sumpiga flodområde.

Staden Yarmouth låg tidigare i praktiken på en egen ö, helt omgiven av vatten.

Ön är en av få platser i England där ekorren frodas, med en stabil stam. Till skillnad från övriga England, finns inga grå ekorrar på ön.[6], och det finns heller inga vilda rådjur. Däremot finns flera sällsynta och skyddade arter på ön, såsom sovmöss och flera olika sällsynta fladdermöss.

En tävling år 2002 utsåg salepsroten till countyblomma.[7]

Ön är känd för att innehålla många dinosauriefossiler. De eroderande klipporna avslöjar ofta tidigare okända fyndigheter.

Klimat

Då det är en av de sydligaste delarna av Storbritannien, har Isle of Wight ett mildare klimat än de flesta övriga områden, vilket gör ön till ett viktigt turistmål, framförallt till semesterorterna i sydvästra delen av ön.[8]

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Genomsnitt högsta (°C) 9 9 10 13 16 18 20 21 19 15 12 10
Genomsnitt lägsta (°C) 3 3 4 7 9 12 14 14 12 9 6 4
Medel (°C) 6 6 7 10 13 15 17 17 15 12 9 7
Genomsnitt nederbörd (mm) 89 61 66 48 56 53 41 56 66 79 84 89

Geologi

Blackgang Chine c1910 - Project Gutenberg eText 17296
Blackgang Chine cirka 1910.

Isle of Wight består av en stor mångfald av bergarter från tidig krita till mitten av paleogen. Alla stenarter på ön är sedimentära, det vill säga skapade av mineraler från tidigare bergarter. Vanliga bergarter på ön är kalksten och sandsten.

Bergarter från kritaperioden, vanligtvis röda, visar att klimatet på ön tidigare varit varmt och torrt, vilket gav gynnsamma levnadsförhållanden för dinosaurier. Dinosaurieben och -fotspår kan också ses i berggrunden runt öns stränder, speciellt vid Yaverland och Compton Bay.

Looking west from Shanklin chine
Vy österut från Shanklin Chine.

Orter

Det finns nio större orter på Isle of Wight. De flesta ligger på östra sidan av ön och längs kusten. Den största orten är Ryde med 26.152 invånare, medan Newport är huvudstad och ligger mitt på ön. Det går vägar från de flesta orter rakt till Newport, vilket gör orten till öns servicecentrum.

Ort Befolkning
Ryde 26 152
Newport 23 957
Cowes/East Cowes 16 925
Shanklin 8 055
Ventnor 7 000
Sandown 5 299
Brading 2 077
Yarmouth 855

Utöver dessa finns flera mindre byar längs kusten, speciellt då på östra sidan. Det finns också en mängd mindre byar. Vissa av dessa, exempelvis Godshill, lockar också många turister.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Isle of Wight Festival history
  2. ^ Mytimemachine.co.uk Arkiverad 21 december 2009 hämtat från the Wayback Machine., läst 15 augusti 2009.
  3. ^ William Camden, Britain, or, a Chorographicall Description of the most flourishing Kingdomes, England, Scotland, and Ireland (London, 1610)
  4. ^ Connected Earth: The origins of radio Arkiverad 17 september 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ Movies
  6. ^ Operation Squirrel Arkiverad 28 juni 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  7. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 14 februari 2006. https://web.archive.org/web/20060214131539/http://www.plantlife.org.uk/uk/plantlife-discovering-plants-county-flowers.html. Läst 2 april 2006. Plantlife: County flowers
  8. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 21 april 2008. https://web.archive.org/web/20080421204642/http://uk.weather.com/weather/climatology/UKXX1881. Läst 9 juli 2007. Isle of Wight Climate Statistics
Angleseys herrlandslag i fotboll

Angleseys herrlandslag i fotboll representerar Anglesey i fotboll för herrar. Laget kontrolleras av Isle of Wight Football Association, och Anglesey är inte med i Fifa eller Uefa, och därmed får man inte kvalspela till de stora turneringarna. Laget är ansutet till walesiska fotbollsförbundet.

Däremot deltar Wight i Internationella öspelen.

Brittiska öarna

Brittiska öarna (engelska: British Isles), är en ögrupp i norra Västeuropa, som består av de två huvudöarna Storbritannien och Irland, ögrupperna Hebriderna, Orkneyöarna och Shetlandsöarna, samt ett tusental mindre öar, bland andra Anglesey, Isle of Man och Isle of Wight. Ofta inräknas även Kanalöarna in i Brittiska öarna, eftersom dessa ingår i det mycket snarlika lagstiftningsbegreppet Brittiska öar (British Islands) (se nedan), men de ingår egentligen inte i det geografiska begreppet Brittiska öarna, eftersom de ligger på andra sidan av Engelska kanalen.

Cowes

Cowes är en hamnstad på norra sidan av den engelska ön Isle of Wight. Den ligger där River Medina mynnar i The Solent, och delas ibland upp i (West) Cowes på västra sidan av floden och East Cowes på östra. Tillsammans hade de båda delarna 16 925 invånare 1991. De förbinds med varandra av en linfärja och har båda färjeförbindelser till Southampton.

Cowes är känt för segling, bland annat segelsällskapet Royal Yacht Squadron och regattan Cowes Week, som hålls varje år under första veckan i augusti. Senare under sommaren hålls motorbåtstävlingar.

Fotboll vid internationella öspelen

Fotboll vid internationella öspelen har varit ett återkommande evenemang sedan 1989. En turnering för damlandslagen inrättades först 2001. Turneringens utformning har varierat från år till år. I den första upplagan deltog fem öar, Anglesey (Wales, Storbritannien), Färöarna, Grönland (båda Danmark), Shetlandsöarna (Skottland, Storbritannien), Åland (Finland), där alla möte alla. 1991 deltog åtta lag, vilka delades upp två grupper som sedan ledde till final- respektive placeringsspel. Bermuda är den enda ö som vunnit både herr- och damtävlingen samma år, vilket skedde 2013 då Bermuda var värd för spelen.

Fotboll vid internationella öspelen 1995

Fotbollsturneringen vid internationella öspelen 1995 avgjordes mellan den 16 och 22 juli. Turneringen vanns av Isle of Wight.

Fotboll vid internationella öspelen 1997

Fotbollsturneringen vid internationella öspelen 1997 avgjordes mellan den 29 juni och 4 juli. Turneringen vanns av Isle of Wight.

Fotboll vid internationella öspelen 2011 (damer)

Fotboll vid internationella öspelen 2011 (damer) avgjordes mellan 26 juni och 1 juli. Turneringen vanns av Åland som tog sin tredje raka titel.

Fotboll vid internationella öspelen 2011 (herrar)

Fotboll vid internationella öspelen 2011 (herrar) avgjordes mellan 26 juni och 1 juli 2011. Turneringen vanns av Isle of Wight som tog sin andra titel.

Internationella öspelen 1993

Internationella öspelen 1993 hölls på Isle of Wight, från den 3 till 10 juli 1993.

Internationella öspelen 2011

Internationella öspelen 2011 hölls på Isle of Wight, från den 25 juni till 1 juli 2011.

Isle of Wight (musikalbum)

Isle of Wight är ett musikalbum av Jimi Hendrix som lanserades postumt i november 1971 på skivbolaget Polydor. Skivan består av ett urval låtar från den konsert Hendrix spelade på Isle of Wight Festival i Storbritannien 30 augusti 1970, hans sista spelning i England. Till skivomslaget användes dock en bild från ett annat sammanhang, en konsert i Berlin. Konserten innehöll betydligt fler låtar än de som ursprungligen gavs ut på LP, hela konserten gavs ut under titeln Blue Wild Angel: Live at the Isle of Wight 2002. Inledningen på konserten där Hendrix spelar en improviserad version av God Save the Queen utgavs på ett annat officiellt livealbum, Hendrix in the West som lanserades kort efter Isle of Wight.

Isle of Wight County

Isle of Wight County är ett administrativt område i delstaten Virginia, USA. År 2010 hade countyt 35 270 invånare. Den administrativa huvudorten (county seat) är Isle of Wight.

Isle of Wight Festival

The Isle of Wight Festival är en musikfestival som arrangeras på Isle of Wight vid Englands sydkust. Festivalen hölls för första gången 1968, men lades ner efter enorma problem vid festivalen 1970, som anses vara den största musikfestivalen någonsin.[källa behövs] Festivalen återuppstod 2002 och har arrangerats årligen sedan dess.

Isle of Wight Festival 1969

Isle of Wight Festival 1969 hölls 30 augusti–31 augusti 1969, på Wootton Bridge, Wootton Creek, Isle of Wight, och lockade till sig uppskattningsvis 150 000 människor för att se artister och band som Bob Dylan, The Who och Free. Det var den andra av tre legandariska musikfestivaler arrangerade på Isle of Wight mellan 1968 och 1970. Eventet ansågs som välskött och relativt problemfritt till skillnad från festivalen 1970.

Isle of Wights herrlandslag i fotboll

Isle of Wights herrlandslag i fotboll representerar Isle of Wight i fotboll för herrar. Laget kontrolleras av Isle of Wight Football Association, som inte är med i Fifa eller Uefa, och därmed får Wight inte kvalspela till de stora turneringarna. Laget är ansutet till engelska fotbollsförbundet, med status som engelskt grevskap.

Däremot deltar Wight i Internationella öspelen.

Newport, Isle of Wight

Newport är en grevskapshuvudort i Storbritannien på ön Isle of Wight i Engelska kanalen. Den ligger i grevskapet Isle of Wight och riksdelen England, i den södra delen av landet, 120 km sydväst om huvudstaden London. Newport ligger 6 meter över havet och antalet invånare är 24 200. Den ligger på ön Isle of Wight.Det finns tecken från romersk bosättning i området, som romarna antas ha kallat Medina, bland annat två romerska villor av vilken en, Newport Roman Villa, grävts fram och öppnas för allmänheten.Terrängen runt Newport är huvudsakligen platt. Newport ligger nere i en dal. Den högsta punkten i närheten är 80 meter över havet, 1,5 km öster om Newport. Runt Newport är det tätbefolkat, med 343 invånare per kvadratkilometer. Närmaste större samhälle är Portsmouth, 17,7 km nordost om Newport. Trakten runt Newport består till största delen av jordbruksmark.Klimatet i området är tempererat. Årsmedeltemperaturen i trakten är 9 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 18 °C, och den kallaste är februari, med 4 °C.

Osborne House

Osborne House är ett tidigare kungligt residens i östra Cowes, på Isle of Wight i Storbritannien, numera museum.

Ryde

Ryde är en stad på den brittiska ön Isle of Wight. Ryde är en av öns största städer, med sina cirka 30 000 invånare, och är belägen på den nordöstra kuststräckan.

Sandown, Isle of Wight

Sandown är en badort på Isle of Wight. Den är berömd för sina höga kritklippor vid Engelska kanalen.

Sandown är en vänort med Tonnay-Charente, en stad som ligger västra Frankrike.

Englands ceremoniella grevskap

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.