ISBN

ISBN är en standard för identifiering av tryckta medier. ISBN är en akronym av international standard book number. ISBN skapades i Storbritannien 1966 och antogs som internationell standard 1970 (ISO 2108). Standarden har reviderats ett antal gånger och den senast gällande utgåvan är ISO 2108:2017.[1] För underhåll av standarden finns en International ISBN Agency[2] och i Sverige finns en central, ISBN Sverige[3] hos Kungliga Biblioteket, där utgivare (bokförlag) kan ansöka om tilIdelning av ISBN för sina publikationer.

ISBN with EAN13

Beskrivning

Varje upplaga och variation av en publikation ges ett unikt nummer, men vid omtryckningar ges inget nytt nummer. Numret består av fyra delar:

  1. ursprungslandet
  2. utgivaren
  3. identifikationssiffror och
  4. kontrollsiffra (X avser talet 10)

Vanligen separeras de olika delarna i koden med bindestreck men detta är inte strikt nödvändigt.

Ursprungslandskoden är 0 eller 1 för engelskspråkiga länder, 2 för franskspråkiga, 3 för tyskspråkiga och så vidare. Denna del av koden kan vara upp till fem siffror. Till exempel har Bhutan koden 99936 och Sverige koden 91.

På grund av att ISBN-koderna skulle bli otillräckliga gjordes en förändring till ett trettonställigt i januari 2007[4]. Detta gjorde ISBN-koden kompatibel med streckkoderna i EAN-systemet. Förlags- och landskoder finns dock kvar som tidigare, även om de är mer inbakade i ISBN-numret. Förlag måste själv ansöka om en nummerserie. Publicering innebär att ISBN-nummer används och då krävs leverans av referensexemplar av publikationen till referensbibliotek, i Sverige Kungliga Biblioteket.

13-siffriga ISBN inleds med antingen 978 eller 979, där 978 betecknar ett konverterat nummer som kan förekomma som ISBN-10 (eller som uppstod som just ISBN-10 men som har fått en ISBN-13-version för att kunna tryckas som EAN-kod. till exempel), medan prefixet 979 betecknar de ISBN-13 som saknar ISBN-10-form; dessa senare kan alltså inte räknas om till giltiga ISBN-10 utan att råka betyda något helt annat än vad som avsetts.

13-siffriga ISBN anammar även kontrollsiffreberäkningen från EAN-systemet. Metoden att beräkna kontrollsiffra skiljer sig därmed från ISBN-10, och ett ISBN-13 kan inte ha "X" som kontrollsiffra.

Se även

  • ISSN för tidskrifter
  • ISAN för audiovisuella verk

Referenser

  1. ^ ”ISO 2108:2017”. https://www.iso.org/standard/65483.html. Läst 3 december 2018.
  2. ^ ”International ISBN Agency”. https://www.isbn-international.org/. Läst 3 december 2018.
  3. ^ ”ISBN Sverige - en del av Kungliga Biblioteket”. https://isbn.kb.se/. Läst 3 december 2018.
  4. ^ ”Why is the ISBN being changed?”. https://web.archive.org/web/20030801152227/http://www.nlc-bnc.ca/iso/tc46sc9/isbn.htm#Why. Läst 3 december 2018.

Externa länkar

Wikidata-logo.svg
Wikidata har en egenskap, P212, för ISBN-13 (se användning).
Wikidata-logo.svg
Wikidata har en egenskap, P957, för ISBN-10 (se användning).
Alternativ rock

För andra alternativa musikgenrer utan förbindelse med rock, se Alternative.

Alternativ rock (engelska: alternative rock, ibland förkortat till alt-rock eller bara alternative) är en genre inom rockmusik som uppstod under 1970-talet och blev populär under 1980-talet. Alternativ rock består av olika undergenrer sprungna ur den oberoende musikscenen sedan 80-talet, såsom punk, emo, grunge, britpop, gothic rock, indiepop och indierock. Dessa genrer förenas genom sitt kollektiva arv från punkrockens subkultur, vilket lade grunden för alternativ musik under 70-talet. Ibland har alternativ rock använts som ett samlingsbegrepp för rockmusik från undergroundartister och all musik som härstammar från punkrocken (inklusive punken själv, new wave och postpunk).

Några exempel på alternativa rockband som har uppnått kommersiell framgång är Red Hot Chili Peppers, R.E.M., The Smiths, The Black Keys, Alice in Chains, Pearl Jam, Liz Phair, The Strokes, Yeah Yeah Yeahs, Nirvana, Foo Fighters, The Smashing Pumpkins, Green Day, Oasis, Weezer, Radiohead, The White Stripes, Linkin Park och Muse. I kontrast till de framgångsrika grupperna har dock många alternativa rockartister uppnått kultstatus med oberoende skivbolag och fått mycket av sin uppmärksamhet genom spelningar på särskilda radiostationer, kallade college radio samt via mun till mun-spridning.

Byggnadsminne

Byggnadsminnen är kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och anläggningar i Sverige som byggnadsminnesförklarats enligt bestämmelser i kulturmiljölagen. Det betraktas vanligen som det starkaste kulturhistoriska skyddet bebyggelse i Sverige kan åtnjuta.

För att klargöra skyddet fastställs skyddsbestämmelser eller skyddsföreskrifter för varje byggnadsminne.

Byggnadsminnen har stor spännvidd i tid och rum och kan vara allt från en medeltida borg till en biograf från 1950-talet. En byggnadsminnesförklaring innebär att byggnaden måste bevaras för all framtid. Byggnaden får inte förvanskas, byggas om, eller rivas. Även parker, trädgårdar eller andra anläggningar av kulturhistoriskt värde kan få skydd. Över 2 000 anläggningar och miljöer är skyddade som byggnadsminnen. En förteckning finns i Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister.

Digital object identifier

En digital object identifier (eller DOI) är ett permanent identifieringsnummer som ges till elektroniska dokument. En DOI består av en alfanumerisk teckensträng, som utgivaren ger dokumentet första gången det publiceras digitalt. Den kan därvid liknas vid det ISBN-nummer som används för tryckta böcker. DOI-systemet har utarbetats av Association of American Publishers, med början 1994. Det lanserades den 15 oktober 1997 på bokmässan i Frankfurt, och den första accepterade standarden publicerades år 2000.

Dragspel

Dragspel, även kallat dragharmonika eller handklaver, är ett luftdrivet fritungeinstrument. Ljudet frambringas av små genomslående metalltungor, likt munspelet och orgelharmoniet, medan luftflödet åstadkoms med bälgen.

EP

EP (förkortning av engelska extended play, "utökad spelning" i betydelsen "förlängd speltid") är ett musikalbum som innehåller färre låtar än ett fullängdsalbum men fler än en singel, vanligen 3–5 låtar på totalt 10–20 minuters speltid. Ordet EP gällande vinylskivor syftar på en 7-tumsskiva (det vill säga samma storlek som en singel), men med längre speltid.

De flesta EP-skivor spelas liksom singlar på 45 varv per minut, men EP-skivor har vanligen två låtar på varje sida. Speltiden för en vinyl-EP är maximalt cirka sju minuter per sida. Dubbel-EP, dvs två EP-skivor i ett och samma omslag är mycket ovanligt, men förekommer. En utgåva av Magical Mystery Tour av The Beatles som dubbel-EP är ett exempel.

Produktionen av EP-skivor inleddes 1952. I Sverige var EP en tid det mest populära skivformatet. I slutet av 1950-talet utgjorde försäljningen av EP-skivor hela 85% av skivmarknaden. På 1970-talet kom maxisingeln i samma format som en LP med en varvtid på 45 varv/min, och vinyl-EP:s i 7-tumsformatet blev mer ovanliga.På senare tid har begreppet EP levt kvar för album på CD och digital nedladdning som innehåller flera låtar, men har en kortare speltid än ett fullängdsalbum.

Ernst Klee

Ernst Klee, född 15 mars 1942 i Frankfurt am Main, död 18 maj 2013 i Frankfurt am Main, var en tysk historiker, journalist och författare. År 1997 mottog han Geschwister-Scholl-Preis för boken Auschwitz, die NS-Medizin und ihre Opfer.

Expressen

Expressen är en svensk kvällstidning med beteckningen "obunden liberal", som grundades 16 november 1944 av Albert Bonnier Jr., Ivar Harrie och Carl-Adam Nycop. AB Kvällstidningen Expressen ingår i affärsområdet Bonnier News inom Bonnierkoncernen.

Nuvarande styrelseordförande är Tomas Franzén, verkställande direktör för Bonnier AB, verkställande direktör för Expressen är Anders Eriksson; chefredaktör är Klas Granström (ställföreträdande); ansvarig utgivare är Karin Olsson (ställföreträdande).

Germplasm Resources Information Network

Germplasm Resources Information Network eller GRIN är ett online mjukvaruprojekt inom USDA National Genetical Resourse Program för att övergripande hantera databasen över information om arvsmassa för alla växtarter, som samlats in av National Plant Germplasm System.GRIN har även utökat sin roll till att hantera information om arvsmassa för insekter (ryggradslösa djur), mikroorganismer och andra djurarter (se delprojekt).Webbplatsen är en resurs för att identifiera taxonomisk information (vetenskapliga namn) såväl som vanliga namn på mer än 500 000 inlagda arter (skilda varianter, kulturväxter etc.) av växter som täcker 10 000 arter; både ekonomiskt viktiga och vilda arter. Den identifierar växter som är invasiva eller skadliga ogräs, i riskzon eller utrotningshotade, ger ut uppgifter om global spridning av dess livsmiljö samt beskrivning. GRIN innehåller också en Economic Plants Database.Nätverket drivs av GRIN:s Database Management Unit (GRIN/DBMU). GRIN är under tillsyn av National Germplasm Resources Laboratory (NGRL) i Beltsville, Maryland, som 1990 ersatte föregångaren, Germplasm Services Laboratory (GSL), som tidigare hade svarat för driften av GRIN.

Hebreiska

Hebreiska, hebr. ‘ivrit (עִבְרִית), är ett nordvästsemitiskt språk som talas av cirka 9 miljoner människor, främst i Israel där hebreiska är ett officiellt språk. De som talade hebreiska kallades historiskt för hebréer, ett ord som enligt den arameiska traditionen kommer av deras ord abar eller habar, och betyder 'de som gått över', och ska enligt samma tradition anspela på att patriarken Abraham gick över floden Eufrat och begav sig med sin stam till det som idag kallas Israel de som bodde på andra sidan floden kallades följaktligen "de folk som gick över floden".

Kambodja

Kambodja, formellt Konungariket Kambodja, är en konstitutionell monarki i Sydostasien. Landet gränsar i väst mot Thailand, i norr mot Laos och mot Vietnam i öst. I sydväst har landet en kust mot Thailandviken.

Landets officiella namn på khmer är ព្រះរាជាណាចក្រ កម្ពុជា, translittererat Preăh Réachéanachâkr Kâmpŭchea, i dagligt tal Kampuchea. I väst betecknar namnet Kampuchea oftast landet under Röda khmerernas styre 1975–79.

Kulle

En kulle är en rundad upphöjning i landskapet, vanligtvis av ganska begränsad höjd.

Kullar har oftast mjuka former, men om de är branta och bergiga och kallas de ofta bergknallar.

Library of Congress Control Number

Library of Congress Control Number (LCCN) är ett nummersystem för att unikt identifiera böcker och andra publikationer utgivna i USA. Systemet är i bruk sedan 1898 och innebär att USA:s kongressbibliotek förser varje post i bibliotekskatalogen med ett unikt serienummer bestående av årtal och löpnummer. Systemet kan användas för att entydigt hänvisa till en bok som saknar ISBN.

LCCN-numret innehåller inte information om en boks innehåll, och ska således inte sammanblandas med Library of Congress classification (LCN), som är ett ämnesklassifikationssystem. LCCN kan emellertid användas för att söka kataloguppgifter för en publikation, inklusive ämnesklassifikation. LCCN ska inte heller sammanblandas med Library of Congress Subject Headings, som är en ontologi eller ordbok över ämnesords relationer, i syfte att underlätta automatiserade sökningar.

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna (ISBN 91-88506-50-9 (klot), ISBN 91-88506-52-5 (skinn)) är ett populärvetenskapligt bokverk som ursprungligen avsågs att behandla Sveriges hela flora och fauna, med undantag för mikroorganismer.

Det första bandet, Fjärilar: Dagfjärilar, utkom den 25 april 2005, och de cirka 100 planerade volymerna avsågs att publiceras löpande över en period av minst 20 år. Fler än 50 000 arter av flercelliga organismer (växter, svampar och djur) är kända från Sverige, och samtliga avsågs att presenteras i bokverket. Minst 30 000 av dessa arter är möjliga att identifiera, utan att det krävs specialistkunskaper eller avancerade metoder, och alla dessa skulle beskrivas i utförliga texter och detaljrika illustrationer, samt förses med utbredningskartor och illustrerade bestämningsnycklar. De resterande arterna skulle beskrivas ned till lämplig nivå, exempelvis släkte eller familj, och presenteras i form av checklistor. De första volymerna kom att även omfatta arter som förekommer i övriga Norden, sedan skulle övriga nordiska länder behöva ställa upp med budgetmedel. Totalt skulle bokverket innehålla cirka 200 000 illustrationer. Något så omfattande bokverk har aldrig utgivits i Sverige inom detta fält. Varje bok gavs ut i två utgåvor, dels som klotband med skyddsomslag, dels som skinnband tillverkat av svenskt renskinn.

Nationalnyckeln är en del av det så kallade Svenska artprojektet, som drivs på uppdrag av riksdagen, och produceras av ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Ultuna, Uppsala. Svenska artprojektet är ett statligt, skattefinansierat projekt, som under 20 år, med start 2002, avser att kartlägga och vetenskapligt beskriva Sveriges flora och fauna. Projektet är ett exempel på en så kallad ATBI (All-Taxon Biodiversity Inventory), och innefattar såväl inventeringar som taxonomisk forskning för att klarlägga vilka arter som förekommer i Sverige, och var i landet de förekommer. Det omfattar även ekonomiskt stöd till svenska biologiska museer, utbildning av nya taxonomer, samt en populärvetenskaplig presentation av landets arter, dvs. Nationalnyckeln. Hittills har man inom projektet upptäckt fler än 2 300 arter, som inte tidigare var kända från Sverige, varav cirka 1 000 är nya för vetenskapen. Artlistorna växer därför under arbetets gång, och de tidigare okända arterna ska formellt beskrivas och namnges, så det är troligt att produktionen av Nationalnyckeln kommer att ta längre tid än planerat. För två organismgrupper finns även så kallade Fältnycklar utgivna. Dessa är små behändiga böcker som kan användas för artbestämning i fält.

Eftersom det för de flesta organismgrupper saknas modern, svenskspråkig bestämningslitteratur, så kommer Nationalnyckeln att fylla ett stort behov inom svensk (och nordisk) naturvård, eftersom många organismer som idag ignoreras i naturvårdsarbetet, i framtiden kommer att kunna inventeras och artbestämmas mera regelmässigt, även av amatörer.

I januari 2012 bedömdes projektet vara i kris, eftersom utgivningstakten bara har varit två eller tre band per år, mot planerade sex. En redaktionschef avskedades 2010. Den årliga budgeten för bokprojektet är 28 MSEK, vilket fördelat på så få band gör dem för dyra. Från början ska planen ha varit att ge ut 125 band, vilket senare bantades ner till 100 och därefter till 60 band. De 13 band som utkom ut 2005–2011 har tillsammans en upplaga om 100 000 böcker eller i medeltal 7 700 exemplar per band. Verket uppges ha 8 000 prenumeranter.

2013 lades bokprojektet ner på obestämd tid i och med att regeringen beslutade om nya riktlinjer för Svenska artprojektet och den 2014 publicerade sjuttonde delen Bladmossor: Skirmossor–baronmossor blev den sista på flera år. 2018 återupptogs projektet efter att riktlinjerna återigen ändrats.

Schweiz historielexikon

Schweiz historielexikon är ett sedan 1988 löpande projekt, som vill sammanställa aktuell kunskap om Schweiz historia i form av en encyklopedi.

Utgivare av uppslagsverket är en stiftelse som beskyddas av Schweiziska akademin för humaniora och socialvetenskap och Schweiziska historiesällskapet. Finansieringen kommer från schweiziska skattemedel. Redaktionen består av omkring fyrtio medarbetare och sammanlagt arbetar över 2 500 författare med projektet. Huvudredaktör är historikern Marco Jorio.

Det fullständiga uppslagsverket utkommer på Schweiz tre officiella språk, tyska, franska och italienska. På tyska heter det Historisches Lexikon der Schweiz (HLS), på franska heter det Dictionnaire historique de la Suisse (DHS), på italienska Dizionario storico della Svizzera (DSS). På det fjärde språket rätoromanska utkommer sedan 1999 ortsartiklar årligen och i december 2010 utkom det ena bandet av Lexicon istoric retic (LIR) och 2012 det andra.

Det tryckta verket publiceras i tretton band på de tre huvudspråken. Första bandet utkom 2002; det trettonde utkom 2014.

Sicilien

Sicilien (sicilianska och italienska: Sicilia) är en italiensk ö och region i Medelhavet. Det är Medelhavets största ö med en yta på cirka 25 700 km². Regionen hade år 2017 cirka 5,05 miljoner invånare. Öns största stad, tillika regionens huvudstad är Palermo. Sicilien har medelhavsklimat och ön är mycket bergig. Det högsta berget är vulkanen Etna, som är 3 329 m ö.h. Centrumområdet på ön är huvudstaden och huvudorten Palermo, som ligger på Siciliens norra kust. Andra stora städer och centrumområden är Messina, Catania, Taormina och Syrakusa. Alla dessa ligger på öns östkust. Sicilien skiljs från det italienska fastlandet av Messinasundet.

Singel

En singelskiva, eller bara singel, är en liten mängd musik som finns tillgänglig i många exemplar på ett fysiskt eller digitalt medium. De första singlarna var i form av små vinylskivor. Senare blev CD-skivor vanliga. Musiken består vanligen av en eller ett fåtal låtar, ibland uppdelade på A-sida och B-sida, där A-sidan är singelns huvudlåt. Den första singeln av en artist kallas debutsingel.

Från studioalbum släpps singlar, men under grammofontiden var det vanligt att låtar som fanns på singlar inte fanns med i något album. Numera finns dock de flesta singlarna även tillgängliga på album. Ett studioalbums viktigaste singel, ofta dess första, brukar kallas för huvudsingel. En singel med fler än tre till fem låtar eller med en speltid på över 10–28 minuter brukar idag kallas för EP eller "minialbum". Ibland används även termen maxisingel för att beskriva singlar med utökat antal låtar eller annat bonusmaterial på.

Ordet "singel" kommer från engelska single (ytterst av latin singulus) vilket betyder ensam eller enkel – i detta fall en skiva med en ensam låt på. Inom modern musikdistribution, där musik ofta sprids som datafiler eller dataströmmar, används begreppet "singel" ofta som synonymt för (utgivning av en) singellåt.

Stockholmia – forskning och förlag

Stockholmia – forskning och förlag är ett bokförlag drivet av Stockholms stad som framförallt ger ut en monografiserie. Serien av monografier har givits ut av Kommittén för Stockholmsforskning och dess föregångare Stockholms stadskollegiums Handbokskommitté sedan 1941. Inom ramen för Kommittén för stockholmsforskning bildades bokförlaget Stockholmia 1994 efter beslut i kommunstyrelsen.Från och med den 1 januari 2007 ingår förlaget i Stadsmuseet i Stockholm inom Kulturförvaltningen.

Uppslagsverket Finland

Uppslagsverket Finland är ett svenskspråkigt uppslagsverk med fokus på Finland och då särskilt det finlandssvenska. Uppslagsverket har producerats i regi av Föreningen finlandssvenska uppslagsverk och givits ut av Schildts förlag. Uppslagsverket Finland finns sedan 2009 fritt tillgängligt på Internet.

Västergötland

Västergötland är ett landskap i Götaland i sydvästra Sverige. Det gränsar i sydväst till Halland, i väster till Kattegatt och Bohuslän, i norr till Dalsland, Vänern och Värmland, i öster till Närke och Vättern, samt i sydost till Småland.

William Shakespeare

William Shakespeare (tidigare även Shakspere eller Shakespear), född 1564 (troligen 23 april; döpt 26 april) i Stratford-upon-Avon, Warwickshire, död 23 april 1616 i Stratford-upon-Avon, var en engelsk dramatiker, poet och skådespelare. Shakespeare anses av många ha varit inte bara Englands nationalskald utan också världslitteraturens främste dramatiker genom tiderna. Redan hans samtida kollega Ben Jonson sade: ”Shakespeare was not of an age, but for all time” (”Shakespeare tillhörde inte bara en tidsålder, utan alla”).

Han har kallats ”the Bard of Avon” (”Barden från Avon”) och ”the Swan of Avon” (”Svanen från Avon”). Den dramatiska verksamheten under den elisabetanska eran ägde till stor del rum vid Globe Theatre, där han var delägare, belägen i Southwark i London.

Förkortningar och koder

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.