Gullivers resor

För andra betydelser, se Gullivers resor (olika betydelser).
Gullivers resor
Titeluppslaget till den första upplagan.
Titeluppslaget till den första upplagan.
FörfattareJonathan Swift
OriginaltitelTravels into Several Remote Nations of the World. In Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of Several Ships
OriginalspråkEngelska
LandStorbritannien
GenreSatir, fantasy
FörlagBenjamin Motte
Utgivningsår1726
Utgiven på
svenska
1744–45
HuvudpersonerLemuel Gulliver

Gullivers resor (engelska: Gulliver's Travels, officiellt: Travels into Several Remote Nations of the World. In Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon, and then a Captain of Several Ships), är en roman skriven av Jonathan Swift år 1726. Boken är en kritisk allegori om samtiden. Romanen finns i flera svenska översättningar, den första utgiven i två delar 1744–45, utförd av Olof Bidenius Renhorn.[1]

Bakgrund

1726 utkom boken Gullivers resor, skriven av den starkt politiskt engagerade irländaren Jonathan Swift. Boken handlar om Lemuel Gulliver, en läkarstuderande i Cambridge, som i sin färd mot Ostindien lider skeppsbrott på fyra mycket speciella ställen. Denna reseskildring blev enormt populär då den utkom, dels för att den var en underhållande bok som läsarna lätt kunde engageras av, dels på grund av Jonathan Swifts samhällskritik. Boken är en satir och osar av vrede mot människans alla dumheter på ett lustfyllt och förlöjligande maner.

Del I: En resa till Lilliput[2]

Gulliver's Travel
Lilliput-parad mellan Gullivers ben (illustration från 1913 av Louis Rhead).
4 maj 1699 — 13 april 1702

Första resan beskriver Gullivers ankomst till ett land där allt är litet och där människorna är lika små som teskedar och kallar sig lilliputtaner. De är mycket förnäma och nyfikna. Gulliver är i början okunnig i språket, men efter att blivit lärd av en lilliputan börjar han lära sig behärska det och kan tala med kungen med vilken han etablerar en vänskap. Gulliver lär sig att leva som en jätte ibland småfolket. Men när Gulliver får reda på att lilliputanerna krigar mot den närliggande ön Blefuscu om så triviala ting som från vilken ända man skall knäcka ett ägg förstår Gulliver att han måste ge sig av. Dessutom äter han sig igenom landets matförråd som inte kommer att räcka för evigt.

Del II: En resa till Brobdingnag[3]

Szene aus Gulliver's Reisen - Gulliver in Brobdingnag
Gulliver som utställd figur för Brobdingnag-farmaren, av Richard Redgrave.
20 juni 1702 — 3 juni 1706

På nästa utfärd hamnar Gulliver i jättelandet Brobdingnag (någonstans i Stilla havet). I boken berättas det om Gullivers farliga leverne, då han måste fäktas mot bin och nästan blir uppäten av råttor. Han förs tillsammans med Lantmannens dotter till hovet efter att han blivit köpt av drottningen på marknaden. Gulliver förs till kungen som är mycket lärd och först får för sig att Gulliver är en docka som drivs av ett urverk. Inte förrän han hört Gulliver tala inser han att Gulliver är en människa. Kungen av Brobdingnag tycker mycket om musik, så Gulliver har chansen att visa sin skicklighet då han tar två käppar stora som knölpåkar, klär dem med råttskinn och börjar springa av och an för att slå på tangenterna. Kungafamiljen har roligt åt hans spel, men själv blir han uttröttad efter en enda melodi. Jättarnas självsäkerhet är lite för stor, för när Gulliver berättar om sitt eget hemland blir han inte trodd, då de är säkra på att deras land är det enda i världen. Ingen förstår riktigt vad Gulliver är för något fast han själv sagt att han är en människa, så till sist kommer alla överens om att naturen måste ha behagat skämta när Gulliver blev till. Efter två års vistelse i Brobdingnag börjar Gulliver tröttna på tillvaron. En dag följer han med på en utflykt till kusten, tillsammans med kungen och drottningen. Men Lantmannens dotter och Gullivers övervakare – Glumdalclitch – blir förkyld, så Gulliver måste ta med sig en tjänare till stranden. När Gulliver lagt sig i den ask där han brukar vila, griper en fågel tag i den och flyger iväg, innan den släpper asken i havet. Ett skepp som befinner sig i närheten hittar då lådan, och det var genom det sättet Gulliver kunde komma hem säkert.

Del III: En resa till Laputa, Balnibarbi, Glubbdubdrib, Luggnagg och Japan[4]

Laputa - Grandville
Gulliver upptäcker Laputa, den flygande ön (illustration från 1856 av J. J. Grandville.)
5 augusti 1706 — 16 april 1710

Nästa resa bär av mot en flygande ö. Gulliver tas i början av berättelsen till fånga av sjörövare, gör sig sedan fri och kommer därefter till ön Laputa. Detta är vetenskapens ö, en diamantö som svävar i luften; i själva verket är det öns botten som består av diamanter, och på marken ligger en magnet som håller ön svävande. I historien berättas om vetenskapsmän som gjort de mest kluriga tekniska uppfinningar. Gulliver skojar och driver med vetenskapsmännen och tycker att de är okunniga dårar, för oftast är uppfinningarna löjliga och gör alls ingen nytta. Gulliver besöker olika ställen som Balnibarbi, Lagado, Maldonada och Glubbdubdrib. Sedan seglar Gulliver till Luggnagg där han fängslas och förs till hovet där konungen är mycket mild mot sina undersåtar. Gulliver beger sig sedan hemåt.

Del IV: En resa till Houyhnhnmernas land[5]

Gulliver u Hvajninimů - Grandville
Gulliver i diskussion med houyhnhnmer (illustration från 1856 av J. J. Grandville.)
7 september 1710 – 2 juli 1715

Den sista resan går till Houyhnhnmernas land. Denna är en ö där härskarna, benämnda houyhnhnmer, till förväxling liknar vad man i Gullivers hemland skulle kalla för hästar. Varelserna är mycket förnäma och förfinade, något som inte kan sägas om yahooerna, ett slags tvåbenta varelser som har vissa likheter med vad man i Gullivers hemland skulle kalla för människor. Fast dessa yahooer är smutsiga, grymma och luktar illa. De ädla houyhnhnmernas enda riktigt starka känsla är deras hat mot yahooerna. Gulliver skäms något oerhört, eftersom han inser sin likhet med dessa vämjeliga varelser. Då han till sist kommer hem till England igen, kan han – på grund av att han själv har fått ett sådan hat mot yahooerna – därför inte längre leva ihop med sin familj.

Stil och teman

Genom satiren och allegorin i Gullivers resor, attackerar inte Jonathan Swift de sociala missförhållandena öppet, utan lämnar över till läsaren att själv inse hur löjligt dåtidens europeiska samhällsskick många gånger var. Det kunde under 1700-talet även i västvärlden vara mycket riskabelt att kritisera samhället öppet, varför Swift valde att skriva boken som en satirisk allegori, bland annat med inslag av fiktiva länder.

Namnet på den flygande ön i den tredje reseskildringen, Laputa, har vållat spekulationer om Swifts syfte. Många boköversättningar till spanska, där frasen la puta betyder "horan", har här valt att benämna ön Lupata[6], Laput eller Lapuda. En del skribenter har hävdat att Swift medvetet skulle ha hänsyftat till den spanska termen, för att markera Englands (Laputa) utnyttjande av Irland (Balnibarbi) vid den här tiden.[7]

Kulturell påverkan

Vid ett antal tillfällen under åren 1738–46 publicerade Edward Cave, i The Gentleman's Magazine, delvis fiktiva beskrivningar av de dagliga debatterna från Parlamentet, under titeln Debates in the Senate of Lilliput. Namnen på debattörer och andra nämnda personer, politiker och kungligheter presenterades under lätt igenkännbara förklädnader. Således skrevs om kontinenterna "Degulia" (Europa) och "Columba" (Amerika). De förklädda namnen, och påståendet att detta verkligen skulle vara översättningar av tal hållna av lilliputanska politiker, var en reaktion mot en parlamentsförordning som förbjöd tryckta redogörelser från parlamentsdebatterna. Cave nyttjade till den här sviten texter av skribenter som William Guthrie (juni 1738–november 1740), Samuel Johnson (november 1740–februari 1743) och John Hawkesworth (februari 1743–december 1746).

Gullivers popularitet har gjort att termer med anknytning till Lilliput blivit begrepp på ett antal europeiska språk. Ett exempel är det svenska ordet lilleputt (småväxt person)[8][9]. I nederländskan används "lilliputter" som benämning för vuxna kortare än 130 centimeter, medan "Brobdingnagian" står i Oxford English Dictionary som en synonym för "very large" eller "gigantic". Ordet "yahoo" kan i engelskan användas som beskrivning för en ohövlig eller vild person.[10]

Datortermerna big-endian och little-endian beskriver två möjliga sätt att struktera "ettor och nollor" i bild- och andra datorfiler. Termerna härrör från en av de berömda konflikterna i boken, där två religiösa sekter av lilliputaner strider om hur man rätt ska knäcka ett kokt ägg (från vilken av ändarna – big end eller little end på engelska.

Svensk originalutgåva

Den första svenska översättningen av boken kom 1744–45, i två volymer. Översättningen gjordes då från den franska översättningen, möjligen[källa behövs] på grund av en dåtida större tillgång på franskkunniga översättare.

Del I
 • Jonathan Swift: Capitain Lemuel Gullivers resor, till åtskillige långt bårt belägne land; beprydd mäd kåpparstycken. Förre delen. Tålkad ifrån fransöskan. Mäd kongl. maj:ts allernådigste fribref tryckt. Stockhålm, hos kongl. boktr. i stor-förstendömet = Finnland, sal. Henrich Christopher Merckells enckia.", Stockholm, 1744, 160 sidor. Översättare: Olof Bidenius Renhorn (1706–64).[11]
Del II
 • Jonathan Swift: Capitaine Lemuel Gullivers resår till åtskillige långt bårt belägne land; beprydd med kopparstycken: senare delen. Tålkad ifrån fransöskan och tryckt med konglige maj:sts. allernådigste fribref. : Stockholm, tryckt uti historiographi regni tryckeri af Ephraim Koch, år 1745., Stockholm, 1745, 184 sidor. Översättare: Olof Bidenius Renhorn (1706–64).[12]
CC No 16 Gullivers Travels
Nummer 16 av serietidningen Classic Comics, USA 1943. Omslagsteckning av Lilian Chesney.

Bearbetningar

Barnbok

Resan till Lilliput, och ibland även Resan till Brobdingnag, har under 1900-talet ofta brutits ut ur ursprungsboken för att kunna marknadsföras som en barnbok. Denna skildring kan då snarare fungera som en äventyrsberättelse än som en politisk allegori, med de fascinerande berättelseelementen från en värld där folk är väldigt olika stora. De delar i berättelsen som har med samhällskritik att göra har i barnböckerna också tonats ner. Trots detta kan man fortfarande ana den ursprungliga samhällskritiska tonen. På frågan om varför lilliputtanerna – i vissa bokversioner benämnda lilliputtar eller lilleputtar[källa behövs] – krigar, är man i många barnboksversioner inte säkra på vad konflikten egentligen bygger på. Att berättelser på liknande sätt görs om eller anpassas för en annan publik kallas för adaption. Ett exempel på denna adaption är när Gulliver i originalversionen väljer att hjälpa lilliputtanerna att släcka branden på slottet genom att urinera på elden. I barnboksversionen hämtar han vatten i ett kärl och häller över elden.

Andra kända berättelser som genomgått liknande adaption är Robinson Crusoe av Daniel Defoe och Teenage Mutant Ninja Turtles, där 1984 års serietidningsversion, riktad till tonåringar och vuxna, genomgick en mycket omfattande adaption då 1987 års tecknade TV-serie skapades. Även Toxic Avenger genomgick en liknande förändring i och med lanseringen av Toxic Crusaders.[13]

Swifts berättelse har även vid ett flertal tillfällen givits ut som tecknad serie, vanligen endast med den första berättelsen beskriven.

Filmatiseringar

En videofilm som visar ett utdrag ur 1939 års animerade filmversion av Gullivers resor.

Jonathan Swifts berättelse om Gullivers resor har filmats ett flertal gånger.

 • Den mest berömda filmversionen är den tecknade amerikanska långfilmen från 1939, av Max Fleischer. Den blev en stor framgång och Oscarnominerades. Filmen hade premiär i Sverige 26 april 1940.
 • 1965 års Gulliver no uchū ryokō (ガリバーの宇宙旅行, engelska: Gulliver's Travels Beyond the Moon), från animationsstudion Toei var en fri fortsättning på Gullivers bok, placerad i 1960-talets samtid. I denna historia figurerar en åldrande Gulliver som drömmer om att äntligen få göra en resa ut i rymden, till "det gröna hoppets planet". Tillsammans med pojken Ted, en kråka, en talande leksakssoldat och en hund går detta i uppfyllelse. I filmen beskrivs också en planet där robotar tagit makten.
 • Laputa – Slottet i himlen är en japansk animerad film från 1986, i regi av Hayao Miyazaki. I den här filmen dyker den flygande ön från Gullivers tredje resa upp, nu folktom men fortfarande försedd med vissa dolda krafter.
 • 2010 kom den amerikanska Gullivers resor, med Jack Black i huvudrollen. Till skillnad från andra Gulliver-bearbetningar är filmen av mer komisk karaktär.

Referenser

 1. ^ Swift, Jonathan; Renhorn, Olof Bidenius (1745). =Capitain Lemuel Gullivers resor./(Swift.) Stockholm. 1-2. 1744-45=. [Del 2], Capitaine Lemuel Gullivers resår till åtskillige långt bårt belägne land; beprydd med kopparstycken: senare delen. Tålkad ifrån fransöskan och tryckt med konglige maj:sts. allernådigste fribref. : Stockholm, tryckt uti historiographi regni tryckeri af Ephraim Koch, år 1745.. Stockholm. Libris 2416168
 2. ^ Swift, Jonathan: "Gullivers resor", Niloe, 1976. ISBN 91-7102-056-X. 7ff.
 3. ^ Swift, Jonathan: "Gullivers resor", Niloe, 1976. ISBN 91-7102-056-X. 78ff.
 4. ^ Swift, Jonathan: "Gullivers resor", Niloe, 1976. ISBN 91-7102-056-X. 161ff.
 5. ^ Swift, Jonathan: "Gullivers resor", Niloe, 1976. ISBN 91-7102-056-X. 237ff.
 6. ^ SARPE- ISBN 84-599-0061-4 y Salvat, 1969
 7. ^ SWIFT, Jonathan. Los viajes de Gulliver. Ed. de Pilar Elena. Madrid, Cátedra, 1992. ISBN 84-376-1094-X, p. 375. Ch. Firth härleder namnet från spanskans la puta ("horan") och relaterar den till ett spanskt uttryck med innebörden att en slik dam tömmer ens börs. Med det här ordvalet kunde Swift alludera till den engelska regeringens pågående utsugning av Irland. Symboliken var således att Laputa var den utsugande ön. Swift hade i en av sina dikter redan tidigare jämfört det engelska styret, med en tysk (hannoveran) på tronen och whigs kontrollerandes parlamentet, med en prostituerad.
 8. ^ "Lilleputt". Nationalencyklopedins ordbok. Läst 2012-03-15.
 9. ^ Svenska Akademiens ordbok: Lilleputt
 10. ^ "Yahoo". Reverso Collings – English synonyms dictionary. Läst 2012-03-15.
 11. ^ Bokreferens för första delen, på Libris. Kb.se. Läst 2012-03-15.
 12. ^ Bokreferens för andra delen, på Libris. Kb.se. Läst 2012-03-15.
 13. ^ Ola Sigvardsson (8 augusti 1992). ”Hård marknadsföring av nytt monster. Leksaker i PVC-plast säljs med miljöargument”. Dagens nyheter. http://www.dn.se/arkiv/ekonomi/hard-marknadsforing-av-nytt-monster-leksaker-i-pvcplast-saljs-med. Läst 10 mars 2015.

Externa länkar

1819 Laputa

1819 Laputa eller 1948 PC är en asteroid i huvudbältet som upptäcktes den 9 augusti 1948 av den sydafrikanske astronomen E. L. Johnson i Johannesburg. Den har fått sitt namn efter den flygande ön Laputa i romanen Gullivers resor av Jonathan Swift.

Asteroiden har en diameter på ungefär 54 kilometer.

2952 Lilliputia

2952 Lilliputia eller 1979 SF2 är en asteroid i huvudbältet som upptäcktes den 22 september 1979 av den rysk-sovjetiske astronomen Nikolaj Tjernych vid Krims astrofysiska observatorium på Krim. Den har fått sitt namn efter det fiktiva landet Lilleputt i Jonathan Swifts bok Gullivers resor.

Asteroiden har en diameter på ungefär 6 km.

Forum bokförlag

Forum bokförlag (formellt namn Bokförlaget Forum) är ett bokförlag inom Bonnierförlagen som ägs av Bonnier AB.

Under åren 1944–1999 gav förlaget ut klassiker i serien Forumbiblioteket. Några av dem är Strindbergs Röda rummet, Voltaires Candide, Swifts Gullivers resor och Goethes Faust. Förebilderna för serien var tyska förlaget Insel-Bücherei, engelska Everyman’s Library och amerikanska Modern Library.Man gav även under många år ut Guinness rekordbok. 2007 års Nobelpristagare i litteratur Doris Lessing ges ut av förlaget. Andra Nobelpristagare Forum ger ut är Elfriede Jelinek, Gao Xingjian, Toni Morrison och Elias Canetti.

Gullivers resor (film, 1939)

Gullivers Resor (engelska: Gulliver's Travels) är en amerikansk animerad film med biopremiär i USA den 22 december 1939 med regi av Dave Fleischer och i produktion av Max Fleischer. Filmen är världens näst äldsta animerade långfilm i färg, efter Snövit och de sju dvärgarna från 1937.

Gullivers resor (film, 2010)

Gullivers Resor (engelska: Gulliver's Travels) är en amerikansk familjekomedifilm som hade bioremiär i USA den 25 december 2010. Den är regisserad av Rob Letterman och är löst baserad på Jonathan Swifts 1700-talsroman med samma namn, men utspelar sig i modern tid. I rollerna syns bland andra Jack Black, Emily Blunt, Jason Segel och Amanda Peet. Filmen, som även gjordes i 3D, distribuerades av 20th Century Fox.

Gullivers resor (olika betydelser)

Gullivers resor kan syfta på:

Gullivers resor – en roman skriven av Jonathan Swift år 1726

Gullivers resor (film, 1939) – en amerikansk animerad film från 1939, originaltitel Gulliver's Travels

Gullivers resor (film, 1960) – en amerikansk stop motion film från 1960, originaltitel The 3 Worlds of Gulliver

Gullivers resor (film, 2010) – en amerikansk familjekomedifilm från 2010, originaltitel Gulliver's Travels

Gullivers resor (miniserie) – en brittisk-amerikansk miniserie från 1996, originaltitel Gulliver's Travels

I en djup, oändlig skog

I en djup, oändlig skog psalmtext av Carl Olof Rosenius, tryckt i tidningen Pietisten nr 1 1849 under rubriken ”Guds barn i mörker och ljus”. Det är en allegorisk dikt som i original omfattar 28 strofer och handlar om vad rubriken anger.

Sju av stroferna har kommit till särskilt vidsträckt användning, ofta som s.k. barnsång, men sången skrevs för Guds barn i alla åldrar (”Så, Guds barn, går ofta du / djupt i mörker, kanske nu”). Detta öde (att främst räknas som passande för barn) påminner både om hur det gått för Tryggare kan ingen vara och Gullivers resor, för att inte tala om våra folksagor och andra fantasieggande texter! Samtidigt har den berättande, naivt hållna formen gett sången en livslängd som är jämförlig med de andra exemplen ovan.

Melodin av Oscar Ahnfelt komponerades 1850 (F-dur, 2/4).

Jonathan Swift

Jonathan Swift, född 30 november 1667 i Dublin, Irland, död 19 oktober 1745 i Dublin, var en irländsk-brittisk kyrkoman, författare och satiriker. Han brukar betraktas som en av världslitteraturens största satiriker.

Lilleputtstat

Lilleputtstat, lilleputtland, vardaglig benämning på suverän stat, särskilt i Europa, med påfallande liten areal och befolkning.

Dessa länders näringsliv brukar grundas på helt andra sektorer än länder av mer ordinär storlek - till exempel är utgivning av frimärken, brevlådeföretag och kasinon ofta avgörande för landets välstånd.

Begreppet härstammar från det fiktiva landet Lilliput, en ö i södra Indiska Oceanen som förekommer i berättelserna "Gullivers resor" av Jonathan Swift.

Max Fleischer

Max Fleischer, född 19 juli 1883 i Kraków i dåvarande Österrike-Ungern, död 11 september 1972 i Los Angeles i Kalifornien, var en amerikansk pionjär inom animerad film i USA. Under ljudfilmens genombrottsperiod slog han igenom med ett flertal tecknade ljudfilmer.

Han producerade tekniska utbildningsfilmer för USA:s armé under första världskriget och vetenskapliga filmer. Redan 1914 började han producera animerade underhållningsfilmer för vars utveckling han var en banbrytande pionjär.

Bland hans mest berömda seriefigurer finns Karl-Alfred, Betty Boop och Stålmannen. I samarbete med brodern Dave Fleischer skapade han 1939 sin största film, Gullivers resor.

Oscarsgalan 1940

Oscarsgalan 1940, som var den 12:e upplagan av Oscarsgalan där det prestigefyllda amerikanska filmpriset Oscar delades ut till filmer som kom ut under 1939, hölls 29 februari 1940 i Kokosnötlunden vid Ambassador Hotel i Los Angeles. Programledare för galan var Bob Hope.

Borta med vinden hade flest nomineringar och vann dessutom flest priser under galan, inklusive för Bästa film. Hattie McDaniel blev den första afroamerikanen någonsin som nominerades för och vann en Oscar, hon vann för bästa kvinnliga biroll i Borta med vinden. Sidney Howard blev den första att bli nominerad och vinna en Oscar postumt.

Pierre-François Guyot Desfontaines

Pierre-François Guyot Desfontaines, född den 29 juni 1685 i Rouen, död den 16 december 1745 i Paris, var en fransk skriftställare.

Desfontaines var en tid professor i Bourges, men blev för sedlighetsförbrytelser inspärrad i Bicêtre. Genom Voltaires inflytande blev han utsläppt, men angrep senare denne, vilket hade en ytterst häftig polemik till följd. Desfontaines översatte Vergilius, Jonathan Swifts "Gullivers resor" (1727) med mera och utgav bland annat Dictionnaire néologique (1726; 7:e upplagan 1756).

Pinto Colvig

Vance DeBar "Pinto" Colvig, född 11 september 1892, död 3 oktober 1967, var en amerikansk röstskådespelare. Han hade rösten till bland andra Långben, Pluto, dvärgarna Trötter och Butter i Snövit och de sju dvärgarna och till Gabby i Gullivers Resor. Hans röst hörs även som Aracuan,fågeln som driver Kalle Anka till vansinne i Kalle Anka i djungeln, ett inslag i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul, som visas i svensk TV på julafton. Pinto var en riktig mångsysslare under sin levnadstid och förutom röstskådespeleriet var han också aktiv inom radio, tidning och som cirkusartist.

Robinsonad

En robinsonad (av Robinson Crusoe) är en berättelse om någons äventyrliga upplevelser på en mer eller mindre obebodd ö, eller på mindre bebodd trakt, sanna eller påhittade. Ofta sker ett skeppsbrott i historiens upptakt. Det kan också handla om science fiction-variant, med äventyr på en obebodd planet.

Rotoskopi

Rotoskopi (engelska: rotoscoping) är en animationsteknik där man utgår från avfilmade scener. Via konturteckningar baserade på filmrutorna skapas animerad film som följer det filmade bakgrundsmaterialet men omvandlade till teckningar.

Rotoskopi har en lång historia inom animationen. Tidiga animationer av bland annat Winsor McCay (Gertie the Dinosaur), bröderna Fleischer (som patenterade tekniken 1917 alternativt 1915, se bland annat Gullivers resor) och Walt Disney (Snövit) innehåller stora mängder rotoskopi. På senare år har tekniken bland annat kommit till användning hos Sagan om ringen (av Ralph Bakshi, 1978), I vakna livet (USA, 2001) och Aku no hana (Japan, 2013). Tekniken har även använts inom pedagogiska sammanhang, som i ''Naked'', en animerad nederländsk dokumentärserie om ungdomar och de kroppsliga förändringarna under tonåren (2010).Bland svenska animatörer som arbetat med rotoskopi finns Linus Hallström.

Tom Sturridge

Thomas Sidney Jerome "Tom" Sturridge, född 21 december 1985 i Lambeth i London, är en brittisk skådespelare. Han är son till Phoebe Nicholls och Charles Sturridge.

Sturridge började sin skådespelarkarriär när han var 11 år gammal i en TV-version av Gullivers resor, regisserad av hans far. Han utbildades vid det ansedda Winchester College, men hoppade av innan han avslutade sin A-level. Han återvände till skådespeleriet 2004, med en roll i Vanity Fair och i Being Julia. År 2005 spelade Sturridge rollen som William Herbert i TV-produktionen A Waste of Shame om William Shakespeare.

Under 2006 hade Sturridge en roll i den psykologiska thrillern Like Minds (även kallad Murderous Intent). 2009 hade han en roll i den brittiska komedifilmen The Boat That Rocked, regisserad av Richard Curtis. Samma år spelade han en roll i teaterpjäsen Punk Rock. För den rollen vann han 2009 Critics' Circle Theatre Award pris som bästa nykomling.

Sedan 2011 har Sturridge ett förhållande med skådespelaren Sienna Miller. Paret fick en dotter sommaren 2012.

Virginia, Cavan

Virginia (iriska: Acadh an Lúir) är ett samhälle i Cavan i Republiken Irland med 1 734 invånare (2006). Virginia ligger vid huvudvägen N3 mellan Navan och Cavan och intill Lough Ramor.

Virginia grundlades under bosättningen i Ulster under 1500-talet och fick sitt engelska namn efter Elisabet I av England, The Virgin Queen. Omkring 5 kilometer utanför Virginia ligger Cuilcaigh House där Jonathan Swift ska ha fått grundidén till Gullivers resor.

Förutom bilväg finns det även en busslinje som går till huvudstaden Dublin varje timme.

Yahoo!

Yahoo Inc. (Nasdaq: YHOO) är ett amerikanskt företag grundat 1995. Det är känt för sin portal och söktjänst för Internet, skrivet som Yahoo!. Söktjänsten indexeras med hjälp av sökmotorn Yahoo Slurp.

Yahoo hade 490 miljoner unika besökare i april 2010. Yahoo var en Internetpionjär och på 1990-talet en av de dominerande Internetportalerna. 2016 meddelades att Verizon köper Yahoos (kärn)verksamhet.

Gullivers resor av Jonathan Swift

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.