Franco Zeffirelli

Franco Zeffirelli, ursprungligen Gianfranco Corsi, född 12 februari 1923 i Florens, död 15 juni 2019 i Rom,[1] var en italiensk regissör, främst känd för sin filmproduktion. Zeffirelli arbetade även med opera, teater och television. Han är känd för sin filmatisering av Romeo och Julia (1968) och miniserien Jesus från Nasaret (1977). Åren 1994–2001 satt Zeffirelli i den italienska senaten för Silvio Berlusconis parti Forza Italia.

Franco Zeffirelli
Franco Zeffirelli 2008.
Franco Zeffirelli 2008.
FöddGian Franco Corsi Zeffirelli
12 februari 1923
Florens, Toscana, Italien
Död15 juni 2019 (96 år)
Rom, Italien
Betydande verkSå tuktas en argbigga
Romeo och Julia
Jesus från Nasaret
IMDb SFDb

Biografi

Franco Zeffirelli växte upp i Florens. Efter att ha stridit i andra världskriget studerade han konst och arkitektur vid Florens universitet och arbetade med regissörer som Vittorio De Sica, Roberto Rossellini och Luchino Visconti. Under 1960-talet gjorde han sig känd för sina uppsättningar av pjäser i London och New York, och snart överförde han sina idéer till bioduken.

Franco Zeffirelli var också en framträdande operaregissör sedan 1950-talet, i bland annat Italien och USA. Här kan nämnas hans uppsättning av ToscaRoyal Opera House i London med Maria Callas och Tito Gobbi och flertalet uppsättningar på Metropolitan i New York, såsom La Bohème och Turandot.

Filmografi i urval

Referenser

  1. ^ Franco Zeffirelli, Oscar-Nominated Director for 'Romeo and Juliet,' Dies at 96

Externa länkar

Alcina

Alcina (HWV 34) är en opera seria i tre akter med musik av Georg Friedrich Händel. Librettoförfattaren är okänd, men temat är, liksom i dessa Händeloperorna Orlando och Ariodante, från Ludovico Ariostos Orlando furioso, en episk dikt skriven vid tiden för Karl den stores krig mot morerna.

Angela Bettis

Angela Marie Bettis, född 9 januari 1973 i Austin, Texas, USA, är en amerikansk skådespelerska. Hon är mest känd för sin roll som Janet Webber i filmen Stulna år, där hon spelar mot bland andra Winona Ryder och Angelina Jolie. En annan känd roll gör hon i filmen May från år 2002.

Antony and Cleopatra (opera)

Antony and Cleopatra är en amerikansk opera i tre akter med musik av Samuel Barber och med libretto av Franco Zeffirelli baserad på dramat Antonius och Cleopatra av William Shakespeare.

Broder sol och syster måne

Broder sol och syster måne är en italiensk-brittisk film från 1972 i regi av Franco Zeffirelli. Filmen är den sanna historien om Franciskus av Assisi (1182-1226), hans liv och hur han startar Franciskanorden.

Callas Forever

Callas Forever är en italiensk dramafilm från 2002 i regi av Franco Zeffirelli.

Hamlet (film, 1990)

Hamlet är en film av Franco Zeffirelli från 1990 baserad på William Shakespeares drama Hamlet prins av Danmark.

Hamlet (olika betydelser)

Hamlet kan avse:

Shakespeares-pjäsHamlet, pjäs av William Shakespeare

Kung Hamlet, prins Hamlets far

Prins Hamlet, huvudkaraktären i pjäsen

Ur-Hamlet, (omtvistade) pjäsen skriven före Shakespeares pjäsAdaptationer av pjäsenHamlet (opera), av Ambroise Thomas

Hamlet (Tjajkovskij), ouvertyr-fantasi, Op. 67a, och oförutsedd musik, Op. 67b, av Pjotr Tjajkovskij

Hamlet (film, 1900), regisserad av Clément Maurice

Hamlet (film, 1908), regisserad av Henri Desfontaines

Hamlet (film, 1913), en stumfilmversion av pjäsen regisserad av Hay Plumb med Johnston Forbes-Robertson i huvudrollen

Hamlet (film, 1920), regisserad av Svend Gade och Heinz Schall med Asta Nielsen i huvudrollen

Hamlet (film, 1948), regisserad av Laurence Olivier som även har huvudrollen

Hamlet (film, 1964), regisserad av Grigorij Kozintsev med Innokentij Smoktunovskij i huvudrollen

Johnny Hamlet (film, 1968), en western-filmversion av Hamlet regisserad av Enzo G. Casteralli med Andrea Gioardano i huvudrollen

Hamlet (film, 1969), regisserad av Tony Richardson med Nicol Williamson i huvudrollen

Dust in the Sun (film, 1973, en western-filmversion av Hamlet regisserad av Richard Balducci med Bob Cunningham i huvudrollen

Hamlet (film, 1990), regisserad av Franco Zeffirelli med Mel Gibson i huvudrollen

Hamlet (film, 1996), regisserad av Kenneth Branagh som även har huvudrollen

Hamlet (film, 2000), regisserad av Michael Almereyda med Ethan Hawke i huvudrollen

The Tragedy of Hamlet (TV, 2002) regisserad av Peter Brook

Hamlet 2, från 2008, regisserad av Andy Fleming

The Klingon Hamlet (The Tragedy of Khamlet, Son of the Emperor of Qo'noS), en översättning av pjäsen på språket Klingon i serien Star TrekMediaHamlet, en karaktär i den tecknade serien Hagbard Handfaste

Hamlet, tecknad serie i The Stage

The Hamlet, roman av William FaulknerPlatserHamlet, Kalifornien

Hamlet, Indiana

Hamlet, Nebraska

Hamlet, New York

Hamlet, North Carolina

The Hamlets, Liverpool, EnglandÖvrigtHamlet (cigarrmärke), ett cigarrmärke producerat av Japan Tobacco

Hamlet (krater), en krater på Uranus måne Oberon

Hamlet (fisk), genus Hypoplectrus

HAMLET, proteinet Human alpha-lactalbumin Made lethal to Tumor cells

Strategic Hamlet Program, counter-insurgency strategy

FIM-43 Redeye, en luftvärnsrobot känd som "Hamlet" i den danska försvarsmakten

Hamlets, webbservermjukvara

M/S Hamlet, passagerarfartyg

M/S Hamlet, skonare

Jane Eyre (film, 1996)

Jane Eyre är en fransk-italiensk-brittisk-amerikansk dramafilm från 1996 i regi av Franco Zeffirelli. Filmen är baserad Charlotte Brontës roman med samma namn från 1847. I huvudrollerna ses William Hurt, Charlotte Gainsbourg och Joan Plowright. Filmen följer romanen, även om den förtätar och utesluter det mesta av handlingen i bokens sista fjärdedel (då Jane Eyre ger sig av, hittar nya vänner och ett nytt arbete) för rymma berättelsen i en tvåtimmars film.

Jesus från Nasaret (miniserie)

Jesus från Nasaret (originaltitel: Jesus of Nazareth) är en italiensk-brittisk miniserie från 1977 i regi av Franco Zeffirelli. Titelrollen spelas av Robert Powell. Den skildrar tiden före Jesu födelse, hans födelse, liv, död och uppståndelse.

Jesus från Nasaret sändes ursprungligen på tv-kanalen Rai 1 i Italien i fem avsnitt, från den 27 mars till den 25 april 1977. I Storbritannien sändes den på tv-kanalen ITV i två delar, den 3 april och den 10 april 1977.

Los Angeles-operan

Los Angeles-Operan är USA:s fjärde största operakompani, invigd i centrala Los Angeles, Kalifornien år 1986. Dess hemmascen är Dorothy Chandler Pavilion, vilken i sin tur är en del av Los Angeles Music Center.

Operaverksamheten i Los Angeles bestod under 1950-talet mest av det 1948 grundade sällskapet Los Angeles Civic Grand Opera, som framförde produktioner i en kyrka i Beverly Hills. Därefter arrangerades sporadiska gästspel från framför allt San Francisco Opera och Metropolitan Opera.

1984 gav The Music Center Opera Association den engelske operamannen Peter Hemmings i uppdrag att som dess förste chef skapa Los Angeles Opera för egen operaproduktion. Denna blev verklighet år 1986 med uppsättningen av Verdis Otello med Plácido Domingo i huvudrollen. Domingo hade varit med i uppbyggandet av Los Angeles-operan redan från början, som rådgivare och år 2003 efterträdde han Peter Hemmings som dess övergripande chef.

Operakompaniet har satsat på en repertoar av klassiker blandat med nyskrivet och mindre kända verk. Med sin närhet till filmindustrin har man också emellanåt engagerat kända filmregissörer att göra operaregidebut, däribland Woody Allen, Garry Marshall, Franco Zeffirelli, Herbert Ross och William Friedkin. Sedan 2007 har man också producerat operor av kompositörer som blev utsatta för förföljelser i Nazityskland under serien "Recovered Voices", samt driver en satsning för att utveckla nya unga talanger för en operakarriär.

Olivia Hussey

Olivia Hussey, eg. Olivia Osuna, född 17 april 1951 i Buenos Aires, är en argentinsk-brittisk skådespelare.

Hussey är dotter till tangosångaren Andreas Osuna. När hon var sju år flyttade hon med sin engelska mor och bror till England. Där studerade hon vid en teaterskola och scendebuterade i The Prime of Miss Jean Brodie. Där upptäcktes Hussey av den italienske regissören Franco Zeffirelli, som gav henne huvudrollen som Julia i Romeo och Julia 1968. I Sverige är Olivia Hussey kanske mest känd för rollen som Rebecca i Ivanhoe, som visas på nyårsdagen i svensk TV varje år.

Hussey är gift för tredje gången och har tre barn. Hennes förste make (1971–1978) var Dean Paul Martin, son till Dean Martin.

Oscarsgalan 1969

Oscarsgalan 1969 som hölls 14 april 1969 var den 41:a upplagan av Oscarsgalan där det prestigefyllda amerikanska filmpriset Oscar delades ut till filmer som kom ut under 1968.

Oscarsgalan 1983

Oscarsgalan 1983 var den 55:e upplagan av Oscarsgalan och sändes från Dorothy Chandler Pavilion i Los Angeles den 11 april 1983. Programledare var Liza Minnelli, Dudley Moore, Richard Pryor och Walter Matthau.

Roberto Alagna

Roberto Alagna, född 7 juni 1963 i Clichy-sous-Bois, är en fransk operasångare (tenor).

Alagna föddes utanför Paris 1963 i en siciliansk invandrarfamilj. Som tonåring började den unge Alagna sjunga pop i Paris kabaréer, mest för drickspengar. Påverkad främst av filmer med Mario Lanza, men också av inspelningar av många historiska tenorer, bytte han sedan till opera, men är i stort sett självlärd. Han "upptäcktes" av Gabriel Dussurget, en av grundarna av Aix-en-Provence Festival.

Efter att han vunnit Luciano Pavarotti International Voice Competition, ett initiativ som stöds av det italienska ministeriet för kulturarv och aktiviteter, och som startade i Modena år 1988, gjorde Alagna sin professionella debut som Alfredo Germont i La Traviata med Glyndebourne Touring Company. Detta har sedan lett till många uppdrag i de mindre operahusen i Frankrike och Italien, främst rollen som Alfredo, en roll som han så småningom skulle sjunga över 150 gånger.

Hans rykte växte och han blev snart inbjuden att sjunga på stora teatrar som La Scala första gången 1990, Covent Garden 1992 och Metropolitan Operan i New York som Rodolfo i Puccinis opera Boheme, 1996. Hans föreställningar av Romeo i Romeo och Julia av Charles Gounod på Covent Garden 1994 (med Leontina Vaduva) gav honom internationell stjärnstatus.

Alagna öppnade säsongen 2006/07 på La Scala den 7 december 2006 med en nyproduktion av Aida i regi av Franco Zeffirelli. Alagna fick där kritik för alltför stor känslighet efter att ha fått busvisslingar från publiken och därvid avbrutit sin medverkan. Föreställningen fullföljdes sedan av en jeansklädd Antonello Palombi som var reserv för rollen.

Under 2007 fick Roberto Alagna gör flera inhopp i föreställningar på Metropolitan Opera bland annat för Rolando Villazon i operan Romeo och Julia i fyra föreställningar med Anna Netrebko som motspelare. Alagna anlitades också av Metropolitan Opera i sista minuten för att täcka för Marco Berti den 16 oktober 2007 i Verdis Aida. Efter föreställningen gav publiken honom en stående ovation. Den 15 december sjöngs Roméo och Julia med Alagna och Netrebko. Föreställningen sändes av Met till 447 biografer över hela världen i HD-kvalité och sågs av cirka 97 000 personer.

Under de senaste åren har Alagna varit en förespråkare för att återuppföra försummade franska operor - Alfanos Cyrano de Bergerac, Massenets Le Jongleur de Notre-Dame, Lalos Fiesque och nya kompositioner - Vladimir Cosmas Marius et Fanny och hans bror David Alagnas Le dernier jour d'un condamné. Han har också spelat in lätt musik med ett hyllningsalbum för Luis Mariano, Sicilien, och Pasión.

Romeo och Julia (film, 1968)

Romeo och Julia (engelska: Romeo and Juliet) är en brittisk-italiensk romantisk dramafilm från 1968 i regi av Franco Zeffirelli. Filmen är baserad på pjäsen med samma namn av William Shakespeare. I titelrollerna ses Leonard Whiting och Olivia Hussey.

Så tuktas en argbigga (film)

Så tuktas en argbigga (engelska: The Taming of the Shrew) är en amerikansk-italiensk komedifilm från 1967 i regi av Franco Zeffirelli. Filmen är baserad på William Shakespeares pjäs med samma namn. I huvudrollerna som Kate och Petruchio ses Elizabeth Taylor och Richard Burton.

Tea with Mussolini

Tea with Mussolini är en brittisk-italiensk film från 1999 i regi av Franco Zeffirelli, med bland andra Cher, Maggie Smith och Judi Dench. Filmen hade världspremiär i Italien den 26 mars 1999 och svensk publikpremiär den 15 oktober 1999.

Maggie Smith tilldelades en Bafta som bästa kvinnliga skådespelare i en biroll. Filmen fick också pris för bästa kostym (italienska filmfackets pris) och för bästa frisyrer (Hollywoods smink och frisyr).

Filmen är till viss del självbiografisk, med utgångspunkt från regissören, och handlar om den unge pojken Lucas uppfostran av en krets med engelska och amerikanska kvinnor i Florens med omnejd, före och under andra världskriget.

Utmaningen (film, 1979)

Utmaningen (engelska: The Champ) är en amerikansk långfilm från 1979 i regi av Franco Zeffirelli, med Jon Voight, Faye Dunaway, Ricky Schroder och Jack Warden i rollerna. Filmen fick en Oscarsnomering för Bästa musik (Dave Grusin) och barnskådespelaren Ricky Schroder vann en Golden Globe för Bästa nykomling i en dramafilm. Utmaningen är en nyinspelning av En hjälte från 1931.

Filmer i regi av Franco Zeffirelli

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.