Encyclopædia Britannica

Encyclopædia Britannica (latin för ”brittisk encyklopedi”) är en engelskspråkig encyklopedi. Av engelskspråkiga uppslagsverk är Encyclopædia Britannica det äldsta som fortfarande publiceras.[1]

Den första upplagan publicerades i tre volymer mellan 1768 och 1771 i Edinburgh.[2] Den rådande upplagan innehåller omkring 120 000 artiklar. Upplagan från 1911 är fritt tillgänglig på internet, i likhet med den svenska Nordisk Familjebok. Encyklopedin blev 1994 den första encyklopedin på Internet.[3]

I mars 2012 meddelade företaget att uppslagsverket inte längre skulle tryckas i nya upplagor och i stället gå över till att endast producera den i digital form. Den sista tryckta upplagan är den från 2010 som trycktes i 32 band och såldes i 8 000 exemplar. Uppslagsverket hade sin största försäljning i tryckt form år 1990 när 120 000 exemplar såldes enbart i USA.[1]

Encyclopædia Britannica
Ad Encyclopaedia-Britannica 05-1913
Annons för Encyclopædia Britannica 1911 från maj 1913.
Information
LandStorbritannien Storbritannien
SpråkEngelska
GenreFakta
Utgiven1768
TypUppslagsverk

Referenser

Noter

  1. ^ [a b] ”After 244 Years, Encyclopaedia Britannica Stops the Presses”. The New York Times. 13 mars 2012. http://mediadecoder.blogs.nytimes.com/2012/03/13/after-244-years-encyclopaedia-britannica-stops-the-presses/. Läst 23 mars 2015.
  2. ^ ”History of Encyclopædia Britannica” (på engelska). Encyclopædia Britannica. Arkiverad från originalet den 20 oktober 2006. https://web.archive.org/web/20061020084752/http://corporate.britannica.com/company_info.html.
  3. ^ Encyclopædia Britannica

Externa länkar

Aage N. Bohr

Aage Niels Bohr, född 19 juni 1922 i Köpenhamn, död 8 september 2009 i Köpenhamn, var en dansk fysiker och nobelpristagare. Han var son till nobelpristagaren Niels Bohr. Aage Bohr, Ben R. Mottelson och James Rainwater tilldelades Nobelpriset i fysik 1975 för "upptäckten av sambandet mellan kollektiva rörelser och partikelrörelser i atomkärnor, samt den därpå baserade utvecklingen av teorien för atomkärnans struktur".

Bohr påbörjade studier i fysik vid Köpenhamns universitet 1940, och har själv uppgett sig vara inspirerad till sitt ämnesval av den internationella miljö av fysiker som fanns runt hans far i Köpenhamn under hans uppväxt. I oktober 1943 flydde han, och resten av familjen Bohr, till Sverige för att undkomma att gripas av den nazistiska ockupationsregimen. En tid senare följde han sin far till England, och fungerade under denna tid som faderns sekreterare och assistent, då de båda var knutna till Manhattanprojektet. I augusti 1945 kunde han återkomma till Danmark och återuppta sina studier, och avlade magisterexamen 1946.Han doktorerade 1954 på avhandlingen Rotational States of Atomic Nuclei och blev 1956 professor vid Köpenhamns universitet. 1963-1970 var han föreståndare för Niels Bohr-institutet, och från 1975 var han direktör för NORDITA.Hans forskning gällde till stor del atomkärnornas struktur.

Bohr var ledamot av Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab och flera lärda akademier utanför Danmark, bland annat Kungliga Vetenskapsakademien i Sverige. Han var hedersdoktor vid universiteten i Manchester, Oslo, Heidelberg, Trondheim och Uppsala.Aage Bohr avled den 8 september 2009.

Albert Claude

Albert Claude, född 24 augusti 1899, död 22 maj 1983, var en belgisk nobelpristagare. År 1974 erhöll han Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillsammans med Christian de Duve och George E. Palade.

Andrew Fielding Huxley

Sir Andrew Fielding Huxley, född 22 november 1917 i Hampstead, London, död 30 maj 2012 i Grantchester, Cambridgeshire, var en brittisk fysiolog. Han var halvbror till Julian och Aldous Huxley, samt sonson till T.H. Huxley.

Huxley mottog Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1963 för upptäckter om jonmekanismer vid nervretning. Han delade priset med Alan L. Hodgkin och John Eccles.

Brittiska Guyana

Brittiska Guyana äldre namn Brittiska Guayana var en brittisk besittning vid Sydamerikas nordkust, vilket senare kom att bli Guyana.

Området bosattes av nederländarna från 1600-talet vid besittningar som Essequibo, Demerara och Berbice. De erövrades av britterna 1796, återfördes till nederländarna 1802, men erövrades året därpå återigen av britterna. Landområdet gavs officiellt bort till britterna 1814 och slogs samman till en enda besittning 1831. Huvudstad var Georgetown (känd som Stabroek fram till 1812). Guyana blev självständigt den 26 maj 1966.

Charles Taylor (filosof)

Charles Margrave Taylor, född 5 november 1931, är en kanadensisk filosof som är mest känd för sina tankar om identitet i en mångkulturell västvärld framförda i bland annat boken Det mångkulturella samhället.

Huglifloden

Huglifloden, eller Hooghly, är den västligaste och i kommersiellt hänseende viktigaste av de mynningsarmar genom vilka Ganges strömmar ut i Bengaliska viken. Största stad längs floden är Calcutta. Floden är 260 kilometer lång. Den har gett namn åt staden Hugli-Chuchura och distriktet Hugli. Staden Serampore, som är belägen vid floden, var under danskt styre under namnet Frederiksnagore mellan åren 1755 och 1845, och såldes därefter till Brittiska Ostindiska Kompaniet.

John Cornforth

John Warcup Cornforth, född 7 september 1917 i Sydney, New South Wales, död 8 december 2013, var en australisk kemist. År 1975 erhöll han Nobelpriset i kemi för sin forskning rörande organisk kemi.

Karl Marx

Karl Heinrich Marx, född 5 maj 1818 i Trier i Kungariket Preussen, död 14 mars 1883 i London i Storbritannien, var en tysk filosof, sociolog, nationalekonom och historiker. Han räknas som en av grundarna till sociologin och är upphovsman till den ekonomiska, politiska, och filosofiska teori som kom att kallas marxism.

Kongobäckenet

Kongobäckenet är Kongoflodens avrinningsområde i västra centrala Afrika runt ekvatorn. Området innefattar hela eller delar av länderna Kongo-Brazzaville, Kongo-Kinshasa, Centralafrikanska republiken, Zambia, Angola, Kamerun och Tanzania. Området är omkring 1900 kilometer från norr till söder och ungefär samma öster till väster. I nordost gränsar det till Nilens avrinningsområde. Världens näst största regnskog ligger i bäckenet mellan 4° N och 5° S. Söder och norr om regnskogen finns det savanner.

Lilongwe

Lilongwe är huvudstad i Malawi och den administrativa huvudorten i distriktet med samma namn. Staden ligger i den centrala delen av landet, väster om Malawisjön och nära gränsen till Moçambique och Zambia. Lilongwe hade 1 080 000 invånare 2015 och är därmed landets folkrikaste stad före Blantyre.

Lista över öar i Medelhavet

Detta är en lista över öar i Medelhavet.

Louie Louie

Louie Louie är en sång skriven av Richard Berry och utgiven 1957 på Flip Records framförd av Richard Berry and the Pharaohs. Är enligt Encyclopædia Britannica den näst mest inspelade popsången.

Microsoft Encarta

Microsoft Encarta var åren 1993–2009 ett digitalt uppslagsverk som till en början (Encarta '95) innehöll till övervägande delen multimedia (ljud, bilder, filmer och animationer), något som revolutionerade branschen för uppslagsverk genom sitt banbrytande sätt att sprida kunskap. På senare år blev både den webbaserade utgåvan och CD- och DVD-utgåvorna uppslagsverk innehållande mer text, såsom Encyclopædia Britannica.

1999 kom Encarta för första gången i en svenskspråkig version – Encarta uppslagsverk 2000. Den senaste (2004) svenskspråkiga utgåvan är Encarta Uppslagsverk 2001.

I mars 2008 förklarade Microsoft att Encarta kommer att läggas ner.Nedläggningen av Encarta förknippas ofta med Wikipedias framgångar.

Moçambique (ö)

Moçambiqueön (portugisiska: Ilha de Moçambique) är en ö i Indiska oceanen på vilken det ligger en gammal befäst stad med samma namn. Idag ingår ön och bebyggelsen i den moderna stadsbildningen Cidade Ilha de Moçambique, som även omfattar områden på fastlandet samt ytterligare ett par öar.

Ön, som har ca 48 000 invånare och ligger nära kusten i provinsen Nampula i Moçambique, var en gång en portugisisk handelsstation på vägen till Indien.

Ön och den historiska stadskärnan, som blev ett av Unescos världsarv 1991, utmärker sig genom sin arkitektur från 1500-talet. Byggnaderna är alla uppförda med samma teknik och byggnadsmaterial och har tidstypiska dekorationer. En drygt 3 km lång bro byggdes 1967 och sammanbinder ön med fastlandet.

Neptunus

Denna artikel handlar om planeten Neptunus. För andra betydelser, se Neptunus (olika betydelser).Neptunus (symbol: ♆) är den åttonde planeten från solen. Neptunus är en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Den 24 augusti 2006, då Internationella astronomiska unionen beslutade att Pluto inte längre var en planet, blev Neptunus den yttersta planeten i solsystemet. Neptunus var dock den yttersta planeten i solsystemet även mellan åren 1979 och 1999, eftersom Pluto då låg närmare solen än Neptunus.

Neptunus är mycket lik Uranus, både i fråga om atmosfär och i fråga om kemisk sammansättning – båda består huvudsakligen av väte, helium och metan. Neptunus tar emot mindre än hälften så mycket solljus som Uranus, men den värme som härstammar från dess inre gör Neptunus något varmare än Uranus.Trots att Neptunus ligger längre bort från solen än vad Uranus gör har den en mycket livligare atmosfär. Den mest bekanta egenskapen hos Neptunus torde ha varit den stora mörka fläcken. Den hade en diameter på cirka 16 000 kilometer och är numera borta. Den påminde till form och läge om Jupiters stora röda fläck. Neptunus lutar 28 grader, nästan lika mycket som Jorden.Avståndet mellan Jorden och Neptunus är ca 4,4 miljarder kilometer och med bil i 110 kilometer i timmen skulle det ta ca 4 500 år att fara dit. Även med raket skulle det ta väldigt lång tid; med exempelvis 11 kilometer i sekunden skulle det ta 12-13 år.

Paul Flory

Paul John Flory, född i Sterling i Illinois den 19 juni 1910, död i Big Sur i Kalifornien den 9 september 1985, var en amerikansk kemist. 1974 erhöll han Nobelpriset i kemi för forskning kring fysikalisk kemi för makromolekyler.

Självbiografi

Självbiografi eller memoarer är en biografi där författaren redogör för sitt eget liv. Ordet biografi kommer från de grekiska orden bios och grafe, som betyder liv och skrift. Ordet memoar kommer från franskans mémoire, som betyder minne. Ordet mémoire kommer från latinets memoria. En självbiografi tenderar att röra hela personens liv medan en memoar har tonvikt på yttre, ofta historiska, händelser som personen varit med om. Självbiografi kallas ibland även autobiografi på svenska (från αὐτός-autos, det grekiska ordet för "själv").

Uppslagsverk

Ett uppslagsverk (belagt sedan 1915), konversationslexikon (belagt sedan 1821) , en uppslagsbok (belagt sedan 1881), encyklopedi (belagt sedan 1777) eller realencyklopedi (belagt sedan 1854), kallas referensverk som har ambitionen att sammanfatta allt vetande, antingen i allmänhet eller inom ett visst område.Uppslagsverket ligger i formen nära ordboken, med artiklar i varierande längd om en lång rad olika ämnen. Båda består av en sammanfattning av mänsklig kunskap, vanligen sorterat alfabetiskt. I många fall samsas ordboken och uppslagsverket inom samma verk, oavsett om verket består av en eller flera volymer.

William Benton (senator)

William Burnett Benton, född 1 april 1900, död 18 mars 1973, var en amerikansk pubilicist och politiker, amerikansk senator från Connecticut 1949-1953 och utgivare av Encyclopædia Britannica 1943-1973.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.