Doug Sandom

Doug Sandom, ibland benämnd Doug Sanden, född 26 februari 1930 i Greenford i Ealing i London, död 27 februari 2019,[2] var en brittisk trumslagare som runt 1962 spelade i gruppen The Detours, vilken sedermera blev The Who. Sandom var murare och närmare 30 år medan övriga bandmedlemmar i de sena tonåren och åldersskillnaden gjorde att han kände sig en aning utanför.

Bandet säkrade 1964 en provspelning med Fontana Records lyckades inte vara på plats i tid. Chris Parmeinter som var producent på Fontana Records tyckte inte om Sandoms trumspel och bandets gitarrist Pete Townshend tyckte likadant. Townshend pratade med de övriga bandmedlemmarna John Entwistle och Roger Daltrey, varefter alla kom överens om att Sandom skulle lämna gruppen. Sandom fick en månads uppsägningstid och lämnade bandet i april samma år. Han ersattes kort därefter av Mitch Mitchell som nästan omedelbart ersattes av Keith Moon. Moon är den ende som spelar trummor på bandets inspelningar. Det finns över huvud taget inga ljudupptagningar med Sandom som batterist i vare sig The Detours eller The Who.

Doug Sandom var vid sin död bosatt i Greenford i London.

Doug Sandom
Född26 februari 1930
GreenfordStorbritannien
Död27 februari 2019[1] (89 år)
NationalitetBrittisk
SysselsättningMusiker, trumslagare

Referenser

Noter

  1. ^ läs online,
  2. ^ Doug Sandom 1930-2019
2019

2019 (MMXIX) är det nuvarande året och ett normalår som började en tisdag i den gregorianska kalendern.

Avlidna 2019

Detta är en lista över kända personer som har avlidit under 2019.

Keith Moon

Keith John Moon, född 23 augusti 1946 i Wembley i nordvästra London, död 7 september 1978 i Mayfair, London, var en brittisk trummis och sångare.

Keith Moon är mest känd som trummis i rockbandet The Who. Han kom med i bandet efter att ha gått fram till dem under en konsert 1963, då the Who's gamla trummis Doug Sandom precis lämnat gruppen, och de hade olika trummisar varje konsert. Moon gick fram till sångaren Roger Daltrey och sa "Jag hör att ni letar efter en trummis. Jag är mycket bättre än den ni har." Moon fick då komma upp på scenen och visa vad han gick för.

Roger Daltrey sade att hans trummande var som en jetmotor som startade och gitarristen Pete Townshend menade att han praktiskt taget slog sönder trumsetet, då visste de att Keith var deras man. Det sades därefter allmänt att han kunde spela trummor snabbare än man avfyrar en kulspruta.

(Basisten) John Entwistle sade detta när han berättade om Keith Moons första spelning med bandet:

"He got his little blue drum kit up and then got this huge coil of rope and tied it all together. We couldn't understand why until he went into a drum solo, and everything started to sway backwards and forwards."

Keith Moon var mycket av en showman och gick helt besatt in i sin roll, bl.a. genom att kasta upp trumpinnarna i luften och snurra dem i händerna. Ett av The Who's främsta kännetecken de första åren var också att avsluta konserterna med att Pete Townshend spelade sönder och sedan slog sönder sin gitarr, medan Keith Moon sparkade trummor och cymbaler ut över hela scenen till publikens enorma jubel. Även privat levde Keith Moon vilt med sprit, droger och fester.

Keith Moons enda soloalbum kom 1975 och heter Two Sides of the Moon. På den tiden räknades albumet nästan som ett skämt från hans sida, men i dag ses det som ett fint fång av människan Keith Moon.

Keith Moon dog i sömnen av en överdos medicin 1978. Keith Moon har en minnesplakett i minneslunden vid Golders Green Crematorium, London. Keith Moon anses som en av rockens mest exceptionella och nyskapande trummisar.

Från 1974 till sin död hade Keith Moon ett förhållande med den svenska fotomodellen Annette Walter-Lax.

Moon var god vän till Beatlestrummisen Ringo Starr och Moon var även gudfar till Starrs son Zak Starkey, som är den nuvarande trummisen i The Who.

Roger Daltrey

Roger Harry Daltrey, född 1 mars 1944 i Hammersmith i London, är en brittisk rocksångare, musiker och skådespelare.

Roger Daltrey är sångare i rockgruppen The Who. Han är känd för att slänga hysteriskt med mikrofonen under liveframträdanden. Han spelade huvudrollen i filmversionen av rockoperan Tommy 1975 och har sedan dess gjort ytterligare ett 30-tal roller i olika filmer och TV-serier. Än idag är Daltrey aktiv musikaliskt och fortsätter tillsammans med Pete Townshend att turnera som The Who. Han har även sedan början av 70-talet haft en framgångsrik karriär som soloartist.

The Who

The Who är en brittisk rockgrupp, bildad 1964 i London. The Who var en av de viktigaste grupperna under mods- och "British invasion"-eran. De slog igenom med låtarna "My Generation" och "The Kids Are Alright" i mitten av 1960-talet. De gjorde sig kända för sina vilda scenuppträdanden där de bland annat slog sönder sina instrument.

The Who gjorde även två rockoperor, Tommy (1969) och Quadrophenia (1973), vilka senare filmatiserats.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.