Dick Dale

Richard Anthony Monsour, känd som Dick Dale, född 4 maj 1937 i Boston, Massachusetts, död 16 mars 2019 i Loma Linda, Kalifornien,[1] var en amerikansk gitarrist, sångare och låtskrivare. Han anses vara surfrockens fader; med låtarna "Misirlou" och "Let's Go Trippin'" från 1962 lade han grunden för surfmusiken. Han kallas även The King of the Surf Guitar, en titel han fick i och med sitt andra studioalbum som hette detsamma. De flesta ledande grupperna inom surfmusiken, exempelvis The Beach Boys, Jan and Dean och The Trashmen, lär ha inspirerats av Dales musik, och på deras skivor förekom ofta inspelningar av Dales låtar.

Dick Dale
Dick Dale, Viva Las Vegas, 2013-03-30 IMG 8131 (8605847986)
Dick Dale, 2013
FödelsenamnRichard Anthony Monsour
SmeknamnThe King of the Surf Guitar
Födelsedatum4 maj 1937
FödelseortBoston, Massachusetts, USA
Dödsdatum16 mars 2019 (81 år)
DödsortLoma Linda, Kalifornien, USA
GenrerSurfrock, protopunk, rock and roll, instrumentalmusik
RollMusiker
InstrumentGitarr, sång, piano, trumpet
År som aktiv1955 – 2019
SkivbolagCapitol, GNP Crescendo Records, Deltone
Relaterade artisterDel-Tones

Biografi

Dale växte upp till tonerna av country och folkmusik från olika kulturer. Genom sin far som var från Libanon exponerades han även för musik från Mellanöstern. Han började tidigt spela ukulele, men gick snart över till gitarr. År 1954 flyttade hans familj till södra Kalifornien. Han tog artistnamnet Dick Dale på inrådan av en dj och började kort därefter spela in rockabilly. På det sena 1950-talet började Dick Dale med surfing. De känslor han fick av att surfa på vågorna lär ha influerat hans gitarrspel. Dales ljudbild kom att utgöra en egen sorts standard och han blev tillsammans med sin kompgrupp The Del-Tones ett populärt inslag på strandklubbar. Dale fick allt större erkännande och vann en trogen skara fans.

År 1961 släpptes hans singel "Let's Go Trippin'", som blev en stor lokal och mindre nationell hit. Efter den följde låtar som "Misirlou" och "Surf Beat". År 1962 släppte han sitt första album, Surfers' Choice, som innehöll de ovan nämnda titlarna och andra liknande surflåtar. Albumet var till stor del inspelat live i Balboa i Newport Beach. "Misirlou" testades för svenska Tio i topp-listan 1963, men tog sig inte in.[2] Han medverkade i The Ed Sullivan Show och fick kontrakt på storbolaget Capitol Records. Han samarbetade också med gitarrtillverkaren Fender för att få fram bättre gitarrer och förstärkarutrustnig och använde flitigt gitarrmodellen Fender Stratocaster.

År 1964 knuffades genren surfrock bort från listorna, till förmån för british invasion. Han förlorade då sitt kontrakt hos Capitol, men var även fortsättningsvis en populär musiker på lokal nivå. Men 1966 tvingades han efter att ha fått en svårartad cancerdiagnos att göra ett uppehåll med musiken. Efter att ha tillfrisknat återupptog han arbetet som musiker 1973. Han återförenade The Del-Tones och spelade in nya versioner av sina gamla 1960-talslåtar för albumet Greatest Hits. År 1979 var Dale nära att mista sitt ben. Han hade fått ett sår då han varit ute och surfat, vilket lett till en svår infektion på grund av miljögifter. Dale fick på detta sätt upp ögonen för miljöfrågan. 1987 spelade han tillsammans med Stevie Ray Vaughan in en version av The Chantays surfhit "Pipeline" för filmen Back to the Beach.

Dale kom att göra större comeback under 1990-talet. Han släppte studioalbumen Tribal Thunder (1993) och Unknown Territory (1994). Samma år 1994 valde Quentin Tarantino hans låt "Misirlou" som ledmotiv till sin film Pulp Fiction vilket ledde till ett stort förnyat intresse för hans musik. Han turnerade i Europa och medverkade 1995 på Roskildefestivalen.

Under 2000-talet och 2010-talet diagnostiserades Dale åter med cancer och drabbades av svåra hälsoproblem, men fortsatte trots det att uppträda. Delvis för att täcka kostnaderna för sina hälsoproblem. Han berättade att han också gjorde det för att visa vad en människa är kapabel till trots svår sjukdom.[3]

Diskografi

Dick Dale Middle East May 2005
Dick Dale, 2005.
Studioalbum
Livealbum
  • 1965Rock out with Dick Dale and his Del-Tones: Live at Ciro's
  • 1987The Tigers Loose
  • 1994Live on the Santa Monica Pier

Referenser

Noter

  1. ^ Snapes, Laura (17 mars 2019). ”Dick Dale, godfather of surf guitar, dies aged 81” (på en-GB). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/music/2019/mar/17/dick-dale-dies-aged-81-misirlou-pulp-fiction. Läst 17 mars 2019.
  2. ^ Hallberg, Eric (1998). Tio i topp - med de utslagna på försök 1961-74 (1:a uppl.). ISBN 91-972712-5-X (sid. 103-104)
  3. ^ Pittsburgh CityPaper: At 78 and with myriad health issues, surf-rock legend Dick Dale plays through the pain

Externa länkar

Laika

Laika eller Lajka kan syfta på

Laika (musik) – en genre inom folkmusik

Laika (musikgrupp) – en brittisk rockgrupp som bildades 1993

Laika & The Cosmonauts – ett finskt surfband

Laika Come Home – ett remixalbum av Gorillaz från 2002

Lajka – en hund som användes i det sovjetiska rymdprogrammet

Lajka (hundtyp) – en generell benämning på flera hundraser av ställande jakthundar

Merseybeat

Merseybeat, British beat eller Beat music är en stil av rockmusik som utvecklades i Liverpool, England i början av 1960-talet. Musiken innehåller influenser från rock and roll, doo wop, skiffle, R&B och soulmusik. Det mest kända bandet som förde fram musikstilen är utan tvekan Beatles, men även band som Gerry and the Pacemakers och The Searchers var delaktiga i dess spridning över världen. Namnet kommer från floden Mersey som flyter strax utanför Liverpool. Liverpool var en ganska rå arbetarstad och soundet ansågs till en början vara hårt. Influenserna var många och den omfattande sjöfarten i Liverpool, som ger mycket kontakt med omvärlden, har påverkat att staden blev födelseort för Merseybeaten.

Typiska drag för merseybeaten är:

Ett gruppsound (till skillnad från ett vokalt/instrumentalt sound)

Stämsång. Relativ enkel stämsång med få stämmor, till skillnad från den samtida surfrocken.

Bright sång med fränhet och ibland ylningar

Gitarr som totalklang och inte samma uppdelning mellan lead- kompgitarr som t. ex. Dick Dale (företrädare för surfrocken).

Surf

För vattensporten, se SurfingSurf, surfmusik eller surfrock är en form av rockmusik som var populär i början av 1960-talet. Musiken var en sorts hyllning till surfandet, och det lades ibland in ljud av vågor i musiken. Vibrerande gitarrer var ett ofta återkommande moment. Låtarna var ofta instrumentala och enkla, högst tre ackord i varje och var på grund av sin enkelhet ofta öppna för improvisationer. Många surflåtar cirkulerade bland de etablerade artisterna, som var och en gjorde sina versioner av dem.

En grundläggande musiker för surfmusiken kan sägas vara Dick Dale som med sina låtar färgade av hans eget surfande inspirerade de flesta ledande banden inom genren. Han revolutionerade också genom att ta in världsmusik i sina kompositioner. Tack vare honom blev det vanligt med bland annat spanskt, orientaliskt och Japan-inspirerat sound i instrumentala surfkompositioner.

Surfmusik kan delas in i två olika genrer, dels den lite popigare med The Beach Boys som främsta artist, och den rockigare med artister som The Trashmen, The Chantays och The Surfaris. Den rockigare delen av surfmusiken hämtade även inspiration av den tidiga garagerocken.

Surfers' Choice

Surfers' Choice är ett musikalbum av Dick Dale and his Del-Tones, lanserat 1962 på skivbolaget Deltone Records. Skivan gavs även ut i Storbritannien på Capitol Records 1963. Albumet innebar en milstolpe för surfrocken och bidrog till att sprida musikstilen utanför Kalifornien till resten av USA. Skivan nådde plats 59 på Billboard 200-listan och Dale fick en mindre hitsingel med låten "Let's Go Trippin' ".

Albumet är mestadels inspelat live under konsert på Rendezvous Ballroom vid stranden Balboa i Newport Beach.

The Lively Ones

The Lively Ones, surfrockband bildat 1962 i Kalifornien.

The Lively Ones var ett av de mer populära surfbanden under surfmusik-eran. De kännetecknades av improviserade vibrerande gitarrer varvat med saxofon-solon, starkt inspirerade av "The king of the surf guitar", Dick Dale.

Gruppens största hits är "Goofy Foot" och "Surf Rider" båda från 1963. "Surf Rider" har kanske blivit mer uppmärksammad på senare tid då den var med i Tarantinos film Pulp Fiction 1994.

Tribal Thunder

Tribal Thunder är ett musikalbum av Dick Dale som gavs ut 1993 av skivbolaget Hightone Records. Till skillnad från de flesta av Dales 1960-talsalbum som ofta innehöll flera låtar med sång är albumet med undantag av en låt helt instrumentalt.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.