Chiune Sugihara

Chiune Sugihara (杉原 千畝) född 1 januari 1900 i Mino, Gifu prefektur, död 31 juli 1986 i Kamakura, Kanagawa prefektur, var en japansk diplomat som är mest känd för att under andra världskriget ha räddat polska judar undan Förintelsen. Han gjorde detta utan några andra synbara motiv än att göra det rätta och kom därför att bli känd som "den japanske Schindler".

Sugihara var mellan 1939 och 1940 Japans vicekonsul i Kaunas, Litauen. Under juni och augusti år 1940 utfärdade Sugihara, trots Tokyos motstånd, tusentals visum till judiska flyktingar som flytt undan Nazitysklands invasion av Polen 1939. Visumen gjorde att flyktingarna kunde resa till säkerhet i Japan, via Transsibiriska järnvägen. Uppgifterna om antalet judar som Sugihara skulle ha räddat på detta sätt varierar från 2 139 till 10 000. Troligtvis är det verkliga antalet någonstans på den nedre delen av skalan.

År 1985 fick han utmärkelsen Rättfärdig bland folken av den israeliska staten. År 1990 tilldelades han postumt Raoul Wallenberg-priset.

Sugihara b
Chiune Sugihara.

Referenser

Webbkällor

Externa länkar

1900

1900 (MCM) var ett undantaget normalår som började en måndag i den gregorianska kalendern och ett skottår som började en lördag i den julianska kalendern. Den julianska kalendern gick 12 dagar efter den gregorianska kalendern fram till och med den 28 februari (nya stilen: 12 mars) och 13 dagar efter från och med den 29 februari (nya stilen: 13 mars).

1 januari

1 januari är den 1:a dagen på året i den gregorianska kalendern. Det återstår 364 dagar av året (365 under skottår).

31 juli

31 juli är den 212:e dagen på året i den gregorianska kalendern (213:e under skottår). Det återstår 153 dagar av året.

Kaunas

Kaunas är med 315 993 invånare (2011) Litauens näst största och Baltikums fjärde största stad.

Kaunas är beläget i södra Litauen vid sammanflödet av landets två största floder Njemen (litauiska: Nemunas) och Neris. Staden har kommunikationsmässigt ett utmärkt läge i skärningspunkten mellan motorvägen A1 från Klaipėda till Vilnius och Via Baltica (E67) från Warszawa till Riga och Tallinn. Avståndet till Vilnius är cirka 90 kilometer. Kaunas internationella flygplats strax nordost om staden är under snabb utbyggnad. Njemen har betydande flodsjöfart.

Raoul Wallenberg-priset (USA)

Raoul Wallenberg-priset är en amerikansk medborgarrättsutmärkelse.

Raoul Walleberg Award har sedan 1985 vid ett antal tillfällen delats ut av den amerikanska Raoul Wallenberg-kommittén till individer, grupper och organisationer som arbetar i Raoul Wallenbergs anda, med personligt mod och med icke-våld inför maktförtryck.

Rättfärdig bland folken

Rättfärdig bland folken är en utmärkelse av staten Israel för icke-judar, som med risk för eget liv skyddade judar under andra världskriget.

Rättfärdig bland folken (på hebreiska חסידי אומות העולם, Chassidey Umot Haolam) är också ett begrepp i judendomen, som syftar på icke-judar som följer de noakidiska lagarna och därmed är garanterade en plats i paradiset.

Shanghais getto

Shanghais getto var ett drygt 2,5 km2 stort getto i Shanghai som fanns under andra världskriget. Gettot upprättades för statslösa flyktingar i nuvarande Hongkou- och Yangpu-distrikten, vilket var en del av Shanghai som ockuperades av kejsardömet Japan. Till Shanghai flydde cirka 20 000 judiska flyktingar, från Nazityskland, Österrike, Tjeckoslovakien, Ungern, Rumänien, Polen och Litauen både före och under andra världskriget.

Flyktingarna fick bo i de fattigaste och mest trångbebodda delarna av staden. Närboende judiska familjer och amerikansk-judiska välgörenhetsorganisationer hjälpte dem med husrum, mat och kläder. De japanska myndigheterna intensifierade allt mer begränsningarna, men gettot var inte inhägnat och de lokala kinesiska invånarna, som ofta hade lika dåliga levnadsvillkor, lämnade inte området.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.