Brasilien

Brasilien, formellt Förbundsrepubliken Brasilien,[1] (portugisiska: República Federativa do Brasil, lyssna), är den både till ytan och befolkningen största staten i Sydamerika och den till ytan femte största staten i världen. Landet sträcker sig över ett område beläget mellan centrala Sydamerika och Atlanten och gränsar till Uruguay, Argentina, Paraguay, Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam och Franska Guyana (Frankrike), det vill säga alla sydamerikanska länder förutom Chile och Ecuador. Landet är döpt efter bresiljeträ, som var ett träslag som värdesattes högt av tidiga kolonisatörer. Brasilien innehåller stora jordbruksområden och regnskogar. Landet har också Sydamerikas högsta bruttonationalprodukt och är världens sjunde största ekonomi.[6]

Brasilien
República Federativa do Brasil
Brasiliens flagga Brasiliens statsvapen
Flagga Statsvapen
ValspråkOrdem e Progresso
(portugisiska för "ordning och framsteg")
Nationalsång: Hino Nacional Brasileiro
läge
HuvudstadBrasília
Största stad São Paulo
Officiellt språk Portugisiska
Demonym brasilian, brasilianare[1]
Statsskick Förbundsrepublik
 -  President Jair Bolsonaro
 -  Regeringschef Jair Bolsonaro
Självständighet från Kungariket Portugal 
 -  Deklarerad 7 september 1822 
 -  Erkänd 29 augusti 1825 
Area
 -  Totalt 8 514 877 km² (5:e)
 -  Vatten (%) 0,65 %
Befolkning
 -  2011 års uppskattning 192 376 496 [2](5:e)
 -  Befolkningstäthet 22,6 inv./km² (182:a)
BNP (PPP) 2010 års beräkning
 -  Totalt $2090 miljarder[3] 
 -  Per capita $10 816[3] 
Ginikoefficient (2009) 54[4] 
HDI (2018) 0,759[5] (79:e)
Valuta Real (R$) (BRL)
Tidszon UTC−2 till UTC−4
Topografi
 -  Högsta punkt Pico da Neblina, 3 014 m ö.h.
 -  Längsta flod Amazonfloden, ca 7 000 km
Nationaldag 7 september
Nationalitetsmärke BR
Landskod BR, BRA, 076
Toppdomän .br
Landsnummer 55

Historia

Brasilien blev en portugisisk koloni efter att Pedro Álvarez Cabral upptäckte kontinenten år 1500. Självständighet utropades 1822 med Peter I som kejsare. Monarkin störtades efter att ha valt att avskaffa slaveriet varefter republik infördes 1889. Efter en militärkupp 1964 tog militären makten och styrde landet till 1985 då demokratiska val åter kunde hållas.

Geografi

Brazil map en 2004
Karta över Brasilien.

Klimatet är tropiskt utom i sydligaste delen där det är tempererat. I söder förekommer översvämningar och temperaturen sjunker ofta till minusgrader. I nordost inträffar ibland längre torrperioder.

En stor avverkning av Amazonas regnskog hotar en mängd arter av både djur och växter som endast finns där. Andra miljöproblem i Brasilien är luft- och vattenföroreningar i de stora städerna. Över 80 procent av elektriciteten produceras av vattenkraft, vilket innebär en relativt liten inverkan på miljön, men slår istället ut flodsystem och hotar många arters överlevnad i Amazonfloden. Vid övre Paraná på gränsen till Paraguay har ett av världens största kraftverk, Itaipu, anlagts.

Brasilien karaktäriseras av det stora våtområdet Amazonas i nordligare och våtområdet Pantanal i sydligare delen av inlandet. Amazonas dräneras av floder som mynnar vid Belém och Pantanals dränering mynnar vid Buenos Aires. Öppnare terräng i söder vid övergången till Uruguay och Argentina och i väster begränsar Anderna utsträckningen mot Stilla Havet. Den södra delen är till stor del ett jordbruksområde - Brasilien är världens största producent av diverse jordbruksprodukter som till exempel soja, nötkött och kyckling. Längs kusten till Atlanten ligger Mata Atlántica som består av rester av urskog och här finns också flera bergskedjor, vilka som högst når 2 900 meter över havet. Högsta berget i landet är dock Pico da Neblina, som når 3 014 meter över havet. Det berget ligger nära gränsen till Guyana, i guyanska högländerna. Brasilien har även ett berg som heter Campas. Större floder inkluderar Amazonfloden som är världens största flod i volym räknat och som av många specialister även anses vara världens längsta flod. Andra floder är Paraná, Iguaçu, Rio Negro, São Francisco, Xingu, Madeira och Tapajós.

Eftersom landet ligger runt ekvatorn har det främst ett tropiskt klimat, med låg variation över årstiderna, även om de subtropiska södra delarna av landet är mer tempererade och då och då kan erfara frost och snö. Nederbörden i Amazonbäckenet är riklig, även om det också finns torrare landskap i området, främst i nordöst.

Naturtillgångar

 • Bauxit (Aluminium)
 • Fosfat
 • Guld
 • Järn
 • Kaffe
 • Kiselsand (världens renaste kiselsand för produktion av solceller utvinns från ett sandtag beläget mellan Brasilia och Anápolis)
 • Mangan
 • Nickel
 • Petroleum (Brasilien har hittat enorma oljetillgångar på 6000 meters djup i havet och kommer att gå från att vara ett oljeimporterande land till ett oljeexporterande)
 • Platina
 • Socker
 • Sojabönor
 • Tenn
 • Timmer
 • Uran
 • Vattenkraft

Styre och politik

Styrelseskick

Brazil Labelled Map
Regional och delstatlig indelning.
Chapada diamantina
Chapada Diamantina i Bahia.

Brasilien är en demokratisk republik. Konstitutionen från 1988 ger stor makt åt den federala statsmakten. Brasiliens president har vida maktbefogenheter och utser sitt kabinett och är både stats- och regeringschef. Både presidenten och vicepresidenten väljs på samma valsedel och sitter under en fyraårsperiod. Röstning omfattas av valplikt.

Den lagstiftande församlingen, nationalkongressen, består av två kammare: senaten och deputeradekammaren.

Politik

Från 1985 har Brasilien en civil president. Michel Temer valdes den 12 maj 2016 att ta över posten som president efter att den föregående presidenten, Dilma Rousseff, stängts av från posten. Den 31 augusti 2016 svors Temer in som landets nya president efter att Rousseff ställts inför riksrätt och avsatts av senaten.

Vid presidentvalet i oktober 2018 vann Jair Bolsonaro vilket innebär ytterligare ett steg åt höger. Bolsonaro har vurmat för militärdiktaturen och utlovat tuffa tag mot korruption och våldsbrottslighet. Bolsonaro tillträdde som president 1 januari 2019[7].

Administrativ indelning

Brasilien består av 26 delstater (estados) och ett federalt distrikt (distrito federal) och delas in av IBGE i fem regioner: Nord, Nordost, Central-väst, Sydöst och Syd.

Nord

Region Nord har 45,27 % av Brasiliens landyta och är samtidigt den region med lägst invånarantal. Den är förhållandevis oindustrialiserad och outvecklad, men innehåller den största regnskogen i världen och många indianstammar.

Delstater

Nordost

Region nordost har en tredjedel av Brasiliens befolkning. Regionen är kulturellt diversifierad med rötter från den portugisiska koloniseringen, afrobrasiliansk kultur och inhemsk indiankultur. Det är också den fattigaste delen med långa perioden med torka. Den är berömd för sin vackra kustlinje.

Delstater

Center-väst

Region center-väst är den näst största regionen i Brasilien men är glest befolkad med koncentration till de stora städerna. Här ligger huvudstaden Brasília och världens största våtmark, Pantanal.

Delstater

Sydost

Region Sydost är den rikaste och folktätaste regionen. Den har större befolkning än något annat land i Sydamerika och några av de största metropolerna i världen: São Paulo och Rio de Janeiro. I regionen finns också den största utvinningen av olja och gas i Brasilien. Regionen är mycket diversifierad med affärsmetropolen São Paulo, de historiska städerna i Minas Gerais, stränderna i Rio de Janeiro och Espírito Santos kust.

Delstater

Syd

'JardimBotanico.BotanicalGarden.CuritibaParanaBrasilBrazil
Botaniska trädgården i Curitiba (Curitiba) är den inofficiella symbol för Region Syd[8].

Region Syd har den högsta förmögenheten per capita i Brasilien och den högsta levnadsstandarden i landet. Det är också den kallaste delen med frostnätter och enstaka snöstormar. Här finns det största inslaget av immigranter från Tyskland och Italien och spår av deras kultur syns överallt.

Delstater

Försvar

Sao Paulo carrier
Hangarfartyget São Paulo.

Brasiliens försvarsmakt är Latinamerikas största och var och en av dess försvarsgrenar är också störst på kontinenten.[9][10]

Armén hade 2009 en militär personalstyrka om ca 190 000 personer i aktiv tjänst, av vilka 70 000 var värnpliktiga.[11]

Flygvapnet hade 2010 en militär personalstyrka om 70 000 personer. Antalet flygplan var 719.[11]

Marinen hade 2011 en militär personalstyrka om 60 000 personer.[12] Antalet fartyg i tjänst var cirka 100.[13] Bland fartygen återfinns även ett hangarfartyg. Marinflyget hade omkring 85 flygplan och helikoptrar. Marinkåren hade en militär personalstyrka om ca 15 000 personer.

Polisväsende

Polisen i Brasilien är i organiserad på två nivåer: federal polis och delstatlig polis. Endast undantagsvis förekommer en kommunal polis. Den federala polisen – Departemento de Polícia Federal (DPF) – utreder brott begångna mot den federala regeringen, dess myndigheter och företag, bekämpar internationell narkotikahandel samt ansvarar för gräns-, flyg- och sjöpolis. De delstatliga poliskårerna består dels av civil kriminalpolis – Polícia Civil (PC) – dels av paramilitär ordningspolis – Polícia Militar (PM) – som även ansvarar för brandförsvaret. Städerna São Paulo och Rio de Janeiro är de enda större kommuner som har en egen poliskår.

Ekonomi och infrastruktur

Sao Paulo Stock Exchange
BM&F Bovespa.
Agriculture in Brazil
Jordbruk, bomullsskörd.

Brasilien är välutvecklat inom jordbruk, gruvdrift, tillverkning och servicenäring. Landet har rika naturtillgångar och gott om arbetskraft, vilket gör att man är Sydamerikas ledande ekonomi. Brasilien ingår i handelssamarbetet mellan några av de växande ekonomierna Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, BRICS.[14] Järnmalmsförekomsterna (främst i staterna Minas Gerais, Pará och Amazonas) hör till jordens rikaste. Regnskogen utgör ett ofantligt virkesförråd och vattenkraftreserverna hör till världens största. Kol och framför allt olja måste importeras. I samband med oljekriserna har man börjat framställa drivmedel av alkohol från sockerrör. Kärnkraften är under utbyggnad men dess framtid är osäker.

Brasilien är en av världens största exportörer av kaffe och socker. Viktiga produkter är också sojabönor, sydfrukter (apelsiner), kakao, majs och vete samt bomull och jute. Jordbruket har dominerat näringslivet och sysselsätter omkring 1/4 av befolkningen, men dess andel av nationalinkomsten sjunker. De fattiga småbrukarna, som lever i självhushåll, odlar bl.a. rotfrukten kassava. Moderna familjejordbruk finns på de goda jordarna i söder. En huvudroll spelar storgodsen fazendas med plantageodling av exportgrödor och storskalig boskapsskötsel. Några få procent av jordägarna äger närmare hälften av den odlade arealen och försök till jordreformer har misslyckats.

Ekonomin har länge grundat sig på råvaror, till exempel guldrushen på 1700-talet, kaffeodlingen i São Pauloregionen och gummiutvinningen i Amazonas under 1800-talets senare del. Under de senaste årtiondena har industrin utvecklats snabbt med hjälp av utländskt kapital (järn- och stålverk, varv, biltillverkning, kemisk industri). Den är koncentrerad till storstäderna i sydöst med São Paulo som centrum.

I Amazonas pågår en ohämmad exploatering som möter växande kritik. Här anläggs nyodlingar och boskapsfarmer, gruvor och skogsindustrier, samhällen och vägar. Skogsskövlingen medför svåra miljöproblem som utrotningshot mot regnskogens urbefolkning, växter och djur, översvämningar, jorderosion och ökade koldioxidutsläpp.

Näringslivet upplevde på 1960–70-talen en expansion som har betecknats som ett "ekonomiskt under". Välståndet är dock ytterst ojämnt fördelat mellan olika landsändar och klyftorna har snarast djupnat mellan skilda samhällsgrupper. De södra delarna är relativt välmående, i skarp kontrast mot nöden och undernäringen i outvecklade områden. Den nya huvudstaden Brasília (invigd 1960 under president Juscelino Kubitschek) är ett försök att öppna det glest befolkade inlandet. Den snabba tillväxten skapade obalans i ekonomin och förbyttes på 1980-talet i kris med social och politisk oro. Hög inflation och en katastrofal utlandsskuld tvingade fram en ekonomisk åtstramning.[15] För att lösa problemen 1994 bytte Brasilien till en ny valuta, real, som var styrd efter den amerikanska dollarn. En ekonomisk tillväxt skedde och inflationen sjönk, länder började investera mer i den brasilianska industrin.[16]

I slutet av 1990-talet orsakade den finansiella krisen i Asien att även Brasiliens ekonomi fick en nedgång. 1998 gav Internationella valutafonden ekonomisk hjälp och 1999 beslutade Brasiliens centralbank att landets valuta real inte längre skulle ha en fast växelkurs mot amerikansk dollar samt genomförde en devalvering.

Dessa åtgärder ledde till en svag tillväxt i början av 2000-talet, men för att ytterligare främja ekonomin aviserade president Lula ytterligare reformer. Under Lulas år som president har Brasiliens ekonomi förbättrats och fattigdomen minskat, bland annat på grund av införandet av familjebidrag och höjda minimilöner. Landets internationella trovärdighet som handelspartner har ökat och man har arbetat för att locka till investering i landet. Arbetslösheten minskade, bland annat genom en ökad anställning inom offentlig sektor. Brasiliens förbättrade ekonomi under Lulas år som president har dock även haft negativa konsekvenser, till exempel fortsatt skövling av Amazonas. Den globala finanskrisen 2008 fick effekter för Brasilien, men de återhämtade sig snabbt.[17]

Medelklassens andel av befolkningen ökade under Lulas år som president och hans ekonomiska politik kom att bli mycket populär. Den 1 januari 2011 tillträdde Dilma Rousseff som president. Hon avsattes 2016. De ekonomiska satsningar i sociala program som skedde under Lulas år som president lyfte många hushåll ur fattigdom, men det finns fortfarande hushåll som lever under fattigdomsgränsen och även om inkomstskillnaderna minskat är det stor skillnad mellan Brasiliens fattigaste och rikaste befolkning. Rouseff har angett fortsatt minskning av fattigdomen och bibehållen stabilitet i ekonomin som uttalade mål för hennes ekonomisk politik. Behoven av investeringar i infrastruktur, utbildning och hälsa är stora och en förutsättning för en långsiktig hållbar ekonomi. En viktig fråga för att hålla statsbudget i balans är också hur landet ska hantera den ökande kostnaden för löner och pensioner till offentligt anställda.[18]

Kommunikationer

Vägnät

Vägnätet är väl utbyggt i anslutning till de största städerna, framför allt runt São Paulo. Motorvägarna är dock ofta betalvägar.

Flygtrafik

Brasilien har ett väl utvecklat nätverk av flygtrafik. Dock lider flyget av underkapacitet, särskilt i São Paulo, där stadens båda flygplatser utnyttjas mer än vad de är byggda för att klara av. Denna situation beror till viss del på avsaknad av modernt järnvägsnät i landet. Ändå avgår flyg från São Paulo till Rio de Janeiro var 15 minut, trots att avståndet mellan städerna endast är cirka 370 kilometer. Även mellan São Paulo och Belo Horizonte avgår flyg var 15:e minut, och där är avståndet cirka 500 kilometer.

Järnväg

Estação da Luz
Estação da Luz, en järnvägsstation i São Paulo.

Järnvägsnätet i Brasilien omfattar 29 314 kilometer (2005), men banorna har i jämförelse med europeiska förhållanden låg standard. Persontrafik förekommer främst på kortare sträckor inom de olika delstaterna. En av anledningarna till att järnvägsnätet inte byggts upp är att Brasilien har en stor lastbilsindustri. För att främja lastbilsindustrin har politiska beslut tagits i riktning mot att vägar byggts istället för järnvägar. Avsaknaden av moderna banor för tåg gör att Brasilien har tät flygtrafik även mellan storstäder som ligger relativt nära varandra.

Planer finns på att bygga en ny järnväg för snabbtåg mellan São Paulo och Rio de Janeiro. För ett snabbtåg med toppfart på 280 kilometer i timmen skulle denna resa ta en och en halv timme. Snabbjärnvägens sträckning är planerad att bli Viracopos (flygplatsen vid Campinas som ligger cirka 100 km västnordväst från São Paulo) till Campinas[19] vidare till Campo del Marte (São Paulo) och Guarulhos (internationella flygplatsen vid São Paulo) och med stopp i São José dos Campos (där EMBRAER bygger flygmaskiner) och Itatiaia för att passera Rio de Janeiros internationella flygplats vid Galeão innan den ankommer vid Central i Rio de Janeiro. I mars 2010 diskuteras det att på grund av kostnadsskäl slopa stationen vid Galeão. Involverade i projektet är exempelvis Siemens och Alstom, liksom olika japanska och sydkoreanska konsortier. Brasilien har utsetts till arrangör av såväl VM i fotboll 2014 som Olympiska sommarspelen 2016 vilka båda var för sig innebär stort tryck på landets infrastruktur och är två starka anledningar att färdigställa järnvägsbygget. Redan 2008 kom signaler om att projektet kunde starta.[20]

Demografi

Gramado.7
På Serra Gaúcha talas även tyska och italienska.

Brasilien är främst befolkat längs med kusten, och sparsammare inne i landet. Landets befolkning är väldigt heterogen och många olika kulturer är representerade. Befolkningen i söder är huvudsakligen ättlingar till europeiska kolonisatörer, då framförallt portugiser, tyskar och italienare men även polacker, eller senare inflyttare. Senare inflyttare inkluderar polacker, ukrainare, nederländare, kineser och, mer nyligen, sydkoreaner. I norr och nordost är befolkningen av mer blandad karaktär, med både urinvånare, afrikaner och européer. Dock skedde det under mitten av 1900-talet en massiv folkvandring från norr och Bahia söderut, detta resulterade storstädernas favelas (slumområden), och idag befolkas de främst av folk med blandat ursprung.

 • Befolkningens medellivslängd: 71,1 år (2003)
 • Folkgrupper: Vita 47,7%, personer med blandat ursprung/bruna/pardo 43,1%, svarta 7,6%, övriga (främst asiater och indianer) 2 procent[21]
 • Språk: Portugisiska (landets officiella språk; modersmål för 97 procent av befolkningen, använt i media och undervisning), indianspråk (däribland guaraní och tupi)
 • Religion: Katoliker 70 %, Protestanter 30 % varav de flesta är pingstkarismatiska s.k. evangelicos.

Åldersfördelning

 • 0 till 14 år: 26,0 procent
 • 15 till 64 år: 68,0 procent
 • 65 år och äldre: 6 procent

Medianåldern för hela befolkningen är 27,81 år och motsvarande siffror för de två könen är:

 • Män: 27,06 år
 • Kvinnor: 28,57 år

Könsfördelning

 • Vid födseln: 1,05 män per kvinna
 • Under 15 år: 1,04 män per kvinna
 • 15 till 64 år: 0,98 män per kvinna
 • 65 år och äldre: 0,70 män per kvinna
 • Totalt: 0,98 män per kvinna

Befolkningstillväxt

 • Födslar: 16,83 per 1 000 invånare
 • Dödsfall: 6,15 per 1 000 invånare
 • Flyttal: −0,03 per 1 000 invånare

Spädbarnsdödsfall:

 • Pojkar: 33,37 dödsfall per 1 000 födslar
 • Flickor: 25,66 dödsfall per 1 000 födslar
 • Totalt: 29,61 dödsfall per 1 000 födslar

Den årliga befolkningstillväxten är 10,6 promille.

Religion

Corcovado statue01 2005-03-14
Kristusstatyn.

I Brasilien bor det cirka 136 miljoner katoliker, vilket utgör 14 procent av det totala antalet katoliker i världen.[källa behövs] De senaste åren har dock antalet minskat till förmån för olika frikyrkor. Enligt en DN-artikel 2014 (som refererar till Datafolha) beräknas 42,3 miljoner tillhöra någon av frikyrkorna.[22]

Tillhörighet

Siffrorna är från folkräkningen 2010.[23]

Utbildning

Cidade universitaria
Universitetsområdet i São Paulo
Museu de Arte Contemporânea
Niteróis museum för modern konst

I Brasilien råder skolplikt för barn mellan 5 och 16 års ålder. Utbildningen är avgiftsfri men resurserna räcker inte till och skolplatserna är för få, i synnerhet på landsbygden. Många skolor är dåligt utrustade och lärarna har otillräcklig utbildning och låg lön. Enligt Brasiliens statistiska centralbyrån, IBGE, är 95,7 procent av alla barn mellan sju och fjorton år inskrivna i skolan. Så många barn går dock inte i skolan. Omkring en och en halv miljon barn mellan fem och fjorton år beräknas befinna sig helt utanför skolsystemet, andra är inskrivna men kommer inte till skolan. Många av dessa måste arbeta för att hjälpa till med familjens försörjning, trots att de flesta typer av arbete är förbjudet för ungdomar under 16 år. Olika kommuner har på försök gett dessa familjer skolpeng som ersättning för bortfall av arbetskraft men detta har inte fungerat som man hoppats eftersom det inte funnits tillräckligt med ekonomiska resurser.

Ungefär en tredjedel av eleverna går vidare till gymnasiet efter grundskolan.

Cirka 90 procent av Brasiliens befolkning är läskunnig.

De människor som har råd skickar ofta sina barn till privata skolor där utbildningen har bättre kvalitet. Drygt elva procent av ungdomarna mellan 18 och 24 år studerar vid något universitet. 64 procent av studenterna går på privata universitet. Till de statliga universiteten, som inte är avgiftsbelagda, kvalificerar sig mestadels elever som har gått i privata skolor.

Bland universitetsstudenterna är endast 2,3 procent svarta eller av afrikanskt ursprung, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att denna folkgrupp utgör nästan hälften av befolkningen. Kvoter för att garantera fler universitetsplatser åt svarta har diskuterats.[24]

Kultur

Mest påtagligt har det europeiska inflytandet varit inom litteraturen och konsten. Brasiliansk arkitektur har i modern tid nått världsrykte (se Brasília). Inom konstmusiken var Heitor Villa-Lobos länge centralgestalten. Folkmusiken och dansen, berömd genom Riokarnevalens sambaskolor, har ett tydligt afro-amerikanskt ursprung.

Litteratur

Den brasilianska litteraturen var på grund av kolonialism länge starkt förbunden med europeiskt inflytande. En nationell litteratur började framträda först efter självständigheten från Portugal 1822. Några framstående författare var Machado de Assis och Euclides da Cunha. Modernismen fick sitt genombrott 1922 med författare som Mário de Andrade, Oswald de Andrade, Manuel Bandeira och Cassiano Ricardo.

Inom postmodernistisk brasiliansk litteratur märks poeter som Carlos Drummond de Andrade och João Cabral de Melo Neto och prosaister som João Guimarães Rosa och Clarice Lispector.

Världsarv

Brasilien har 17 världsarv bland annat

Sport

Internationella rankningar

Organisation Undersökning Rankning
Heritage Foundation/Wall Street Journal Index of Economic Freedom 2016 122 av 178
Reportrar utan gränser Pressfrihetsindex 2016 104 av 180
Transparency International Korruptionsindex 2015 76 av 167
FN:s utvecklingsprogram Human Development Index 2014 75 av 188

Se även

Referenser

 1. ^ [a b] (Noia 64 mimetypes pdf.png PDF) Utrikes namnbok: Svenska myndigheter, organisationer, titlar, EU-organ och länder på engelska, tyska, franska, spanska, finska och ryska (10., rev. uppl.). Utrikesdepartementet, Regeringskansliet. 2015. sid. 69. http://www.regeringen.se/4a3eb3/contentassets/e27ee47ea294461bbb0f39b68d31c540/utrikes_namnbok_10.e_reviderade_upplagan.pdf
 2. ^ ”Censo 2010: população do Brasil é de 190.732.694 pessoas” (på portugisiska). Ibge.gov.br. http://www.ibge.gov.br/home/presidencia/noticias/noticia_visualiza.php?id_noticia=1766&id_pagina=1. Läst 11 september 2011.
 3. ^ [a b] ”Brazil” (på engelska). Internationella valutafonden. http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2011/01/weodata/weorept.aspx?sy=2008&ey=2011&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=223&s=NGDPD%2CNGDPDPC%2CPPPGDP%2CPPPPC%2CLP&grp=0&a=&pr.x=25&pr.y=4. Läst 21 april 2011.
 4. ^ ”Gini Index” (på engelska). Världsbanken. http://data.worldbank.org/indicator/SI.POV.GINI/. Läst 2 mars 2011.
 5. ^ http://hdr.undp.org/en/2018-update
 6. ^ "World Development Indicators database" (PDF file), World Bank, 7 October 2009.
 7. ^ Feiler, Tigran (2019). ”Analys: Bolsonaro kör gasen i botten från början”. SVT nyheter/Utrikes. Sveriges Television AB. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-bolsonaro-kor-gasen-i-botten-fran-borjan. Läst 17 april 2019.
 8. ^ ”Planejamento Urbano, Lazer e Turismo: Os Parques Públicos em Curitiba – PR” (på Portuguese). Renata M. Ribeiro/ Marco Aurélio T. Silveira. Arkiverad från originalet den 24 juni 2018. https://web.archive.org/web/20180624165555/https://www6.univali.br/seer/index.php/rtva/article/viewFile/293/254. Läst 26 september 2010.
 9. ^ ”Pesquisa mostra que Brasil investe pouco em estratégia na FAB” (på Portuguese). G1.com.br. Arkiverad från originalet den 1 maj 2011. https://web.archive.org/web/20110501130854/http://g1.globo.com/jornaldaglobo/0%2C%2CMUL1412734-16021%2C00-PESQUISA%20MOSTRA%20QUE%20BRASIL%20INVESTE%20POUCO%20EM%20ESTRATEGIA%20NA%20FAB.html. Läst 2 oktober 2010.
 10. ^ ”Brazil: Military: Introduction”. GlobalSecurity.org. http://www.globalsecurity.org/military/world/brazil/intro.htm. Läst 2 oktober 2010.
 11. ^ [a b] IISS 2010, pp. 69–72
 12. ^ Comandante da Marinha confirma nova esquadra no Nordeste Arkiverad 24 maj 2011 hämtat från the Wayback Machine. Brazilian Navy. Retrieved on 2009-02-01.
 13. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 21 mars 2012. https://web.archive.org/web/20120321090244/http://www.mar.mil.br/menu_h/navios/menu_navios_mb.htm. Läst 28 mars 2012. Brazilian Navy. Retrieved on 2011-06-21.
 14. ^ Jönsson, Retsö, Alexandersson, Schmidt, Jonsson, Janson Borglund: Brasilien: näringsliv i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 1 maj 2018.
 15. ^ Alla Världens Länder 2000 Bonnier Lexikon
 16. ^ Jönsson, Moen, Retsö, Halkjaer, Alexandersson, Andersson, Hamber, Ponnert, Ovesen, von Konow, Christoffersen, Schmidt, Broman Åkesson, Gruvö, Johansson, Hedin, Sylvén, Hofmann, Jonsson, Rojas, Bogdan, Tapper, Lindström, Broadbent, van der Lee, Brunskog, Lundberg, Behrens, Janson Borglund, Arvidsson: Brasilien i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 1 maj 2018.
 17. ^ Lindahl, Ylva (2 september 2014). ”Brasilien: ekonomi, statistik och fakta”. Landguiden. Arkiverad från originalet den 2 november 2014. https://web.archive.org/web/20141102190639/http://www.landguiden.se/Lander/Sydamerika/Brasilien/Ekonomi. Läst 26 maj 2014.
 18. ^ Sveriges ambassad: Utmaningarna för Brasiliens ekonomi under Dilma Rousseff
 19. ^ Mercopress - Lula da Silva opens bid for a bullet train on time for the 2016 Summer Olympics
 20. ^ SvD - Snabbtåg ska länka Rio med São Paulo
 21. ^ Janeiro, Tom Phillips in Rio de. ”Brazil census shows African-Brazilians in the majority for the first time”. the Guardian. http://www.theguardian.com/world/2011/nov/17/brazil-census-african-brazilians-majority. Läst 12 oktober 2015.
 22. ^ Frikyrkorna maktfaktor – kan avgöra valet Dagens Nyheter. Läst 2014-10-25.
 23. ^ Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística; Censo Demográfico 2010, Características gerais da população, religião e pessoas com deficiência (pdf-fil) Läst 20 juli 2012.
 24. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 1 april 2008. https://web.archive.org/web/20080401202341/http://www.stiftelsengatubarn.se/Fritidsverksamhet_Rio/om_brasilien.htm. Läst 22 januari 2008. Insamlingsstiftelsen Gatubarn hemsida

Externa länkar

Amazonas (delstat i Brasilien)

Amazonas är Brasiliens till ytan största delstat och belägen i nordvästra delen av landet. Folkmängden uppgår till cirka 3,9 miljoner invånare. Delstatshuvudstad är Manaus.

Bahia

Bahia är en delstat i östra Brasilien. Folkmängden uppgår till cirka 15 miljoner invånare. Huvudstad och klart största stad är Salvador. Andra stora städer är Camaçari, Feira de Santana, Itabuna, Juazeiro och Vitória da Conquista.

Brasiliens herrlandslag i fotboll

Brasiliens herrlandslag i fotboll, kallat seleção, representerar Brasilien i fotboll på herrsidan, och är världens mest framgångsrika fotbollslandslag med fem VM-titlar. Brasilien är även det enda landslag som deltagit i samtliga VM-turneringar. Brasilien är det landslag Sverige mött flest gånger i VM-sammanhang. I det sydamerikanska mästerskapet Copa América har Brasilien åtta segrar, den senaste 2007. Brasilien vann OS-guld 2016, OS-silver 1984, 1988 och 2012 samt OS-brons 1996 och 2008.

Genom åren har den brasilianska fotbollen fått miljontals fans världen över på grund av sitt offensiva och tekniska spel. Jogo Bonito (det vackra spelet), i Sverige ofta kallat "sambafotboll", har blivit synonymt med finslipad teknik, klacksparkar och spektakulära frisparkar. Många av de främsta fotbollsspelarna genom tiderna har kommit från Brasilien, däribland Pelé, den spelare som enligt många experter är den bäste av dem alla.

Fotbollen är nationalsport i Brasilien. Intresset för landslaget är mycket stort och anses vara en av orsakerna till landslagets framgångar genom åren. Den genomsnittlige fotbollssupportern i Brasilien är kräsen. Man nöjer sig inte med segrar utan man vill också se offensivt och tekniskt spel. Man vill hellre ha jogo bonito och förlust än defensivt spel och en vinst med 1–0. Denna inställning anses ha hämmat landslaget under 1970- och 1980-talen när taktiken började få allt större betydelse och VM-segrarna uteblev. Man vann inte ett enda VM-guld på 24 år 1970–1994 och i början av 1990-talet började man spela mer "europeiskt".

Ceará

Ceará är en delstat i nordöstra Brasilien. Folkmängden uppgår till cirka 8,8 miljoner invånare. Huvudstad och största stad är Fortaleza. Andra stora städer är Caucaia, Juazeiro do Norte och Maracanaú.

Goiás

Goiás är en delstat i centrala Brasilien. Invånarantalet är cirka 6,5 miljoner, på en yta av lite mer än 340 000 kvadratkilometer. En stor del av befolkningen bor i och runt delstatens huvudstad, Goiânia, samt runt landets huvudstad Brasília, som till största delen (förutom ett litet hörn mot Minas Gerais) ligger som en enklav i delstatens östra del. Större städer i Goiás är bland annat Águas Lindas de Goiás, Anápolis, Aparecida de Goiânia, Luziânia, Rio Verde, Trindade och Valparaíso de Goiás.

Viktiga näringar är jordbruk och boskapsskötsel, gruvor, liksom livsmedels- och metallindustri.

Mato Grosso do Sul

Mato Grosso do Sul är en delstat i Brasilien, och var fram till 1 januari 1979 en del av delstaten Mato Grosso innan den delades upp i två delstater. Större städer vid sidan av huvudstaden Campo Grande är Corumbá, Dourados och Três Lagoas.

Minas Gerais

Minas Gerais (IPA: [ˌminɐzʒeˈɾajs], ung. "Allmänna gruvorna") är en delstat i östra Brasilien. Delstaten är landets största producent av kaffe och mjölkprodukter. Belo Horizonte är delstatens huvudstad och med sina 5 miljoner invånare ett av de folkrikaste storstadsområdena i landet. Andra stora städer är Divinópolis, Governador Valadares, Ipatinga, Juiz de Fora, Montes Claros, Sete Lagoas, Uberaba och Uberlândia. Staden Ouro Preto är ett världsarv.

Paraná (delstat)

Paraná är en delstat i södra Brasilien. Antalet invånare är 10 439 601. Arean är 199 315 kvadratkilometer. I norr gränsar Paraná till delstaten São Paulo, i öster till Atlanten, i söder till Santa Catarina, i sydväst till republikerna Argentina och Paraguay samt i nordväst till delstaten Mato Grosso do Sul. Paranás huvudstad är Curitiba, och andra stora städer är Cascavel, Colombo, Foz do Iguaçu, Londrina, Maringá, Ponta Grossa och São José dos Pinhais. Delstaten representerar frihet för capoeiristas och ordet "Paraná" återfinns i många sånger inom Capoeira.[källa behövs]Terrängen i Paraná är huvudsakligen kuperad, men åt sydost är den platt.

Pará

Pará är en delstat i norra Brasilien och är landets till ytan näst största. Den gränsar till Guyana och Surinam samt delstaterna Amapá, Maranhão, Tocantins, Mato Grosso, Amazonas och Roraima. Huvudstaden är Belém och andra stora städer är Abaetetuba, Ananindeua (en stor förort till Belém), Castanhal, Marabá, Parauapebas och Santarém. Delstaten täcks till största delen av regnskog.

Pernambuco

Pernambuco (IPA: /peɾ.nɐ̃.'bu.ku/) är en delstat i östra Brasilien. Folkmängden uppgår till cirka 9,3 miljoner invånare. Dess huvudstad är Recife, och andra stora städer är Cabo de Santo Agostinho, Caruaru, Jaboatão dos Guararapes, Olinda, Paulista och Petrolina.

Piauí

Piauí är en delstat i Brasilien. Folkmängden uppgår till cirka 3,2 miljoner invånare. Huvudstad är Teresina, och en annan stor stad är Parnaíba, Piauí är Brasiliens fattigaste delstat och saknar nästan helt industrier. Delstaten är dock en av Brasiliens mest kulturrika, med över 400 arkeologiska platser och den största koncentrationen av klippmålningar i världen.

Huvudstaden ligger inte utefter kusten, som alla andra kustnära delstaters huvudstäder gör. Det beror på att Piauí började koloniseras inne i landet och sedan expanderade mot kusten. Detta gör även att det är den kustdelstat som har kortast kust, med endast 66 km.

Rio de Janeiro (delstat)

Rio de Janeiro är en delstat i östra Brasilien. Folkmängden uppgår till cirka 16,5 miljoner invånare. Huvudstad är Rio de Janeiro.

Rondônia

Rondônia är en delstat i västra Brasilien, med gräns mot Bolivia. Den administrativa huvudorten och största staden är Porto Velho, belägen vid Madeirafloden. Andra större städer är Ariquemes, Cacoal, Ji-Paraná och Vilhena. Delstaten består till största delen av regnskog och har fått sitt namn efter Cândido Rondon som utforskade Brasiliens gränstrakter i början av 1900-talet. Fram till 1956 hette delstaten Guaporé.

Roraima

Roraima är en delstat i norra Brasilien. Delstaten är den befolkningsfattigaste och mest glesbefolkade delstaten i landet. Den gränsar till delstaterna Amazonas och Pará, samt länderna Guyana och Venezuela. Mer än hälften av befolkningen bor i huvudstaden Boa Vista. Huvuddelen av delstaten ligger i Amazonas regnskog.

Santa Catarina (delstat)

Santa Catarina är en delstat i södra Brasilien. Folkmängden uppgår till cirka 6,7 miljoner invånare. Huvudstad är Florianópolis, och andra stora städer är Blumenau, Chapecó, Criciúma, Itajaí, Joinville och São José. Delstaten är bergig och är därför landets kallaste delstat.

Sydamerika

Sydamerika är en världsdel som utgör den södra delen av den amerikanska dubbelkontinenten, med Stilla havet i väster, Atlanten i öster, Antarktis i söder och Karibiska havet i norr. Sydamerika har en landsyta på cirka 17 840 000 km², vilket är nästan 3,5 procent av jordens totala yta. Som gräns till Nordamerika räknar man vanligen landgränsen mellan Colombia och Panama, men ibland räknar man att gränsen går vid Panamakanalen. Centralamerika (det vill säga från Mexiko i norr till Panama i söder) räknas därför till Nordamerika. När det gäller Latinamerika dras istället gränsen mellan Mexiko och USA, då begreppet Latinamerika är mer kulturellt och språkligt baserat.

São Paulo (delstat)

São Paulo är Brasiliens folkrikaste delstat. med cirka 44 miljoner invånare. Huvudstad är São Paulo, Brasiliens största stad och en av världens största städer. Andra stora städer är Campinas, Diadema, Guarulhos, Jundiaí, Mauá, Mogi das Cruzes, Osasco, Ribeirão Preto, Santo André, Santos, São Bernardo do Campo, São José do Rio Preto, São José dos Campos och Sorocaba. São Paulo har den största befolkningen, flest industrier och den största ekonomin av landets delstater.

Tocantins (delstat)

Tocantins är en delstat i Brasilien. Folkmängden uppgår till cirka 1,5 miljoner invånare. Huvudstad är Palmas, och andra stora städer är Araguaína och Gurupi. Delstaten bildades 1988 då området bröts ut från Goiás. Klimatet är tropiskt och de viktigaste näringarna är jordbruk och boskapsuppfödning.

Tropiskt klimat

Tropiskt klimat är enligt Köppens klimatklassifikation för klimatklassifikation ett nederbördsrikt klimat med medeltemperaturer över 18 grader Celsius under årets alla månader.

Tropiskt klimat delas upp i tre olika kategorier:

Tropiskt regnskogsklimat (alla månader har minst 60 mm nederbörd)

Exempel:

Kuala Lumpur, Malaysia

Belém, Brasilien

Iquitos, Peru

Amazonområdet, Sydamerika

Hilo, Hawaii, USA

Georgetown, Guyana Tropiskt monsunklimat.

Exempel:

Conakry, Guinea

Chittagong, Bangladesh

Miami, Florida, USA

Cairns, Australien

Bangkok, ThailandSavannklimat.

Exempel:

Bombay, Maharashtra, Indien

Jakarta, Indonesien

Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brasilien

Veracruz, Veracruz, Mexiko

Port-au-Prince, Haiti

Dar es-Salaam, Tanzania

Lagos, delstaten Lagos, Nigeria

Darwin, Northern Territory, Australien

Länkar till relaterade artiklar

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.