Australiens flotta

Australiens flotta (engelska: Royal Australian Navy, RAN) är det australiska försvarets sjöstridskrafter.

Australiens flotta
Naval Ensign of Australia
Den australiska örlogsflaggan, Australian White Ensign.
Officiellt namnRoyal Australian Navy
Datum1911-
LandAustralien
FörsvarsgrenFlottan
HögkvarterRussell Offices, Canberra
Marsch"Royal Australian Navy"
Årsdagar10 Juli
Tjänstetecken
Chief of NavyVice Amiral Ray Griggs
Helikoptar
TransporthelikoptrarNHIndustries NH90
SpaningshelikoptrarSikorsky SH-60 Seahawk
HMAS Tobruk Success 2008
HMAS Success (närmast) och HMAS Tobruk år 2008.

Historik

Organisationen bildades 1901 ur Commonwealth Naval Forces efter Australiska statsförbundets grundande, bestående av de tidigare brittiska koloniernas, de nuvarande staternas, flottor. Storbritanniens flotta fortsatte att stå för bevakning av de omkringliggande haven fram till Andra världskriget när RAN expanderade och köpte in hangarfartyg och andra större ytfartyg för att kunna patrullera större områden i Stilla havet och Indiska oceanen.

Nutid

Idag är RAN en av de största och mest avancerade sjöstridskrafterna i Stillahavsregionen, med en betydande närvaro i Indiska oceanen och deltagande över hela världen som stöd för militära och fredsbevarande kampanjer. Flottan består av omkring 60 fartyg, inklusive fregatter, ubåtar, patrullfartyg och underhålls- samt transportfartyg. Sedan 1982 har Australien inte längre något hangarfartyg i flottan. Nutida uppdrag för flottan inkluderar att bistå den internationella styrkan i Irak, stöd för FN:s insatser i Östtimor samt insatser tillsammans med Nya ZeelandSalomonöarna.

Australiens flotta har två huvudbaser: Fleet Base East/HMAS Kuttabul i Sydney på östkusten samt Fleet Base West/HMAS Stirling utanför Perth på västkusten.

Se även

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Royal Australian Navy, 20 mars 2009.

Externa länkar

Bladins skola

Bladins skola är en friskola i Rönneholm och Pildammsparken i Malmö.

Skolan grundades 1868 som en elementarskola, en skolform som utgjorde ett komplement till folkskolan. Numera[när?] omfattar skolan montessoriförskola, grundskola, gymnasieskola och en internationell skola. Den internationella skolan grundades 1987 när Kockums behövde en skola för australiensiska barn, då de fått kontrakt att bygga u-båtar åt Australiens flotta.

Bladins gymnasium erbjuder idag[när?] tre olika program, naturvetenskapsprogrammet med profilen fördjupad natur, samhällsvetenskapsprogrammet med profil ekonomi och internationella relationer. Det tredje programmet som erbjuds på Bladins är social scienceprogrammet som är samhällsvetenskapligt program på engelska med profilen internationella relationer. Sammanlagt finns det 9 klasser på gymnasiet där elevantalet varierar mellan 20 och 25 elever per klass och totalt går cirka 200 elever på skolan.

Bladins grundskola är en enparallellig skola från förskoleklass till åk 9. Skolan har små undervisningsgrupper bestående av 20–24 elever.

Idag[när?] har Bladins International School of Malmö, BISM, mer än 300 elever från 30 olika länder, som undervisas på engelska av lärare med engelska som modersmål. Skolan är knuten till International Baccalaureate Organisation och är godkänd av denna organisation för att undervisa Middle Years Programme för barn mellan elva och sexton år. Skolan är sedan 2000 också godkänd för undervisning i Primary Years Programme för barn mellan tre och elva år.

År 2009 köpte skolan upp tidigare Kronborgsskolan och Parkskolan i Malmö och samma år därefter flyttade Bladins International School från byggnaderna på Rönneholm till sin nya del av skolan.

Charles F. Adams-klass

Charles F. Adams-klassen var en klass robotbeväpnade jagare som byggdes under slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Totalt 29 fartygs byggdes, 23 för USA:s flotta, tre för Västtysklands flotta och tre för Australiens flotta.Fartygen i klassen började att moderniseras och livstidsförlängas i slutet av 1970-talet, men under regeringen Reagan avbröts moderniseringsprogrammet till förmån för nybyggnation av Ticonderoga-klass och Arleigh Burke-klass. Alla fartyg i amerikansk tjänst utrangerades runt 1990. Fyra fartyg såldes till Greklands flotta medan de övriga skrotades eller sänktes som skjutmål. De tyska och australiensiska fartygen utrangerades runt tio år senare. De grekiska fartygen var i tjänst några år in på 2000-talet innan även de skrotades.

Douglas A-4 Skyhawk

Douglas A-4 Skyhawk är ett deltavingat, enmotorigt, hangarfartygsbaserat attackflygplan konstruerat för USA:s flotta och USA:s marinkår.

Fairey Firefly

Fairey Firefly var ett hangarfartygsbaserat stridsflygplan som användes av Storbritannien under senare hälften av andra världskriget samt under Koreakriget och Malayakrisen. Firefly ersatte det äldre flygplanet Fairey Fulmar.

Fairey Gannet

Fairey Gannet var ett brittiskt ubåtsjaktflygplan tillverkat av Fairey Aviation Company under 1950-talet.

Francis Burt (australisk politiker)

Sir Francis Theodore Page Burt, född 14 juni 1918 i Cottesloe, Western Australia, död 8 september 2004 i Perth, var en australisk jurist och politiker. Han var chefsdomare i Western Australias högsta domstol 1977–1988 och guvernör i Western Australia 1990–1993.

Burt tjänstgjorde först i Australiens flotta och sedan i Australiens flygvapen i andra världskriget. År 1945 avlade han juristexamen vid University of Western Australia och hade sedan en lång och framgångsrik karriär som advokat innan tiden som chefsdomare. År 1990 utnämndes han till guvernör och innehade det ämbetet fram till pensioneringen tre år senare.Burt avled 2004 och gravsattes på Karrakatta Cemetery i Karrakatta.

GAF Jindivik

GAF Jindivik var en australisk målrobot konstruerad av Government Aircraft Factories och tillverkad på licens av Fairey Aviation. Ordet jindivik är aborigin och betyder ”jagad”.

Grumman S-2 Tracker

Grumman S-2 Tracker (innan 1962 Grumman S2F Tracker) var ett amerikanskt ubåtsjaktflygplan konstruerat att operera från hangarfartyg. I amerikanska flottan ersattes Tracker av Lockheed S-3 Viking i mitten av 1970-talet. I början av 2010-talet var Brasiliens flygvapen, Argentinas marinflyg och Taiwans flotta de enda militära operatörerna som fortfarande hade Tracker i tjänst. Dock används Tracker fortfarande i civil tjänst för brandbekämpning och som passagerarflygplan i flera länder.

HMS Vengeance (R71)

HMS Vengeance (R71) var ett hangarfartyg av Colossus-klass byggd för Royal Navy under andra världskriget. Fartyget tjänstgjorde i tre flottor under sin karriär: Royal Navy, Australiens flotta (som HMAS Vengeance, mellan 1952 och 1955), och Brasiliens flotta (som Minas Gerais, mellan 1956 och 2001).

Vengeance konstruerades under andra världskriget och var ett av de få fartygen i hennes klass som färdigställdes innan krigsslutet. Hon deltog dock aldrig i några strider. Fartyget tillbringade de kommande åren som ett flygplanstransport och träningsfartyg innan hon sändes på en försökskryssning för att lära hur väl fartyg och personal skulle kunna fungera i extrema arktiska förhållanden. I slutet av 1952 utlånades Vengeance till australiska flottan som ersättare för den försenade hangarfartyget HMAS Melbourne. Hon stannade kvar i australiskt vatten och opererade som ett hangarfartyg och utbildningsfartyg för majoriteten av det tre år långa lånet. Hon var tillbaka i Royal Navy i augusti 1955.

Istället för att återvända i tjänst i Royal Navy såldes hon 1956 till Brasilien, och togs i tjänst efter stora uppgraderingar, vilket gav fartyget möjlighet att operera jetflygplan. Hon namnändrades till Minas Gerais och förblev i tjänst fram till 2001. Flera försök gjordes att sälja fartyget innan hon såldes för skrotning och skeppades till Alang.

Hawker Sea Fury

Hawker Sea Fury var ett brittiskt jaktflygplan som tillverkades av Hawker Aircraft för Royal Navy i slutet av 1940-talet. Det var Storbritanniens sista propellerdrivna jaktflygplan och ett av de snabbaste kolvmotordrivna flygplan som byggts.

Kungliga flottan

Kungliga flottan kan syfta på:

Kungliga flottan i Sverige, se Svenska flottan

Royal Australian Navy – den australiska flottan, se Australiens flotta

Royal Navy – den brittiska flottan, se Storbritanniens flotta

Leander-klass (kryssare)

Leander-klass var en klass av lätta kryssare som byggdes för Royal Navy mellan 1930 och 1935, som tjänstgjorde under andra världskriget. Alla fartyg i klassen fick namn hämtade ur den grekiska mytologin, de tre fartygen i underklassen Amphion fick senare namn efter australiska städer efter att dessa hade sålts till Australiens flotta.

Newport-klass

Newport-klassen är en klass landstigningsfartyg som byggdes för att ersätta de äldre Landing Ship Tank (LST) från andra världskriget. Totalt tjugo fartyg byggdes för USA:s flotta under slutet av 1960- och i början av 1970-talet. Alla avrustades på 1990-talet och tolv stycken såldes till andra länder, sex stycken sänktes som skjutmål och de sista två ligger i malpåse i väntan på skrotning.

RIM-66 Standard MR

RIM-66 Standard MR (MR = Medium Range) är en luftvärnsrobot utvecklad för USA:s flotta.

RIM-7 Sea Sparrow

RIM-7 Sea Sparrow är en amerikansk luftvärnsrobot avsedd att försvara örlogsfartyg mot attackflygplan och sjömålsrobotar.

Sikorsky/Westland Sea King

Sea King är en helikopter som konstruerades av Sikorsky på 1950-talet. Den har licenstillverkats i flera länder; Storbritannien (Westland), Italien (Agusta), Japan (Mitsubishi) och Kanada (United Aircraft) och exporterats till ännu fler.

Tribal-klass (1936)

Tribal-klass var en klass av jagare som byggdes för Royal Navy, Royal Canadian Navy och Royal Australian Navy som tjänstgjorde under andra världskriget. Ursprungligen tänkt som en konstruktion för en lätt kryssare men vidare utvecklad till en klass av kraftfulla snabba jagare, med större tonvikt på kanoner istället för torpeder.

Westland Wessex

Westland Wessex var en brittisk helikopter som tillverkades under 1950- och 1960-talen. Wessex är baserad på Sikorsky H-34 och tillverkades på licens av Westland. Den största skillnaden mot H-34 är att Wessex drivs av en gasturbin i stället för en stjärnmotor som i H-34. Wessex var världens första serieproducerade helikopter med gasturbindrift.

Örlogsflagga

Örlogsflagga är den flagga som används av en stats militära styrkor. Örlogsflaggan används främst på örlogsfartyg, men kan också användas i andra sammanhang. I en del länder förs örlogsflaggan även på fästningar, kaserner, baser och andra militära byggnader, medan andra länder för nationalflaggan eller särskild flagga (till exempel fästningsflagga). I de flesta länder för inte armén och flygvapnet örlogsflaggan, vilket dock är sed i de nordiska länderna. Många länders örlogsflaggor är nationalflaggan med annan utformning, en ofta två- eller tretungad version, eller nationalflaggan med ett särskilt emblem. En del länder för nationalflaggan även som örlogsflagga. Örlogsfartyg kännetecknas då enbart av fartygschefens befälstecken. Vissa länders sjömilitära styrkor, till exempel Storbritannien och Ryssland, använder däremot en helt separat örlogsflagga. Örlogsflagga bör inte förväxlas med örlogsgös.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.