Aror

Aror (Ara) är ett släkte av stora papegojfåglar som hör till familjen västpapegojor. Aror används ibland även som ett vidare begrepp där andra släkten inom familjen papegojor ingår, exempelvis blåaror (Anodorhynchus). Alla aror hör hemma i Syd- och Mellanamerika.

Aror
Ara chloropterus -Butterfly World, Florida, USA-8a
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningPapegojfåglar
Psittaciformes
FamiljVästpapegojor
Psittacidae
SläkteAror
Ara
Vetenskapligt namn
§ Ara
AuktorLacépède, 1799
Synonymer
Arapapegojor
Hitta fler artiklar om fåglar med
Fågelportalen

Utseende och läten

Släktet aror är grällt färgade. Ofta är det svårt att se könsskillnad, men hannarna har ofta ett litet längre, mer horisontellt långsmalt avlångt huvud, och honorna ett lite kortare, rundare huvud. Aror är ganska skrikiga.

Arter inom släktet Ara

Det finns många synonyma trivialnamn för papegojor men denna artikel följer BirdLife Sveriges officiella lista från 2019.[1]

Ytterligare fyra arter finns beskrivna, alla utdöda fåglar i Västindien:

Övriga arter som kallas ara

Ett antal papegojor kallas också för aror utan att tillhöra släktet Ara.

Referenser

Noter

  1. ^ BirdLife Sverige (2019) Officiella listan över svenska namn på alla världens fågelarter

Källor

  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom
Amazona violacea

Amazona violacea, "guadeloupeamazon", är en hypotetisk utdöd fågelart i familjen västpapegojor inom ordningen papegojfåglar. Den erkänns dock som giltig art av bland andra Birdlife International och IUCN. Fågeln ska ha förekommit på ön Guadeloupe i Västindien fram till slutet av 1700-talet.

Blågul ara

Blågul ara (Ara ararauna) är en papegoja i släktet aror.

Blåstrupig ara

Blåstrupig ara (Ara glaucogularis) är en utrotningshotad fågelart i släktet aror som är endemisk för Bolivia.

Fåglars intelligens

Fåglars intelligens avhandlar definiering och mätandet av intelligens och kognitiva förmågor hos fåglar. Fåglars intelligens har ofta ansetts vara underlägsen däggdjurens och nedlåtande uttryck som "hönshjärna" kan ses som exempel på detta. Forskning har dock visat att detta inte stämmer, men att definiera och mäta intelligens hos djur är komplicerat vilket gör det är svårt att genomföra vetenskapliga studier.

I förhållande till huvudstorlek har fåglar relativt stora hjärnor. Syn och hörsel är väl utvecklat hos flertalet arter medan känsel och luktsinne bara är välutvecklat hos ett fåtal grupper. Merparten arter använder vingar och fötter för att sätta sig i rörelse. Näbb och fötter används för att hantera mat och andra föremål. Fåglar kan kommunicerar med visuella signaler och genom läten. Intelligenstester fokuserar därför på olika typer av respons på sensorisk stimuli.

Det finns också kritik gentemot slutsatsen att dessa studier visar på att fåglar kan resonera eller förstå, utan att resultaten i studierna är uttryck för vissa fågelarters stora förmåga till instrumentell inlärning.

Grönvingad ara

Grönvingad ara (Ara chloropterus) är en sydamerikansk papegoja i släktet aror.

Guadeloupeara

Guadeloupeara (Ara guadeloupensis) är en utdöd fågel i familjen västpapegojor inom ordningen papegojfåglar. Den tros tidigare ha förekommit på ön Guadeloupe i Västindien. Arten har länge betraktats som tvivelaktig, men nu har det både anträffats fossilfynd och kommit fram nya historiska källor som pekar på att det var en separat art.

Hyacintara

Hyacintara (Anodorhynchus hyacinthinus) är den största aran och världens största papegoja, med en längd på en meter. I Brasilien är den känd som "arara azul"

Krukmakeri

Krukmakeri är tillverkning av krukor och andra föremål av lera, samt den verkstad som detta görs på lera. En person som arbetar med krukmakeri kallas för krukmakare. Krukmakaren drejar krukor, fat och andra föremål på en drejskiva.

Efter torkning bränns leran och bildar ett nytt material: keramik, efter grekiskan keramos, som betyder bränd lera. Keramik kan bland annat delas in i lergods och stengods, där den huvudsakliga skillnaden är temperaturen. Lergods bränns vid runt 1 000°C och stengods vid runt 1 250°C. Traditionellt arbetade krukmakaren med lergods, leran bröts i närheten av krukmakeriet och produktionen var till största del bruksgods.

Kubaara

Kubaara (Ara tricolor) är en utdöd fågelart i familjen västpapegojor inom ordningen papegojfåglar. Arten förekom tidigare endemiskt på öarna Kuba och Isla de la Juventud, men har inte rapporterats förekomma i naturen sedan år 1864. Den internationella naturvårdsunionen IUCN kategoriserar arten som utdöd.

Lista över papegojsläkten

Släkten inom familjen papegojor (Psittacidae)

Lucien Lévy-Bruhl

Lucien Lévy-Bruhl, född 10 april 1857 i Paris, Frankrike, död 13 mars 1939 i Paris, var en fransk antropolog och filosof, professor vid Sorbonne 1904-1927.

Mindre soldatara

Mindre soldatara (Ara militaris) är en stor central- och sydamerikansk papegojfågel i familjen västpapegojor.

Primolius

Primolius är ett släkte aror i familjen västpapegojor inom ordningen papegojfåglar. Släktet omfattar tre arter som alla förekommer i Sydamerika:

Blåhuvad ara (P. couloni)

Blåvingad ara (P. maracana)

Gulnackad ara (P. auricollis)

Puertoricoara

Puertoricoara (Ara autochtones) är en förhistorisk utdöd fågel i familjen västpapegojor inom ordningen papegojfåglar vars ben har hittats på Puerto Rico och Saint Croix i Amerikanska Jungfruöarna och på Puerto Rico.

Röd ara

Röd ara (Ara macao) är en papegoja som lever i regnskog under 1000 meters höjd från Mexiko i norr till Bolivia och Brasilien i söder.

Större soldatara

Större soldatara (Ara ambiguus) är en starkt hotad papegoja inom släktet aror som förekommer i Centralamerika och norra Sydamerika.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.