Arkive

ARKive är en webbplats och encyklopedi som underhölls av naturskyddsorganisationen Wildscreen och som tillhandahåller foton, videon och informationer om världens olika djur- och växtarter. Wildscreen har samarbetspartner som Internationella naturvårdsunionen (IUCN), Världsnaturfonden (WWF) och Google.[1]

Enligt egen utsago hade encyklopedin under våren 2017 över 16 000 artiklar med tillsammans över 100 000 foton eller video.[2] Projektet startades 20 maj 2013 med zoologen och TV-programledaren Sir David Attenborough som mecenat.[3]

Webbplatsen valdes 2005 av Sunday Times som website of the year.[4]

Referenser

  1. ^ ARKive - about Arkiverad 1 juli 2011 hämtat från the Wayback Machine., läst 2017-05-14.
  2. ^ ARKive, Wildscreen, läst 2017-05-14.
  3. ^ Davies, Ashley (20 maj 2003). ”Arkive sets sail on the web”. London: The Guardian. https://www.theguardian.com/conservation/story/0,,969572,00.html. Läst 14 maj 2017.
  4. ^ ”ARKive named as Sunday Times website of the year”. ARKive. 1 januari 2006. Arkiverad från originalet den 9 juni 2007. https://web.archive.org/web/20070609145850/http://www.arkive.org/pressReleases/suntimes010106.html. Läst 14 maj 2017.

Externa länkar

Abborre

Abborre (Perca fluviatilis) är en sötvattenslevande fisk som jagar i stim och tillhör familjen abborrfiskar och släktet Perca. Den lever i vilt tillstånd i både Europa och norra Asien, arten har även introducerats i Sydafrika, Nya Zeeland och Australien. Abborren har det i sistnämnda landet gjort en betydande skada på det inhemska fiskbeståndet och anses i delstaten New South Wales vara en invasiv art.

Elritsa

Elritsa (Phoxinus phoxinus) är en art i familjen karpfiskar.

Fjällröding

Fjällröding (Salvelinus alpinus) är en laxartad fiskart som först beskrevs av Carl von Linné, 1758. Arten ingår i släktet rödingar (Salvelinus), och familjen laxfiskar. IUCN kategoriserar arten globalt som livskraftig.

Gädda

Gädda (Esox lucius) är en rovfisk som lever på norra halvklotet i sötvatten och bräckvatten. Den är en populär sportfisk. Gäddan är ej närbesläktad med näbbgädda.

Hassel

Hasseln (Corylus avellana) är ibland, särskilt i tät skog, ett litet träd av 5–8 meters höjd, men blir gärna en yvig buske genom de talrika skotten från rothalsen. Den är en skuggväxt och har i vanliga fall tunna, mörkt och rent gröna löv som vissnar lätt. Den trivs dock i många trakter på solöppna ställen, till exempel i skärgårdar. Där blir löven blekare gröna, i det att skotten växer hela sommaren, med en rödaktig anstrykning.

Hermelin

Hermelin eller lekatt (Mustela erminea) är ett litet mårddjur i släktet Mustela.

Artepitet erminea i det vetenskapliga namnet är det gammalfranska ordet för hermelin.

Jak

Jak eller grymtoxe (Bos mutus och Bos grunniens) är ett långhårigt oxdjur som förekommer i områden kring Himalaya, och på den Tibetanska högplatån så långt norrut som Mongoliet och Ryssland. Flertalet tillhör den domesticerade formen Bos grunniens, men det finns också en liten sårbar vild population Bos mutus.

Karp

Karp (Cyprinus carpio) är en sötvattenlevande karpfisk som härstammar från Asien, men som inplanterad förekommer i Australien, Europa och USA. Karpen är världens mest odlade fisk. Karpen muterar lätt, och det finns därför många olika varianter, bland andra fjällkarp, koi-karp, linjär karp, läderkarp, praktkarp, silverkarp, sotkarp, och spegelkarp.[källa behövs]

Leopard

Leopard (Panthera pardus) är ett av de fyra stora kattdjuren av släktet Panthera. Den förekommer i Afrika och i södra delar av Asien. Arten kännetecknas av svarta fläckar på orangegul päls men inte alla individer har denna färgsättning. Leoparden jagar flera olika byten från små insekter till 100 kg tunga hovdjur.

Mört

Mörten (Rutilus rutilus) är en sötvattens- och bräckvattenfisk tillhörande familjen karpfiskar.

Mörten är en av Sveriges vanligaste sötvattensfiskar. Den finns över hela landet. Mörten lever som regel i kanten av sjön, men om vattnet är grumligt kan de också hålla sig längre ut från stranden.

Mörten är normalt sett en liten fisk som oftast inte blir mer än cirka 20 cm lång, men den kan bli upp till 50 cm. Den väger vanligen inte mer än ett halvt kilo. Kroppen har en blåaktig silvertonad färg som övergår i vitt vid magen. Fenorna är röda, rygg och analfenan har 12-14 strålar. Mörten har 39-49 fjäll längs sidolinjeorganet. Den kan kännas igen genom de näst intill röda ögonen, men både fenor och ögon kan vara mycket bleka i vissa miljöer.

Mörtens utbredningsområde sträcker sig över hela Europa förutom området kring medelhavet, och även österut in i Sibirien. I Östeuropa och Asien finns ett flertal underarter, några kring Kaspiska och Svarta havet med anadrom vandringscykel. Runt medelhavet och i nordvästra delen av Spanien och Portugal finns flera närbesläktade arter utan överlappande utbredning. Mörten har även inplanterats i Australien under 1860–1880-talet för sportfiske.

Mörten leker i maj och juni och kan då lägga upp till 100 000 ägg, som kläcks efter 4 till 10 dagar. Mörten anpassar sig efter de lokala förutsättningarna och äter växtdelar såsom mossa och alger i djupare vatten eller små blötdjur, insektslarver och insekter som den fångar på vattenytan. Bland mörtens naturliga fiender finns abborre och gädda. Mörten lever cirka 25 år.

I Sverige finns det ett stort antal sjöar som är benämnda efter mörten. I Sverige hör mört dock inte längre till de mer uppskattade matfiskarna (till skillnad från bl.a. Östeuropa), men den är viktig som föda för rovfiskar som gäddor. Mört används ofta som agn för att fånga annan fisk.

Mörten har inplanterats i sjöar, som tidigare varit skadade av försurande nederbörd. Sjöarna har återställts med omfattande kalkning. Mörten tjänar som biologisk logg, de klarar fortplantningen om pH-värdet hålls rimligt högt.

Prärievarg

Prärievarg eller koyot, coyote (Canis latrans) är ett rovdjur inom familjen hunddjur som förekommer i Nord- och Centralamerika.

Artepitet i det vetenskapliga namnet är latin för skälla.

Sik

Den här artikeln handlar om fiskarten sik. För sikh, se den indiska religionen sikhism. För forskningsinstitutet SIK, se Institutet för Livsmedel och Bioteknik.Sik (Coregonus sp. / Coregonus lavaretus) är en artgrupp inom siksläktet som förekommer i ett flertal europeiska länder. I Sverige och Finland återfinns naturligt sex former/arter av sik.

Siken är landskapsfisk i Ångermanland samt i Österbotten i Finland.

Siklöja

Siklöja (Coregonus albula) är en fisk i familjen laxfiskar. Den förekommer i norra Europa och fiskas bland annat för sin rom – löjrom.

Sill

Sill (Clupea harengus) är en art i familjen sillfiskar. Artnamnet "harengus" kommer från det latinska ordet "arengus" som betyder sandig. Sill norr om Kalmarsund, i Östersjön, kallas strömming.

Sill är en av de vanligaste fiskarterna.[källa behövs] Den förekommer i stora stim på båda sidor av Atlanten. Den kan bli mer än 50 cm lång och uppnå en vikt av mer än ett halvt kilo.[källa behövs] Sillen kan uppnå en ålder av 25 år,[källa behövs] men den normala åldern är 10 år.[källa behövs] Sillens föda består huvudsakligen av krill, hoppkräftor och mindre fiskar. Sillen är i sin tur bytesdjur för sälar, valar, torsk, andra större fiskar och människor.

Sill är en fet fisk och rik på bland annat nyttiga fleromättade fettsyror (omega 3).

Späckhuggare

För båttypen, se Späckhuggare (segelbåt).Späckhuggare (Orcinus orca) är den största arten i delfinfamiljen och en välkänd tandval. Späckhuggare förs ibland till en separat familj, Globicephalidae, späckhuggare och grindvalar.

Utter

Utter eller eurasisk utter (Lutra lutra), ett eurasiskt rovdjur tillhörande familjen mårddjur. Namnet kan även avse andra arter i underfamiljen Lutrinae, som finns spridd över hela världen. Uttern är Smålands landskapsdjur.

Vattenbuffel

Vattenbuffel eller asiatisk buffel (Bubalus arnee) är ett slidhornsdjur som tillhör underfamiljen oxdjur. Vattenbuffeln domesticerades för cirka 4000 år sedan och är sällsynt i det vilda. Den används som dragdjur och hålls även för mjölk och kött.

Vildkatt

Vildkatten (Felis silvestris) är en art i familjen kattdjur. Den förekommer i stora delar av Europa, västra Asien och Afrika och är inte samma art som tamkatten (Felis catus), inte ens om tamkatten är förvildad. Vildkatten förekom i Skandinavien under bronsåldern men verkar ha dött ut sedan dess.

Vildsvin

Artikeln ger övergripande information om vildsvinet, för specifik information om det Svenska beståndet se Vildsvin i Sverige. För andra betydelser se Vildsvin (olika betydelser).Vildsvin (Sus scrofa) är ett partåigt hovdjur vars ursprungliga utbredningsområde sträckte sig från västra Europa till Sydostasien. Vildsvinet introducerades sedan i Nordamerika, Sydamerika, Australien och på många öar och har därför idag en nästan världsvid utbredning. Tamsvinet är den domesticerade formen av vildsvin.

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.