Arabiska öknen

Arabiska öknen är ett stort ökenområde som sträcker sig från Jemen till Persiska viken och Oman och till Jordanien och Irak. Det upptar det mesta av Arabiska halvön med en yta på 2.330.000 kvadratkilometer[4]. Det är en del av den palearktiska ekozonen.

Rub al-Khali i södra delen av Arabiska halvön är världens största öken med enbart sand. Gaseller, oryxer, sandkatter och ödlor är några av de ökenanpassade arter, som lever i detta extrema klimat, där man finner allt från röda dyner till kvicksand. Klimatet är extremt torrt och temperaturen växlar mellan extrem hetta och regelbunden nattkyla.

Nafud är en sandöken som ligger i Arabiska halvöns norra del och Dahnaöknen är ett smalt sandbälte som binder samman Nafud med Rub al-Khali.

Denna ekoregion har ytterst lite biologisk mångfald, även om vissa endemiska växter växer här. Många arter, såsom den strimmiga hyenan, schakalen och honungsgrävlingen har utrotats från detta område på grund av jakt, inhängning och biotopförstörelse. Andra arter har framgångsrikt återinplanterats, såsom den utrotningshotade vita oryxen och sandgasellen, vilka är skyddade i ett antal reservat. Överbete av boskap, bilkörning utanför vägarna och mänsklig förstörelse av biotopen är de största hoten mot denna ökenekoregion.

Arabian Desert
Karta över Arabiska öknens ekoregioner utmarkerade av WWF. Satellitbild från NASA. De gula linjerna utgör gräns för ekoregionen "Arabiska öknen och östra sahero-arabiska xeriska busklanden" ("Arabian Desert and East Sahero-Arabian xeric shrublands")[1], och två mindre, nära relaterade ekoregioner kallade "Persiska vikens öken och halvöken"[2] och "Röda havets nubo-sindiska tropiska öken och halvöken"[3]. Statsgränser visas i svart.

Källor

  1. ^ PA1303, WWF
  2. ^ PA1323, WWF
  3. ^ PA1325, WWF
  4. ^ John W. Wright (red.) 2006. The New York Times Almanac, Penguin Books, New York, New York ISBN 0-14-303820-6, sid 456
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.
Asyut (guvernement)

Guvernementet Asyut (Egyptisk arabiska: محافظة أسيوط Muḥāfāzah Asyūṭ) är ett av Egyptens 27 muhāfazāt (guvernement). Guvernementet ligger i landets centrala del (Mellersta Egypten) vid Nilen och gränsar mot Arabiska öknen.

Beduiner

Beduiner (av arabiska badawi بدوي ) är ett generiskt namn på arabiska nomadfolk som bor i arabiska öknen, Sinai och Sahara. Som beduiner räknas bland andra Baggarerna i Sudan och Beni Hassan-klanen i nordvästra Afrika. Ibland kallas även vissa icke-arabiska nomader beduiner, då i synnerhet bejaerna.

Coloradoöknen

Coloradoöknen är en del av den större Sonoraöknen i sydvästra USA och nordöstra Mexiko. Coloradoöknen omfattar drygt 40 000 km² öster om Los Angeles och San Diego. Öknen sträcker sig från San Bernardino Mountains åt öster och sydöst till Coloradofloden som givit namn åt området. I väster ligger San Jacinto Mountains och Santa Rosa Mountains.

Coloradoöknen omfattar bland annat de konstbevattnade Coachella Valley och Imperial Valley.

Georg August Schweinfurth

Georg August Schweinfurth, född 29 december 1836 i Riga, död 19 september 1925 i Schöneberg, var en tysk Afrikaresande.

Schweinfurth blev filosofie doktor i Berlin 1862, företog 1863-66 en resa till nordöstra Afrika till Abessiniens gräns och 1868-71, med understöd av Humboldtstiftelsen i Berlin, en ny stor resa till Afrika, särskilt, för att undersöka floran i länderna kring floden Bahr al-Ghazal. Därunder besökte han det förut okända kannibaliska monbuttufolket, upptäckte i dess land Uelefloden och vann säker kännedom om akkafolket; men på återresan förlorade han nästan alla sina anteckningar och samlingar.

År 1874 undersökte Schweinfurth den stora oasen (El-Charge) i Libyska öknen och företog sedan 1876 från Kairo, där han på kedivens uppmaning slagit sig ned för att bearbeta sina samlingar, åtskilliga strövtåg till de högst litet kända länderna mellan Nilen och Röda havet, till bland annat Arabiska öknen, södra Arabiska halvön och Sokotra och Lyckliga Arabien.

Åren 1891-94 besökte Schweinfurth den italienska kolonin Eritrea. Han innehade professors titel och var, i vetenskapligt avseende, en av sin tids främsta Afrikaresande; de av honom gjorda upptäckterna på etnografins, botanikens och geografins område skattades som högst viktiga. Han utgav Im Herzen von Afrika (två band, 1874; översatt till flera språk), Artes africanæ (1875), avbildningar och beskrivningar av de centralafrikanska folkens alster av konstslöjd, och bland hans naturhistoriska arbeten märks Plantæ quædam niloticæ (1862), Beitrag zur Flora Aethiopiens (1867), Reliquiæ kotschyanæ... Pflanzenarten, welche Theodor Kotschy... 1837-39 gesammelt hat (1868), Flora von Ägypten (1887; med Paul Friedrich Ascherson), Sammlung arabisch-äthiopischer Pflanzen (1894) samt en karta över öknen mellan Nilen och Röda havet (10 blad, 1900-02).

Auktorsnamnet Schweinf. kan användas för Georg August Schweinfurth i samband med ett vetenskapligt namn inom botaniken; se Wikipedia-artiklar som länkar till auktorsnamnet.

Gibsonöknen

Gibsonöknen ligger i Western Australia. Den är 155 000 kvadratkilometer och är den femte största öknen i Australien. Större är Stora Sandöknen, Stora Victoriaöknen, Tanamiöknen and Simpsonöknen. Gibsonöknen ligger söder om Stora Sandöknen och norr om Stora Victoriaöknen.Gibsonöknen har fått sitt namn efter upptäcktsresanden Alfred Gibson, som avled här under en expedition ledd av Ernest Giles 1874.

Great Basin-öknen

Great Basin-öknen (även kallad Stora bäckenet eller Sierra Nevada-öknen) är ett inte helt överlappande ökenområde i Great Basin i västra USA, huvudsakligen i Nevada och till mindre del i Wyoming, Idaho och Oregon. Öknen sträcker sig över Churchill, Clark, Esmeralda, Lincoln, Mineral, Nye, Pershing, Inyo och Millard County.

Öknen, som är en av världens tio största, avgränsas av karakteristiska växters utbredningsområden.

Herr Omar

Herr Omar är en fiktiv bifigur som är vän till detektiven Ture Sventon och hjälper denne att lösa brott som oftast har orsakats av Ville Vessla. Herr Omar träffade först Sventon då han sålde en flygande matta till denne. Denna matta begagnas sedan flitigt även i de två följande böckerna om Ture Sventon – herr Omars egen matta är, av någon anledning, alltid på konststoppning – men sedan försvinner de flygande mattorna ur böckerna. Omar är en pålitlig arabisk kaffeälskare som har som kännetecken att alltid buga sig för allt och alla. Han pratar mycket, oftast av ren artighet men det kan bli för mycket ibland för Sventon.

Några fraser som är typiska för Omar är "Enligt min ringa mening..." och "Det är för mig en stor ära...".

Omar bor dels i oasen Kaf i den arabiska öknen, dels i den närbelägna staden Djof.

I långfilmen från 1972 spelades herr Omar av Gösta Bredefeldt, och i TV:s julkalender 1989 spelades han av Nils Moritz.

Herr Omar medverkar inte i böckerna Ture Sventon i spökhuset och Ture Sventon i varuhuset.

Indusdalen

Indusdalen är ett område vid gränsen mellan Pakistan och Indien, omkring 100 000 kvadratmil stort. I detta område fanns en civilisation av höga mått redan för cirka 6000 år sedan. De hade bland annat toaletter med avlopp och vatten inomhus.

Kairo (guvernement)

Guvernementet Kairo (Egyptisk arabiska: محافظة القاهرة Muḥāfāzah al-Qahira) är ett av Egyptens 27 muhāfazāt (guvernement). Guvernementet ligger nära Arabiska öknen i landets nordöstra del.

Kalahariöknen

Kalahari (Kalahariöknen) är ett stort öken- och stäppområde i södra Afrika. Det sandiga området sträcker sig genom Namibia, Botswana och Sydafrika.

Namiböknen

Namiböknen (av namaspråket, "ett tomt område") är en 50 000 kvadratkilometer stor öken längs Atlantkusten i sydvästra Afrika. Området står på Unescos världsarvslista.

Öknen sträcker sig 1900 km från staden Namibe i Angola i norr, genom Namibia till Olifants River i Västra Kapprovinsen i Sydafrika i söder. Inåt land når den mellan 130 och 160 km och kan ha upp till 380 m höga sanddyner. I söder förenar den sig med Kalahariöknen.

Temperaturen ligger på 10-25 grader C och årsnederbörden är 15-100 mm. Fuktigheten från dimma är den främsta källan till vatten i området som bildar en unik miljö till vilken både däggdjur och reptiler har anpassat sig.

Negev

Negev är en mycket omfattande ökenregion i södra Israel, som utgör 60 % av landets yta. Den sträcker sig från Döda havets sydöstra del och gränsar till Jordanien i öst och Egypten samt Gazaremsan i väst. Fyndigheter av koppar, fosfat, salt, olja och naturgas har hittats. Negev betyder ungefär torr plats på hebreiska, men kan även betyda söder.

De största städerna i Negev är Beer-Sheva, Eilat, Arad, Sderot och Dimona. I Arava-dalen, som går från Döda havet ned till Eilat, ligger en mängd mindre samhällen, såsom Qetura, Sapir och Zuqim.

Nubiska öknen

Nubiska öknen är en öken i nordöstra Sudan, mellan Röda havet och Nilen. Den utgörs huvudsakligen om en sandstensplatå, och har en yta av 406 600 km². Meteoroiden 2008 TC3 exploderade över öknen den 7 oktober 2008.

Sohag (guvernement)

Guvernementet Sohag (Egyptisk arabiska: محافظة سوهاج Muḥāfẓah Sawhāj) är ett av Egyptens 27 muhāfazāt (guvernement). Guvernementet ligger i landets mellersta del och gränsar västerut mot Arabiska öknen.

Sonoraöknen

Sonoraöknen, på engelska "Sonoran Desert" (som ibland kallas "Gila Desert" efter Gila River och som har smeknamnet "the Low Desert" ("den lågt liggande öknen") i motsats till den högre belägna Mojaveöknen) är en nordamerikansk öken som ligger på båda sidor om den amerikansk-mexikanska gränsen och täcker en stor del av de amerikanska delstaterna Arizona och Kalifornien och den mexikanska delstaten Sonora. Den är en av de största och varmaste öknarna i Nordamerika, 311 000 kvadratkilometer. I öknen finns unika djur- och växtarter som till exempel Saguarokaktusen (Carnegiea gigantea). Den 17 januari 2001 avsattes 2008 kvadratkilometer av Sonoraöknen till "Sonoran Desert National Monument" i avsikt att stärka skyddet för området.

Coloradoöknen är den del av Sonoraöknen som ligger väster om Coloradofloden i Kalifornien.

Syriska öknen

Den syriska öknen (arabiska: بادية الشام, bādiyat ash-Sham), även känd som den syrisk-arabiska öknen, är en kombination av stäpp och öken och ligger norr om den Arabiska halvön. Öknen har en yta på 520 000 km².

Ture Sventon i öknen

Ture Sventon i öknen är en skönlitterär barn- och ungdomsbok från 1949 av Åke Holmberg. Boken är den andra om privatdetektiven Ture Sventon.

Ustiurtplatån

Ustiurtplatån (med flera alternativa stavningar; kazakiska: Üstirt; turkmeniska: Üstyurt) är en omkring 200 000 km² stor platå i Centralasien mellan Kaspiska havet och Aralsjön i gränslandet mellan Kazakstan, Uzbekistan och Turkmenistan.

Öken

Öken är ett landområde med mycket sparsam nederbörd och ofta hög avdunstning som därigenom har ingen eller mycket sparsamt med växtlighet. Djur och växter i öknen är ofta starkt specialiserade och måste tåla både höga och låga temperaturer samt klara sig på lite vatten eller ojämn tillgång till vatten. Öknar finns vid jordens vändkretsar, längst kontinenternas västkuster och i områden med regnskugga. Dessutom finns det köldöknar eller polaröknar på Antarktis och de nordligaste delarna av Arktis.

Öknar
Oman
Nizwa Fort and Minaret of Friday Mosque

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.