Östra Kina


Huadong, eller Östra Kina, (förenklad kinesiska: 华东; traditionell kinesiska: 華東; pinyin: Huádōng) är en geografisk och löst definierat kulturell region som omfattar området intill Kinas östkust.

Även om benämningen östra Kina inte är strikt definierat som begrepp, används det inom administration och i statliga handlingar om regionen som definieras av Kinas statsråd och består då av de kinesiska provinserna Anhui, Fujian, Jiangsu, Jiangxi, Shandong, och Zhejiang, samt Shanghai kommun. Eftersom regeringen i Kina gör anspråk på Taiwan och några småöar utanför Fujian som administreras av Republiken Kina (taiwanesiska regeringen), räknas även "provinsen Taiwan" till regionen.

Östra Kina
East China
Östra Kina (Anhui, Fujian, Jiangsu, Jiangxi, Shandong, och Zhejiang, samt Shanghai kommun.
Taiwan är markerat i ljusrött, då Kina gör anspråk på territoriet.
Förenklad kinesiska 华东
Traditionell kinesiska 華東
Bokstavlig innebörd Östra Kina

Administrativ indelning

Region Karta Område Befolkning
(2010)
Befolkningstäthet Provinser Huvudort
Östra Kina
华东
East China 795,837 km² 384,364,968 483/km² Shanghai Huangpudistriktet
Anhui Hefei
Fujian Fuzhou
Jiangsu Nanjing
Jiangxi Nanchang
Shandong Jinan
Taiwan Taibei
Zhejiang Hangzhou

Se även

Anhui

Anhui , tidigare känt som Anhwei är en provins i östra Kina. Den har en yta på 139 427 km² och hade en befolkning på drygt 59 miljoner invånare 2010.

Binzhou

Binzhou är en stad på prefekturnivå i Shandong-provinsen i östra Kina. Den ligger omkring 130 kilometer nordost om provinshuvudstaden Jinan. Staden är belägen vid Gula flodens norra stramd och vetter mot Bohaibukten.

Changzhou

Changzhou, tidigare skrivet Changchow, är en stad på prefekturnivå i södra delen av provinsen Jiangsu i östra Kina. Den ligger omkring 93 kilometer sydost om provinshuvudstaden Nanjing. Changzhou gränsar till städerna Nanjing, Zhenjiang och Wuxi samt till provinsen Zhejiang.

Cixi, Ningbo

Cixi, tidigare känd som Tsekee eller Tzeki, är en stad på häradsnivå i östra Kina och lyder under Ningbos storstadsområde i Zhejiang-provinsen i östra Kina.

Hefei

Hefei (uttal: [xɤfɛj]), tidigare romaniserat Hofei eller Luchow, är en stad på prefekturnivå och huvudstaden i provinsen Anhui i östra Kina. Det centrala storstadsområdet hade 3,3 miljoner invånare vid folkräkningen år 2010, på en yta av 655 kvadratkilometer.

Huangshan

För staden med samma namn, se Huangshan, Anhui.

Huangshan (kinesiska: 黄山, pinyin: Huángshān, med betydelsen "Gula berget") är en bergskedja i södra Anhui-provinsen i östra Kina. Området är berömt för sina vackra vyer som ligger i besynnerliga former av granittoppar, tallar formade av vädret och moln sedd från ovan. Området har också varma källor och naturbassänger. Huangshan är ett ofta använt motiv i traditionell kinesisk konst och litteratur. Idag är berget ett världsarv och ett populärt besöksmål för turister.

Jiangsu

Jiangsu , tidigare kallat Kiangsu på den gamla postkartan, är en provins i östra Kina. Den har en yta på 98 285 km² och totalt 78 659 903 invånare (2010). Provinshuvudstad är Nanjing.

Jiangyin

Jiangyin, tidigare romaniserat Kiangyin, är en stad på häradsnivå som lyder under Wuxi i Jiangsu-provinsen i östra Kina.

Kerria

Kerria (Kerria japonica) är en art i familjen rosväxter och förekommer naturligt i centrala och östra Kina, samt i Japan. Arten är den enda i släktet. Den odlas som trädgårdsväxt i Sverige och då vanligen som den fylldblommiga sorten 'Pleniflora'.

Nanjing

För fartyget, se M/S Nanking.

För bomullen, se Nankin.Nanjing, enligt äldre romanisering Nanking, är en subprovinsiell stad i östra Kina belägen vid floden Yangtze, cirka 240 kilometer väster om Shanghai.

Staden är provinshuvudstad i Jiangsu. De centrala stadsdistrikten har 4,4 miljoner invånare (2010) på en yta av cirka 741 kvadratkilometer. Hela det förvaltade området är på 6 596 kvadratkilometer och har sammanlagt 8 000 680 invånare.

Stadens namn betyder "Södra huvudstaden", vilket beror på att den var Kinas huvudstad åren 1368–1421 samt 1928–1949. Republiken Kina på Taiwan anser att Nanjing fortfarande är Kinas huvudstad, även om Taipei i praktiken varit huvudstad för det av Republiken Kina behärskade området sedan det kinesiska inbördeskrigets slut 1949.

Ningbo

Ningbo , tidigare stavat Ningpo, är en gammal hamnstad på subprovinsiell nivå i Zhejiang-provinsen, östra Kina. Den ligger omkring 140 kilometer öster om provinshuvudstaden Hangzhou.

Med sina 669 757 invånare i centrala Ningbo år 2000 är det provinsens näst största centralort, och hela den subprovinsiella staden hade totalt 6 miljoner invånare samma år.

Republiken Kina (Wang Jingwei)

Wang Jingweis regim var en marionettstat som den japanska ockupationsmakten etablerade i Kina åren 1937–1945. Officiellt styrde den hela Kina, utom den nordliga marionettstaten Manchukuo, men i praktiken kontrollerade regimen bara de provinser i östra Kina som hölls av Japan: Jiangxi, Anhui (där huvudstaden Nanjing låg) och de norra delarna av Zhejiang.

Statschef var den avhoppade nationalistpolitikern Wang Jingwei, känd som Kinas Quisling. Wang Jingweis regim utgav sig för att vara Kinas lagliga regering och använde samma officiella namn (Republiken Kina), samma flagga, emblem, etc, som Chiang Kai-sheks regim (som sedan Nanjings fall vintern 1937 befann sig i Chongqing). Wangs Kina erkändes dock enbart av axelmakterna och de japanska lydstaterna i norra Kina.

Sanhe

Sanhe, även känd som Juyang, är en stad i östra Kina och är en del av prefekturen Langfang i provinsen Hebei. Staden har ungefär en halv miljon invånare på en yta av 643 km². Sanhe är belägen cirka 50 kilometer öster om Peking, längs huvudvägen österut mot kusten och Qinhuangdao.

Shangyu

Shangyu är en stad på häradsnivå i östra Kina, och tillhör stadsprefekturen Shaoxing i provinsen Zhejiang. Befolkningen uppgick till 722 523 invånare vid folkräkningen år 2000, varav 144 589 invånare bodde i huvudorten Baiguan. Shangyu var år 2000 indelat i arton köpingar (zhèn) och sex socknar (xiāng).

Shaoxing

Shaoxing, även romaniserat Shaohing, är en stad på prefekturnivå i nordöstra Zhejiang-provinsen i östra Kina. Den ligger omkring 74 kilometer sydost om provinshuvudstaden Hangzhou. Stadsprefekturen har idag över 4 miljoner invånare, varav ungefär en kvarts miljon bor i själva centralorten.

Weihai

Weihai, tidigare känd som Weihaiwei, är en stad på prefekturnivå i provinsen Shandong i östra Kina. Den ligger omkring 450 kilometer öster om provinshuvudstaden Jinan.

Wuhu

Wuhu är en stad på prefekturnivå i provinsen Anhui i östra Kina med ungefär 3 545 067 invånare (2010). Den ligger omkring 140 kilometer sydost om provinshuvudstaden Hefei vid floden Yangtzes högra bank och är förbunden med sitt uppland med segelbara kanaler.

Xihu

Xihu (kinesiska: 西湖?, pinyin: Xī Hú, vilket betyder Västra sjön) är en sötvattenssjö i stadsdistriktet Xihu i den historiska delen av Hangzhou, provinshuvudstad i Zhejiang i östra Kina. Sjön delas av vägbankerna Sū Dī (苏提 / 蘇堤), Bái Dī (白堤), and Yánggōng Dī (杨公堤 / 楊公堤). I sjön finns en mängd tempel, pagoder, trädgårdar och konstgjorda öar.

Sjön har påverkat poeter och konstnärer genom tidsåldrarna för sin naturskönhet och historiska lämningar och har varit en av de viktigaste inspirationskällorna för kinesiska trädgårdarnas planerare, som bevisas genom den påverkan den har på olika klassiska kinesiska trädgårdar. 2011 blev sjön ett världsarv och beskrevs som att ha "påverkat trädgårdsdesignen i övriga Kina men också i Japan och Korea under århundraden" och som avspeglar "en idealiserad sammansmältning mellan människor och natur."

Xuancheng

Xuancheng, tidigare romaniserat Süancheng, är en stad på prefekturnivå i Anhui-provinsen i östra Kina. Den ligger omkring 200 kilometer sydost om provinshuvudstaden Hefei.

Transkriptioner
Mandarin
- Hanyu Pinyin Huádōng
Min
- Hokkien Hôatung
Kantonesiska
- Jyutping waa4 dung1

Språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.