Wétan Tengah

Wétan Tengah mangrupa hiji daérah nu pulitisna jeung budayana mah mangrupa bagian ti buana Asia, atawa Afrika-Eurasia.[rujukan?] Puseur ti daérah ieu nyaétaq daratan di antara Laut Tengah jeung Teluk Pérsia sarta daérah nu manjang ti Anatolia, Jazirah Arab, jeung Samenanjung Sinai.[rujukan?] Kadang disebutkan ogé aréa éta ngawengku daérah ti Afrika Kalér di beulah kulon nepi ka Pakistan di beulah wétan jeung Kaukasus jeung/atawa Asia Tengah di beulah kalér.[rujukan?]

GreaterMiddleEast2
Wewengkon Wétan Tengah dumasar définisi umum (héjo kolot) jeung dumasar définisi G8 (héjo ngora).

Wates

Istilah 'Wétan Tengah' ngarah ka daérah budaya, jadi teu miboga wates katangtu. Définisi nu umum dipaké nyaéta daérah nu diwangun ti: Bahrain, Siprus, Mesir, Turki, Iran (Pérsia), Irak, Paléstina, Yordania, Kuwait, Libanon, Oman, Qatar, Arab Saudi, Suriah, Uni Émirat Arab, jeung Yaman.

Umumna nu disebut Wétan Tengah harpiah mangrupa daérah-daérah nagara ieu:

MiddleEast
Peta nunjukkeun nagara-nagara nu dipercaya salaku bagian ti Wétan Tengah

Lalu negara-negara Afrika Utara juga diikutsertakan:

Nagara-nagara ieu kadang ogé dipilukeun:

Tempo ogé

  • Wétan Deukeut
  • Wétan Jauh
  • Timor Tengah Kalér, kabupatén di Indonésia
  • Timor Tengah Kidul, kabupatén di Indonésia

Tumbu kaluar

Gnome-globe.svg
Apganistan

Apganistan, resmina Républik Islam Apganistan (Basa Pérsia: جمهوری اسلامی افغانستان, Basa Pastun: د افغانستان اسلامى جمهوريت ), nyaéta hiji nagara singkur nu aya di jajantungna Asia. Dicaturkeun kénéh ngeunaan perenahna Apganistan sacara géograpis, naha aya di Asia Tengah, Wétan Tengah, atawa Asia Kidul. Apganistan boga patula patali jeung nagara tatanggana sacara relijieus, kasukuan jeung basa, sarta géograpis. Diwatesan ku Pakistan di wétan jeung , Iran di kulon, Turkménistan, Uzbékistan, jeung Tajikistan di kalér, sarta Cina jauh di wétan kaléreunnana. Ngaran Apganistan hartina "Lemah Apgan."

Asia Kulon

Asia Kulon Kidul atawa Asia Kidul Kulon (loba bagéan nu patumpang tindih jeung Wetan Tengah) nyaéta bagean kulon kidul Asia. Istilah Asia Kulon kadang-kadang dipaké dina tulisan ngeunaan arkéologi jeung prasajarah wewengkon ieu, sarta dina skema bumi subwewengkon nu dipaké ku PBB. Henteu kawas Wetan Tengah, nu kaasup Mesir nu sabenerna mah aya di Afrika, Asia Kulon mah murni mamngrupakeun istilah geograpis, nu kaasup Asia kulon kidul.

Southwest Asia is partly coterminous with the traditional Européan names the Middle East and the Near East, both of which describe the regions' géographical position in relation to Europe rather than their location within Asia. The term Western Asia has become the preferred term of use for the Middle éast by international organizations (most notably the United Nations) and also in African and Asian countries, such as India, because of the perceived Eurocentrism of the historical term Middle East. In terms of cultural and political geography, the Middle éast sometimes includes North African and western South Asian countries, particularly Afghanistan, Pakistan, and Egypt.

The United Nations includes marcus and the South Caucasus States (Armenia, Azerbaijan, and Georgia) in its Western Asian subregion, as they are almost entirely located there. However, these countries also lie in regions that straddle both Asia and Europe, and have sociopolitical ties to the latter. Turkey is located in Europe and in Asia.

The Asian part of the Arab world (including Arabia proper) is called the Mashreq in Arabic.

Find out more at [1]

See continent and transcontinental country for further definitions

Bahrain

Bahrain (Basa Arab: ‏البحرين‎, al-Baḥrayn ) (basa Pérsia: ‏بحرین, Bahreyn), resmina Karajaan Bahrain (Basa Arab: مملكة البحرين‎, Mamlakat al-Baḥrayn ) nyaéta hiji nagara kapuloan nu aya di Teluk Pérsia. Wewengkonna ngawengku 33 pulo, nu panggedéna nyaéta Pulo Bahrain. Arab Saudi aya di kuloneunana sarta dihubungkeun jeung Bahrain ku Jalan Raya Raja Fahd. Iran aya aya di kaléreunana, di peuntas Teluk Pérsia. Semenanjung Qatar aya di kidul-wétaneunana di peuntas Teluk Bahrain. Aya rancangan Jalan Raya Qatar Bahrain nu rék nyambungkeun Bahrain jeung Qatar sarta jadi jalan raya laut nu pangpanjangna sadunya.

Démonim

Démonim atawa gentilik mangrupa kecap nu digunakeun pikeun populasi hiji wewengkon.

Basa Inggris miboga loba cara pikeun nyieun démonim, kawas kalawan nambihkeun sufiks dina ahir kalimah, conto:

-an (America → American, Rome → Roman)

-ian (Paris → Parisian, Russia → Russian)

-ine (Florence, Latin Florentia → Florentine)

-ite (Vancouver → Vancouverite, Moscow → Muscovite) (kalobaannana kota)

-er (London → Londoner) (kalobaannana kota)

-eno (Los Angeles → Angeleno atawa Los Angeleno, ngagunakeun eño, sufiks basa Spanyol, pikeun démonim)

-ish (Spain → Spanish, Denmark → Danish) (kalobaannana nagara)Judea/Jewish/Jew atawa Judéan; Poland/Polish/Pole)

-ese (Taiwan → Taiwanese, Vienna → Viennese, Tyrol → Tyrolese)

-i (Iraq → Iraqi, Bengal → Bengali) (kalobaannana patempatan Wétan Tengah jueung Asia Kidul)

-ic (Hispania → Hispanic)

-iote (Cyprus → Cypriote, Phanar → Phanariote), utamina pikeun patempatan ka-Yunania-an

Irak

Républik Irak, biasana katelah Irak (Basa Arab: العراق , IPA: ʕiˈrɑːq), nyaéta hiji nagara di Wétan Tengah nu ngampar lolobananana di tungtung kulon kaler Pagunungan Zagros-, bagéan wetan Gurun Siria sarta bagéan kaler Gurun Arabia. Irak diwatesan ku Kuwait jeung Saudi Arabia di béh kidul, Jordania di kulon, Suriah di kulon kaler, Turki di béh kaler sarta Iran di wetaneunnana. Irak boga bagéan basisir nu heureut di Umm Qasr di Teluk Persia. Aya dua walungan nu ngalir: Tigris jeung Éfrat. Dua walungan ieu nyababkeun lemah Irak bisa dipaké tatanen, patukang tonggong jeung lanskap gurun nu nutupan lolobana wewengkon di Wétan Tengah.

Iraq is a developing parliamentary democracy composed of 18 governorates (known as muhafadhat). The capital city, Baghdad, is in the center-éast. Iraq's rich history dates back to ancient Mesopotamia. The region between the Tigris and Euphrates rivers is identified as the Fertile Crescent—the cradle of civilization—and the birthplace of writing. During its long history, Iraq has been the center of the Akkadian, Assyrian, Babylonian and Abbasid empires, and part of the Achaemenid, Macedonian, Parthian, Umayyad, Sassanid, Ottoman and British empires.

Since an invasion in 2003, a multinational coalition of forces, mainly American and British, has occupied Iraq. The invasion has had wide-réaching consequences: increased civil violence, political bréakdown, the removal and execution of former présidént Saddam Hussein, and national problems in the development of political balance, economy, infrastructure, and use of the country's huge reserves of oil. According to the 2007 Failed States Index, produced by the Carnegie Endowment for International Peace's Foreign Policy magazine and the Fund for Peace, Iraq has recently emerged as the world's second most unstable country, after Sudan.

Iran

Iran, (basa Pérsia: ايران, Īrān; dikecapkeun [iːˈɾɒn]), ngaran resmina Républik Islam Iran (basa Pérsia: جمهوری اسلامی ايران, transliterasi: Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Īrān), saméméhna katelah sacara internasional minangka Pérsia, nyaéta nagara di Asia Kulon Kidul nu dina wewengkon géografis mah perenahna aya di Wétan Tengah, jeung Kaukasus. Islam Syi'ah mangrupa ageman nagara sarta Basa Pérsia mangrupa basa resmina.Minangka nagara panggedéna ka-18 di dunya dumasar legana nu 1,648,000 kilométer pasagi, Iran saukuran jeung United Kingdom, Perancis, Spanyol jeung Jerman lamun dihijikeun, atawa leuwih leutik saeutik tinimbang nagara bagéan AS, Alaska (1,717,855 km²). Pangeusina leuwih ti tujuh puluh juta urang.

Iran wawatesan jeung Armenia, Azerbaijan, sarta Turkmenistan di béh kaler; Afghanistan jeung Pakistan di béh wetan; sarta Turki jeung Irak di béh kulon. Minangka tambahan, wawatesan ogé jeung Teluk Pérsia, hiji wewengkon penting nu ngahasilkeun minyak, Teluk Oman, sarta Sagara Kaspia.

Kuwait

Kuwait mangrupa nagara monarki nu aya di basisir Teluk Pérsia, Wétan Tengah. Nagara ieu tepung wates jeung Arab Saudi di kidul jeung Irak di kalér. Ngaran 'Kuwait' asalna ti kecap dina Basa Arab nu hartina "bénténg nu diwangun deukeut cai".[rujukan?]

Liga Arab

Liga Arab (Basa Arab: الجامعة العربية‎ al-Jāmiʻa al-ʻArabiyya), resmina disebut Liga Nagara Arab (Basa Arab: جامعة الدول العربية‎ Jāmiʻat ad-Duwal al-ʻArabiyya), nyaéta hiji organisasi régional nagara-nagara Arab di Afrika Kalér jeung Afrika Kalér-Wétan, sarta Asia Kidul-Kulon (Wétan Tengah). Liga Arab diwangun di Kairo dina 22 Maret 1945 kalawan 6 anggota: Mesir, Irak, Transyordania (jadi Yordania dina 1949), Libanon, Saudi Arabia, jeung Suriah. Yaman ngagabung salaku hiji anggota dina 5 Méi 1945. Liga Arab ayeuna miboga 22 anggota (kaasup Suriah nu kaanggotaanna katunda ti Nopémber 2011) sarta 4 panénjo. Tujuan utama liga ieu pikeun "nyieun hubungan nu leuwih deukeut antara Nagara anggota jeung gawé bareng kolaborasi di antarana, pikeun ngajagaan kamerdikaan jeung kadaulatan, sarta mertimbangkeun hubungan jeung kaperyogian dina cara nu ilahar antara nagara-nagara Arab."

Mesir

Républik Arab Mesir, leuwih dikenal salaku Mesir, (basa Arab: مصر, Maṣr) mangrupa hiji nagara nu kalobaannana wewengkonna aya di Afrika bagian kalér-wétan.

Lega wewengkonna kira-kira 997.739 km² Mesir nyapluk Samananjung Sinai (dianggap sabagé bagian ti Asia Kidul-Kulon), teras kalobaannnana wewengkonna aya di Afrika Kalér. Mesir tepung wates jeung Libya di kulon, Sudan di kidul, jalur Gaza jeung Israél di kidul-wétan. Watesna jeung cai nyaéta liwat Laut Tengah di kalér jeung Laut Beureum di wétan.

Mayoritas populasi Mesir nyicingan di sisi Sungai Nil (kira-kira 40.000 km²). Kalobaannana daratan mangrupa bagian ti sagara keusik Sahara nu jarang dicicingan.

Mesir katelah eujeung peradaban kuna jeung sababaraha monumén kuna pangmegahna di dunya, misalna Piramid Giza, Kuil Karnak jeung Lebak Raja sarta Kuil Ramsés. Di Luxor, hiji kota di wewengkon kidul, aya kira-kira artéfak kuna nu nyapluk kira-kira 65% artafak kuna di dunya. Ayeuna, Mesir diakuan luas salaku pusat budaya jeung politik utama di wewengkon Arab jeung Wétan Tengah.

Norwégia

Karajaan Norwégia atawa Kongeriket Norge (Noreg) dina basa Norwégia, mangrupa hiji nagara Nordik di Samenanjung Skandinavia bagian kulon nu tepung wates jeung Swédia, Finlandia, jeung Rusia. Basisirna nu aya di Samudra Atlantik Kalér jeung Laut Barents mangrupa lokasi ti fyord nu kasohor. Svalbard jeung Jan Mayen aya dina kadaulatan Norwégia dumasar kana Traktat Svalbard. Norwégia miboga hiji pulo nu ngaranna Bouvet nu aya di Samudra Atlantik. Norwégia mangrupa nagara kalawan kapadetan populasi nu panghandapna kadua di Éropa. Ibu kotana nyaéta Oslo. Norwégia miboga cadangan minyak bumi, gas alam, mineral, pangan laut, cai tawar nu luas. Norwégia ogé panghasil minyak jeung gas alam per kapita nu panggedéna di luar Wétan Tengah.

Pakistan

Pakistan (Basa Urdu: اسلامی جمہوریۂ پاکستان), ngaran resmina Républik Islam Pakistan nyaéta nagara républik di Asia Kidul, nu mangrupa tempat papanggihna wewengkon Asia Kidul jeung Asia Tengah sarta Wétan Tengah. Nagara ieu mibanda 1,046 kilométer gari basisir sapanjang Sagara Arabia di béh kidul, diwawatesan ku Afganistan jeung Iran di béh kulon, India di béh wétan sarta Tiongkok jauh di béh wétan kaléreunana.Pakistan mangrupa nagara pangpadetna kagenep di dunya sarta mangrupa nagara mayoritas Islam nu kadua pangpadetna. Wewengkonna mangrupa bagéan India Britania samemeh dibagi-bagi sarta mibanda sajarah pakampungan jeung peradaban nu panjang salila Peradaban Léngkob Indus. lolobana tina wewengkon nu aya kiwari beunang ku Pérsia jeung Yunani dina Milénium ka-1 SM sarta diatur ku maranehannana salila sawatara abad. Keur sesa sajarahna, wewengkon ieu mangrupa bagéan tina karajaan India nu lega atawa di sahadapeun pupuhu lokal atawa regional. Nu datang jeung ngawasana satuluyna aya urang Arab, Afganistan, Turki, Baloch jeung Mongol. Wewengkon ieu asup kana India Britania dina abad ka-19. Tii saprak merdika, nagara ieu geus ngalaman dua périodeu tumuwuhna militer jeung ekonomi nu penting, sarta périodeu nu henteu stabil, ku ayana kaluarna Pakistan Wétan (kiwari Bangladésh).

Qatar

Nagara Qatar atawa دولة قطر dina basa Arab nyaéta hiji émirat di Wétan Tengah nu aya di hiji bojong leutik di Jazirah Arab. Watesna di kidul nyaéta Arab Saudi jeung sésana diwatesan ku Teluk Pérsia.

Saudi Arabia

Karajaan Saudi Arabia (Basa Arab: المملكة العربية السعودية‎) nyaéta nagara panglegana di Semenanjung Arab. Nagara ieu wawatesan jeung Jordania di kulon kalér, Iraq di kalér jeung wétan kalér, Kuwait, Qatar, Bahrain, jeung Uni Émirat Arab di beulah wétan, Oman di wétan kidul, sarta Yaman di beulah kiduleunnana, kalayan Teluk Pérsia di beulah wétan kalér jeung Laut Beureum di beulah kuloneunnana. Nagara ieu disebut "lemahna dua masjid suci", minangka rujukan ka Mekah jeung Madinah, dua kota pangsucina dina ageman Islam. Nagara ieu nujul kana Saudi Arabia (ngecapkeun dina basa Inggris /ˈsɒdɪ əˈɹeɪ̯bɪə/), السعودية /ælʕɑrɑˈbiː æsːæʕuːˈdijːæ/ atawa Arabia wungkul, nu henteu pati ilahar (saperti dina maén bal), KSA.

Sudan

Sudan (resmina Républik Sudan) (Basa Arab: السودان ‎as-Sūdān.) nyaéta nagara panglegana di Afrika. Sudan diwatesan ku Mesir di béh kaler, Sagara Beureum di wetan kaler, Eritrea jeung Etiopia di béh wetan, Kenya jeung Uganda di wetan kidul, republik Demokratik Kongo jeung Republik Afrika Tengah di kulon kidul, Cad di béh kulon, sarta Libia di kulon kalereunnana. Sudan mangrupa nagara panglegana kasapuluh di dunya. Ngaran Sudan asalna tina Basa Arab Bilad-al-sudan, nu hartina "nagara nu hideung."

Suriah

Républik Arab Suriah (Basa Arab: الجمهورية العربية السورية‎ al-jumhūriyyaħ al-ʕarabiyyaħ as-sūriyyaħ), mangrupa nagara nu aya di Wétan Tengah, tepung wates jeung Turki di kalér, Irak di wétan, Laut Tengah di kulon, jeung Yordania di kidul. Suriah téh ibu kotana Damaskus.

Suriah miboga 14 kota kalawan kode ISO-3166-2,

DA - Dara

DI - Dimashq

DZ - Dayr az Zawr

HA - Al Hasakah

HI - Hims

HL - Halab

HM - Hamah

ID - Idlib

LA - Al Ladhiqiyah

QU - Al Qunaytirah

RD - Rif Dimashq

RQ - Ar Raqqah

SU - As Suwayda

TA - Tartus

Uni Émirat Arab

Uni Émirat Arab (disingket Uéa) (basa Inggris: United Arab Emirates) mangrupa hiji nagara himpunan ti tujuh émirat. Tujuh émiratna nyaéta: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, jeung Umm al-Qaiwain. Nagara ieu aya dina basisir Teluk Pérsia.

Wétan Tengah Raya

Wétan Tengah Raya nyaéta hiji sesebutan pulitis nu dijieun ku pamaréntahan Présidén AS, George W. Bush pikeun ngalompokkeun raloba nagara, ngawengkuan Dunya Muslim, hususna Iran, Turki, Apganistan, jeung Pakistan. Raloba nagara Afrika Kalér jeung Asia Tengah kadang diasupkeun ogé. Wétan Tengah Raya kadang ogé disebut "Wétan Tengah Anyar",

Yaman

Républik Yaman mangrupa hiji nagara di Jazirah Arab di Asia Kulon-Kidul, bagian ti Wétan Tengah. Yaman tepung wates jeung Laut Arab di kidul, Teluk Adén jeung Laut Beureum di kulon, Oman di wétan, jeung Arab Saudi di kalér. Populasi Yaman kira-kira jumlahna 23 juta jiwa. Lega nagara ieu kira-kira 530.000 km2 jeung wewengkonna boga leuwih ti 200 pulo. Pulo nu panggedéna, Sokotra, aya kira-kira 415 kilométer kidulan Yaman.

Yordania

Karajaan Hasyimiyah Yordania, biasana disebut Yordania (basa Arab: أردنّ, transliterasi: ʼUrdunn), mangrupa hiji nagara di Wétan Tengah nu tepung wates jeung Suriah di kalér, Arab Saudi di wétan jeung kidul, Irak di kalér-wétan, sarta Israél jeung Tepi Kulon di kulon. Yordania narima arus pangungsi Paléstina dina leuwih ti 3 dasawarsa, ngajadian manéhna salaku salah sahiji panampung pangungsi pangageungna di dunya.

Wétan Tengah
Nagara jeung téritori

Dina séjén basa

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.