Tunisia

Tunisia (Basa Arab: تونسTūnis dilapalkeun [ˈtuːnɪs]), resmina Républik Tunisia[note 1] (Basa Arab: الجمهورية التونسيةal-Jumhūriyyah at-Tūnisiyyah), nyaéta nagara Afrika nu pangkalérna. Nagara ieu aya di wewengkon Magribi sarta wawatesan sareng Aljazair di kulon, Libya di tenggara, jeung Laut Tengah di kalér jeung wétan. Ngaran nagara ieu diturunkeun ti ngaran ibu kotana, Tunis.

الجمهورية التونسية
al-Jumhūriyyah at-Tūnisiyyah
Républik Tunisia
Bandéra Tunisia Lambang Tunisia
Motto
حرية، نظام، عدالة
"Ḥurriyyah, Niẓām, ‘Adālah"[1]
Lagu
"Humat al-Hima"

Location of Tunisia
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Tunis
36°50′N 10°9′E
Basa resmi Basa Arab[2]
Démonim Tunisian
Pamaréntah Républik kahijian présidénsial[2]
 -  Présidén Moncef Marzouki
 -  Perdana Mentri Mehdi Jomaa
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 20 Maret 1956 
Aréa
 -  Total 163610 km² (ka-92)
63170 mil² 
 -  Cai (%) 5,0
Populasi
 -  Perkiraan  2 April 2011 10.432.500[3] (ka-79)
 -  Sénsus 2011 11.245.284[3] 
 -  Kapadetan 63 /km² (ka-133 (2005))
163 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $101.831 billion[4] 
 -  Per kapita $9.557,472[4] 
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $48,932 milyar[4] 
 -  Per kapita $4.592,599[4] 
Gini? (2000) 39,8 (sedeng
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,683[5] (luhur) (ka-81)
Mata uang Tunisian dinar (TND)
Zona wanci CET (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+1)
TLD Internét .tn .تونس[6]
Kode telepon +216

Kagubernuran

Kagubernuran di Tunisia

Tunisia dibagi kana 24 kagubernuran, nyaéta:

  1. Ariana
  2. Béja
  3. Ben Arous
  4. Bizerte
  5. Gabès
  6. Gafsa
  7. Jendouba
  8. Kairouan
  9. Kasserine
  10. Kebili
  11. Kef
  12. Mahdia
  1. Manouba
  2. Medenine
  3. Monastir
  4. Nabeul
  5. Sfax
  6. Sidi Bou Zid
  7. Siliana
  8. Sousse
  9. Tataouine
  10. Tozeur
  11. Tunis
  12. Zaghouan

Kagubernurannana teras dibagi kana (total) 264 "délégasi" atawa "distrik" (mutamadiyat), jeung teras dibagi deui kana kotamadya (shaykhats)[7] jeung séktor (imadats).[8]

Militér

Angkatan Pakarang Tunisia dibagi kana 3 bagian:

  • Darat
  • Udara
  • Laut

Afiliasi

Tunisia mangrupa anggota ti organisasi-organisasi di handap:

Organisasi Kaping
Pasarikatan Bangsa-Bangsa ti 12 Nopémber 1956
Liga Arab ti 1958
Organisasi Sabilulungan Islam ti 1969
Organisasi Padagangan Dunya ti 29 Maret 1995
Grup Dialog Méditérania ti Pébruari 1995

Tempo ogé

Catetan

  1. Ngaran panjang Tunisia dina basa nu lian nu dipaké di nagara éta nyaéta:
    • basa Berber: ⵜⴰⴳⴷⵓⴷⴰ ⵏ ⵜⵓⵏⴻⵙ Tagduda n Tunes
    • Basa Prancis: République tunisienne

Rujukan

  1. (Basa Arab) "Article 4". Tunisia Constitution. 1957-07-25. http://www.chambre-dep.tn/a_constit1.html (Basa Arab). Diakses pada 2009-12-23.
  2. a b (Basa Arab) "Article 1". Tunisia Constitution. 1957-07-25. http://www.chambre-dep.tn/a_constit1.html (Basa Arab). Diakses pada 2011-04-02. Translation by the University of Bern: Tunisia is a free State, independent and sovereign; its religion is the Islam, its language is Arabic, and its form is the Republic.
  3. a b "National Statistics Online". National Statistics Institute of Tunisia. July 2009. Diakses tanggal 7 January 2009. (Basa Arab)
  4. a b c d http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2011/02/weodata/weorept.aspx?sy=2009&ey=2016&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&pr1.x=61&pr1.y=12&c=744&s=NGDPD%2CNGDPDPC%2CPPPGDP%2CPPPPC&grp=0&a=
  5. "Human Development Report 2010" (PDF). United Nations. 2010. Diakses tanggal 5 November 2010.
  6. "Report on the Delegation of تونس.". Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. 2010. Diakses tanggal 8 November 2010.
  7. "Tunisia Governorates". Statoids.com. Diakses tanggal 2010-05-02.
  8. Portail de l'industrie Tunisienne, in French

Tumbu kaluar

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Tunisia di Wikivoyage

Countries
.an

.an téh mangrupa kode nagara domain undak luhur internét pikeun Antillen Walanda.

.aq

.aq téh mangrupa kode nagara domain undak luhur internét pikeun Antartika.

.cm

.cm téh mangrupa kode nagara domain undak luhur internét pikeun Kamerun.

.eu

.eu téh mangrupa kode nagara domain undak luhur internét pikeun Uni Éropa.

.fr

.fr téh mangrupa kode nagara domain undak luhur internét pikeun Perancis.

.gb

.gb téh mangrupa kode nagara domain undak luhur internét pikeun Britania.

.nl

.nl téh mangrupa kode nagara domain undak luhur internét pikeun Walanda.

.tn

.tn téh mangrupa kode nagara domain undak luhur internét pikeun Tunisia.

.uk

.uk téh mangrupa kode nagara domain undak luhur internét pikeun Britania.

Afrika Kalér

Afrika Kalér (ᮃᮖᮢᮤᮊ ᮊᮜᮦᮁ ) nyaéta sebutan pikeun wewengkon nu ngajrek di sapanjang basisir kalér Afrika sarta wawatesan langsung jeung Laut Méditérania. Ti mangsa saméméh Maséhi, Afrika Kalér jadi wewengkon nu stratégis ku sabab posisina anu deukeut jeung Éropah sarta Asia, nu balukarna teu bireuk deui yén Afrika Kalér dina mangsa baheula kungsi jadi bagian tina wewengkon karajaan-karajaan adidaya saperti Romawi Kuna, Umayyah, nepi ka Ottoman. Di Afrika Kalér ogé, paradaban-paradaban kuna nu kasohor saperti Mesir Kuna jeung Funisia pernah nanjeur. Alatan Afrika Kalér kungsi dikawasa ku dinasti-dinasti Muslim dina jangka waktu nu kacida lilana, mangka mayoritas pangeusi Afrika Kalér kiwari ngagem agama Islam jeung ngagunakeun basa Arab minangka basa hirup kumbuhna.

Sanajan miboga kamiripan dina segi budaya, tapi unggal nagara Afrika Kalér tetep miboga ciri hasna séwang-séwangan. Ari nagara-nagara nu aya di wewengkon Afrika Kalér anu kadaftar ku PBB di antara Libya, Maroko, Aljazair, Mesir, Sahara Kulon, Sudan jeung Tunisia. Sakapeung mah sok diasupkeun ogé Mauritania, Aritrea, Ethiopia jeung sabudeureunna.

Aljazair

Aljazair (Basa Arab: الجزائر‎, al-Jazā'ir; Berber jeung basa Arab Aljazair: Dzayer or Ldzayer), resmina Républik Démokratik Rahayat Aljazair (Al Jumhuriyah al Jazairiyah ad Dimuqratiyah ash Shabiyah), mangrupa hiji nagara di wewengkon Magribi di Afrika kalér-kulon kalawan Aljir salaku ibu kotana.

Aljazair mangrupa anggota Uni Afrika, Liga Arab, OPEC, jeung Pasarikatan Bangsa-Bangsa. Nagara ieu ogé mangrupa nagara pawangun Uni Arab Magribi.

Basa Perancis

Basa Perancis atawa Prancis (le français, la langue française) nyaéta salah sahiji basa pang penting ti jumplukan basa Roman sanggeus basa Spanyol sarta basa Portugis. Basa Perancis mangrupa basa anu panglobana diomongkeun ke-11 di dunya. Nepi ka taun1999, basa ieu diomongkeun ku leuwih ti 77 juta jelema di dunya minangka basa ibu, sarta ku 128 juta jiwa séjénna minangka basa kadua.

Basa Perancis ogé dipaké minangka basa resmi atawa basa pamaréntahan ku sawatara perhimpunan sarta organisasi, kawas Uni Éropa, IOC, PBB, sarta FIFA.

Chad

Chad (Basa Prancis: Tchad, Basa Arab: تشاد‎ Tšād), resmina Républik Chad, nyaéta hiji nagara nu dilingkung di Afrika Tengah. Nagara ieu tepung wates jeung Libya di kalér, Sudan di wétan, Républik Afrika Tengah di kidul, Kamerun jeung Nigeria di kidul-kulon, sarta Niger di wétan.

Libya

Kadé kaliru jeung marga kapiting LybiaLibya (Basa Arab: ‏ليبيا‎ , Basa Berber: ⵍⵉⴱⵢⴰ, Libya) nyaéta hiji nagara Afrika nu aya di wewengkon Magribi di Afrika Kalér. Nagara ieu tepung wates jeung Laut Tengah di kalér, Mesir di wétan, Sudan di tenggara, Chad jeung Niger di kidul, sarta Aljazair jeung Tunisia di kulon.

Salaku hasil ti perang sadulur dina Pébruari nepi ka Oktober 2011, Républik Arab Libya, anu keur éta geus aya dina 34 taun, labuh jeung Libya asup kana wayah pamaréntahan ku administrasi transisi nu disebut Déwan Transisi Nasional. DTN geus nyebutkeun tujuanna pikeun ngawasan fase kahiji transisi kana démokrasi konstitusional, nu saterasna cenah bakal dibubarkeun kana hiji législasi pawakilan.

Maroko

Pikeun kagunaan séjén tina Maroko, tempo Maroko (disambiguasi).Maroko (Basa Arab: المغرب‎ al-Maghrib ; basa Berber: ⵍⵎⴰⵖⵔⵉⴱ Lmaɣrib), resmina Karajaan Maroko (Basa Arab: المملكة المغربية‎ al-Mamlaka al-Maghribiyya: pronunciation ; basa Berber: ⵜⴰⴳⵍⴷⵉⵜ ⵏ ⵍⵎⴰⵖⵔⵉⴱ Tagldit n Lmaɣrib), nyaéta hiji nagara nu aya di Afrika Kalér. Nagara ieu miboga populasi nu leuwih ti 32 yuta jiwa sarta aréa 710.850 km², jeung ogé maréntahan wewengkon Sahara Kulon (nu dipaséakeun statusna). Nagara ieu mangrupa bagian ti wewengkon Magribi, sareng Tunisia, Aljazair, Mauritania, jeung Libya, nu boga patalian sajarah, basa, jeung budaya.

Maroko mangrupa hiji monarki konstitusional kalawan parlemén anu dipilih. Raja Maroko miboga kakawasaan éksekutif nu lega, kaasup kamungkinan ngabubarkeun parlemén. Kakawasaan législatif dipiboga ku boh pamaréntah boh parlemén 2 kamarna, Déwan Pawakilan jeung Majelis Déwan. Sang Raja ogé tiasa ngaluarkeun dékrét nu disebut dahir nu miboga kakiatan hukum. Pamilu parlemén dilaksanakeun di Maroko dina 7 Séptémber 2007, jeung diperhatoskeun ku sababaraha panénjo nétral minangka paling bébas jeung adil; sanajan partisipasi ngan 37%, nu pangsaeutikna dina sababaraha dékade. Ibu kotana nyaéta Rabat, jeung kota panggedéna nyaéta Kasablanka; kota gedé lianna contona Marrakésh, Tetouan, Tangier, Salé, Fes, Agadir, Meknes, jeung Oujda.

Kalobaannana urang Maroko nyaturkeun minimalna hiji ti dua Berber jeung Arab Maroko minangka basa indung. Basa-basa éta duanana miboga dialék jeung logat wewengkon.

Niger

Pikeun kagunaan séjén tina Niger, tempo Niger (disambiguasi).Niger, resmina Républik Niger, nyaéta hiji nagara nu dilingkung di Afrika Kulon, dingaranan dumasar Walungan Niger. Nagara ieu wawatesan jeung Nigeria sareng Bénin di kidul, Burkina Faso sareng Mali di kulon, Aljazair sareng Libya di kalér, sarta Chad di wétan. Ibu kota nagara ieu nyaéta Niamey.

Nigéria

Nigeria, resmina Républik féderal Nigeria, nyaéta hiji républik konstitusional féderal nu ngawengku 36 nagara bagian jeung Wewengkon Ibu Kota Féderal, Abuja. Nagara ieu aya di Afrika Kulon. Nagara ieu wawatesan jeung Bénin di kulon, Chad sareng Kamerun di wétan, sarta Niger di kalér. Kidulna, basisirna, wawatesan jeung Teluk Guinéa dina Samudra Atlantik.

Pantelleria

Pantelleria (basa Sisilia: Pantiddirìa), atawa heubeul Cossyra, nyaéta hiji pulo di Italia dina Selat Sisilia di Laut Tengah, kidul-kuloneun Sisilia jeung wétaneun Tunisia.[rujukan?] Administratifna, Pantelleria mangrupa hiji komune ti Propinsi Trapani.[rujukan?]

Sudan

Sudan (resmina Républik Sudan) (Basa Arab: السودان ‎as-Sūdān.) nyaéta nagara panglegana di Afrika. Sudan diwatesan ku Mesir di béh kaler, Sagara Beureum di wetan kaler, Eritrea jeung Etiopia di béh wetan, Kenya jeung Uganda di wetan kidul, republik Demokratik Kongo jeung Republik Afrika Tengah di kulon kidul, Cad di béh kulon, sarta Libia di kulon kalereunnana. Sudan mangrupa nagara panglegana kasapuluh di dunya. Ngaran Sudan asalna tina Basa Arab Bilad-al-sudan, nu hartina "nagara nu hideung."

 
Géografi lokal
 
Kaanggotaan internasional

Dina séjén basa

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.