Populasi

Keur ngalarapkeun kecap populasi dina statistik, tempo populasi statistik.

Dina basa nu leuwih umum, populasi mangrupa kumpulan "masarakat" —atawa organisme spésiés tinangtu—nu hirup di hiji rohangan géografis.

Populasi diulik ku rupa-rupa cara jeung disiplin. Dina dinamika populasi, struktur ukuran, umur, jeung jenis kelamin, mortality, paripolah reproduktif, sarta pertumbuhan hiji populasi diulik. Démografi mangrupa ulikan dinamika populasi manusa. Aspék séjén diulikna dina sosiologi, ékonomi, jeung géografi. Populasi tutuwuhan jeung sasatoan diulikna dina biologi, hususna dina cabang ékologi nu katelah biologi populasi sarta na genetika populasi. Dina biologi, populasi nujul ka kelompok kawin nu anggota-anggotana kawin jeung papada anggotana kénéh, utamana balukar tina isolasi fisik, najan sacara biologis masih bisa kawin ka nu saspésiés.

Dénsitas populasi nyaéta ukuran jumlah jalma atawa organisme per unit lega. Varian bisa ngandung harti kaayaan wilayah nu bisa dicicingan, geus dicicingan, produktif, (atawa kaerong bakal produktif), atawa wewengkon pakebonan. A particular géographic aréa of land is said to have a carrying capacity, representing the maximum population which it can support. Some observers of human societies believe that the concept of carrying capacity also applies to human population, and that unchecked population growth can result in a "Malthusian catastrophe". Others dispute this view.

populasi adalah kumpulan sampel adalah contoh

Tumbu kaluar

Afrika

Afrika nyaéta buana kadua panggedéna tur pangpadetna, sanggeus Asia. Kalayan legana nu kurang leuwih 30.2 juta km² (11.7 juta sq mi) kaasup pulo nu padeudeukeut, nutupan 6% lega pabeungeutan Bumi total tur 20.4% lega lemah total. KAlayan kurang leuwih 922 juta jalma (taun 2005) dina 61 wewengkon, populasi jalmana kacatet 14.2% tina populasi jalma sadunya. Buana ieu dilingkung ku Laut Tengah di béh kaler, Terusan Suez jeung Laut Beureum di wetan kalerna, Samudra India di béh wetan kidulna, tur Samudra Atlantik di béh kuloneunnana. Aya 46 nagara kaasup Madagaskar, atawa 53 nagara kaasup sakabéh golongan pulo.

Asia

Buana Asia diwatesan ku ngabagi Éropa jeung Afrika tina daratan Afrika-Eurasia nu sakitu legana. Watesna teu pati écés, komo di lebah Asia jeung Éropa mah: Asia jeung Afrika tepung deukeut Terusan Suéz, sedengkeun jeung Éropa aya di sapanjang Dardanéla, Laut Marmara, Bosporus, Laut Hideung, pagunungan Kaukasus, Laut Kaspia, Walungan Ural. Kira 60% ti populasi sadunya aya di Asia. Tempo ogé Eurasia.

Wewengkon Asia ngawengku buana Asia jeung sababaraha pulo sabudeureunana di Samudera Indonésia jeung Pasifik.

Bangladés

Bangladés (Basa Benggala: বাংলাদেশ), resmina Républik Rahayat Bangladés (Basa Benggala: গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ Gônoprojatontri Bangladesh), nyaéta hiji nagara di Asia Kidul. Aya di Délta Gangga-Brahmaputra nu subur, Bangladés minangka bagian tina wewengkon étnis jeung basa Benggala. Ngaran Bangladesh hartina "Nagara Benggala" di Basa Benggala nu resmi. Bangladés wawatesan jeung Teluk Benggala di kidul, India di kalér, kulon, jeung wétan, sarta Myanmar di tenggara. Bangladés kapisah ti Nepal jeung Bhutan ku Sela Siliguri.

Wates Bangladés ayeuna disusun tina pamisahan Benggala Britania dina 1947, nalika wewengkonna mangrupa Pakistan Wétan, bagian ti Pakistan nu karak ngadeg. Pakistan Wétan kapisah ti Pakistan Kulon ku kirang langkungna 1.500 km wewengkon India. Ku sabab alesan pulitik, étnis, basa, jeung ékonomi ku wewengkon kulon, pamikiran umum tumuwuh nu teras janten pergerakan nasionalis kultural jeung sékulér, nu ngarah kana déklarasi kamerdikaan sarta Perang Kamerdikaan Bangladés dina 1971. Sanggeus perang jeung kamerdikaan, nagara Bangladés nu anyar éta ngalaman raloba masalah kamiskinan, kalaparan, karusuhan pulitik, jeung kudéta-kudéta militér. Pamulihan démokrasi taun 1991 ngahasilkeun kaayaan nu rélatif tengtrem sarta kamajuan ékonomi.

Bangladés mangrupa nagara républik parleméntér kahijian sékulér, kalawan hiji parlemén nu ngaranna Jatiyo Sangshad. Bangladés mangrupa nagara nu panglobana populasina ka-8 sadunya sarta mangrupa salah sahiji ti nagara nu pangpadetna sadunya.

Numutkeun géografina, Bangladés aya di wewengkon Délta Gangga-Brahmaputra jeung mangrupa wewengkon banjir jeung siklon taunan. Nagara ieu ngalaman sababaraha masalah saperti kamiskinan, korupsi, kaleuwihan populasi, sarta sababaraha masalah tina parobahan iklim. Sanajan kitu, Bangladés miboga kamajuan dina ajén Angka Pertumbuhan Manusa. Bangladés enggeus ningkatkeun angka harepan hirupna 23 taun, miboga kasaruaan jenis kelamin dina pangatikan, pangurangan pertumbuhan populasi, sarta paningkatan dina kaséhatan ibu jeung anak.

Bénin

Bénin (baheulana, Dahomey), resmina Républik Bénin, nyaéta hiji nagara di Afrika Kulon. Nagara ieu tepung wates jeung Togo di kulon, Nigeria di wétan, jeung Burkina Faso sarta Niger di kalér. Garis basisir kidulna dina Teluk Bénin di mana kalobaannana populasi aya. Ibu kota Bénin nyaéta Porto-Novo, tapi kadudukan pamaréntahanna aya di Cotonou. Bénin miboga aréa kira-kira 110.000 kilométer pasagi (42.000 mil pasagi), kalawan jumlah populasi kira-kira 9,05 yuta. Bénin mangrupa hiji nagara tropis, sub-Sahara, loba gumantung kana tatanén, kalawan panggawéan nu loba jeung pamasukan ti tatanén napkah.Basa resmi Bénin nyaéta Basa Perancis, tatapi, basa pribumi kawas Fon jeung Yoruba ilahar dipaké. Grup ageman nu panggedéna di Bénin nyaéta Katolik Roma, dipiluan ku Islam, Vodun, jeung Protéstan.

Daptar nagara dumasar populasi

Artikel ieu daptar nagara dumasar kana jumlah penduduk, dumasa kana estimasi 1 Juli 2005. Gambar estimasi keur taun 2005 ti U.N. World Population Prospects (revisi 2004) ngagunakeun nilai tengah varian kalahiran.Daptar ieu kaasup sakabéh nagara berdaulat jeung wilayahna dumasar kana PBB jeung wilayah dikontrol saperti Republic of China (Taiwan). Keur versi grapikna, tempo Daptar nagara dumasar kana jumlah pendudukna sacara grapik.

Démonim

Démonim atawa gentilik mangrupa kecap nu digunakeun pikeun populasi hiji wewengkon.

Basa Inggris miboga loba cara pikeun nyieun démonim, kawas kalawan nambihkeun sufiks dina ahir kalimah, conto:

-an (America → American, Rome → Roman)

-ian (Paris → Parisian, Russia → Russian)

-ine (Florence, Latin Florentia → Florentine)

-ite (Vancouver → Vancouverite, Moscow → Muscovite) (kalobaannana kota)

-er (London → Londoner) (kalobaannana kota)

-eno (Los Angeles → Angeleno atawa Los Angeleno, ngagunakeun eño, sufiks basa Spanyol, pikeun démonim)

-ish (Spain → Spanish, Denmark → Danish) (kalobaannana nagara)Judea/Jewish/Jew atawa Judéan; Poland/Polish/Pole)

-ese (Taiwan → Taiwanese, Vienna → Viennese, Tyrol → Tyrolese)

-i (Iraq → Iraqi, Bengal → Bengali) (kalobaannana patempatan Wétan Tengah jueung Asia Kidul)

-ic (Hispania → Hispanic)

-iote (Cyprus → Cypriote, Phanar → Phanariote), utamina pikeun patempatan ka-Yunania-an

Indonésia

Républik Indonésia (RI) nyaéta hiji nagara di Asia Tenggara, nu diliwatan ku gurat khatulistiwa jeung aya di antara Buana Asia jeung Australia sarta antara Samudra Pasifik jeung Samudra Hindia. Indonésia mangrupa nagara kapuloan nu panggedéna sadunya, diwangun ku 13.487 pulo, ku kituna disebut ogé Nusantara ("pulo luar", Jawa dianggap salaku puseurna). Kalawan populasi disawang 222 yuta jiwa dina taun 2006, Indonésia minangka nagara nu populasina panglobana kaopat sadunya sarta nagara populasi pangagem Islam nu panglobana sadunya, sanajan sacara resmi Indonésia lain nagara Islam. Wangun pamaréntahan Indonésia nyaéta républik, kalawan Déwan Perwakilan Rakyat, Déwan Perwakilan Daérah, jeung Présidén nu dipilih langsung ku rahayatna. Puseur dayeuh nagara Indonésia nyaéta Jakarta. Indonésia boga wates wewengkon jeung Malaysia di Pulo Kalimantan, Papua Nugini di Pulo Papua, sarta Timor Lésté di Pulo Timor. Indonésia mangrupa anggota PBB sarta sahiji-hijina anggota PBB nu kungsi kaluar ti organisasi éta. Salian éta, Indonésia ogé anggota ti ASEAN, APEC, OSI jeung G-20.

Jambi

Jambi nyaéta hiji propinsi di Indonésia nu aya di basisir wétan bagéan tengah Pulo Sumatra. Jambi ogé mangrupa ngaran hiji kota di propinsi ieu.Populasi Propinsi Jambi aya 2.400.940 jiwa dumasar sénsus taun 2000.

Jawa Kulon

Jawa Kulon (Basa Indonésia: Jawa Barat , disingget jadi "Jabar") nyaéta salah sahiji propinsi di Indonésia. Ayana di beulah kulon pulo Jawa jeung ibukota sarta puseur urban panggedéna nyaéta Bandung, nya kitu sanajan loba padumuk dinu juru kaler propinsi matuh di wewengkon suburban komo nepi ka wewengkon urban anu aya di Jakarta, sanajan kota éta perenahna di luar propinsi administratip. Populasi propinsi ieu aya 46,3 juta (dina 2014) jeung ieu téh propinsi panggegekna di Indonésia.

Wewengkon puseur Bogor, hiji kota di Propinsi Pasundan, mibanda salah sahiji kagegekan populasi anu pangluhurna di sakuliah dunya, mungguh Bekasi jeung Depok pada-pada suburban paling loba katujuh jeung kasapuluh di dunya (Tangerang di Propinsi Banten meungkeut kasalapan); dina 2014 Bekasi mibanda 2.510.951 jeung Depok 1.869.681 jiwa. Sakabéh kota ieu téh suburban nu Jakarta.

Jérman

Républik Féderal Jérman (Basa Jérman: Bundesrepublik Deutschland) nyaéta hiji nagara di Éropa, diwawatesanan ku nagara Belanda, Bélgia, Luksemburg, Perancis, Swiss, Austria, Céko, Polandia jeung Dénmark.

Jérman mangrupa nagara penting di Uni Éropa sarta mangrupa nagara anggota nu mibanda jumlah pangeusi panglobana. Lian ti éta, Jérman ogé mangrupa anggota NATO jeung G7.

Kapadetan populasi

Kepadetan nyaéta hasil ngabagi jumlah obyék kalayan lega wewengkonna. Alatan éta, hijian anu dipaké nyaéta hijian/unit lega, contona: buah/m2.

Kepadetan populasi atawa dénsitas populasi anu cicing di hiji wewengkon, disebut minangka jelema/km2.

Mesir

Républik Arab Mesir, leuwih dikenal salaku Mesir, (basa Arab: مصر, Maṣr) mangrupa hiji nagara nu kalobaannana wewengkonna aya di Afrika bagian kalér-wétan.

Lega wewengkonna kira-kira 997.739 km² Mesir nyapluk Samananjung Sinai (dianggap sabagé bagian ti Asia Kidul-Kulon), teras kalobaannnana wewengkonna aya di Afrika Kalér. Mesir tepung wates jeung Libya di kulon, Sudan di kidul, jalur Gaza jeung Israél di kidul-wétan. Watesna jeung cai nyaéta liwat Laut Tengah di kalér jeung Laut Beureum di wétan.

Mayoritas populasi Mesir nyicingan di sisi Sungai Nil (kira-kira 40.000 km²). Kalobaannana daratan mangrupa bagian ti sagara keusik Sahara nu jarang dicicingan.

Mesir katelah eujeung peradaban kuna jeung sababaraha monumén kuna pangmegahna di dunya, misalna Piramid Giza, Kuil Karnak jeung Lebak Raja sarta Kuil Ramsés. Di Luxor, hiji kota di wewengkon kidul, aya kira-kira artéfak kuna nu nyapluk kira-kira 65% artafak kuna di dunya. Ayeuna, Mesir diakuan luas salaku pusat budaya jeung politik utama di wewengkon Arab jeung Wétan Tengah.

Nagara daulat

Hiji nagara daulat mangrupa hiji nagara kalawan téritori nu jentré nu mana miboga kadaulatan ka jero jeung ka luar, populasi permanén, pamaréntahan, jeung kabisaan pikeun miboga hubungan jeung nagara daulat nu lian. Normalna ogé dipikaharti salaku hiji nagara anu teu depénden (gumantung) ka, atawa minangka subjék tina (kakawasaan) nagara lian. Dina istilah abstrakna hiji nagara daulat bisa aya tanpa pangakuan ku nagara daulat nu lian, nagara nu teu diakuan sering bakal hésé ngalaksanakeun kakawasaan nyieun gawé bareng atawa hubungan diplomatik jeung nagara daulat nu lian.

Oman

Kasultanan Oman mangrupa hiji nagara di Jazirah Arab bagian kidul-wétan, Asia bagian kidul-kulon. Oman tepung wates jeung Uni Émirat Arab di kalér-kulon, Arab Saudi di kulon, jeung Yaman di kidul-kulon.

Kira-kira 98,8% populasi Oman pangagem agama Islam. Sultanna ayeuna nyaéta Qaboos bin Said Al Said nu nyingkirkeun bapana sorangan, Said bin Taimur, nu maréntah ti 1932 nepi ka 23 Juli 1970. Lega wewengkon Oman leuwih kirang saparo lega Pulo Sumatra.

Oséania

Oséania (Basa Inggris: Oceania Basa Walanda: Oceanië) mangrupa istilah nu ngarujuk kana hiji téritori géografis atawa géopolitis nu diwangun ti sababaraha kapuloan nu aya di Samudra Pasifik jeung sakurilingna. Oséania mangrupa buana kalawan luas aréa daratan nu pangleutikna jeung jumlah populasi nu pangleutikna kadua sanggeus Antartika.

Pulo Jawa

Pulo Jawa téh hiji pulo di di gugusan kapuloan Sunda, Indonésia, nu mangrupa pulo pangpadetna di sakuliah dunya (tempo daptar pulo dumasar populasi). Legana 132.000 km pasagi kalawan 114 juta pangeusi (864 jalma per km²), mun mangrupa nagara mandiri mah bakal jadi nagara kadua pangpadetna sadunya. Pulo Jawa mangrupa lemah cai pikeun pituin pikeun urang Sunda jeung Jawa.

Rayon Siazan

Siazan (Siyəzən) nyaéta hiji rayon di Azerbaijan. Ibu kotana nyaéta Siyəzən. Wewengkon ieu mangrupa padumukan pikeun populasi signifikan Urang Tat nu nyaturkeun Basa Tat. Kecap Siyazan hartina "awéwé hideung" dina Basa Tat. Wewengkon ieu miboga populasi 37.900 (sénsus 2010).

Uzbékistan

Républik Uzbékistan (atawa Uzbékstan atawa Ozbékistan), nami resmina Républik Uzbékistan (basa Uzbék: O‘zbekiston Respublikasi atawa O‘zbekiston Jumhuriyati; Sirilik: Ўзбекистон Республикаси; basa Rusia: Республика Узбекистан), nyaéta hiji nagara di Asia Tengah, nu saencanna téh wewengkon ti Uni Soviét. Nagara anu daérahna kakurung daratan ieu tepung wates jeung Kazakhstan di kulon jeung kalér; Kyrgyzstan jeung Tajikistan di wétan; jeung Apganistan jeung Turkménistan di kidul. Bsa resmina téh ngan basa Uzbék, nyaéta kaasup basa Turk, tapi basa Rusia tetep digunakeun, titinggal pamaréntahan Soviét. Kirang leuwih 1 juta suku Tajik, kalompok étnis nu sarumpun jeung bangsa Pérsia, nyicingan nagara ieu, ogé mangrupa 4,8% ti populasi. Kecap Ozbek diwangun ti oz ("sajati/asli") jeung bek ("pamingpin/bangsawan"), jadina "Ozbek" téh hartina "bangsawan" atawa "pamingpin sajati".

Yaman

Républik Yaman mangrupa hiji nagara di Jazirah Arab di Asia Kulon-Kidul, bagian ti Wétan Tengah. Yaman tepung wates jeung Laut Arab di kidul, Teluk Adén jeung Laut Beureum di kulon, Oman di wétan, jeung Arab Saudi di kalér. Populasi Yaman kira-kira jumlahna 23 juta jiwa. Lega nagara ieu kira-kira 530.000 km2 jeung wewengkonna boga leuwih ti 200 pulo. Pulo nu panggedéna, Sokotra, aya kira-kira 415 kilométer kidulan Yaman.

Dina séjén basa

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.