Munisipalitas

Munisipalitas (Basa Inggris: municipality, Basa Walanda: gemeente) nyaéta hiji entitas administratif nu kadefinisikeun sacara jelas wilayah jeung pangeusina, nu ilaharna ngarujuk ka hiji kota atwa désa, atawa kelompok leutik tina entitas-entitas eta. Hiji munisipalitas biasana diparentah ku walikota (mayor) jeung déwan kota atawa déwan munisipal.

Di lolobana nagara, munisipalitas mangrupa subdivisi administratif pangleutikna nu pingpinannana diangkat ngaliwatan prosés pamilihan nu demokratis. Di sababaraha nagara, munisipalitas ogé bisa ngarujuk kana hiji komuni, misalna di Perancis (commune), Spanyol (comuna) jeung Swédia (Kommun).

Munisipalitas minangka éntitas nu leuwih handap

  • Di Aljazair, munisipalitas (komun) nyaéta bagian tina daïra, nu mangrupa bagian tina wilayah; aya 1,541 komun i Aljazair.
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
  • Di Australia, municipalities are subdivisions of a state or territory. (See Local Government Areas in Australia).
  • In Austria, a municipality (Gemeinde) is part of a district (Bezirk), which is in turn part of a state (Bundesland).
  • In Belgium, a municipality (gemeente/commune) is either part of a province (provincie/province) or of the Brussels-Capital Region
  • In Bolivia, a municipality (municipio) is part of a province, which is part of a departamento
  • In Bosnia and Herzegovina, a municipality (općina or opština) is
    • part of a canton (kanton)
    • a subdivision (grouped in regions)
  • In Brazil, a municipality (município) is part of a state (estado)
  • In Canada, a municipality is a city, town, township, county, or regional municipality which has been incorporated by statute by the legislatures of the Provinces and territories of Canada. It is also a specific designation for certain municipalities in Quebec , Nova Scotia and Ontario. Certain aréas of Saskatchewan and Manitoba are designated as rural municipalities, while equivalent aréas in Alberta are designated as municipal districts.
  • In Chili, a municipality (municipalidad) is a legal entity which administers one or more communes (comuna) which are the third-level division of the country. The first division are regions which a next divided into provinces (provincia). These provinces are next divided into comunas which are assigned to a municipality for administration. In most cases the municipality and the comuna have the same name, but the constitution permits a single municipality to be responsible for more than one commune.
  • In Kolombia, a municipality (municipio) is part of a department (departamento). It also subdivided into Corregimientos and Veredas.
  • In Kroasia, a municipality (općina) is part of a county (županija)
  • In the Czech Republic, a municipality (obec) is part of a district (okres)
  • In Denmark, a municipality (kommune) is part of a county (amt). However, amts were abandoned in Denmark on January 1, 2007.
  • In Estonia, a municipality (omavalitsus) is the smallest division.
  • In Finlandia, a municipality (kunta) co-operates with municipalities néarby in a sub-region (seutukunta) and region (maakunta); a region belongs to a province (lääni) of the state. A municipality can freely call itself a "city" (kaupunki).
  • In France, a municipality (commune) is part of a department (département) which is part of a region (région)
  • In Jérman, a municipality (Gemeinde) is part of a district (Kreis). Larger entities of the same level are called towns (Stadt).
  • In Greece, a municipality is either an urban demoi or rural koinotetes which is then part of a prefecture (nomos) and then a larger region known as a periphery.
  • In Haiti, a municipality (commune) is part of an arrondissement, which is part of a department (département).
  • In Hungary, a municipality (települési önkormányzat) is part of a county (megye).
  • In Italy, a comune is part of a province (provincia) which is part of a region (regione). The term "municipality" is reserved for subdivisions of larger communes (in particular, the commune of Rome).
  • In Japan, a municipality is the sphere of government within the prefectures, the sub-division of the state.
  • In Jersey, a municipality refers to the honorary officials elected to run éach of the 12 Parishes into which it is subdivided.
  • In Kenya, a municipality is one of four types of local authorities. Néarly 50 major towns are given the municipality status.
  • In Luxembourg, communes are the lowest divisions.
  • In Mexico, a municipality (municipio) is a subdivision of a state (estado) and a borough (delegación) is a subdivision of the Federal District (see municipalities of Mexico and Boroughs of the Mexican Federal District).
  • In the Netherlands, a municipality (gemeente) is part of a province (provincie).
  • Every part of mainland New Zealand is part of either a "city" (mostly urban) or a "district" (mostly rural). The term "municipality" has become rare in New Zéaland since about 1979 and has no legal status.
  • In Nicaragua, a municipality (municipio) is subdivision of a department (departamento) or of one of the two Autonomous Regions, Región Autónoma del Atlántico Norte and Región Autónoma del Atlántico Sur.
  • In Norway, a municipality (kommune) is part of a county (fylke)
  • In the Philippines, a municipality (bayan) is part of a province (lalawigan) and is composed of barangays.
  • In Poland, a municipality (gmina) is a part of a county (powiat).
  • In Portugal, a municipality (município) is subdivision of a district (distritos).
  • In Puerto Rico, a municipality (municipio) is a city. éach municipality has an elected mayor.
  • In Romania, a municipality (municipiu) is a town or a city ranked by law at this level. A commune is the lowest subdivision of a judeţ .
  • In Serbia, a municipality (opština) is part of a county (okrug)
  • In Slovakia, a municipality (obec) is part of a district (okres). There are 2 891 municipalities in the state.
  • In South Africa, district municipalities and metropolitan municipalities are subdivisions of the provinces, and local municipalities are subdivisions of district municipalities.
  • Di Swédia, munisipalitas (kommun) nyaéta bagian tina hiji county (län).
  • In Switzerland, a municipality (commune/Gemeinde/comune) is part of a canton (canton/Kanton/cantone) and defined by cantonal law.
  • In the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, a municipality is governed by official political borders, such as that of the Greater Belfast area in Northern Ireland. As is the same for the Greater London area and not just the City of London. The term municipality and the word municipal in general is not commonly héard. Greater x area would be the most common in usage.
  • In the United States, the entities that have status as a municipality vary from state to state. Cities, towns, boroughs, or villages are common terms for municipalities. Townships, counties, and parishes are not generally considered to be municipalities, although there are exceptions. In some states, towns have a non-municipal status similar to townships.
  • In Venezuela, a municipality (municipio) is part of a state, as well as a subdivision of the Capital District (estado).
Babagian administratif Azerbaijan

Sacara pulitisna, Azerbaijan dibagi kana:

59 distrik (rayonlar; tunggal– rayon),

11 kota (şəhərlər; tunggal– şəhər),

1 républik otonom (muxtar respublika), nu mana ngawengku:

7 distrik

1 kotaRayon-rayonna teras dibagi kana munisipalitas.

Wewengkon Nagorno-Karabakh ayeuna ngabentuk rayon-rayon Khojavend, Tartar, Goranboy, Shusha, jeung Kalbajar. Dina jaman Soviét, wewengkon éta kawanoh salaku Oblast Otonom Nagorno-Karabakh (OONK); tapi dina 26v Nopémber 26 1991, Parlemén RSS Azerbaijan ngahupus status otonom Nagorno-Karabakh. Saprak éta, wewengkon OONK sacara administratif kapisah di antara rayon-rayon, tapi kalobaannana tetep aya dina kadali pasukan étnis Arménia ti Nagorno-Karabakh jeung Arménia salaku hasil ti Perang Nagorno-Karabakh.

Bonére

Pikeun kagunaan séjén tina Bonére, tempo Bonére (disambiguasi).Bonére (Basa Walanda: Bonaire, Papiamentu: Boneiru) nyaéta hiji munisipalitas husus (resmina badan umum) ti Walanda, nu ngawengku pulo Karibia, Bonére, sarta islét nu teu didumukan, Klein Bonére. Bareng jeung Aruba sarta Curaçao, Bonére ngawangun kelompok nu disebut kapuloan ABC dina Antillen Leeward, rantéy kapuloan kidul ti Antillen Leutik. Bonaire baheula bagian ti Antillen Walanda nepi ka pameupeusannana dina 10 Oktober 2010, basa Bonére (kaasup Klein Bonére) jadi munisipalitas husus dina nagara Walanda.

Dénmark

Karajaan Dénmark (basa Dénmark: Kongeriget Danmark) mangrupa nagara Nordik nu pangleutikna jeung pangkidulna. Nagara ieu aya di Skandinavia, Éropa Kalér, tapi euweuh dina samenanjung Skandinavia. Nagara ieu kaasup anggota Uni Éropa.

Dénmark tepung wates jeung Laut Baltik jeung Laut Kalér. Wewengkonna kaasup hiji samenanjung di Jérman kalér nu ngaranna Jylland (Jutlandia), Kapuloan Fyn (Funen), Sjælland (Zéaland), Vendsyssel-Thy, Lolland, Falster, Bornholm, jeung ratusan pulo leutik, nu mindeng disebut kapuloan Dénmark. Saméméh Terusan Kiel dikali, jalan laut ka Laut Baltik ngan bisa liwat tilu Selat Dénmark.

Nagara ieu ngagunakeun monarki konstitusional jeung sistem pamaréntahan parleménter. Dénmark boga hiji pamaréntah pusat jeung 98 munisipalitas minangka pamaréntah wewengkon. Dénmark geus jadi anggota Uni Éropa ti 1973, tapi nepi ka ayeuna masih kénéh teu gabung kana Eurozone. Dénmark mangrupa salha sahiji pawangun NATO jeung OECD. Dénmark ogé hiji anggota OSCE.

Basa resmina, Basa Dénmark, sarumpun jeung Basa Swédia jeung Basa Norwégia, lantaran basa-basa éta miboga kakaitan sajarah jeung budaya nu kiat. 82% ti populasi Dénmark jeung 90.3% séké Dénmark pangagem garéja Lutheran. Dina taun 2010, 548.000 urang (9.9% populasi Dénmark) mangrupa imigran atawa katurunanna. Mayoritasna (54%) asalna ti Skandinavia atawa bagian Éropa nu séjén, sésana asalna ti nagara-nagara di Asia jeung Afrika.

Greenland jeung Kapuloan Faroe mangrupa wewengkon ti karajaan Dénmark, tapi aya kakawasaan politikna sorangan.

Gothenburg

Gothenburg (Basa Swédia: Göteborg ) /jœte'bɔrj/) nyaéta salah sahiji kota jeung munisipalitas di propinsi Västergötland di basisir kulon Swédia. Taun 2006, pangeusina aya 490,000 di kotana tur 879,000 di wewengkon métropolitan, ngajadikeun Gothenburg jadi kota kadua panggedéna di Swédia, sanggeus Stockholm. Gothenburg ogé mangrupa kota universitas.

Ku ayana Göta Älv nu ngamuara ka Kattegat, walungan ieu ngabagi Gothenburg jadi dua bagian, kalayan beulah luhureun walungannana ngajadi pulo Hisingen. Teluk leutik Göta Älv kacida cocogna jadi palabuan, tur Gothenburg geus ngalegaan palbuannana jadi nu panggedéna di antara nagara-nagara Nordik.

Liechtenstéin

Kapangéranan Liechtenstéin, nu ibu kotana Vaduz, mangrupa hiji nagara kapangéranan salega kirang leuwih 120 kilométer pasagi nu kakurung daratan. Aya di wétaneun Walungan Rhéin di antara nagara Austria jeung Swiss, sagala urusan luar nagri nagara ieu diurus ku Swiss.

Linköping

Linköping [ˈlɪnːˌɕøːpɪŋ] nyaéta salah sahiji dayeuh di Swédia kidul, kalayan pangeusi 148,859 urang dina taun 2013. Mangrupa puseurna Munisipalitas Linköping sarta puseur dayeuh County Östergötland. Linköping ogé mangrupa tempat kauskupan di Kauskupan Linköping (Garéja di Swédia) sarta kawentar ku katedralna.

Linköping mangrupa puseur wewengkon budaya buhun tur ngarayakeun tepung taunna nu ka-700 dina taun 1987. Nu ngadominasi suku langit dayeuh ti kajauhan nyaéta munara katedralna.

Kiwari Linköping kasohor ku universitasna katut industri téhnologi luhurna. Linköping boga maksud nyieun kamekaran dayeuh nu tuluy tinuluy sarta ngarencanakeun pikeun jadi komunitas nétral karbon dina taun 2025.

Munisipalitas Karlstad

Munisipalitas Karlstad [kɑːɭsta] (pop. 82,096) nyaéta salaahiji munisipalitas di kulon tengah Swédia kalayan ibukotana aya di kota Karlstad (populasina 58,055). Dibéré penghargaan Royal Charter taun 1584. Dina abad ka-17 kota ieu mangrupa tempat kauskupan Garéja di Swédia. Kota ieu mangrupa tempat Universitas Karlstad jeung Bandara Karlstad. Karlstad aya dina jalan karét api utama nu ngahubungkeun Oslo, Norwégia, jeung Stockholm.

Karlstad miboga bau nu ngeunaheun ka sakuliah kotana (hususna puseurna) alatan ayana pabrik Löfbergs Lila Coffee Roasting. Pabrik ieu ogé mangrupa pencaar langit pangluhurna di Värmland. Pausahaan kasebut ogé miboga Aréna Löfbergs Lila, nu anyar kénéh miboga 10,000 tempat diuk tur diguakeun utamana keur Färjestads BK (Kleub Hoki), salian ti jadi tempat konsér.

Munisipalitas Kristinehamn

Munisipalitas Kristinehamn nyaéta salah sahiji munisipalitas di Swédia nu aya di Counti Värmland, di beulah kulon tengah Swédia. Ibukotana di kota Kristinehamn, pangeusina 18,000 urang, luhur kotana 67 méter. Kota nu leuwih leutikna nyaéta Björneborg, Bäckhammar, Nybble jeung Ölme.

München

München ([ˈmʏnçn̩] ( dangukeun); Basa Inggris: Munich ; Austro-Bayern: Minga [ˈmɪŋ(ː)ɐ] atawa leuwih umum disebut Minna [ˈmɪna]; Latin: Monachium) nyaéta dayeuh puseur jeung kota nu miboga pangeusi panglobana di Bayern, sarta nagara bagéan féderal kadua nu miboga pangeusi panglobana di Jérman. Miboga pangeusi kurang leuwih 1,5 juta, ieu kota jadi kota katilu panggedéna di Jérman, saanggeus Bérlin jeung Hamburg, sarta kota ka-12 panggedéna di Uni Éropa. Wewengkon métropolitan ieu kota miboga 6 juta pangeusi. Pernahna di tepi Walungan Isar (budak walungan Danube) di kalér Alpen Bayern, ieu kota mangrupa puseur wewengkon administratif Bayern Luhur, jadi munisipalitas di Jérman nu miboga pangeusi pangpadetna (4.500 jelema per km²). München mangrupa kota kadua panggedéna di wewengkon dialék Bayern, saanggeus dayeuh puseur Austria, Wina.

Nakhchivan (kota)

Nakhchivan City (Basa Azerbaijan: Naxçıvan şəhəri; atanapi, Nachitschewan, Nakhchyvan, Nakhicevan, Nakhichevan’, jeung Nakhjavan), nyaéta ibu kota Républik Otonom Nakhchivan nu mana bagian ti Azerbaijan, aya kira-kira 450 km kuloneun Baku. Munisipalitas Nakhchivan ngawengku Kota Nakhchivan sarta Désa Başbaşı, Qarağalıq, jeung Daşduz.

Rayon Agstafa

Aghstafa (Basa Azerbaijan: Ağstafa, Basa Rusia: Акстафа) nyaéta hiji rayon di Azerbaijan beulah kalér-kulon.

Rayon Zaqatala

Zaqatala nyaéta hiji rayon di Azerbaijan.

Citakan:Zaqatala Rayon

Citakan:Azerbaijan-geo-stub

Saba

Pikeun kagunaan séjén tina Saba, tempo Saba (disambiguasi).Saba nyaéta hiji pulo Karibia jeung munisipalitas husus (resmina badan umum) nu pangleutikna ti Walanda. Saba, kaasup Pulo Green, jadi munisipalitas husus dina nagara Walanda sanggeus pameupeusan Antillen Walanda dina 10 Oktober 2010.Salaku bagian ti Walanda, Basa Walanda mangrupa basa resmi. Sanajan afiliasina jeung Walanda, Basa Inggris mangrupa basa utami nu dipaké di pulo ieu jeung geus dipaké di sistim sakolana saprak abad ka-19. Basa Inggris ogé bisa dipaké dina komunikasi jeung pamaréntah sanajan aya hiji dialék lokal. Ti 1 Januari 2011, Dolar AS jadi mata uang resmi, ngagantian Guilder Antillen Walanda.

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela (Basa Galicia: [santiˈaɣo ðe komposˈtɛla], Basa Spanyol: [sanˈtjaɣo ðe komposˈtela]) nyaéta ibu kota komunitas otonom Galicia, Spanyol.

Sint Eustatius

Sint Eustatius, ogé kawanoh salaku Statia (/ˈsteɪʃə/) atanapi Statius, nyaéta hiji pulo Karibia jeung hiji munisipalitas husus (resmina badan umum) ti Walanda.Sint Eustatius aya di Kapuloan Leeward beula kidul, bagian ti Hindia Kulon, tenggaraeun Kapuloan Virgin jeung kalér-kuloneun Saint Kitts jeung Névis, sarta tenggaraeun Saba, dina 17°30′N 62°58′W. Ibu kota régionalna nyaéta Oranjestad.

Baheulana bagian ti Antillen Walanda, Sint Eustatius jadi munisipalitas husus nagara Walanda ti 10 Oktober 2010.

Stockholm

Stockholm (IPA: ['stɔkhɔlm]; UN/LOCODE: SE STO) nyaéta ibukota Swédia, jadi tempat pamaréntahan jeung parleménna salian ti ogé jadi tempat cicingna pamingpin nagara Swédia, King Carl XVI Gustaf.

Stockholm geus jadi puseur pulitik jeung ekonomi Swedia ti saprak abad ka-13. Kiwari mangrupa munisipalitas panggedéna di Swedia, kalayan jumlah populasi 776,000, sedengkeun populasi wewengkon urban Stockholm jeung Métropolitan Stockholm kasarna aya 1.2 jeung 1.9 million.

Kalayan lokasina nu aya di basisir wetan Swedia dina sungut Situ Mälaren, di kapuloan Stockholm, Stockholm kasohor ku kaendahannana.

Sumqayit

Sumgayit (Basa Azerbaijan: Sumqayıt; Basa Rusia: Сумгаит; ogé, Sumgait jeung Sumqayyt) nyaéta salah sahiji kota panggedéna di Azerbaijan, aya di deukeut Laut Kaspia, kira-kira 31 kilométer ti Baku. Kota ieu miboga populasi kira-kira 308.700 jiwa (sénsus 2009). Kota ieu miboga aréa 83 km². Kota ieu ngadeg dina 22 Nopémber 1949.

Uppsala

Uppsala (dikedalkeun [ˈɵpːˈsɑːla] ( dangukeun); éjahan heubeulna Upsala) nyaéta ibu kota County Uppsala tur mangrupa kota kaopat panggedéna di Swéden, sanggeus Stockholm, Gothenburg katut Malmö. Baga 140,454 pangeusi taun 2010.Perenahna 71 km (44 mi) béh kaléreun ibu kota Stockholm, mangrupa tempat Munisipalitas Uppsala. Ti taun 1164, Uppsala geus jadi puseur kagaréjaan di Swédia, jadi tempat Uskup Ageung Garéja di Swédia. Ngadeg taun 1477, Universitas Uppsala mangrupa puseur atikan luhur pangkolotna di Skandinavia.

Västerås

Västerås [vɛstərˈoːs] nyaéta salah sahiji dayeuh di puseur Swédia, nu perenahna di sisi Sistu Mälaren di propinsi Västmanland, 100 kilometres (62 miles) kuloneun Stockholm. Ieu dayeuh populasina 140.499 urang (2014), tina total pangeusi munisipalitas nu jumlahna 137,207 urang (2010) (lamun ngitungna lain sakabéh munisipalitas, tapi ukur kaasup pasisian Västerås' mah, jumlahna téh 128 840 urang (2010).Västerås téh puseurna Munisipalitas Västerås, puseur dayeuh County Västmanland sarta puseur kauskupan.

Dina séjén basa

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.