Muharom

Muharram ('محرّم, Muharam, Muharom, Sura) nyaéta bulan munggaran dina pananggalan hijriyah. Muharram asalna tina kecap diharamkan' atawa 'dipantrang', nyaéta dipantrang pikeun perang.

Kalénder Islam

  1. Muharram
  2. Safar
  3. Rabiul awal
  4. Rabiul ahir
  5. Jumadil awal
  6. Jumadil ahir
  7. Rajab
  8. Sya'ban
  9. Ramadhan
  10. Syawal
  11. Dzulkaidah
  12. Dzulhijjah

Dalil Bulan Harom

Bulan Muharom salah sahiji ti antara 4 bulan harom, nyaéta Muharom, Rojab, Dzulqo'dah (Hapit) jeung Dzulhijjah (Rayagung) dumasar dawuh Alloh SWT dina Al-Qur'an surat At-Taubah ayat 36:


ِِإِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ

(36) Saéstuna itungan bulan numutkeun Alloh SWT aya 12 bulan dina kitabulloh dina poé diciptana langit jeung bumi....

Opat bulan diantawisna mangrupa bulan harom, dijéntrékeun dina hadits:


ِِإن الزمان قد استدار كهيئته يوم خلق الله السماوات والأرض، السنة اثنا عشر شهرا، منها أربعة حرم؛ ثلاث متواليات: ذو القعدة وذو الحجة والمحرم، ورجب مُضَر الذي بين جمادى وشعبان

(Hartina) Saéstuna waktu muter saperti kuduna nalika Alloh SWT nyipta langit jeung bumi, sataun 12 bulan, opatna bulan harom, tilu patuturut Dzulqo'dah, Dzulhijjah, Muharom, jeung Rojab....[1] [2]

Poé penting

Tanggal 1 Muharram nyaéta Taun Anyar dina agama Islam.

Rujukan

  1. H.R. Bukhari, صحيح البخاري, كتاب بدء الخلق » باب ما جاء في سبع أرضين , nomor hadits 3025
  2. HR. Muslim, صحيح مسلم » كتاب القسامة والمحاربين والقصاص والديات » باب تغليظ تحريم الدماء والأعراض , والأموال
Nulis.jpg
Kalénder Islam

Kalénder Islam atawa kalénder Muslim (Basa Arab: التقويم الهجري; at-taqwīm al-hijrī; Basa Persia: تقویم هجري قمری ‎ taqwīm-e hejri-ye qamari katelah ogé kalender Hijriah) nyaéta kalénder nu dipaké keur nanggalan kajadian-kajadian di nagara-nagara nu dominan Muslim, sarta dipaké ku Muslim di mana waé keur nangtukeun wanci nu mustari keur ngaria-ria poé sucina Islam. Kalender Islam mangrupa kalender bulan nu miboga 12 bulan lunar, dina sataunna aya 354 poe. ku sabab taun bulan ieu 11 poé leuwih pondok ti batan taun panonpoe, sanajan poé sucina Islam dirayakeun dina tanggal nu ajeg dina kalender Islam, dina kalender Gregorian mah baris geseh 11 poé miheulaan saban taunna. Taun Islam katelah ogé taun Hijrah alatan taun munggarannana nyaéta taun kajadian Hijrah; Nabi Muhammad emigrasi ti Mekah ka Madinah. Ku kituna taun-taun lianna ditangtukeun maké H, (Basa Inggis H jeung AH, AH mah sarua jeung Basa Laten anno Hegirae (dina taun Hijrah).Taun Islam kiwari 1428 H.

Rojab

Rajab atawa Rojab (رجب, Rajab) nyaéta bulan katujuh dina pananggalan hijriyah sabada bulan [[Jumadil akhir] saméméh Rewah atawa Sya'ban.

Sopar

Sopar atawa Shopar atawa Safar (صفر, Shofar, Sopar) nyaéta bulan kadua dina pananggalan hijriyah sabada bulan Muharom jeung bulan Mulud saterusna.

Dina séjén basa

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.