Hindu

Ageman Hindu (Basa Sangsakerta: Sanātana Dharma "Kabeneran anu Langgeng", atawa Vaidika Dharma "Pangaweruh ngeunaan Kabeneran") nyaéta sahiji ageman anu asalna ti anak buana India (Asia Kidul). Kapercayaan ageman ieu téh asalna ti bangsa-bangsa Indo-Iran kuna (anu disebut bangsa Arya). Ageman ieu kira-kira mecenghul antara taun3102 SM nepi ka 1300 SM, sarta mangrupa salah sahiji ageman pangkolotna di dunya anu masih bisa tahan nepi ka kiwari.[1][2] Ageman ieu nyaéta ageman katilu pangbadagna di dunya, sanggeus ageman Kristen sarta Islam, kalayan jumlah panganut saloba ampir 1 milyar jiwa.[3]

Tempo ogé

Rujukan

  1. "Hinduism and the Clash of Civilizations" ku David Frawley, Voice of India, 2001. ISBN 81-85990-72-7
  2. Religion: Hinduism - National Geographic
  3. Major Religions of the World Ranked by Number of Adherents, Adherents.com (data 2005)

Tumbu kaluar

Ab urbe condita

Pikeun buku nu ngarana sarua, tempo Ab Urbe Condita (buku).Ab Urbe condita (patali jeung Anno Urbis conditae: AUC atawa a.u.c.) nyaéta basa Laten keur "ti saprak ngadegna Kota (Roma)", sacara tradisional ditetepkeun taun 753 SM. Numutkeun tulisan Livius, ragragna tanggal 21 April taun 753 SM. Istilah ieu dipaké ku urang Romawi keur nulis taun.

Asia Kidul Wétan

Asia Tenggara atawa Asia Kidul Wétan nyaéta hiji subwewengkon di Asia, nu ngawengku nagara-nagara nu sacara géografis aya di kiduleun China, wetaneun India sarta kalereun Australia. Wewengkon Asia Tenggara ngampar dina interseksi pelat géologis, kalayan aktivitas seismik katut vulkanik nu rongkah.

Asia Tenggara ngawengku dua wewengkon géografis: Asia daratan, jeung island arc katut kapuloan nu aya di wetan jeung wetan kiduleunnana. Bagéan daratan kaasup Kamboja, Laos, Myanmar, Thailand jeung Vietnam; nu populasina utamana urang Tai jeung urang Austroasiatik; ageman nu dominan nyaéta Buda, tuluy Islam. Bagéan maritim kaasup Brunei, Timor Wetan, Indonesia, Malaysia, Pilipina jeung Singapura. Urang Austronesia nu panglobana aya di wewengkon ieu; ageman nu dominan nyaéta Islam,tuluy Kristen[rujukan?].

Bali

Bali nyaéta salah sahiji pulo sakaligus propinsi di Indonésia. Bali aya di antara Pulo Jawa jeung Pulo Lombok. Di dunia, Bali kawentar minangka tujuan pariwisata hususnya keur urang Jepang sarta Australia. Bali kasohor ogé minangka Pulo Déwata.

Basa Indonésia

Basa Indonésia nyaéta basa resmi Nagara Indonésia, tapi ngan saeutik pisan nu maké basa Indonésia keur basa ibu. Panglobana maké basa Indonésia keur basa kadua.

Basa Indonésia diresmikeun nalika kamardikaan Indonésia, taun 1945. Basa Indonésia mangrupa basa dinamis nu terus nyerepkeun kecap-kecap ti basa deungeun. Minangka basa nu asalna tina rungkun nu sarua, Basa Indonésia mangrupa dialék anu geus distandarkeun tina Basa Malayu, tur duanana cukup ciples. Fonologi jeung tata basa dina basa Indonésia cukup gampang, dasar-dasar nu penting keur komunikasi dasar bisa diulik ukur dina waktu sababaraha minggu. Basa Indonésia ogé mangrupa basa nu digunakeun minangka panganteur pangatikan di sakola di Indonésia.

Basa Indonésia diresmikeun sabot kamerdikaan Indonésia, dina taun 1945. Basa Indonésia nyaéta basa dinamis anu terus nyerepan kecap-kecap ti basa kosta. Asalna ti rungkun anu sarua, Basa Indonésia nyaéta dialek terstandardisasi ti basa Malayu, sarta duanana ampir sarua. Fonologi sarta tata basa ti basa Indonésia cukup gampang, dasar-dasar anu penting pikeun komunikasi dasar bisa dipelajari ngan dina waktu sababaraha minggu. Basa Indonésia mangrupa basa anu dipaké minangka panganteur atikan di sakola di Indonésia.

India

Keur sajarah sarta kagunaan séjén ngeunaan India, tempo India (disambiguasi). India(भारत), resmina Républik India, mangrupa salah sahiji nagara di Asia Kidul. India mangrupa nagara katujuh panggedéna numutkeun wewengkon géografis, kadua pangloba pangeusina, sarta nagara nu ngagem démokrasi liberal panglegana di dunya. India wawatesan jeung Pakistan, China, Bangladésh, Népal jeung Bhutan. Puseur nagarana nyaéta New Delhi. India miboga garis basisir leuwih ti tujuh rébu kilométer and borders Pakistan di béh kulon; Cina, Nepal, jeung Bhutan di béh wétan kalér; sarta Bangladésh jeung Myanmar di béh wétaneunnana. Di Samudra India, India wawatesan jeung nagara kapuloan Sri Lanka, Maladéwa jeung Indonésia.

Urang India mibanda perdaban sarta budaya anu lumangsung ti taun 3300 SM, India mangrupa bagéan ti peradaban Lembah Sungai Indus kalawan mekarkeun budaya wewengkonna ngaliwatan paniagaan sarta dirojong ku barter bahan tatanén. Salila mangtaun-taun, nagara ieu jadi puseur ruteu penting, puseur mekarkeun budaya sarta tempat ngadegna karajaan-karajaan anu gedé. Agama Hindu, Sikh, Buddha jeung Jainis mangrupa agama asli ti India, sedengkeun Islam jeung Kristen datang ngaliwatan paniagaan sarta ku kaayaan budaya anu geus mekar saméméh ayana invasi ti nagara asing. Sanajan lamun diitung invasi asing nepi ka 4000 taun, tapi budaya India jeung sosial kamasarakatanna teu bisa diruntagkeun, nu hadé ti nagara asing bakal dipiceun atawa bisa di serep gumantung kabudayaan bangsa India, komponén sosial masarakat angger lengkep jeung moal bisa dirobah. Kalawan turunna pamor Karajaan Mughal, sababaraha nagara Eropa kungsi nyoba nyieun puseur atawa pos paniagaan di India. Tahta Inggris, dina mangsa sababaraha abad saeutik-sautik geus nyoba pikeun ngahijikeun karajaan-karajaan di India kalawan ku maksud pikeun ngajajah India. Tapi saméméh bisa nyokot sagala rupa kauntungan ti kolonialisme, rahayat India kalawan kaayaan séké sélér anu rupa-rupa bisa ngahiji dina hiji gerakan anu kuat pikeun réformsi sosial jeung nyieun sistem pamaréntahana sorangan sarta ngulang deui kajayaan Karajaan India mangsa baheula. Hasilna, India jadi hiji nagara modérn di taun 1947. Rahayat India, satwa liar, géografisna jeung sistem iklim India mangrupa anu pangragemna saalam dunya, jeung India modérn ayeuna bisa disebut bakal jadi nagara adidaya di mangsa kahareupna.

Jambi

Jambi nyaéta hiji propinsi di Indonésia nu aya di basisir wétan bagéan tengah Pulo Sumatra. Jambi ogé mangrupa ngaran hiji kota di propinsi ieu.Populasi Propinsi Jambi aya 2.400.940 jiwa dumasar sénsus taun 2000.

Jawa Tengah

Jawa Tengah kiwari mangrupa ngaran hiji propinsi di Indonésia nu ayana di pulo Jawa.

Kabupatén Kuningan

Kabupatén Kuningan nyaéta hiji kabupatén di Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Ibukotana téh nyaéta Kacamatan Kuningan. Kabupatén Kuningan aya di antara 108°23 - 108° 47 Bujur Wétan jeung 6°45 - 7°13 Lintang Kidul. Kabupatén Kuningan aya di tungtung wétan Jawa Kulon, wawatesan jeung Kabupatén Cirebon di beulah kalér, Kabupatén Brebes, Jawa Tengah di beulah wétan, Kabupatén Ciamis di beulah kidul, sarta Kabupatén Majalengka di beulah kuloneunana.

Kali Yuga

Kali Yuga (Devanāgarī: कलियुग, lit. "Jaman Kali", "jaman goréng"), nyaéta salah sahiji tina opat tahap atawa yuga nu diliwatan ku dunya dina ageman Hindu,. Sacara tradisional, lolobana umat Hindu percaya yén Kali Yuga téh lilana 432,000 taun. Kali Yuga diaku ogé tur dinyatakeun dina ajaran Sikh, di Guru Granth Sahib.

Kalénder Hindu

Kalénder Hindu digunakeun nalika zaman kuna tur loba parobahan alatan prosés regionalisasi, kiwari aya sababaraha kalender India regional, ogé kalender nasional India.

Kalénder Jepang

Saprak 1 Januari, 1873, Jepang geus maké kalénder Gregorian, ku ngagunakeun ngaran lokal keur bulan tur nangtukeun poé perena. saméméh taun 1873, kalender dumasar kana panonpoe geus dipaké, dumasar kana sistim kalender Cina.

Kalénder Tiongkok

Kalénder Tiongkok mangrupa kalénder lunisolar, nu ngahijikeun unsur kalénder bulan (lunar) jeung kalénder panonpoé (solar). Di China kiwri, kalénder Gregorian dipaké keur aktipitas sapopoé, tapi kalénder Chinena dipaké kénéh keur nandaan poé peré China tradisional saperti Pabaru China (Féstival Usum Semi), Féstival Duan Wu, sarta Féstival Tengah Usum Gugur, jeung dina astrologi, saperti milih wanci nu hadé keur panganténan atawa munggaran dibukana hiji wangunan. Ku sabab unggal bulan nurutan sasikleus bulan, bisa ogé dipaké kur nangtukeun paseu bulan.

Di China, kalénder tradisional katelah "kalénder agrikultural" (Basa China Basajan: 农历, pinyin: nónglì) sedengkeun kalender Gregorian katelah "kalender umum" (公历, gōnglì) atawa "kalender Kulon". Ngaran séjénna keur kalender China nyaéta "Kalender Yin" (阴历, yīnlì) nu nujul kana aspek bulan, sedengkeun kalender Gregorian mangeupakeun kalender "Yang" (阳历, yánglì) nu nujul kana watek srangengena. Kalender China disebut "kalender kuno" (新历, 新曆, xīnlì), sednekun kaplender Gregorian dipaké jadi kelender resmi. Kalender tradisional ogé sering nujul kana "Kalender Xia", nu nurutan komentar dina Shiji nu nyebutkeun yén nalika Dinasti Xia, taun dimimitian nalika bulan kadua sanggeus winter solstice (saperti dina kalender moderen).

Kalénder nasional India

Kalénder nasional India (kadang-kadang disebut ogé kalénder Saka) nyaéta kalénder sipil resmi nu dipaké di India. Kalénder ieu dipaké babarengan jeung kalénder Grégori, ku Gazette of India, siaran wartana All India Radio, katut kalénder jeung komunikasi nu dikaluarkeun ku Pamaréntah India.

Istilah ieu bisa nujul ogé kana kalénder Hindu, sarta jaman Saka ilahar dipaké ku kalénder-kalénder nu béda-béda.

Kalénder panonpoé Thai

Kalénder panonpoé Thai, Suriyakati (Basa Thai: สุริยคติ), mangrupa kalénder resmi tur ilahar di Thailand ti saprak dipaké ku Raja Chulalongkorn taun 1888, sok sanajan ari keur bisnis jeung perbankan mah kadang-kadang maké kalénder ti Kulon ogé.

Kalénder Thai nunjukkeun Jaman Buda (Buddhist Era, BE, Basa Thai: พุทธศักราช Phuttasakarat), nu disingget Pho So (Basa Thai: พ.ศ.); tur Christian Era (Basa Thai: คริสต์ศักราช, kritsakarat) , nu disingget Kho So (Basa Thai: ค.ศ.). Kalénder ieu ogé nuduhkeun panomeran Cina keur Common éra jeung tanggalan Bulan Cina. Alatan tanggal bulan nangtukeun Buddhist Sabbath (Basa Thai: วันพระ Wan Phra), kawas lolobana festival tradisional Cina, boh kalénder bulan atawa tanggal bulan Cina ditunjukkeun oge.

Wan Pra ditandaan maké gambar Buda, sedengkeun poé peré Cina ditandaan ku karakter Cina kelir beureum.

Scrawled blue figures (in this example 078 on the 15th and, above left, 538 on the 19th and 2576 on the 31st) mark dates national lottery numbers were drawn.

Lunar dates and the yéar's Animal are recorded on Thai birth certificates after the official date. The Thai reckon their ages by the Twelve-Animal sequence, though the official calendar determines age at law; as, for instance, the Queen's Birthday, August 12, a public holiday also celebrated as Thai Mothers' Day.The months and days of the week are the same as those used in the western Gregorian calendar. Names of the months derive from Hindu names of the signs of the zodiac. Days of the week are named after the Sun and Moon, and translations of the names of the five classical planets. The yéar is counted from the Buddhist Era (B.E.), which is 543 yéars éarlier than the Christian éra (A.D.). For example, A.D. 2007 is equivalent to 2550 B.E. The éra is based on the passing away (Parinibbana) of Gautama Buddha, which is dated to 543 BC by the Thai (although some sources state that Buddha died in 483 BC). It is important to remember that only from January 1, 1941 onwards does this 543 addition/subtraction rule work perfectly — see below.

The calendar, decreed by King Chulalongkorn (Rama V), was called Ratana Kosindra Sok (Basa Thai: รัตนโกสินทรศก), and was néarly identical with the western Gregorian calendar. Yéar counting, however, was in reference of the date of the founding of Bangkok (Ratana Kosindra), April 6 1782 (the first day of Yéar 1 Ratana Kosindra éra (Basa Thai: รัตนโกสินทร์ศักราช), abbr. (Basa Thai: ร.ศ.) ro so). King Vajiravudh (Rama VI) changed the yéar counting to Buddhist Era in 1912 and fixed the start of a yéar to April 1.

In 1941 (2484 B.E.) as World War II loomed on the horizon, Prime Minister Plaek Phibunsongkhram per decree made January 1 the official start of a new yéar (so yéar 2483 B.E. had only nine months). When converting a date prior to that yéar, check whether it falls between January 1 and March 31: if so the number to add or subtract is 542, not 543.

Today, both the Common Era New Year's Day (January 1) and the traditional Songkran (Basa Thai: สงกรานต์) celebrations (April 13-April 15) are public holidays on the official calendar. Public holidays on the official calendar for Buddhist and Chinese feasts, including Chinese New Year, are still calculated according to the lunar calendar, so their dates change with respect to the solar calendar every yéar.

Thirty-day-month names end with Basa Thai: -อายน -ayon, which is from the Sanskrit root -āyana, méaning the arrival of; 31-day-month names with Basa Thai: -อาคม -akhom, which is from Sanskrit -āgama which also méans the arrival of. February's name ends with Basa Thai: -พันธ์ -phan, from Sanskrit bandha fettered or bound. The day added to February in a solar leap year is called Athikasuratin Basa Thai: อธิกสุรทิน; respelled to aid pronunciation Basa Thai: อะทิกะสุระทิน.[1]

Karajaan Kuru

Karajaan Kuru mangrupa karajaan nu diparéntah ku Wangsa Kuru, katurunan Sang Kuru, sakumaha nu aya dina jero sastra jeung wiracarita India Kuno. Teu dipikanyaho anu pasti iraha karajaan ieu mimiti nangtung jeung nepi ka kiwari dipikanawoh minangka legenda di jero wiracarita India, contona Mahabharata. Karajaan Kuru nu sanes aya di kalér Himalaya, jeung disebut Uttara Kuru. Ceuk sastra Hindu, Karajaan Kuru téh ayana di antara susukan Saraswati jeung susukan Gangga. Salah sahiji kitab nu dijadikeun sumber kaayaan karajaan Kuru nyaéta Mahabharata, jeung tokoh utama nu dicaritakeun di jero kitab éta mangrupa katurunan Kuru. Ceuk Mahabharata, dina masa pamaréntahan Raja Dretarastra, Karajaan éta kabagi jadi dua bagéan, nyaéta Kurujangala jeung Kuru asli.

Maséhi

Kecap Maséhi biasana ngarujuk kana taun tarikh nurutkeun Kalénder Grégorian. Kecap ieu asalna tina Basa Arab.

Mimitina taun Maséhi ngarujuk kana taun anu dianggap minangka taun kalahiran Nabi Isa atawa Yesus ti Nazarét. Sabalikna, istilah Saméméh Maséhi (SM) ngarujuk kana mangsa saméméh taun kasebut. Lolobana masarakat non-kristen biasana ngagunakeun singgetan M sarta SM sanajan henteu ngarujuk kana konotasi Kristen kasebut. Sistem penanggalan anu ngarujuk kana taun Maséhi mimitina diadopsi di Éropa Kulon salila abad ke-8.

Dina basa Inggris sarta dipaké sacara internasional, istilah Maséhi disebutna Anno Domini (AD) sarta saméméh Maséhi disebutna Before Christ (BC).

Ngaran jaman Jepang

Skema kalender jaman Jepang nyaéta skema kalender nu ilahar dipaké di Jepang, nu maké ngaran dumasar kana kombinasi Ngaran jaman Jepang (年号, nengō?, lit. ngaran taun) sarta nomer taun dina jaman. Contona, keur taun kiwari 2019 nyaéta Heisei 31.

Saperti di sababaraha tempat Asia Wetan, maké nengō, disebut ogé "gengō" (元号, "gengō"?), asalna tina Kaisar China, sanajan kitu sistim Jepang béda jeung sistim ngaran-jaman China, Korea jeung Vietnam. Teu siga sistim nu ampir sarua, ngaran jaman Jepang masih dipaké nepi ka kiwari. Kantor pamaréntah ilahar maké ieu ngaran jeung taun keur urusan resmi.

Kadangkala ngaran jaman ditulis ku ngaran romawi. Contona , S55 hartian Shōwa 55. Salila 64 taun, Shōwa mangrupa jaman pangpanjangna nepi ka kiwari.

Pulo Jawa

Pulo Jawa téh hiji pulo di di gugusan kapuloan Sunda, Indonésia, nu mangrupa pulo pangpadetna di sakuliah dunya (tempo daptar pulo dumasar populasi). Legana 132.000 km pasagi kalawan 114 juta pangeusi (864 jalma per km²), mun mangrupa nagara mandiri mah bakal jadi nagara kadua pangpadetna sadunya. Pulo Jawa mangrupa lemah cai pikeun pituin pikeun urang Sunda jeung Jawa.

Sumatra Kalér

Sumatra Kalér atawa Sumatera Utara nyaéta hiji propinsi nu aya di Pulo Sumatera, wawatesan jeung Acéh di beulah kalérna sarta Sumatra Kulon jeung Riau di kiduleunnana.

Provinsi ini terutama merupakan kampung halaman suku bangsa Batak, yang hidup di pegunungan dan suku bangsa Melayu yang hidup di daerah pesisir timur. Selain itu juga ada suku bangsa Jawa, Nias, Mandailing dan Tionghoa.

Dina séjén basa

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.